לתרומה
חפש
מחלות סרטן
סרטן מערכת העיכול

סרטן פי הטבעת

עוד בנושא

מבוא

מהו סרטן פי הטבעת?

הגורמים לסרטן פי הטבעת

התסמינים (סימפטומים)

האבחון

קביעת שלב המחלה

הטיפולים בסרטן פי הטבעת

כימו-רדיותרפיה

טיפול בקרינה (רדיותרפיה)

טיפול כימי (כימותרפיה)

ניתוח

מעקב

מחקרים וניסויים קליניים

התמודדות רגשית עם מחלת הסרטן

מערך המידע, הסיוע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן לחולים, מחלימים ובני משפחותיהם






מבוא

המידע המובא בהמשך עוסק בסרטן פי הטבעת, ומטרתו לשפוך אור על אבחון המחלה, סוגי הטיפולים, תופעות הלוואי וההתמודדות. עם זאת, מידע זה הוא כללי בלבד, ורק הצוות הרפואי המטפל בך ומכיר היטב את פרטי הרקע הרפואי שלך ואת נתוני מחלתך, יכול לייעץ לך בכל הנוגע לטיפול.


מהו סרטן?

איברי הגוף ורקמותיו מורכבים מאבני בניין קטנות הקרויות תאים. סרטן הוא מחלה של תאים אלה. תאים בחלקים שונים של הגוף עשויים להיות שונים זה מזה בתפקוד ובמראה, אולם רובם מתחדשים באותה צורה, כלומר באמצעות חלוקה. בדרך כלל חלוקת תאים זו מתרחשת באופן מסודר ומבוקר. אם התהליך יוצא משליטה מסיבה כלשהי, ממשיכים התאים להתחלק ללא בקרה ונוצר גוש תאים הקרוי גידול. גידולים עשויים להיות שפירים או ממאירים.


תאים סרטניים

בגידול שפיר התאים אינם מתפשטים לאיברים אחרים בגוף - אך אם הם ממשיכים לגדול באזור המקורי, הם עלולים לגרום ללחץ על האיברים הסמוכים.


גידול ממאיר מורכב מתאים בעלי יכולת התפשטות. ללא טיפול, הוא עלול לפלוש לרקמות סמוכות ולהרוס אותן. לעיתים תאים ניתקים מן הגידול המקורי (הראשוני) ומתפשטים לאיברים אחרים בגוף, דרך מחזור הדם או מערכת הלימפה. כשתאים אלה מגיעים לאזור חדש, הם עלולים להמשיך להתחלק וליצור גושים חדשים הקרויים גידול משני (שניוני) או גרורה. חשוב להבין שלמחלת הסרטן אין גורם או סוג אחד של טיפול. קיימים כ-100 סוגי סרטן שונים, לכל אחד מהם שם, התנהגות וטיפול הייחודיים לו.


מהו סרטן פי הטבעת?

התעלה האנאלית (Anal canal) היא החלק האחרון של מערכת העיכול, המחבר בין החלחולת (rectum) ובין פי הטבעת (Anus) ואורכה 4-3 ס״מ. פי הטבעת הוא הפתח החיצוני של התעלה, הנמצא בקצה המעי הגס. פתיחתו וסגירתו מתבצעת על ידי שני שרירים טבעתיים - חיצוני ופנימי, שהשליטה באחד מהם רצונית ובשני בלתי רצונית, ודרכם מופרשת הצואה ממערכת העיכול.

תפקידו של פי הטבעת הוא לשלוט ביציאת הצואה באמצעות פתיחה וסגירה.


מבנה פי הטבעת

דפנות פי הטבעת בנויים מתאי רירית קשקשית. סרטן פי הטבעת הנפוץ ביותר מתפתח בתאים אלה וקרוי בשם קרצינומה מסוג תאים קשקשיים ובו עוסק מידע זה. סוגים אחרים, ונדירים יותר, הם תאי אדנוקרצינומה ומלנומה.




הגורמים לסרטן פי הטבעת

סרטן פי הטבעת הוא מחלה נדירה, ששכיחותה עולה עם העלייה בגיל. בדומה לרוב סוגי הסרטן, הגורם לסרטן זה אינו ידוע. עם זאת, ישנם כמה גורמים שיכולים להגביר את הסיכון:

  • זיהום בנגיף הפפילומה האנושי (HPV)
  • מערכת חיסון מוחלשת, למשל בקרב נשאי כשל חיסוני נרכש (HIV)
  • עישון טבק
  • נשים שחלו בסוגי סרטן אחרים הקשורים לזיהום בנגיף הפפילומה, כגון סרטן צוואר הרחם, נמצאות בסיכון מוגבר לסרטן פי הטבעת.





