לתרומה

דף הבית
הודעות הדוברת

יום הסרטן הבינלאומי - 4/2/12 - ניתן למנוע כ-60% מהתמותה ממחלות הסרטן באמצעים מוכחים

01/02/2012

האגודה למלחמה בסרטן , ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC),

בברכת משרד הבריאות

4.2.2012 - יום הסרטן הבינלאומי

 

ניתן למנוע כ-60% מהתמותה ממחלות הסרטן באמצעים מוכחים

 

bul3 לחצו כאן לצפיה במסמך בקובץ Word

 

מידי שנה למעלה מ-12.7 מיליון אנשים בעולם מאובחנים כחולים בסרטן ו- 600,000 אנשים מתים מהמחלה מידי חודש. בישראל מאובחנים מידי שנה כ- 28,000 חולים

וכ-10,000 נפטרים מהמחלה. ההערכה היא כי עד שנת 2030 יהיו 12 מיליון מקרי מוות מסרטן בעולם.

מדובר באיום על חיי אדם, בצד איום על הכלכלה הלאומית והגלובלית- נטל עלות מחלות הסרטן מוביל ביחס למחלות אחרות.

 

על פי נתוני הפורום הכלכלי העולמי מ- 2011 - השמנה מגדילה את ההוצאה לנפש על הטיפול הרפואי ב-36%, עישון  ב-21% וצריכה כבדה של אלכוהול  ב-10%.

העלות של המחלות הלא מדבקות (NCD -Non Communicable Diseases), ובכללן סרטן, לעשרים השנים הבאות מוערכת ב- 30 טריליון דולר. מחלת הסרטן מוערכת כמחלה הרלוונטית באופן ישיר או עקיף לכולנו, כך עולה מפרסום של ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC) לקראת יום הסרטן הבינלאומי שיחול בתאריך ה -4.2.2012.

קארי אדאמס, מנכ"ל ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC), דיווח כי שיעור החולים במחלת הסרטן גבוה ונמצא בעליה מתמדת, ולכן כל אדם עלול ל"פגוש" את המחלה בסביבתו בשלב כלשהו בחייו.

 

לדברי מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, "בצד נתונים מדאיגים אלו דווח כי ניתן למנוע כ-60% מהתמותה ממחלות הסרטן ע"י אורח חיים בריא, אבחון מוקדם, חיסונים והקצאה לאומית למימון התערבויות, שהוכחו כיעילות".

 

בישיבה מיוחדת של ה- High Level Meeting י (HML) באסיפה הכללית של האו"ם, שנערכה בספטמבר 2011,  ובה השתתפה מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, התייחסו לראשונה לצורך לקדם דרכי מניעה, אבחון וטיפול בארבע מחלות לא מדבקות, הגורמות לתחלואה ולתמותה גבוהים במיוחד וכן לאובדן כלכלי עצום.

 

ארבע המחלות: סרטן, לב, סוכרת ומחלות ריאה כרוניות, עומדות במרכז ההתייחסות הבינלאומית כיום, ומהוות איום ממשי על בריאות האוכלוסייה בעולם ועל ההתפתחות והצמיחה הכלכלית.

הקהילה הרפואית והקהילה הכלכלית העולמיים מודאגים מהתפשטות מחלות ה-NCD, בעוד נושא זה לא בא לידי ביטוי ראוי בהשקעת המשאבים של קובעי המדיניות.

 

 

נתונים, שהציג ארגון הבריאות העולמי (WHO), לקראת יום הסרטן הבינלאומי מצביעים על כך, שמתוך 57 מיליון מקרי מוות בשנת 2008, 36 מיליון  (כמעט שני שליש) מקרי מוות היו משויכים למחלות ה- NCD. י80% ממקרי המוות אירעו במדינות בעלות הכנסות בינוניות-נמוכות, בהן איכות הטיפול הרפואי והנגישות אליו נמוכים.

 

רק כתוצאה מעישון, אם לא תינקט פעילות יותר נמרצת, מספר מקרי המוות יעלה מ- 3.4 מיליון כיום, ל- 6.3 מיליון מקרי מוות בשנת 2030.

 

סקר, שבוצע על ידי הפורום הכלכלי העולמי בשנת 2009, זיהה במחלות ה-NCD את אחד האיומים המובילים על הכלכלה העולמית.

כרבע ממקרי המוות  המיוחסים למחלות ה-NCD   אירעו בקרב גילאי 60 ומטה, המצויים עדיין בשוק העבודה ותורמים למערכת הכלכלית.

