הטיפול התזונתי בילד חולה סרטן

הדפס
| שתף

 מידע נוסף בנושא

פרויקט 'בוגרים צעירים יוצאים לחיים'
התמודדות רגשית עם מחלת הסרטן של הילד
פרויקט השלמת חומר נלמד

כתיבת החוברת המקורית:

תמי ציטרשפילר, דיאטנית קלינית, רות משה, דיאטנית קלינית, ג'יזל דיאב, דיאטנית ילדים קלינית. 

עדכון מהדורת 2010:

נועה לייטרר, דיאטנית ילדים קלינית, מחלקת תזונה קלינית, קריה רפואית רמב"ם, חיפה. 

תודתנו נתונה ל:

אירית פורז, RD, MSc, MHA דיאטנית ראשית, קופת חולים שירותי בריאות כללית ומנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז שניידר לרפואת ילדים;

ד"ר גילה רוזן, מנהלת המחלקה לתזונה קלינית, הקריה רפואית רמב"ם, חיפה,על הערותיהן והארותיהן.

מעודכן לחודש יוני 2014


מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על תזונה לילד חולה סרטן. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.


© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן.


  

Big-Bullet-SQR.gif מבוא

Big-Bullet-SQR.gif חשיבות התזונה לילד חולה סרטן
Big-Bullet-SQR.gif רכיבי המזון
Big-Bullet-SQR.gif קבוצות המזון
Big-Bullet-SQR.gif ההיבט התזונתי בעת הטיפול במחלת הסרטן
Big-Bullet-SQR.gif התמודדות עם תופעות הלוואי השכיחות של הטיפולים
Big-Bullet-SQR.gif אמצעים להפחתת סכנת זיהום במזון (תזונה נקייה)
Big-Bullet-SQR.gif תכשירי מזון רפואי ותוספי תזונה

 

 


 

 

מבוא

חוברת זו נכתבה עבורכם, ילדים חולי סרטן ועבור הוריכם, בכדי להעניק מידע ועצות מועילות ביחס לטיפול התזונתי התומך בילדים חולי סרטן. תקוותנו היא כי החוברת תעשיר אתכם במידע על הצרכים התזונתיים, עליהם יש לשמור בעיקר בעת מחלה, ועל האופן בו ניתן לענות עליהם בדרכים שונות, אותן ניתן לשלב במסגרת הטיפולים שמקבל ילד חולה סרטן.

חזרה למעלה >>


חשיבות התזונה לילד חולה סרטן

תזונה מאוזנת הינה הבסיס לאספקת האנרגיה הדרושה לפעילותו היומיומית התקינה של הגוף, לבניית רקמות, לגדילה ולהתפתחות תקינה ותפקוד המערכת החיסונית של כל הילדים. לתזונתו של ילד חולה בסרטן חשיבות רבה עוד יותר, משום נוסף על צורכי הגדילה וההתפתחות, גופו מתמודד גם עם התופעות הנלוות למחלתו ותופעות לוואי הנגרמות בעקבות הטיפולים, כגון: כימותרפיה, רדיותרפיה או ניתוח.

 

כיום ידוע, לאור מחקרים שנערכו, כי ילדים שניזונו היטב בעת מחלתם, התמודדו טוב יותר עם מחלתם והטיפולים, מאשר ילדים שמצבם התזונתי היה ירוד.

 

גופו של ילד בריא מסוגל לצבור מאגרי אנרגיה ואבות מזון מסוימים. מאגרים אלה עשויים לפצות על חוסר אכילה למשך תקופות קצרות, למשל, במחלה הנמשכת זמן קצר. לעומת זאת, במחלות ממושכות, כמו סרטן, הגוף אינו מסוגל לפצות באמצעות מאגריו שנצברו על הזנה לקויה.

 

הילד עלול לאבד את תאבונו, גופו עשוי לאבד את יכולת ספיגת רכיבי מזון וכן פוחתת היכולת של הגוף לאגור אבות מזון ולהשתמש בהם. חוסר תיאבון הוא אחת הבעיות השכיחות בקרב ילדים חולי סרטן. הסיבות לכך יכולות להיות שינויים בתפקוד הגוף, כתוצאה מהמחלה, תגובות רגשיות למחלה או בעקבות תופעות הלוואי של הטיפולים. התוצאה היא ירידה במשקל הגורמת לחולשה ולדלדול הגוף. חוסר תיאבון וירידה במשקל מחד, ופגיעה ביכולת הגוף להתמודד עם בעיה זו מאידך הם מעגל שקשה להיחלץ ממנו, לכן, המטרה היא למנוע מצב זה ככל שניתן.

