לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

חקיקה בנושאי עישון

עוד בנושא
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון
שאלות ותשובות על העישון
עישון כפוי (פסיבי)
עישון מיד שלישית
גמילה מעישון
נזקי עישון טבק ומוצריו
עישון בקרב בני נוער וצעירים
השפעת העישון על הסביבה והאקלים
נתונים על עישון
חקיקה בנושאי עישון
חוק איסור פרסום והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון
המדינה לבג"ץ – מסכימה להוצאת צו על תנאי בעתירה המבקשת להשוות את המס המוטל על הטבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות
האגודה למלחמה בסרטן קוראת לממשלת ישראל למנוע מקרי מוות עתידיים מסרטן באמצעות העלאת מיסים על מוצרי הטבק
החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים והחשיפה לעישון
סקירת מאמרים בנושא עישון
טופס דיווח על עישון בניגוד לחוק: גלאי - עשן
תחרות למניעת עישון בין בתי ספר
פעילויות האגודה לקידום המאבק בעישון
אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי בנושא פיקוח בתחום הטבק
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון - 31.5.2023
סמס-הפסק לחיילים
חכם בשמש
קרינה אלקטרומגנטית
תזונה ומשקל תקין
פעילות גופנית
כללים לחיים בריאים
אלכוהול וסרטן
גנטיקה וסרטן
גורמי סיכון סביבתיים
מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד
מניעת סרטן המעי הגס
מניעת סרטן צוואר הרחם
המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה למניעת סרטן
הרצאות בנושאי מניעת סרטן

האגודה למלחמה בסרטן קידמה בעבר ומקדמת כיום חקיקת חוקים בנושא הגבלת העישון לדוגמא:

ח"כ תמר זנדברג, יו"ר הועדה המיוחדת לקידום המאבק בנגעי הסמים והאלכוהול, התגייסה לנושא המאבק בטבק. האגודה למלחמה בסרטן יחד עם ההסתדרות הרפואית בישראל, איגוד רופאי בריאות הציבור, החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון, המועצה הישראלית למניעת עישון, יזמו והשתתפו בדיונים שונים בנושא הטבק, ביניהם: שיווק ופרסום מוצרי טבק בישראל, עישון בחברה הערבית, התמודדות עם תופעת העישון בצה"ל ועוד. לדיונים הוכנו ניירות עמדה ובהם תוכניות אסטרטגיות מוכחות להפחתת שיעורי העישון. ניירות העמדה מפורסמים באתר האגודה ובאתר הוועדה בכנסת. אנו תקווה כי הפעילות והמאמצים המצטברים יישאו פרי ויעודדו חקיקה נוספת ואכיפת חוקים שהוכחו כיעילים במאבק בטבק.


ניירות העמדה


פעילות האגודה להחלת רגולציה על מוצרי טבק חדשים

סיגריה אלקטרונית

בדצמבר 2016 פרסמה האגודה למלחמה בסרטן נייר עמדה בנושא סיגריות אלקטרוניות, והדגישה כי על פי הנתונים המחקריים הקיימים היום, נראה כי אין הוכחות מדעיות מוצקות ליכולתה של הסיגריה האלקטרונית לסייע בגמילה, ויתרה מכך, היא אף מהווה שער לצעירים להתחלת עישון.


במרץ 2017 הודיע דובר משרד הבריאות כי המשרד החליט להחיל על סיגריות אלקטרוניות את המגבלות הקיימות על מוצרי טבק אחרים ובכלל זה מגבלות שיווק ופרסום ומגבלות שימוש במקומות ציבוריים. כמו כן התבקשו לדווח על הרכב המוצר, בהתאם לדירקטיבה האירופית.


באפריל 2019 פרסמה האגודה למלחמה בסרטן עדכון לנייר העמדה בנושא סיגריות אלקטרוניות. היקף הנזקים הבריאותיים בשימוש בסיגריות אלקטרוניות עדיין אינו ברור במלואו, מכיוון שהמוצר חדש יחסית ועדיין אין נתונים ממחקרים ארוכי טווח על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית או הנחשפים לעישון פסיבי של הסיגריה.


נכון להיום, מתחילות להתגלות הסכנות לטווח הקצר והבינוני בשימוש בסיגריות אלקטרוניות. ישנה תמימות דעים כי סיגריות אלקטרוניות ומכשירי אידוי שונים אינם מוצרים תמימים ובטוחים לשימוש, ולכן אינם צריכים להיות בשימוש על ידי בני נוער. הבעיה היא כי על בסיס הנחה שגויה שהסיגריה אלקטרונית כלל אינה מזיקה לבריאות, היא מצליחה לחדור לקהלים צעירים, שטרם נחשפו לעישון, ולהפוך לתחביב ממכר.