 

 

במאמר של Mayer-Foulkes D   שפורסם ב- Global Economy Journal ב-2011 הוא סוקר את הנזקים העולמיים הנובעים מהמחלות הלא מדבקות שבין השאר מורידות  באיכות ובכמות כוח העבודה.

בארה"ב אדם החולה במחלה כרונית עובד פחות 6.1%  שעות בשבוע ואישה עובדת פחות 3.9% שעות  בשבוע.

 

לארבע מחלות ה-NCD  גורמי סיכון משותפים וקיימות שיטות מוכחות להפחית את הסיכון לחלות בהן. במאמר של Mayer-Foulkes D מוצגת עבודתם של  Pronk et. Al, שמצאו  כי אימוץ סגנון חיים בריא באוכלוסיית האנשים בגיל העבודה בארה"ב הפחיתה את העלויות על הטיפול הרפואי ב-49%, במבוגרים בגילאי 40 ומעלה.

גורמי הסיכון הבולטים למחלות אלו הם השמנה, תזונה לא נכונה, חוסר בפעילות גופנית, עישון וצריכה מוגברת של אלכוהול.

ארבע המחלות הלא-מדבקות הן מחלות כרוניות הדורשות התייחסות ארוכת טווח, הן גורמות להיעדרות מהעבודה, עקב נכות או טיפולים רפואיים, ולהוצאת אנשים ממעגל העבודה טרם זמנם.

 

מחלת הסרטן הינה המחלה הגורמת לעלות הכלכלית הגבוהה ביותר, המיוחסת לאובדן שנות חיים, מבין מחלות אחרות, כך עולה מדוח ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC) וארגון הבריאות העולמי (WHO).

המחיר הכלכלי של כ- 13 מיליון חולי סרטן חדשים בשנת 2010, מוערך ב-290 ביליון דולר, מתוכם  154 ביליון דולר בגין הוצאות רפואיות. ללא התערבות מתאימה, הערכה היא כי העלות הכלכלית תגדל  ל- 458 ביליון דולר לשנה בשנת 2030 .

 

למרות התחזיות הקודרות מבקשים להדגיש בארגון הסרטן הבינלאומי (UICC) ובארגון הבריאות העולמי (WHO), כי ניתן למנוע חלק ניכר ממקרי התחלואה והמוות ממחלות ה-NCD.

כ- 60% ממקרי התמותה ממחלות הסרטן ניתנים למניעה על ידי אורח חיים בריא (מניעת עישון, תזונה נכונה, פעילות גופנית וצריכה מבוקרת של אלכוהול), חיסונים וגילוי מוקדם:

כ- 40%-30% ממקרי הסרטן ניתנים למניעה, 30% ניתנים לגילוי מוקדם המאפשר ריפוי,

ובכ-30% מהמקרים ניתן להעניק טיפול מיטבי, שעשוי להאריך חיים ולשפר את איכותם.

 

הדוח של ה-OECDי  (Health at a Glance 2011), שפורסם לקראת סוף שנת 2011 מצביע על עלייה בשיעורי ההישרדות ממחלות קשות, כולל מחלת הסרטן, הודות לשיפור בגילוי המוקדם ובטיפול הרפואי.

בישראל שיעורי ההישרדות מסרטן השד גבוהים יותר מממוצע מדינות ה-OECD   ועלו מ-80.5%  בשנת 2002 ל-86% בשנת 2008.

 

לקראת יום הסרטן הבינלאומי מבקש ארגון הסרטן הבינלאומי ה-UICC להעביר מסר: "יחד זה אפשרי"  הארגון קורא לממשלות לדאוג להקצאת משאבים ליישום אמנת הסרטן הבינלאומית, אשר יביאו ליעד של הורדת 25% ממקרי המוות מסרטן וממחלות ה- NCD, בשנת 2025.

 

 

סרטן בלוטת המגן בישראל 2000 - 2009

לקראת יום הסרטן הבינלאומי ממקדת ד"ר ליטל קינן-בוקר, סגנית מנהל המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות וחברת ועדת עדכון למניעת סרטן של האגודה למלחמה בסרטן, את תשומת ליבנו להיארעות מחלת סרטן בלוטת המגן, הנמצאת בעלייה בעשור האחרון (2000-2009) בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, ובמיוחד בקבוצת הנשים הערביות.