 

חוברת זו הינה כללית ולא ניתן לכלול בה הצעות לתפריט יומי, בשל השוני הרב בין ילדים, גילם, סוג מחלתם, סוג הטיפולים שהם עוברים, העדפותיהם האישיות וכדומה. להתייעצות והתאמת תפריט אישי, או בכל שאלה בנושא תזונה, מומלץ לפנות לתזונאי/ת המחלקה.

חזרה למעלה >>


רכיבי המזון

תזונה נכונה משמעותה, שהגוף מקבל את כל אבות המזון הדרושים לו בכמות המתאימה והוא מנצל אותם כראוי. הדרישות התזונתיות של הילד נקבעות לפי גילו, מינו, מבנה גופו, פעילויותיו ומצב בריאותו. לכן, הדרישות התזונתיות שונות מילד אחד למשנהו. גורמים נוספים בעלי השפעה על ילד חולה סרטן הם: סוג מחלת הסרטן, חומרת המחלה וסוג הטיפולים שהוא מקבל.

כאשר הילד חולה הוא זקוק, בדרך כלל, ליותר אנרגיה וכפועל יוצא, לכמות גדולה יותר של כל רכיבי התזונה. האנרגיה מסופקת לגוף על ידי פחמימות, חלבונים ושומנים. להלן סקירה כללית של אבות המזון, המקורות העיקריים שלהם ורכיבי תזונה נוספים שהגוף זקוק להם.

 

פירמידת המזון

 

פחמימות

פחמימות מהוות את מקור האנרגיה הזמין ביותר לגוף. הן מופיעות כפחמימות פשוטות (סוכרים) וכפחמימות מורכבות (עמילנים). מקורות לפחמימות פשוטות במזון: סוכר, דבש ומוצרים המכילים סוכר, פירות וממתקים לסוגיהם. מקורות לפחמימות מורכבות: לחם, מיני מאפה שונים, פסטות, כל סוגי הדגנים (אורז, תירס, קוואקר וכו'), תפוחי אדמה וקטניות.

 

חלבונים

החלבונים מסייעים בבניית רקמות הגוף (בעיקר רקמת השריר), שמירה על הרקמות הקיימות, בניית המערכת החיסונית, מהווים אבן בניין להורמונים ואנזימים, ואף מסייעים בהפקת אנרגיה במידת הצורך. מקור לחלבון איכותי (בעל ערך ביולוגי גבוה) במזון הוא מן החי: בשר, עוף, דגים, ביצים וחלב ומוצריו. מקור לחלבון איכותי מן הצומח: קטניות כגון סויה, שעועית יבשה, עדשים, חומוס, אפונה, ואגוזים למיניהם.

 

חשוב לדעת:

רוב הטיפולים עלולים לגרום למחסור בחלבון.

יש לשים דגש על תכולת החלבון בכל ארוחה בכדי למנוע מצב של חוסר בחלבון.

הגוף ייטיב לנצל את החלבון כאשר הוא משולב יחד עם יתר אבות המזון.

 

שומנים

השומנים נחוצים לגוף הן כספק אנרגיה, והן כחומר בסיס לבנייה ולגדילה, והינם המקור העשיר ביותר לקלוריות. מקורות מומלצים לשומן הם: שמן זית או קנולה, טחינה, זיתים ואבוקדו. מזונות חלבוניים רבים מכילים גם הם שומן, כמו הבשר לסוגיו, החלב ומוצריו, אגוזים למיניהם ועוד.

 

ויטמינים, מינרלים ויסודות קורט

אלה רכיבים הדרושים לגוף בכמויות קטנות מאוד, אך צריכתם בכמות מתאימה חיונית לתפקוד תקין של הגוף. תפריט עשיר ומגוון מספק, בדרך כלל, את כל הוויטמינים והמינרלים בכמות הנחוצה. עם זאת, כאשר מסיבות שונות צריכת המזון אינה מספקת, נפגעת גם צריכת הוויטמינים והמינרלים.