מחקרים שונים מראים על עלייה דרמטית בעישון סיגריות אלקטרוניות בשנים האחרונות בקרב בני נוער. ישנן עדויות רבות לפיהן עבור צעירים שלא עישנו, סיגריה אלקטרונית מהווה שער כניסה לעולם העישון. ישנו חשש כי בקרב צעירים, שימוש בסיגריה אלקטרונית עלול להתפתח להתמכרות ולהרגל של עישון סיגריה רגילה.


ישנה מחלוקת בנוגע ליכולתן של סיגריות אלקטרוניות לסייע בגמילה מעישון ואם שימוש בסיגריה אלקטרונית מוביל מעשנים להשתמש בסיגריה אלקטרונית במקביל לסיגריה רגילה (Dual Use) במקום להיגמל.


בספטמבר 2019, הודיע סגן שר הבריאות, מר יעקב ליצמן כי בכוונתו להגביל מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים.


מוצר IQOS המשווק בישראל

האגודה למלחמה בסרטן, החברה הרפואית ולמניעה ולגמילה מעישון ואיגוד רופאי בריאות הציבור בישראל בהסתדרות הרפואית חברו בינואר 2017 למאבק משותף לאחר שחברת 'פיליפ מוריס' החלה בצעדי שיווק אגרסיביים להחדרתו לארץ של מוצר טבק חדש, תחת השם IQOS, ללא כל מגבלה כלשהי. בשלב ראשון התבצעה פניה לעו"ד מירה היבנר הראל, היועצת המשפטית של משרד הבריאות, בבקשה לפעול בדחיפות על מנת להחיל את כל המגבלות החוקיות על המוצר, בכל הנוגע לפרסום ושיווק: "לא ייתכן שתושבי מדינת ישראל יהפכו ל'עכברי מעבדה' שעליהם ייערך ניסוי ענק. אנו עלולים למצוא את עצמנו נסוגים לאחור ומבטלים את כל הישגי מדינת ישראל בתחום המלחמה בעישון בעשורים האחרונים", נכתב. במקביל לדיונים בכנסת בנושא ולפניה נוספת, פרסם דובר משרד הבריאות במרץ 2017, כי המשרד ממתין להכרעת ה-FDA  בנושא.

בהמשך, הוגשה עתירה לבג"ץ מצד העמותה לדמוקרטיה מתקדמת כנגד שר הבריאות יעקב ליצמן ונד חברת הטבק פיליפ מוריס, בדרישה לצו ביניים שיחיל את חוקי העישון גם על מוצר זה. האגודה למלחמה בסרטן יחד עם ההסתדרות הרפואית, פנו בשלב זה ליועץ המשפטי לממשלה להבהיר כי מדובר במוצר טבק לכל דבר ועניין. בתאריך ה-2 באפריל, הגיב המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לפניה והודיע כי "הוחלט להחיל על מוצר IQOS  את ההוראות החלות על 'עישון' ועל 'מוצרי טבק' ולראות בו כמוצר טבק לכל דבר ועניין".



האגודה למלחמה בסרטן, איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל והחברה למניעה וגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית, מסרו בתגובה משותפת כי הם "מברכים על ההודעה של עו"ד רז נזרי, שתשים סוף לשיווק הפרוץ של מוצר הטבק IQOS  בישראל".

האגודה הגישה תלונות למשרד הבריאות וגופים נוספים כנגד מסע השיווק האגרסיבי והמטעה של חברת 'פיליפ מוריס'. באוגוסט 2017, בעקבות פנייתה של ח"כ תמר זנדברג יו"ר הועדה המיוחדת לקידום המאבק בנגעי הסמים והאלכוהול, הורה היועמ"ש לשנות את קמפיין הסיגריות של פיליפ מוריס למוצר ה IQOS המתיימר להציג סיגריה בריאה יותר.


ביולי 2020, האגודה למלחמה בסרטן, איגוד רופאי בריאות הציבור, המיזם למיגור העישון והחברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית, פנו לשר הבריאות ומנכ"ל משרד הבריאות, בנוגע לחשיבות הרגולציה על סיגריית ה- IQOS  בישראל  - "אותה גברת בשינוי אדרת" .

במכתב הודגש כי החוק בישראל מתייחס אל סיגריית ה- IQOS כמוצר טבק וצריך שיחולו עליו על פי ה- WHO, כל האיסורים וההגבלות בצורה זהה לסיגריות. "אנו פונים אליכם שלא לתת פתח לדיון עם חברות הטבק בכלל, וחברת פיליפ מוריס באופן ספציפי בנוגע לרגולציה הקיימת ו/או שינוי ברגולציה של מוצרי הטבק והעישון בכלל, וסיגריית ה- IQOS  בפרט, וקוראים לכם להמשיך ולשים את בריאות הציבור בישראל בראש סדרי העדיפויות.