התסמינים (סימפטומים)

התסמינים הנפוצים ביותר של סרטן פי הטבעת הם כאבים ודימום במקום. לעיתים מופיעות גבשושיות קטנות ונוקשות, העלולות להיראות דומות לטחורים. יש הסובלים מאי נוחות ומהפרשות מפי הטבעת. לעיתים סרטן זה יכול להופיע בצורת כיבים המתפשטים אל העור באזור העכוז. תסמין נוסף הוא קושי בשליטה על היציאות. אם אתה חש בתסמינים שאינם חולפים כעבור מספר שבועות, או אם התסמינים מחריפים, חשוב לגשת לרופא המשפחה.


ייתכן שהגורם לתסמינים אינו סרטן פי הטבעת, אולם עם הופעת תסמינים שאינם חולפים חשוב לפנות לרופא לשם בדיקה.




האבחון

תהליך האבחון מתחיל בדרך כלל בביקור אצל רופא המשפחה, שיבדוק אותך ויחליט אם להפנותך לרופא מומחה. הרופא המומחה יבדוק את ההיסטוריה הרפואית שלך, יערוך בדיקה גופנית ובדיקת דם כדי להעריך את מצב בריאותך הכללי. בטרם יהיה ניתן לאשר את האבחנה כי מדובר בסרטן פי הטבעת, תיערך סדרת הבדיקות הבאות:


בדיקה רקטלית

במהלך הבדיקה יחדיר הרופא אצבע נתונה בכפפה לתוך פי הטבעת. בבדיקה זו הרופא ינסה לבדוק אם ישנם גבשושיות או נגעים שונים הניתנים למישוש באזור התעלה האנאלית והחלחולת.


ביופסיה

דגימה קטנה הנלקחת מהגידול לצורך בדיקה מיקרוסקופית. הביופסיה מבוצעת בהרדמה מקומית או כללית.


בדיקות נוספות

אם הביופסיה מעידה כי נמצא גידול ממאיר בפי הטבעת, תתבקש לעבור בדיקות נוספות כדי לבדוק מהו גודל הגידול ואם הוא התפשט לאיברים אחרים.


סריקת CT

סוג מתוחכם של צילום רנטגן, הסורק את פנים הגוף ונותן מידע אנטומי מדויק. הסריקה אינה מכאיבה, אך כרוכה בשכיבה ללא תנועה במשך כ-30-10 דקות. בסריקות CT נעשה שימוש בקרינה, אך הסבירות שייגרם נזק לך או לאדם אחר הבא עמך במגע היא נמוכה ביותר. לפני הבדיקה תתבקש להימנע מאכילה ומשתייה במשך ארבע שעות לפחות. כמו כן, ייתכן שתקבל משקה וזריקה של חומר ניגוד שיסייעו לראות אזורים פנימיים בגופך באופן ברור. חומר הניגוד עשוי לגרום לתחושה של גל חום בגוף למשך מספר דקות. אם אתה אלרגי ליוד, או סובל מאסטמה, אתה עלול לסבול מתגובה חמורה יותר לזריקה, על כן חשוב שתדווח על כך לרופא מראש. תוכל לחזור לביתך מיד בתום הסריקה.


סריקת CT

סריקת PET-CT (פליטת פוזיטרונים טומוגרפית)

סריקה המשלבת מיפוי ובדיקת CT במקביל. הסריקה מאפשרת לראות איברים פנימיים, ולקבל מידע על אופן תפקודם. הסריקה אינה מכאיבה, אך תצטרך לשכב ללא תנועה במשך זמן הבדיקה (כ-20 דקות לערך). כחלק מההכנות תתבקש להימנע מאכילה כ-6 שעות לפני הבדיקה, ותוכל לשתות מים בלבד. אם אתה חולה סוכרת או סובל מבעיה אחרת שאינה מאפשרת הימנעות מאכילה, עליך להתייעץ עם הצוות הרפואי. לפני הבדיקה תתבקש להסיר תכשיטים, ויוזרק לך מעט חומר רדיואקטיבי מיוחד. לאחריו תתבקש לנוח כשעה לפני ביצוע הסריקה על מנת שהחומר יתפשט וייקלט היטב בגוף.