הוויטמינים והמינרלים נמצאים במזונות בכמויות שונות, וחיוניים לתפקודם התקין של תאים, רקמות ופעילות הגוף כולו.

 

דוגמאות למקורות לוויטמינים מסוימים:

ויטמין C - נמצא במזונות מהצומח. עשירים בו במיוחד: גמבה, פלפל אדום וירוק, כרוב מכל סוג, ובעיקר כרוב עלים, כרובית, קיווי, פירות הדר, גויאבה, תות שדה.

ויטמין A - נמצא במזונות מהצומח ומהחי. מזונות מהצומח: כל הפירות והירקות בעלי צבע ירוק וכתום: מלון, מישמש, אפרסמון, גזר, דלעת, דלורית, בטטה, גמבה, פלפל כתום ואדום. מזונות מהחי: שומנים, חמאה, כבד, שמנת חמוצה ומתוקה, מרגרינה המועשרת בוויטמין A ו-D.

ויטמין E - מצוי בשמנים צמחיים, כמו שמן סויה, תירס, חריע, קנולה ובזרעים. נמצא בכמויות קטנות גם בבשר, בדגים, בפירות ובירקות.

ויטמין B12 - נמצא רק במזונות מן החי, כגון: בשר בקר, עוף וכו'.

 

חשוב לזכור!

כשם שחוסר ויטמינים עלול להזיק, גם עודף ויטמינים עלול להיות מסוכן ו/או להפריע ליעילות הטיפולים. במקרה הצורך ניתן לקבל תוספי תזונה, אך יש לעשות זאת רק על פי המלצת הרופא/ה המטפל/ת ו/או תזונאי/ת המחלקה בלבד!

 

מים

מים חיוניים לקיום הגוף. מחסור במים עלול להיות מסוכן לא פחות ממחסור במזון. המים משמשים לוויסות טמפרטורת הגוף ולתהליכים תוך תאיים. מרבית המזונות מכילים מים בכמויות שונות.

משקאות ומזונות עשירים במים: תה, קפה, משקאות קלים, מרק, חלב ומשקאות חלב, מוצרי חלב ניגרים (לבן, יוגורט וכד'), פירות וירקות.

 

סיבים תזונתיים

הסיבים חיוניים להסדרת תהליכי העיכול. מחסור בסיבים במזון עלול לגרום לעצירות. אם מחלת הסרטן פוגעת במערכת העיכול, והטיפולים ממוקדים באזור הבטן, ייתכנו שלשולים או עצירות. יש להתאים את כמות הסיבים הנאכלת למצב החולה, ולתגובות מערכת העיכול. מקורות לסיבים במזון: פירות וירקות לא מקולפים, פירות יבשים, דגנים מלאים, אגוזים.

 

לסיכום: תפריט מגוון ועשיר, יענה על הצרכים התזונתיים ויספק לגוף את הדרישת לאנרגיה ולרכיבי תזונה.

חזרה למעלה >>


קבוצות המזון

ניתן לחלק את מגוון המזונות לקבוצות מזון על פי הרכבם התזונתי, ורכיב מזון דומיננטי. כל קבוצת מזון כוללת מזונות דומים בערכם הקלורי ובהרכבם התזונתי, ולכן ניתן להמירם זה בזה. קבוצות המזון נקראות גם קבוצות תחליף. לדוגמה, קבוצת הלחם מכילה בעיקר פחמימות וכוללת: לחם, אורז, תפוחי אדמה, תירס וכו', כולם דומים וניתן להחליף ביניהם לגוון הארוחה.

 

על מנת להתאים לילד את מספר המנות הנדרש, מכל קבוצת מזון, מומלץ לפנות לדיאטן המחלקה.

 

קבוצת תחליפי חלב עשירים בחלבון

חלב1 כוס - 200 מ"ל

לבן - 1 גביע - 200 מ"ל

יוגורט - 1 גביע - 200 מ"ל

מעדני חלב - 1 גביע

גבינה 5% 75 גר'

גבינה 9% 50 גר'

גבינה צהובה - 1 פרוסה - 30 גר'

מעדני גבינה - 75 גר'

 

קבוצת תחליפי ביצה עשירים בחלבון

ביצה - 1 יחידה

סרדינים משומרים בשמן - 30 גר'

טונה משומרת במים - 70 גר'

מקרל בשמן - 50 גר'