המחלה אופיינית למבוגרים צעירים והסוג ההיסטולוגי השכיח ביותר (גידול פפילרי) נחשב לגידול איטי ובעל מהלך שפיר יחסית.

התמותה מהמחלה נמוכה, ועיקרה בקבוצות הגיל המבוגרות. שיעורי התמותה הכלליים מהמחלה בישראל נמצאים בשנים האחרונות  במגמת ירידה, אולם בקרב האוכלוסייה הערבית ניכרת מגמת עלייה, אם כי השיעורים הכלליים נמוכים מאד.

ההישרדות מהמחלה גבוהה ועומדת על מעל 90% ל-5 שנים.

המגמות הנצפות בישראל ביחס לעליית ההיארעות של סרטן בלוטת המגן תואמות מגמות בעולם, כשהסיבות מיוחסות בעיקר לעלייה באבחון ולחשיפות סביבתיות.

 

bul3 לחצו כאן למסמך המלא: סרטן בלוטת המגן בישראל - היארעות תמותה והישרדות

 

 

הנחיות אגודת הסרטן האמריקאית - ACS

בנושא תזונה ופעילות גופנית למניעת סרטן לשנת 2012

אגודת הסרטן האמריקאית מוציאה לאור הנחיות אלו אחת ל - 5 שנים. ההמלצות נכתבות על ידי פאנל מומחים במחקר הסרטן, מניעת סרטן, אפידמיולוגיה, בריאות הציבור ומדיניות מערכות בריאות ומשקפת את ההוכחות המדעיות העדכניות ביותר בקשר שבין תזונה ופעילות גופנית והסיכון לחלות בסרטן.

 

המלצות אגודת הסרטן האמריקאית

 

לשמור על משקל גוף תקין במהלך כל שנות החיים

  • לשמור על מדד מסת גוף תקינה.
  • להימנע ממשקל עודף בכל גיל. חשוב להדגיש לאלו הנמצאים עתה בעודף משקל או משקל יתר, כי  גם ירידה מועטה במשקל נושאת בקרבה יתרונות בריאותיים ומהווה נקודת התחלה טובה.
  • להקפיד על ביצוע פעילות גופנית בשגרה ולהגביל את צריכת המזונות והמשקאות העשירים בקלוריות, כדי לשמור על משקל גוף תקין.

לאמץ אורח חיים פעיל

  • למבוגרים מומלץ לבצע פעילות גופנית  מתונה במשך לפחות 150 דקות שבועיות, או 75 דקות של פעילות גופנית אינטנסיבית, או שילוב של הפעילויות בעוצמות שונות.
  • לילדים ולבני נוער מומלץ לבצע שעה אחת של פעילות מתונה או אינטנסיבית בכל יום, כאשר לפחות 3 פעמים בשבוע מומלץ כי הפעילות תהיה אינטנסיבית.
  • במשך היום מומלץ להגביל את כל הפעילויות "הנייחות" כגון ישיבה, שכיבה וצפייה בטלוויזיה וכן הפעילויות האחרות הקשורות בצפייה במסך.
  • יש יתרונות בריאותיים להקפדה על פעילות גופנית כלשהי, מכל סוג ובכל רמה.

המלצות לתזונה בריאה עם דגש על פירות וירקות

 

מומלץ לצרוך מזון ומשקאות בכמות שתעזור לך לשמור על משקל תקין.

  • חשוב לקרא את תווית המוצר כדי להיות מודעים לכמות ולקלוריות שבמזון. כיתוב של "ללא שומן" או "מעט שומן" אינו אומר כי במוצר "מעט קלוריות".
  • לצרוך כמויות נמוכות של מזונות עתירי קלוריות.
  • לצרוך ירקות, פירות ולהעדיף מזונות המכילים מעט קלוריות במקום מזונות "עתירי קלוריות" כגון צ'יפס, גלידות, סופגניות ודברי מתיקה.
  • להגביל את צריכת המשקאות הממותקים כגון משקאות קלים, משקאות אנרגיה, ומשקאות "בטעם פירות".
  • במיוחד בעת האכילה מחוץ לבית, חשוב להיות מודעים לכמות המזון, כמות השומן והסוכר במזון, ולהימנע מלאכול כמויות גדולות.
  • מומלץ להפחית את צריכת המלח עד ל-5 גר', להפחתת הסיכון לסרטן הקיבה.