קביעת שלב המחלה

לאחר אבחון הגידול חשוב לדעת מהו השלב שבו נמצאת המחלה. שלב המחלה (stage) מתאר את גודלו של הגידול ואם הוא התפשט לאיברים אחרים.

שיטת המספור מחלקת את שלב המחלה לארבעה שלבים: מדרגה 1 - גידול קטן שלא התפשט, ועד דרגה 4 - גידול שהתפשט לאיברים אחרים.


השיטה הנפוצה ביותר לתיאור השלב היא שיטת TNM:

T - מתייחס להיקף הגידול הסרטני (Tumor) ומידת התפשטותו לרקמות סמוכות:

T1 - הגידול בגודל 2 ס"מ או פחות

T2 - הגידול בגודל 5-2 ס"מ

T3 - הגידול גדול מ-5 ס״מ

T4 - הגידול יכול להיות בכל גודל, והוא חדר לרקמות סמוכות, כגון הנרתיק, שלפוחית השתן או צינור השתן.


N - מתייחס למידת התפשטות הגידול הסרטני לבלוטות לימפה (Nodes):

N0 - לא נמצאו תאים סרטניים בבלוטות הלימפה

N1 - נמצאו תאים סרטניים בבלוטות הלימפה בסמוך לרקטום, במפשעה או באגן.


M - מתייחס להתפשטות הגידול הסרטני לאזורים אחרים בגוף (סרטן שניוני או גרורתי - Metastatic):

M0 - הגידול הסרטני לא התפשט לאיברים אחרים בגוף

M1 - הגידול הסרטני התפשט לאיברים אחרים בגוף, כגון הכבד.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת 'מילון מונחים באונקולוגיה'. לקבלתה ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל': 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.


הטיפולים בסרטן פי הטבעת

תכנון הטיפול

תכנון הטיפול המיטבי עבורך ״עשה בדרך כלל על ידי צוות רב-תחומי, שכולל מנתחים המתמחים בסרטן פי הטבעת, רדיולוגים, פתולוגים ואונקולוגים. בבית החולים ישנם אנשי צוות נוספים שיכולים לעזור לך לפי הצורך, כגון תזונאים, פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאליים ופסיכולוגים. כדי לתכנן את הטיפול הטוב ביותר עבורך, יתחשבו הרופאים בגילך ובמצב בריאותך הכללי, וכן בסוג, בשלב ובדרגה של מחלתך.


הרופא המטפל ידון איתך על דרך הטיפול המתאימה ביותר עבורך, או שיציע לך לבחור בטיפול אחד מבין כמה אפשרויות. אם אתה צריך לבחור טיפול, ודא שיש בידך מספיק מידע על כל אפשרויות הטיפול והשלכותיהן, כדי שתוכל להחליט איזו מהן מתאימה לך. אל תחשוש לשאול את הצוות הרפואי כל שאלה שברצונך לברר בנוגע לטיפול ולתופעות הלוואי. לעיתים קרובות הכנת שאלות מראש וליווי של חבר קרוב או בן משפחה לפגישה עם הרופא יעזרו לך לברר את כל הפרטים ולזכור את תוכן הפגישה.


יתרונות וחסרונות הטיפול

אנשים רבים חוששים מהטיפולים נגד מחלת הסרטן, בשל תופעות הלוואי האפשריות. לרוב, ניתן לשלוט על תופעות הלוואי באמצעות תרופות. חשוב לזכור שהטיפולים ניתנים מסיבות שונות והיתרונות משתנים מחולה לחולה בהתאם למצבו.


אם הציעו לך טיפול שמטרתו לרפא את המחלה או לשלוט בגידול לאורך זמן, ההחלטה אם לקבל אותו תהיה קלה יותר ככל הנראה. אבל גם במצב זה תצטרך לשקול את יתרונות הטיפול מול חסרונותיו. אם אין אפשרות לריפוי, והטיפול ניתן כדי להאט או לעצור את התקדמות המחלה לתקופת זמן מסוימת, יהיה קשה יותר להחליט אם להסכים לקבל אותו או לא. קבלת החלטות הנוגעות לטיפול בנסיבות כאלו היא תמיד קשה, וכדאי לדון על כך בפירוט עם הרופא המטפל. אם אתה בוחר שלא לקבל טיפול למחלתך, תוכל לקבל טיפול לשליטה בתסמינים. טיפול זה נקרא 'טיפול תומך' או 'פליאטיבי'.