פסטרמה - 3-4 פרוסות

נקניק - 30 גר'

נקניקיות - 1 יחידה - 40 גר'

 

קבוצת תחליפי בשר (לא מבושל) עשירים בחלבון

בשר בקר - 130 גר'

בשר הודו - 130 גר'

בשר עוף - 1/4 עוף

דגים - 150 גר'

כבד - 100 גר'

 

קבוצת תחליפי שמן עשירים בשומן

שמן מכל סוג - 1 כפית - 5 גר'

מיונית - 1 כפית שטוחה

מרגרינה - 1 כפית

חמאה - 1 כפית

סלט טחינה מוכן - 1 כף

אבוקדו - 30 גר'

זיתים ירוקים - 8 יחידות 40 גר'

זיתים שחורים - 6 יחידות - 30 גר'

גרעינים שומניים (דלעת, אבטיח) - 20 גר'

אגוזים שונים - 5-6 יחידות

 

קבוצת תחליפי הלחם עשירים בפחמימות מורכבות

לחם - 1 פרוסה - 30 גר'

צנים - 1 פרוסה - 20 גר'

לחמנייה קטנה - ½ יחידה - 30 גר'

פיתה - ? יחידה - 30 גר'

קרקרים ומציות - 2 יחידות

לחמית - 2 יחידות

פת אורז - 2 יחידות

קורנפלקס - ¾ כוס

פופקורן - 2 כוסות (ללא שומן)

סולת יבשה - 2 כפות שטוחות

קמח - 2 כפות שטוחות

קורנפלור - 2 כפות שטוחות

שיבולת שועל -½2 כפות שטוחות

אורז לא מבושל 2 כפות שטוחות

אורז מבושל - ½ כוס

בורגול מבושל - ¼ כוס

אטריות מבושלות מכל סוג - ½ כוס

קלח תירס - 1 בינוני

תפוח אדמה - 1 בינוני

קטניות מבושלות - ¾ כוס

גרגירי תירס משומרים - 4 כפות

 

קבוצת תחליפי פירות (שקולים בקליפה)

אבטיח - 300 גר'

אגס - 1 בינוני - 100 גר'

אפרסמון - ½ בינוני - 50 גר'

אפרסק - 1 בינוני - 100 גר'

אשכולית - ½ יחידה - 100 גר'

תפוז - 1 בינוני - 100 גר'

מנדרינה - 1 גדולה - 100 גר'

קלמנטינה - 2 יחידות - 100 גר'

פומלה - ? יחידה - 100 גר'

מיץ פירות - הדר ½ כוס

בננה - 1 קטנה - 70 גר'

מלון - 200 גר'

מנגו - 75 גר'

קיווי - 100 גר'

משמש - 2 יחידות - 80 גר'

גויאבה - 100 גר'

ענבים - 75 גר'

שזיפים - 2 יחידות - 100 גר'

שסק - 200 גר'

צבר - 250 גר'

תות שדה - 150 גר'

תפוח עץ - 100 גר'

פירות יבשים - 2 יחידות (משמש ושזיף)

חזרה למעלה >>


ההיבט התזונתי בעת הטיפול במחלת הסרטן

כל הטיפולים המקובלים במחלת הסרטן (כימותרפיה, קרינה, ניתוח) עלולים לגרום לתופעות לוואי. הטיפולים אמורים לפגוע בתאים הסרטניים, אך לפעמים פוגעים גם בתאים בריאים, והתוצאה עלולה להיות תופעות לוואי המלוות בבעיות אכילה.

תופעות הלוואי שונות אצל כל ילד ומושפעות מהאיבר או המערכת החולים, מהאזור המטופל, משך וסוג הטיפול. הרגלי האכילה מושפעים הן ממצבו הגופני והן ממצבו הנפשי של הילד, מצב הרוח, תחושות כעס, דאגה ופחד. לכולם השפעה מצטברת להתהוות בעיות אכילה.

 

טיפול קרינתי (רדיותרפיה)

למיקום הטיפול הקרינתי - חשיבות והשפעה רבה על תופעות הלוואי הצפויות וחומרתן:

 

טיפול קרינתי לאזור הראש והצוואר, או לבית החזה

טיפולים בקרינה לאזורים אלו עלולים להשפיע על ריריות הפה, הלוע והוושט. עקב כך עלולים להיגרם יובש ופצעים, וכתוצאה מכך, כאבים בעת הלעיסה והבליעה. כמו כן, ייתכנו שינויים בחוש הטעם ובעיות בשיניים. לכן, חשוב להקפיד ביותר על שמירת היגיינת הפה בזמן הטיפול ולאחריו.