לחצו כאן לקריאת המכתב


פעילות האגודה בנוגע להעלאת מיסוי על טבק

דו"ח של מערכת הבריאות בארה"ב (ה- NIH) וארגון הבריאות העולמי (ה-WHO) שהתפרסם בינואר 2017 סיכם לראשונה באופן מקיף וכוללני, את השפעת המאמצים הגלובליים למלחמה בטבק והשפעותיהם ב-20 השנים האחרונות.


בדו"ח נבחנו בראי המציאות הכלכלית, המלצות אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי בנושא פיקוח בתחום הטבק (FCTC - Framework Convention on Tobacco Control), בתחומי העלאות מס,  איסור על שיווק טבק, אזהרות גרפיות, מדיניות איסור עישון במקומות ציבוריים ותוכניות גמילה לאוכלוסייה.


לאחר בחינת אלפי מחקרים שנערכו בתחום זה בהיבטים של עלות-תועלת, מסכמים עורכי הדוח כי יישום סעיפי האמנה, הוא המדיניות היעילה והחסכונית למאבק בטבק, ברמה הלאומית והגלובאלית. מכל ההתערבויות המוצעות, מתברר כי העלאת מיסים ומחירים של מוצרי טבק, הם הסעיפים היעילים ביותר.


בכינוס של ארגון הסרטן הבינלאומי (ה-UICC) שנערך בנובמבר האחרון, נוצרה קואליציה של ארגוני סרטן ששמה Prevent20, שנועדה להדגיש את חשיבות המיסוי על מוצרי טבק על מנת להפחית את שיעור העישון ברמה הגלובלית ובכך להביא למניעת סרטן.

מטרת הקואליציה היא שכנוע ממשלות להפחית תמותה מסרטן על ידי העלאת מסים, לאחר שהוכח כי יותר מ-20% ממקרי המוות בעולם נובעים משימוש במוצרי טבק, מקרי מוות הניתנים למניעה. לצורך כך נעשתה פנייה לגיוס שותפים מרחבי העולם, האגודה למלחמה בסרטן הוזמנה להשתתף במפגש ההקמה במהלך הכינוס, ובהמשך חתמה פורמלית על ההצטרפות לקואליציה. אתר מיוחד בנושא הושק ביום הסרטן הבינלאומי.

להובלת היוזמה חברו מוסד הסרטן הלאומי האמריקאי (ה-NCI), האגודה למלחמה בסרטן בנורבגיה והאגודה האמריקאית למלחמה בסרטן (ACS).


ביוני 2017, פנתה האגודה יחד עם החברה הרפואית למניעה וגמילה מעישון ואיגוד רופאי בריאות הציבור בישראל בהסתדרות הרפואית, רשת ערים בריאות והמועצה הישראלית למניעת עישון, לשר האוצר בבקשה לפגישה דחופה בנושא השוואת המיסוי על כל מוצרי הטבק.


ב-2018, האגודה למלחמה בסרטן והמיזם למיגור העישון עתרו לבג"ץ נגד  העישון והאגודה למלחמה בסרטן נגד שר האוצר משה כחלון. בעתירה דורשים הארגונים להשוות את המס המוטל על הטבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות. דיון ראשון בעתירה התקיים בינואר 2019. בפברואר 2019, שר האוצר חתם על השוואת המס על טבק לגלגול למס על סיגריות.


לאחר חתימת שר האוצר, האגודה למלחמה בסרטן, המיזם למיגור העישון, וההסתדרות הרפואית, שהצטרפה כידיד בית המשפט הדגישו כי זהו רגע חשוב במערכה נגד העישון. הרגע הזה הגיע אחרי מאבק ממושך ועיקש מצד אנשי מקצוע בתחום הבריאות וארגוני החברה האזרחית שנאבקים בנגע העישון. כולם כאחד הציגו חזית אחידה ועקבית אל מול האינטרסים של חברות הטבק הפועלות נגד בריאות הציבור.  גם ברגע הזה אפשר רק להצטער על כך שהיה צורך להגיע עד בג"ץ כדי ששר האוצר ישכיל לעשות את הדבר הנכון, ויישר קו עם מה שבכל אירגוני הבריאות בעולם כבר מבינים - מס על מוצרי טבק מציל חיים. המבחן עובר כעת ליישום בשטח, ואנחנו, אחרי שנלמד את הצו לעומקו, נמשיך לעקוב כדי לוודא שהמס על הטבק לגלגול אכן משווה למס על סיגריות ושגורמים אינטרסנטים לא פועלים למסמס את ההישג ההיסטורי הבריאותי הזה, שנועד למנוע התמכרות של צעירים ובני נוער להרגל הקטלני.