חוות דעת רפואית נוספת

למרות שצוות רב-תחומי מומחה יקבע מהו הטיפול המתאים ביותר עבורך, ייתכן שתרצה לקבל חוות דעת רפואית נוספת, וזו זכותך המלאה. על פי סעיף 3 לחוק זכויות החולה, תשנ"ו-1996: "מטופל זכאי להשיג מיוזמתו דעה נוספת לעניין הטיפול בו; המטפל והמוסד הרפואי יסייעו למטופל בכל הדרוש למימוש זכות זו". אם תבחר לקבל חוות דעת נוספת, כדאי שתכין רשימת שאלות ותגיע בלוויית חבר קרוב או בן משפחה, כדי להבטיח שתדונו בכל הנושאים המדאיגים אותך.


מתן הסכמה מדעת

לפני שתקבל טיפול כלשהו, הרופא יסביר לך על מטרותיו, ויבקש ממך לחתום על טופס שמצהיר כי אתה מסכים לקבל את הטיפול מהצוות הרפואי. לא יינתן לך טיפול רפואי ללא הסכמתך, ולפני חתימתך על הטופס אתה אמור לקבל את מלוא המידע על אודות סוג הטיפול המומלץ לך והיקפו, יתרונותיו וחסרונותיו, טיפולים אפשריים אחרים, סיכונים ותופעות לוואי. אם אינך מבין את כל הפרטים שהוסברו לך, ספר זאת מיד לצוות הרפואי כדי שתוכל לקבל הסבר נוסף. מומלץ שקרוב משפחה או חבר יתלוו אליך לפגישה, כדי שיוכלו לסייע לך לזכור את כל הנאמר. רצוי גם להכין מראש רשימת שאלות, ולבקש זמן נוסף כדי להחליט. לאחר הסבריו של הרופא תוכל להחליט מהי האפשרות הטובה ביותר עבורך. חשוב לספר לרופא או לאחות האחראית אם תבחר שלא לקבל את הטיפול כדי שהם יוכלו לתעד את החלטתך בתיק הרפואי.

ניתן להפנות שאלות לפורום 'סרטן מערכת העיכול', המנוהל על ידי רופאים מומחים, באתר האגודה למלחמה בסרטן.


כימו-רדיותרפיה

הטיפול העיקרי לסרטן פי הטבעת הוא שילוב של כימו-רדיותרפיה (כימותרפיה עם טיפול בקרינה הניתנים במקביל או זה אחר זה). לטיפול המשולב ישנם שיעורי הצלחה גבוהים. לרוב לא מבצעים ניתוח כטיפול ראשון בסרטן פי הטבעת.


זהו טיפול משולב של טיפול בקרינה (רדיותרפיה) וטיפול כימי (כימותרפיה), אשר לרוב יעיל יותר מטיפול קרינה בלבד. טיפול זה מייתר את הצורך בניתוח, והמשמעות היא שלא תזדקק לסטומה (פתח הנעשה בדופן הבטן לאחר כריתה מלאה או חלקית של המעי, שאליו מתנקזת הפסולת של שלפוחית השתן או המעי). הטיפול המשולב ניתן לרוב במסגרת טיפול יום (אמבולטורי). התוכנית הטיפולית כוללת 6-4 שבועות של רדיותרפיה, ושני מחזורים של טיפול כימי.

ניתן לקרוא בהרחבה על התרופות הכימיות השונות ותופעות הלוואי שלהן, וכן על צנתרים מרכזיים המשמשים לקבלת התרופות, באתר האגודה למלחמה בסרטן, או לקבל מידע בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל': 1-800-599-995.


טיפול בקרינה (רדיותרפיה)

בטיפול בקרינה נעשה שימוש בקרני אנרגיה בעוצמה גבוהה המשמידות תאים סרטניים תוך גרימת נזק מזערי ככל האפשר לתאים בריאים. לפני תחילת הטיפול תקבל מהרופא הסבר על אודות הטיפול שיינתן לך. אחות קרינה בבית החולים תלווה אותך במשך הטיפולים ותענה לשאלותיך. אתה מוזמן לפנות אליה בכל עת.