 

טיפול קרינתי לאזור הבטן

עלול לגרום בחילות, הקאות, שלשולים והפרעה בספיגת רכיבי המזון, ואלו עלולות לגרום לירידה בתיאבון דווקא בתקופה שבה לתזונה יש חשיבות רבה. חשוב לעודד את הילד לאכול, תוך גילוי גמישות מירבית לגבי מזונות מתאימים, דרכים להקל על האכילה, שעת הארוחות, מספר הארוחות היומי וכדומה. חשוב להיות קשובים למצב הבריאותי ולרצונותיו והעדפותיו של הילד.

 

טיפול כימי (כימותרפיה)

התגובה לטיפול הכימי היא אישית, ללא קשר להצלחת הטיפול. בעוד שחלק מהילדים לא יסבלו כלל, אחרים עלולים לסבול מתופעות לוואי שונות, אשר ישפיעו, בין היתר, על מצבם התזונתי. תופעות הלוואי האפשריות הן:

  • כיבים בפה (אפטות) ודימום מהחניכיים, המקשים על הלעיסה והבליעה.
  • בחילות והקאות, תופעות לוואי שכיחות, העלולות לגרום לאובדן נוזלים ומלחים, חולשה ולירידה במשקל.
  • שלשולים ו/או עצירות.

בזמן הטיפול הכימי, קשה לעיתים קרובות להזין את הילד. לכן, רצוי להתחיל את הטיפול הכימותרפי במצב תזונתי טוב, ולפצות על מיעוט אכילה בזמן הטיפולים על ידי הקפדה על תזונה טובה ועשירה בתקופות הרגיעה שבין הטיפולים.

 

בימים בהם מתבצעים טיפולי הכימותרפיה, חשוב מאוד להקפיד על שתייה, על מנת למנוע התייבשות. לעיתים ניתנות תרופות על בסיס סטרואידים, בשילוב עם כימותרפיה. יש לדעת כי סטרואידים אוגרים נוזלים בגוף, ולכן, לעיתים מומלץ להפחית את כמות המלח במזונו של הילד, כמובן בתיאום עם הרופא המטפל.

 

השתלת מח עצם

השתלת מוח עצם כרוכה במתן טיפולי כימותרפיה בעוצמה גבוהה יותר ולכן השפעתם רבה יותר על הגוף. מבין סוגי ההשתלות, השתלה מתורם זר היא הגורמת למרבית התופעות והקשיים, המתבטאים במערכת העיכול, כגון: חוסר תיאבון, פצעים בפה, כאבים בבליעה, שלשול והקאות. במהלך ההשתלה תיתכן תופעה הנקראת מוקוזיטיס (דלקת של רירית מערכת העיכול). כאשר היא חמורה, יש צורך בטיפול תזונתי תומך ישירות לווריד.

במהלך תקופת ההשתלה נעשית פגיעה מכוונת במערכת החיסונית של החולה, לכן המטופל שוהה בחדר בידוד המגן עליו מפני זיהומים. בתקופה זו, וגם לאחר השחרור מבית החולים, חשוב לשמור על תזונה נקייה.

 

טיפול ניתוחי (כירורגיה)

הסרת גידולים ממאירים באמצעות ניתוח מקובלת במחלות סרטן שונות. למצב התזונתי של הילד לפני הניתוח יש השפעה ניכרת על קיצור זמן ההחלמה מהניתוח ומניעת סיבוכים. אם מצבו התזונתי של הילד לפני הניתוח אינו טוב, ניתן לשקול את האפשרות לספק לו תזונה מועשרת למשך מספר ימים או שבועות לפני הניתוח.

לאחר הניתוח תינתן הזנה מלאה, הכוללת את כל אבות המזון, בדרך כלל ישירות לווריד. משך הזנה זו תלוי בסוג הניתוח ובקצב התאוששותו של הילד.