להגביל צריכת בשר מעובד ובשר אדום

  • להגביל למינימום את צריכת הבשר המעובד כגון, נקניק, נקניקיות וכו'.
  • לבחור בבשר עוף , דגים או קטניות כתחליף לבשר אדום, או בשר כבש שמן.
  • כשאוכלים בשר אדום, עדיף בשר רזה ורצוי בכמויות קטנות.
  • להעדיף בישול ואפית בשר, על פני טיגון וגריל (במיוחד גריל על גחלים).

לאכול לפחות 2.5 כוסות של פירות וירקות ביום.

  • לשלב אכילת ירקות  ופירות בכל ארוחה וארוחת ביניים (snacks).
  • לאכול מגוון ירקות ופירות כל יום.
  • בשתיית מיץ פירות - להעדיף מוצרים המכילים 100% פרי.
  • בצריכת ירקות ופירות, להגביל את כמות הרטבים המוקרמים ועתירי הקלוריות.

לאכול מזונות מדגנים מלאים ולא מקמח לבן

  • להעדיף אכילת לחם מחיטה מלאה, פסטה מלאה ודגני בוקר מלאים על פני לחם, פסטה ודגני בוקר מקמח לבן. להעדיף אורז מלא על אורז לבן.
  • להגביל צריכת פחמימות מעובדות כגון דברי מאפה, ממתקים, דגני בוקר ממותקים ושאר מזונות עתירי סוכר.

להגביל צריכת משקאות אלכוהוליים

  • לנשים מומלץ להגביל את השתייה למנת משקה אלכוהולי אחת ליום ולגברים - עד 2 מנות.

 

טיפים להגברת רמת הפעילות הגופנית בחיי היום-יום

  • להגביל את זמן הצפייה בטלויזיה ופעילויות אחרות הקשורות בצפייה במסכים.
  • להשתמש באופניי תרגול נייחים, או הליכון בזמן הצפייה בטלוויזיה.
  • להשתמש במדרגות במקום במעלית.
  • במידת האפשר לצעוד או לרכב על אופניים למחוז חפצך.
  • בשעת הפסקת הצהריים, מומלץ לבצע פעילות גופנית .
  • לקחת הפסקה במשך יום העבודה כדי להתמתח, או לבצע הליכה קצרה.
  • בעבודה,  במקום לשלוח אי מייל לחבריך לעבודה, לצעוד רגלית כדי למסור להם הודעה.
  • לתכנן חופשות המשלבות פעילות גופנית במקום חופשה פסיבית המערבת נסיעה במכונית בלבד.
  • לענוד מד-צעדים כל יום ולהעלות את מספר הצעדים היומיים.
  • להצטרף לקבוצת ספורט כלשהי.

באגודה למלחמה בסרטן חוברות הסברה וטיפים בנושאי תזונה ופעילות גופנית.

 

בנוסף הדוח מציג עובדות מבוססות מחקרים על מספר "אמונות" הקשורות בצריכת מזונות והקשר למחלת הסרטן.

להלן מספר דוגמאות המוצגות בדו"ח:

  1. אלכוהול- מגדיל את הסיכון למספר מחלות סרטן. מומלץ כי גברים יגבילו את שתית האלכוהול  ללא יותר משתי מנות משקה ליום ונשים למנת משקה אחת ליום. (מנה יומית מוגדרת כפחית, או בקבוק בירה, כוס יין או כוסית משקה חריף). שילוב של אלכוהול וטבק מעלה את הסיכון לסרטן. מומלץ  כי נשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד תמנענה לחלוטין משתיית אלכוהול.
  2. חומרים נוגדי חמצון - כוללים ויטמין C, ויטמין Eי, carotenoids ו- phytochemicals. מחקרים מראים, כי אנשים הצורכים יותר ירקות ופירות העשירים בחומרים נוגדי חמצון הם בעלי סיכון נמוך יותר לחלות בסרטן.
    ההמלצה היא לצרוך חומרים אלו באמצעות מזון ולא באמצעות תוספים.
  3. סידן - מזונות עשירים בסידן עשויים להפחית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. קיימות גם עדויות לכך, שצריכה גבוהה של סידן באמצעות תוספים או מזון, מעלה את הסיכון לסרטן הערמונית. לאור זאת,  ההנחיה היא כי גברים יצרכו רמות מומלצות של סידן, בעדיפות ממקורות תזונתיים. נשים לעומת זאת נמצאות בסיכון לאוסטאופורוסיס .הכמויות המומלצות הן  1000 מ"ג/ליום לגילאי 19-50, ו-1200 מ"ג/ליום לגילאי 50 ומעלה. מוצרי חלב הם מקור מצוין לסידן כמו גם ירקות עליים. מומלץ שימוש במוצרי חלב דלי שומן.
  4. קפה -  על פי מחקרים  עדכניים אין הוכחה לכך ששתיית קפה או צריכת קפאין מעלה את הסיכון לסרטן הלבלב או לסרטן בכלל. בנוסף, נמצא כי שתית קפה מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית האלים.
  5. תוספי מזון -  קיימות עדויות מעטות לכך שתוספי מזון מורידים את הסיכון לסרטן. יוצא מהכלל הוא הסידן, אשר  עשוי להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס. למעשה, יש עדויות שצריכה מוגברת של חלק מתוספי המזון עלולה להעלות את הסיכון לחלות בסרטן.
    החוקרים ממליצים על צריכת פירות וירקות כמקור הטוב ביותר לוויטמינים ומינרלים.
  6. סיבים תזונתיים - מקורות טובים לסיבים תזונתיים הם קטניות, ירקות, פירות ודגנים מלאים.  מחקרים שנערכו לאחרונה מצביעים על כך, כי אכילת מזון עתיר סיבים תזונתיים קשורה לירידה בסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, בעיקר סרטן המעי הגס והלבלב. ממצאים אלו הם הסיבה שמומלץ על צריכת מזונות ולאו דווקא על תוספים עם סיבים.
  7. שום - מספר מחקרים מצביעים על כך, שמרכיב בשם Allium  המצוי בשום ובירקות נוספים ממשפחת הבצלים, מפחית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.  עדויות מעטות מצביעות על כך, כי מרכיב זה כתוסף מזון מפחית את הסיכון לחלות בסרטן.
  8. מזון מהונדס גנטית -  נוצר על ידי הוספת גנים מצמחים אחרים או מאורגניזמים. נכון לעכשיו, אין עדות לכך, שמזונות מהונדסים גנטית, מזיקים לבריאות האדם, או שהם מעלים או מפחיתים את הסיכון לסרטן. היות ומזונות אלו החלו להיות משווקים רק לאחרונה, עדיין לא קיימות עדויות מוצקות לבטיחותם וההשפעות ארוכות הטווח שלהן.
  9. ממתיקים מלאכותיים - אין הוכחות מחקריות לכך שממתיקים מלאכותיים ברמות הנצרכות בתזונה רגילה מעלים את הסיכון לחלות בסרטן.
  10. מזון אורגני - הכוונה לגידולים ללא תוספת של כימיקלים מלאכותיים ולבע"ח שגודלו ללא תוספות של הורמונים או אנטיביוטיקה. אין הסכמה בהקשר לעובדה שלמוצרים אורגנים רמות גבוהות יותר של ערכים תזונתיים מאשר למוצרים אחרים. נכון לעכשיו, לא קיים מחקר המצביע על כך שמזונות אלו יעילים יותר בהפחתת הסיכון לסרטן, או מספקים יתרונות אחרים לבריאות הציבור.
  11. חומרי הדברה - עלולים להיות רעילים, כשנמצאים בשימוש לא נכון, או לא מבוקר, בתעשייה, בחקלאות, או במקומות תעסוקה אחרים. למרות שירקות ופירות לעיתים מכילים רמות נמוכות של שאריות כימיקלים אלו, עדויות מדעיות תומכות ביתרונות הבריאותיים המשמעותיים והשפעתם המגנה מפני סרטן. יש לשטוף את המזונות לפני האכילה, כדי להקטין חשיפה למרכיבים אלה, וגם להקטין סיכון להשפעות בריאותיות מזיהום חיידקי.
  12. סויה - מוצרי הסויה הם מקור מצוין לפרוטאין ויכולים להוות תחליף לבשר. ממחקרים אפידמיולוגיים קיימות עדויות שצריכת מוצרי סויה כמו טופו עשויה להקטין סיכון לסרטן השד, פרוסטטה, סרטן הרחם ולמספר מחלות סרטן נוספות. קיים מידע מועט התומך בקשר בין צריכת תוספי סויה להפחתת הסיכון לסרטן.
  13. שומן טראנס -  נוצר בתהליך של הפיכת שומן צמחי לשומן מוקשה כגון מרגרינה. הקשר בין צריכת שומן טראנס לסרטן לא הוכח, אך מומלץ למעט, או להימנע מצריכת שומני טראנס בשל הסיכון למחלות קרדיווסקיולאריות.

יום הסרטן הבינלאומי