תכנון הטיפול

כדי להבטיח שהטיפול בקרינה יהיה יעיל ככל האפשר, על האונקולוג הקליני לתכנן אותו בקפידה. זהו טיפול מדויק מאוד, וחשוב שתשכב ללא תנועה, בדיוק באותה תנוחה, בכל אחד מהטיפולים. לפני תחילת הטיפול תיערך הדמיה (סימולציה) כדי לכוון במדויק את הקרינה לאזור הטיפול. האזור יסומן בדיו או בקעקועים קטנים על העור.


הטיפול ניתן במסגרת טיפול יום (אמבולטורי) ונמשך בדרך כלל מספר דקות בכל יום, ומתבצע על פני 6-4 שבועות, בימים ראשון עד חמישי.


הטיפול בקרינה אינו הופך אותך לרדיואקטיבי ותוכל לשהות בבטחה בחברת אנשים, כולל נשים בהיריון וילדים, במשך כל תקופת הטיפול.


במהלך תקופת הטיפולים תרגיש אולי שינויים בתפקוד המעי, כגון שלשולים או גזים. לעיתים ניתן לצמצם תופעות אלה על ידי הימנעות ממאכלים מסוימים.

החוברת 'המלצות תזונתיות למתמודדים עם מחלת הסרטן' של האגודה למלחמה בסרטן מכילה מידע נוסף ועצות מועילות בנושא. לקבלת החוברת ללא תשלום פנה ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל': 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.


לקראת סוף תקופת הטיפול עלולה להיווצר צריבה בעור שמסביב לפי הטבעת, ובמקרים מסוימים גם באזור המפשעה. בדרך כלל, תופעות לוואי אלו פוחתות בהדרגה עם סיום הטיפול, אך ייתכן שיעברו מספר חודשים עד שהעור יבריא. לעיתים רחוקות השינוי בתפקוד המעי הוא לצמיתות. חשוב לשוחח על תופעות אלו עם הרופא שלך או עם תזונאי בית החולים, משום שניתן למצוא דרכים להקלה. טיפול בקרינה לסרטן פי הטבעת עלול לגרום בנשים להיצרות הנרתיק וליובש. על מנת לסייע למניעת תופעה זו, מומלץ לעיתים לחלק מהנשים להשתמש ב'מרחיבים נרתיקיים' בשילוב עם חומר סיכה, כדי למנוע את היצרות הנרתיק והידבקות דפנותיו. נשים מסוימות עשויות להזדקק לחומר סיכה גם בעת קיום יחסי מין.

תופעת לוואי אפשרית נוספת לטיפול בקרינה היא פגיעה בפוריות. אם אתה מודאג מהאפשרות של אובדן פוריות כתוצאה מהטיפול, תוכל לשוחח על כך עם הרופא המומחה לפני תחילת הטיפול.

באגודה למלחמה בסרטן ניתן לקבל ייעוץ בנושא מיניות ודימוי גוף, פרטני או זוגי, על ידי מטפלת במיניות. השירות אינו כרוך בתשלום ואין צורך בהפניה. ניתן לפנות בטל': 03-5721643 או בדוא"ל: miniut@cancer.org.il. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא ייעוץ מיני למתמודדים עם סרטן באתר האגודה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברות שונות בנושא מיניות: 'מיניות ופוריות האישה', 'מיניות ופוריות הגבר' ו'חיי אישות וזוגיות - מדריך לאישה הדתית המתמודדת עם סרטן'. לקבלת החוברות ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל': 1-800-599-995 או לאתר האגודה.


טיפול קרינתי בשיטת Intensity-modulated radiotherapy) IMRT)

שיטה המבוססת על מערכות ממוחשבות חדשניות ועל מאיצים קוויים ממוחשבים, הכוללים מערכות מתוחכמות המקנות למאיץ יכולת טכנית לבצע טיפולי קרינה בשיטה זו. כך ניתן לשפר עוד יותר את דפוסי פיזור הקרינה בגידול וברקמות הבריאות. בסרטן פי הטבעת טיפול זה יכול להפחית בצורה משמעותית את תופעות הלוואי לטווח הארוך וכן את הסיכון לסיבוכים ממושכים בתפקודי המעי.

חוברת 'טיפול בקרינה באזור האגן או החלחולת' של האגודה למלחמה בסרטן עוסקת בפירוט רב בטיפול בקרינה, תכנונו ותופעות הלוואי האפשריות. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות ל'טלמידע'® של האגודה בטל': 1-800-599-995 או לאתר האגודה.