חזרה למעלה >>


התמודדות עם תופעות הלוואי השכיחות של הטיפולים

ירידה בתיאבון

גורמים רבים משפיעים על התיאבון: הקאות, בחילות, תחושות אישיות (פחד, דיכאון, דאגה). ילד הסובל מבעיות אלה, בדרך כלל, יאכל פחות.

 

במקרים כאלה מומלץ:

  • להציע לילד מזונות שאהובים עליו, בכמויות קטנות ולאורך כל היום.
  • לנסות לשנות את המקום שבו הוא רגיל לאכול ואת מועדי האכילה.
  • להציע לילד להזמין חבר לארוחה.
  • לא להפעיל על הילד לחץ ובוודאי לא להכריח לאכול.

 

בחילות

  • רצוי לאכול לאט, בכמויות קטנות, ולהגדיל את תדירות הארוחות.
  • רצוי לאכול בחדר קריר ומאוורר, שאינו מדיף ריחות.
  • רצוי לשתות כמויות קטנות ולעיתים תכופות, אך לא בזמן האוכל.
  • מאכלים קרים וקפואים (גלידות, קרטיב, פודינג וכד') ייקלו על הבחילה.
  • רצוי להציע לילד מזון שאינו מתובל, שמנוני או ריחני מדי. מאכלים, כמו עוף מבושל, מרק צח, ירקות מבושלים, ג'לי, לפתן ופירה, עשויים להתאים לו.
  • מרבית הילדים המטופלים בכימותרפיה חשים טוב יותר בשעות הבוקר. לכן, רצוי לנצל שעות אלו בכדי לאכול מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה. אם הבחילות מופיעות בבוקר, מומלץ לאכול צנימים (טוסטים) או קרקרים יבשים.
  • בזמן מתן הטיפול, התחושה בדרך כלל אינה טובה, לכן אין לדרוש מהילד לאכול באותה עת. חשוב עם זאת, להקפיד על שתייה על מנת למנוע התייבשות. רצוי לנצל את תקופת הרגיעה שבין הטיפולים לצריכת מזונות בעלי ערך וחשיבות תזונתית.
  • במקרה הצורך, הרופא יכול לרשום תרופות נגד בחילות.

 

הקאות

  • רצוי להשכיב את הילד כאשר ראשו וכתפיו מוגבהים, או על צידו (על מנת למנוע חנק).
  • יש לשחרר בגדים הדוקים ו/או הלוחצים על הגוף.
  • רצוי להחליף מצעים ובגדים, לאוורר את החדר ולדאוג לריח רענן ונעים בחדר.
  • רצוי לרענן את פי הילד במים או בשטיפת פה, ולקרר את פניו במטלית לחה.
  • חשוב לתת לילד לשתות בכמויות קטנות ולעיתים תכופות. בהקאות הגוף מאבד נוזלים ומלחים.

אם ההקאות נמשכות, יש לפנות לרופא/ה המטפל/ת. ניתן להשתמש בתרופות המקלות על התופעה, על פי המלצת הרופא/ה בלבד.

 

שלשול

שלשול מוגדר כמתן צואה נוזלית מאוד ובתכיפות גבוהה (מספר פעמים ביום). במצב זה הגוף מאבד מים, ולעיתים גם את המזון שלא נעכל ולא נספג בגוף. ניתן לקבל הדרכה מהתזונאי/ת כיצד ומה לאכול ולשתות, בכדי להחזיר לגוף את הנוזלים. בכל מקרה של שלשול, חשוב מאוד להקפיד על שתייה לעיתים קרובות במהלך היום, כדי למנוע התייבשות.

 

עצירות

  • עצירות, כשמה, הינה עצירת הצואה. חוסר יכולת של המעי לדחוף את הצואה החוצה. תופעה זו יכולה להיגרם מסיבות שונות:
  • שתייה מועטה.
  • מיעוט באכילת פירות וירקות.
  • חוסר תנועה.
  • סוגי תרופות מסוימות.
  • במקרים רבים ניתן להקל על התופעה על ידי שתייה מרובה, פעילות גופנית במידת האפשר, שינוי התפריט (בתיאום עם תזונאי/ת) ולעיתים גם באמצעות תרופות להסדרת היציאות, שיינתנו על ידי הרופא המטפל.

 

דלקות פה, חניכיים, ושט

דלקות בפה, בחניכיים ובוושט (אפטות), עלולות לגרום לקשיי לעיסה ובליעה, ובעקבות זאת לירידה בתיאבון של הילד ובצריכת המזון היומית שלו. במידה ומופיעות תופעות אלו - יש ליידע על כך את הרופא/ה לצורך התאמת טיפול תרופתי.