באוגוסט 2019, האגודה למלחמה בסרטן, איגוד רופאי בריאות הציבור והחברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית, פנו לשר התחבורה, ח"כ בצלאל סמוטריץ' בבקשה להפעיל את הסמכות שניתנה לו בחוק ולהוסיף תקנות בחקיקת משנה לאיסור עישון בזמן נהיגה בנוסף לאיסור שימוש בטלפון סלולרי בזמן נהיגה.


קידום החקיקה בעבר

  • החוק להגבלת העישון במקומות ציבוריים שנחקק בשנת 1983 ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן יצר תקדים עולמי, ישראל היתה המדינה הראשונה בעולם שחוקקה חוק להגבלת עישון. לפי לשון החוק נאסר העישון בכל מקום ציבורי, כמו בתי קולנוע, אוטובוסים ועוד.

  •  בשנת 1987 הורחב החוק לאיסור העישון במקומות ציבוריים גם במסעדות, בתי אוכל, רכבות, מרכולים, טיסות פנים וטיסות לחו"ל.

  • ב-1 לדצמבר 2004, בסיוע האגודה למלחמה בסרטן, נכנסו לתוקף תיקוני חקיקה נוספים לחוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק ובוטל השימוש במונח "לייט" על גבי כל חפיסות הסיגריות וכן נאסר שימוש בכל מונח או סימון מטעה אחר העלול ליצור רושם שהמוצר מזיק פחות ממוצר טבק אחר.

  • בנובמבר 2007 הורחב ותוקן החוק שוב: מעתה האחריות למניעת העישון מוטלת על בעל המקום הציבורי, ולא רק על המעשן עצמו. בעל המקום הציבורי נושא באחריות פלילית. חלה חובה על בעל מקום ציבורי לקבע בו שלטים המורים על איסור העישון וחל איסור להציב מאפרות. הורחבו הקנסות באופן משמעותי- מעשן במקום אסור יקנס ב-1,000 ₪, ובעל המקום ייקנס ב- 5,000 ₪.

  • בשנת 2009 קידמה האגודה העלאת מיסוי על סיגריות.

  • בחודש מאי 2012 נכנסו לתוקף תקנות חדשות בחוק להגבלת העישון במקומות ציבוריים, והורחבו האיסורים וההגבלות על העישון במקומות ציבוריים ביניהם איסור עישון בתחנות אוטובוס מקורות וכן ברציפי רכבת, למעט אזור שיוקצה לעישון, גני אירועים, מקלטים ציבוריים, בריכות שחיה ועוד.

  • ב- 7.7.14 אישרה הכנסת את הצעת החוק למניעת העישון במקומות ציבוריים והחשיפה לעישון שיזמה ח"כ עדי קול ולפיה:
    העישון ייאסר באצטדיוני ספורט, למעט במקומות שהוקצו למטרה זו על ידי הנהלת האצטדיון, אם הוקצו. השטח שיוקצה לעישון יכלול שני אזורים נפרדים ולא יעלה על רבע ממספר המושבים באצטדיון כולו. בנוסף, ניתן להקצות חדר נפרד לחלוטין, ששטחו לא יעלה על רבע מהשטח שהוקצה לציבור, להמתנה בהפסקות.
    המפר את החוק צפוי לקנס של 1,000 ₪ ואם יוגש נגדו כתב אישום עשוי הקנס לעמוד על 14,400 ₪. בעלי אצטדיונים שבתחומם יתבצע עישון ייקנסו ב-75,300 שקלים. אכיפת החוק תתבצע על ידי הרשות המקומית שבתחומה נמצא האצטדיון.


בפברואר 2016 נכנס לתוקף הצו להפיכת מוסדות החינוך לנקיים לחלוטין מעישון. על פי הצו חל איסור מוחלט על עישון בכל שטחו של מוסד חינוכי:

  • איסור עישון במבנה עצמו
  • איסור על הקצאת חדר עישון בתוך המבנה
  • איסור על עישון בכל שטח חצר המוסד, במגורי תלמידים
  • איסור עישון בטווח של עשרה מטרים מהכניסה או היציאה של המוסד החינוכי.

 

בינואר 2019, נכנס לתוקף תיקון נרחב לחוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק שנקרא כעת החוק לאיסור פרסום והגבלת השיווק והמכירה של מוצרי עישון וטבק. לקריאה על התיקון הנרחב לחצו כאן.