לתרומה
חפש
מאגר המחקרים הקליניים באונקולוגיה בישראל
מהם מחקרים קליניים בטיפול בסרטן

יתרונותיהם של מחקרים קליניים בינלאומיים

עוד בנושא

מפירותיה הברוכים של הגלובליזציה: מחקרים קליניים בין לאומיים מקדמים טיפולים חדשניים למחלות הסרטן.

 

מומחה לטיפול במחלת הסרטן בעל שם עולמי אשר הוזמן על ידי האגודה למלחמה בסרטן לרגל "הקש בדלת" מבצע ההתרמה השנתי, מברך את שיתופי הפעולה חובקי העולם בין קבוצת מחקר בתחום מחלת הסרטן. המומחה, פרופ' אהרון גולדהירש, מנהל בכיר במרכז האירופי לאונקולוגיה במילאנו ויו"ר הוועדה המדעית למחקרים קליניים בין-לאומיים לסרטן השד, טוען כי הגלובליזציה של המחקרים הרפואיים מאפשרת לערוך מחקרים קליניים במהירות, ליישם ביעילות רבה יותר את מסקנותיהם ובכך לקדם את הטיפולים החדשים ולהציל חיים של חולים רבים. לדבריו יוצרים מחקרים בין לאומיים אלה "מסה קריטית של המומחיות", מכיוון שמומחים מנוסים מכל קצוות העולם עובדים יחד במטרה אחת, וכך יוצרים קרקע פורייה לפיתוח רעיונות חדשים. התחום שבו בולטת מגמה ברוכה זו במיוחד הינו טיפול בסרטן השד. שיתוף פעולה שהחל באופן ספונטני בין מספר קבוצות מחקר באירופה הפך במהלך 25 שנה לפעילות מאורגנת במסגרת "קבוצת השד הבינלאומית" (BIG) הכוללת 30 קבוצות מחקר מ-24 מדינות שונות. במסגרת קבוצה זו נערכו מספר רב של מחקרים קליניים, 5000 חולות חדשות מצטרפות למחקרים אלה מדי שנה. כ-50000 נשים כבר השתתפו במחקרים קליניים של קבוצה מקצועית חשובה זו.

 

לדברי פרופ' גולדהירש, מחקרים קליניים אלה הצליחו כבר להפחית בשליש את התמותה ממחלת סרטן השד. הם נתנו את אותותיהם החיוביים בכל ההיבטים של הטיפול בסרטן השד. כך למשל, נשים רבות יותר עוברות ניתוחים משמרי שד, טכניקות ניתוחיות חדשניות משפרות את איכות החיים לאחר הניתוח, ירד באופן דרמתי סיכון להישנות המחלה. תרופת חדשניות נוצרו כך שהן פוגעות באופן סלקטיבי בתאי הגידול מבלי להסב נזק רב לתאים הבריאים ובכך מפחיתות את תופעות הלוואי של הטיפולים ולשפר את איכות החיים של החולות.

 

הקרנות תוך כדי הניתוח הינן דוגמא נוספת לאפשרויות חדשות המוצעות על-ידי מחקרים קליניים. במחקר חדשני שבוצע בקרב עשרות נשים באנגליה, ובאופן דומה באיטליה, הרופאים החדירו מכשור המכיל מרכיבים רדיואקטיביים לחלל שנוצר עם כריתת הגידול. אמצעי זה, מעניק את הרמה הקרינתית הנדרשת בטיפול מיידי אחד. לאחר 25 דקות, המכשור מוצא החוצה והאזור נסגר כמקובל. במהלך 26 חודשים של מעקב, לא הייתה הישנות בקרב אף אחת מהנשים הללו.

 

הרעיון הוא להעניק טיפול קרינתי ישירות למיטת- הגידול מיד לאחר הסרתו. אם פרוצדורה זו אכן תוכח כיעילה, היא עשויה לחסוך זמן, כסף והחשוב מכל לשפר את איכות חייהן של חולות הסרטן.

 מידע נוסף בנושא