  • יש לשטוף את פי הילד לעיתים תכופות במים, או במי שטיפה מיוחדים לכך.
  • על המזון להיות קל ללעיסה ולבליעה. לכן, יש להציע מזון מבושל היטב, מרוסק בבלנדר, או נוזלי, כגון: פירה, כדורי בשר מבושל, ירקות מבושלים רכים, מרקים, מוצרי חלב, גלידה, גבינות, בננה, אבטיח או פודינג.
  • רצוי להגיש את המזון פושר או קר.
  • מומלצת שתיית נוזלים בקשית, והגשת משקאות מרוכזים (כגון מילק שייק, שוקו, משקאות פרי בחלב וכד').
  • רצוי להימנע ממתן מזונות חריפים, מלוחים או חומציים (כגון פרי הדר, עגבניות ומיצי פירות) ומזונות קשים ויבשים (כגון קרקרים, טוסטים וירקות חיים).

 

פגיעה בחוש הטעם

כתוצאה מהטיפולים השונים, תיתכן פגיעה זמנית בחוש הטעם, שתגרום לילד תחושה כי המזון חסר טעם או מריר. יש להתאים את המזון בהתאם לשינוי שחל בחוש הטעם. מומלץ להציע מגוון רחב של מזונות ולעקוב אחר תגובותיו של הילד.

  • על המזון להיות בעל ריח ומראה מעוררי תיאבון.
  • שתייה בזמן האוכל עשויה להפיג טעם רע.
  • תיתכן סלידה מבשר בקר. ניתן להחליפו בעוף, הודו, או דג, או במוצרי חלב או טופו, כמקור חלופי לחלבון.
  • ניתן להציע לילד משקאות חמצמצים, כגון לימונדה, תפוזים וכד', בתנאי שהילד אינו סובל מפצעים בפה.
  • מאכלים קרים ופושרים מתאימים יותר במצב כזה מאשר מאכלים חמים.
  • אפשר לנסות לתבל בשר, עוף ודגים במיצי פירות, יין, מיץ לימון, או בתבלינים ורטבים עשירים אחרים בעלי טעם חזק (לאו דווקא חריף).

 

יובש ברירית הפה

תרופות כימיות או טיפולי קרינה עלולים להפחית את פעילות בלוטות הרוק, ועל ידי כך לגרום ליובש בפה ולקשיי לעיסה ובליעה.

  • מאכלים מתוקים וחמוצים מעוררים הפרשת רוק (אם אין פצעים בפה).
  • מציצת סוכרייה ולעיסת מסטיק יכולות גם כן לסייע בהגברת הרוק.
  • רצוי להכין מזונות רכים או מרוסקים עם כמות נדיבה של רוטב.
  • יש להקפיד על שטיפות פה באופן קבוע.
  • תחליפי רוק מלאכותיים (ATRIFICIAL SALIVA) יינתנו על פי המלצה רפואית.
  • מומלץ לשתות מעט במהלך האכילה, בכדי להקל על הבליעה.

 

עלייה במשקל

תרופות מסוימות הניתנות במסגרת הטיפול במחלת הסרטן (סטרואידים, כגון קורטיזון וכד') עלולות לגרום לגוף לאגור נוזלים, ותרופות אחרות עשויות לעורר תיאבון, ובכך להביא לעלייה במשקל.

 

במידה וניתנות תרופות הגורמות לצבירת נוזלים, ייתכן שיהיה צורך בהקפדה על תפריט יומי דל מלוחים. להלן רשימת מזונות העשירים במלח, אשר מומלץ להמעיט בצריכתם:

מלח, נקניקים, בשר משומר ומעושן, סרדינים, טונה, דגים משומרים, אבקות מרק, מיני מאפה מלוחים (מקלות מלח, ביסלי, בורקס), חטיפים מלוחים (צ'יפס, פופקורן), רטבים מוכנים, מלח, סלרי, שום, בצל, לימון, ירקות כבושים, גבינות מלוחות, צהובות ומותכות.

 

במקרה שהתרופות מעוררות תיאבון, חשוב לשמור על תזונה מבוקרת שלא תביא להשמנה באמצעות הפחתת כמות השומנים והפחמימות בתפריט.