הטיפול הכימי (כימותרפיה)

כימותרפיה היא שימוש בתרופות אנטי-סרטניות (ציטוטוקסיות) להשמדתם של תאים סרטניים. תרופות כימיות ניתנות לרוב באמצעות עירוי לווריד, או בצורת טבליות. לאנשים עם סרטן פי הטבעת כימותרפיה ניתנת לרוב בשילוב עם טיפול קרינתי (כימו-רדיותרפיה). הטיפול הכימי ניתן גם במקרים בהם סרטן פי הטבעת התפשט לאיברים אחרים.

התרופות הכימיות הנפוצות לסרטן פי הטבעת הן:

מיטומיצין Mitomycin (מיטומיצין® - ®Mitomycin)*

פלאוראציל (5FU) (פלאורציל® - ®Fluorouracil)*


במקרים של מחלה מפושטת משתמשים לעיתים בתרופות הללו:

ציספלטין - Cisplatin (ציספלטין אבווה® - ®Cisplatin EBEWE)*

קרבופלטין - Carbopltain (קרבופלטין אבווה® - ®Carbopltain EBEWE)*

פקליטקסל - Paclitaxel (דוקסיל® - ®Doxil)*

קפציטבין - Capecitabine (קסלודה® - ®Xeloda)*


*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים


תופעות לוואי

לטיפול הכימי יש תופעות לוואי אפשריות, שעלולות להחמיר מעט אם הוא ניתן בשילוב עם טיפול בקרינה. להלן תופעות לוואי שכיחות לתרופות לטיפול בסרטן פי הטבעת:


הפחתה בייצור תאי דם

התרופות הכימיות פועלות נגד התאים הסרטניים בגופך, אך הן עלולות להפחית זמנית גם את מספר תאי הדם. במהלך הטיפול הכימי יילקחו ממך דגימות דם באופן שגרתי כדי לעקוב אחר ספירת הדם ולוודא שאתה מסוגל לקבל במועד את הטיפול הבא.


בחילות והקאות

הטיפול הכימי יכול לגרום לבחילות והקאות, אך קיים טיפול תרופתי יעיל מאוד שיוכל לסייע לך. מומלץ לפנות לצוות הרפואי המטפל בך אם אתה חש בתסמינים אלו.


ירידה בתיאבון

חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת ובעלת תכולה קלורית וחלבונית מספקת. ניתן להתייעץ עם דיאטנית קלינית בבית החולים או בקהילה.


שלשולים או עצירות

לעיתים מופיעים שלשולים במהלך הטיפול. במצב זה מומלץ ליטול תרופה עוצרת. בעצירות ניתן לטפל גם באמצעות תזונה נכונה (עתירת סיבים, פירות וירקות ושמן זית). מומלץ לפנות לצוות המטפל בך ולדווח אם אתה חש באחד מתסמינים אלו.

החוברת של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'הטיפול הכימי - כימותרפיה' מכילה מידע מפורט ועצות מועילות. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות ל'טלמידע'® של האגודה בטל': 1-800-599-995 או לאתר האגודה.




ניתוח

ניתוח אינו שכיח במקרה של סרטן פי הטבעת, אך הוא יכול להתבצע במקרים הבאים:

  • גידול שאינו מגיב לטיפול הכימי והקרינתי
  • כאשר ישנם סימנים לחזרתו של הסרטן לאחר טיפול
  • כאשר הטיפול הקרינתי אינו מתאפשר, למשל אם קיבלת טיפול קרינתי לאזור בעבר
  • לאישה החוששת מאובדן פוריות עקב הטיפולים
  • במקרה של חסימת מעי
  • במקרה של גידולים קטנים מאוד הניתנים להסרה כירורגית מבלי להזדקק לקרינה ולכימותרפיה.


קיימים שני סוגי ניתוח עיקריים: ניתוח מקומי וניתוח משולב. הרופא הכירורג ישוחח עמך בהרחבה על כל אחת מהאפשרויות:


ניתוח מקומי

ניתוח זה משמש להסרת גידולים קטנים בחלק החיצוני של פי הטבעת בלבד. במרבית האנשים תהליך זה אינו פוגם בתפקודו של השריר הפותח והסוגר את פי הטבעת, וכך מעבר ההפרשות מתבצע באופן נורמלי.


