לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: כמה מקרי מלנומה נוכל למנוע באמצעות שימוש קבוע במסנני קרינה?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



כיום ישנה עליה בשיעורי התחלואה במלנומה ברוב מדינות המערב. חוקרים מאוסטרליה ובריטניה ניסו לאמוד את מידת ההשפעה הפוטנציאלית העתידית של שימוש במסנני קרינה על התחלואה במלנומה.

מחקרים אפידמיולוגים  מצאו כי  שימוש קבוע במסנני קרינה יכול להגן על העור מפני הקרינה האולטרה סגולה של השמש ולמנוע מלנומה. באמצעות מודלים תאורטיים, החוקרים חישבו את הצפי לתחלואה במלנומה בין השנים 2012-2031 בקרב אוכלוסיית אוסטרליה ואוכלוסיית בהירי העור בארה"ב. מודלים אלו התייחסו לתכניות התערבות שונות שהציעו החוקרים והקשר ביניהן לצפי התחלואה, וזאת בהשוואה לשימוש של מסנני קרינה על פי נתונים קיימים.   החוקרים השתמשו בנתוני התחלואה במלנומה בין השנים 1982-2011 והתאימו אותן לקבוצות גיל שונות , והעריכו את הסיכון שלהן לחלות במלנומה עד שנת 2031.

תכניות ההתערבות

החוקרים בנו 7 מודלים תיאורטיים  שונים של תכניות התערבות אפשריות, הכוללות דרגות שונות של שימוש במסנני קרינה באוכלוסייה, ובדקו את הקשר בין השימוש במסנני קרינה לבין התחלואה במלנומה.

מודל 1: עלייה של 5% באוכלוסייה בשימוש במסנן קרינה לאורך 10 שנים.

מודל 2: עליה ל-100% שימוש במסנן קרינה במהלך שנה אחת (שימוש חובה על ידי כלל האוכלוסייה).

מודל 3: עלייה ל-100% שימוש במסנן קרינה במהלך 10 שנים (שימוש חובה על ידי כלל האוכלוסייה).

מודל 4: עלייה של 5% בשימוש במסנן קרינה לאורך 10 שנים בקרב אנשים בני 75 ומטה בלבד.


החוקרים מסיקים כי תכנית התערבות שמעלה בהדרגה את השימוש במסנני קרינה לאורך עשור תביא לירידה כוללת של כ-10% במקרי המלנומה בקרב אוכלוסיית בהירי העור בארה"ב ובאוסטרליה עד שנת 2031. על פי מודל  המדמה שימוש מקסימלי במסנני קרינה, על האוכלוסייה כולה, צפויה ירידה כוללת של 34% ממקרי המלנומה באוסטרליה ושל כ-38% ממקרי המלנומה בארצות הברית עד שנת 2031.

לסיכום, מחקר זה מדגים כי העלאת השימוש במסנני קרינה בקרב האוכלוסייה עשויה להביא לירידה מתונה בתחלואה במלנומה, בהנחה כי לא הייתה "חשיפה מפצה" לשמש. (חשיפה בשעות לא בטוחות או לפרקי זמן ארוכים מהמומלץ, בשל השימוש במסנני קרינה).


המחקר פורסם במהדורת ינואר 2018 של כתב העת המדעי The British journal of dermatology

לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.