ניתוח משולב

ניתוח נרחב להסרת פי הטבעת והרקטום. ניתוח זה דורש יצירת פתח מלאכותי (קולוסטומיה, פיום) קבוע, שבו מסיטים את קצה המעי אל דופן הבטן כדי לאפשר יציאת ההפרשות אל תוך שקית. למרות שהרעיון של קולוסטומיה מבהיל בתחילה, מרבית האנשים מגלים כי הם מסתגלים אליה עם הזמן ומסוגלים לחזור לשגרת חייהם.


ישנם מצבים בהם ניתוח זה יכול להתבצע בשיטת חור המנעול (keyhole surgery). במקרה זה יבצע המנתח 5-4 חתכים קטנים בלבד (בגודל 1 ס"מ לערך כל אחד), דרכם יחדיר מכשירים שונים הדרושים לביצוע הניתוח. כיוון שבשיטה זו נמנעים מביצוע חתך נרחב, ההתאוששות לרוב היא מהירה יותר.

חוברת 'לשוב לחיים רגילים עם קולוסטומיה' של האגודה למלחמה בסרטן מכילה מידע נוסף בנושא. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל׳: 1-800-599-995 או באתר האינטרנט של האגודה.


לאחר הניתוח

לאחר שתתעורר מההרדמה, סביר להניח כי תרגיש מטושטש. צינורות שונים יהיו מחוברים לגופך, בהם גם עירוי נוזלים שיוסר רק כאשר תוכל לשתות ולאכול בכוחות עצמך. הצוות הרפואי יעודד אותך לקום מהמיטה ברגע שתוכל, לטובת זירוז הליך ההחלמה. פצע הניתוח ״סגר באמצעות סיכות אשר יוסרו עם עזיבתך את בית החולים.


זמן ההחלמה מהניתוח תלוי בסוג הניתוח. חשוב כי תדווח לרופא אם אינך מרגיש בטוב וכן על כל תופעת לוואי חדשה שאתה חש בה, כגון דימומים, תסמינים של זיהום כמו שיעול או הפרשות מפצע הניתוח, נפיחות או אדמומיות.

לפני עזיבתך את בית החולים הצוות המטפל בך יעדכן אותך בדבר המשך המעקב.





מעקב

לאחר שהטיפול בך יושלם, תמשיך לעבור בדיקות מעקב שגרתיות, הכוללות בדיקות דם וצילומי רנטגן. פגישות המעקב הן הזדמנות טובה לשוחח עם הרופא על חששות המתעוררים ולקבל מענה על שאלות שונות. אם בין הפגישות עם הרופא תסבול מבעיות כלשהן או תבחין בתסמינים חדשים, דווח על כך לרופא שלך או פנה אל בית החולים בהקדם האפשרי.

באתר האגודה למלחמה בסרטן באינטרנט יש פורום העוסק בממאירויות מערכת העיכול בו ניתן להפנות שאלות ולקבל ייעוץ, ופורום תמיכה לחולי סרטן ובני משפחה ומידע על זכויות ושירותים.

לקבלת החוברת 'עם הפנים לעתיד - מדריך למחלימים', ניתן לפנות בשיחת חינם ליטלמידע׳® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995 או לאתר האגודה באינטרנט.




מחקרים וניסויים קליניים

מחקרים למציאת דרכים חדשות לטיפול יעיל בסרטן לכל המטופלים נערכים כל העת. אם מחקרים מוקדמים (מחקרי פאזה 1–2) מראים שטיפול חדש עשוי להיות טוב יותר מהטיפול המקובל, האונקולוגים עורכים מחקרים להשוואה בין הטיפול החדש לטיפולים המקובלים הטובים ביותר בנמצא (מחקרי פאזה 3).


מחקרים כאלה נקראים מחקרים קליניים (או ניסויים קליניים), והם הדרך האמינה היחידה לבחינת טיפול חדש. לעיתים קרובות משתתפים במחקרים האלה כמה מרכזים רפואיים בארץ, ובדרך כלל גם מרכזים רפואיים במדינות אחרות.


מחקרים קליניים חשובים לא רק לשיפור הטיפול לטובת כל המטופלים בעתיד, אלא הם גם סיכוי אמיתי לשיפור מצבו של החולה המשתתף במחקר. כמו כן הם תורמים לקידום המאבק במחלת הסרטן ולהעמקת הידע הקשור למחלה. אם שיטת הטיפול הנבדקת במחקר מסוים תוכח כיעילה, היא עשויה להיות שיטת הטיפול המקובלת ולעזור לחולים רבים. יעילותם של רוב הטיפולים הנמצאים כיום בשימוש הוכחה בעבר במסגרת ניסויים קליניים.


במחקר קליני מבוקר פאזה 3 המשתתפים מחולקים, בדרך כלל, לשתי קבוצות:

  1. קבוצה שמקבלת את הטיפול החדש הנבדק במחקר (כחלופה לטיפול הסטנדרטי המקובל בעולם באותה מחלה או כתוספת לטיפול הסטנדרטי).
  2. קבוצה שמקבלת את הטיפול הסטנדרטי, הנחשב כטיפול המיטבי במחלה.


אין מידע מוכח שהטיפול החדש הנבדק במחקר יביא לידי תוצאות טובות יותר, אך מקובל להציע טיפול חדש רק אם יש סיכוי סביר שתוצאותיו יהיו טובות יותר מהטיפול המקובל.


כדי להבטיח את בטיחות החולים ואת זכויותיהם כל פרוטוקול ניסיוני מקבל אישור של ועדה אתית, הנקראת ועדת הלסינקי, מטעם המוסד הרפואי שבו ייערך המחקר. כל משתתף מקבל העתק של הפרוטוקול ושל המסמכים הנלווים אליו, הוא נדרש לקרוא אותו ולחתום על טופס הסכמה מדעת לפני תחילת המחקר. חתימה על הטופס פירושה שהמשתתף יודע במה עוסק המחקר, מבין מדוע הוא מבוצע, מדוע הוזמן להשתתף בו, ובאיזה אופן יהיה מעורב בו.

גם לאחר מתן ההסכמה להשתתף במחקר, ניתן לפרוש ממנו בכל עת. ההחלטה שלא להשתתף בניסוי או לפרוש ממנו לא תשפיע על יחסו של הרופא בשום דרך, והוא ימשיך לתת את הטיפול המקובל הטוב ביותר.

חשוב לזכור שכל טיפול נחקר ביסודיות במחקרים מוקדמים לפני שנוסה במחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים. ההשתתפות במחקר תסייע לקדם את מדע הרפואה ולשפר את סיכויי ההחלמה של חולים אחרים בעתיד.

החוברת "מחקרים קליניים בטיפול במחלת הסרטן" של האגודה למלחמה בסרטן עוסקת בנושא ביתר פירוט. ניתן לקבל את החוברת ללא תשלום בשיחת חינם ל"טלמידע"® של האגודה בטלפון 1-800-599-995 או באתר האגודה.
לאגודה למלחמה בסרטן מאגר של מחקרים קליניים. הוא מתעדכן באופן שוטף באתר האגודה.

במאגר מרוכזים מגוון המחקרים הקליניים המתבצעים במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ. המחקרים האלה פתוחים לציבור המטופלים על פי תנאי הקבלה המפורטים בכל מחקר. ניתן לקבל פרטים ומידע נוסף במרכז המידע של האגודה בטלפון 03-5721608 או בדואר אלקטרוני info@cancer.org.il

 


התמודדות רגשית עם מחלת הסרטן

תהליך אבחון מחלת הסרטן מלווה ברוב המקרים בתנודות רגשיות ומחשבות הנעות בין תקווה לבין פחד וחשש. כאשר מתבררת האבחנה, תגובתו של כל אדם היא ייחודית. התגובה לאבחנה מושפעת מתכונות אישיות, ניסיון ומפגש קודם עם מחלות סרטן במשפחה או בסביבה הקרובה, סוג המחלה והיכולת להירפא או להשיג הקלה. כל אדם מגיב בצורה שונה ובעוצמה שונה אבל לכולם דרוש זמן כדי להסתגל למציאות של מחלה. יש לזכור כי גם בני המשפחה עוברים תהליך רגשי דומה, ורבים מהם זקוקים, בדומה לחולה, להדרכה ולתמיכה.

להמשך


מערך המידע, הסיוע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם

למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן




מרכז תמיכה חזקים ביחד
מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
תודתנו נתונה ל:
ד"ר עינת שחם שמואלי, מנהלת השירות לגידולי מערכת  העיכול, מרכז הסרטן, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר 

על הערותיה והארותיה.
ינואר 2019
מידע מפורט על התרופות המוזכרות בדף מידע זה ניתן למצוא בעלונים היופיעים באתר משרד הבריאות.
התכנים המופיעים כאן נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.
* הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.