 

בעיות בשיניים

  • יש להקפיד על היגיינת הפה והשיניים, בייחוד לאחר הארוחות.
  • יש לצחצח שיניים במברשת רכה.
  • חשוב לשמור על שגרת בדיקות אצל רופא שיניים.

יש להקפיד על שטיפות פה יומיומיות במי שטיפה.

ההקפדה על היגיינת הפה חשובה במיוחד בתקופת הטיפולים.

חזרה למעלה >>


אמצעים להפחתת סכנת זיהום במזון (תזונה נקייה)

רגישות גבוהה ביותר לגורמי זיהום קיימת בעיקר במהלך השתלת מוח עצם ולאחריה. גורמי זיהום עלולים לעבור לחולה בדרכים שונות, בין היתר גם באמצעות מזונות ומשקאות.

במסגרת המאמץ לספק סביבה מוגנת, מתחילים במתן תזונה נקייה כבר מתחילת האשפוז. תזונה נקייה, אינה הזנה סטרילית, אך בהחלט מפחיתה את הסיכון לזיהום בהכילה מזונות בעלי סכנה זיהומית נמוכה.

ההנחיות תקפות לטווח הזמן בו הגוף חשוף לסכנת הזיהום: שלושה חודשים לאחר השתלה עצמית, ו-6 חודשים לאחר השתלה מתורם זר.

הנחיות אלו תקפות גם לתקופות שבהן הספירות נמוכות והחולה מאובחן כסובל מנויטרופניה (חוסר בכדוריות דם לבנות).

 

ההנחיות לטיפול במזון ל"תזונה נקייה", תקפות למסגרת האשפוז ולמסגרת הביתית, לאחר השחרור.

 

לפני הכנת המזון:

  • יש לשטוף ידיים היטב במים ובסבון. רצוי להשתמש בסבון אנטיבקטריאלי (נוגד חיידקים).
  • יש להשתמש אך ורק בכלים נקיים, שנשטפו אף הם במים ובסבון (רצוי אנטיבקטריאלי). מדיח כלים מאפשר ניקוי יסודי וחיטוי של כלי האוכל.
  • יש לשטוף ירקות ופירות ביסודיות, תחת מים זורמים, לפני קילופם וחיתוכם. יש להסיר חלקים פגועים.
  • יש לשטוף את החלק העליון של קופסאות השימורים לפני פתיחתן. לאחר השימוש יש לשטוף את הפותחן היטב במי סבון חמים.
  • כל מזון הארוז באריזה אישית הניתנת לשטיפה (אטומה וסגורה היטב), יש לשטוף במי סבון חמים לפני הפתיחה.

 

הכנת המזון:

  • יש להפשיר בשר, דגים ועופות במקרר או במיקרוגל בלבד. יש להכין את המזונות המופשרים מיד. אין להקפיא בשר שהופשר.
  • יש לבשל בשר, דגים ועופות היטב, עד לקבלת צבע אפור חום (לוודא שלא נותר צבע אדום או ורוד). אין לאכול בשר נא.
  • ביצים יש לבשל היטב, עד שהחלמון אינו נוזלי.
  • לצורך הכנת בשר, דגים, עוף וירקות יש להשתמש בקרשי חיתוך נפרדים לפני ולאחר הבישול. אין להשתמש בקרש חיתוך מעץ.
  • בזמן הכנת המזון, אין לטעום אותו באותם הכלים המשמשים לערבוב ולהכנה.

 

קנייה שמירה ואחסון:

  • מזון חם יש לאכול מיד בתום ההכנה, אלא אם קיימת אפשרות לשמור אותו בטמפ' של כ-80 מעלות צלזיוס.
  • מזון קר יש לשמור במקרר בטמפרטורה של 0-5 מעלות צלזיוס ובמקפיא בטמפרטורה של 18מעלות צלזיוס.
  • מזון העלול להתקלקל בטמפרטורת החדר, ניתן להשאיר מחוץ למקרר עד שעתיים. מזונות המכילים ביצים, שמנת ומיונז, אין להשאיר מחוץ למקרר מעל לשעה.
  • אחסון מזון מבושל: יש לחלק לכמויות קטנות, בכלי אחסנה קטנים, לקירור מהיר. להשגת קירור מהיר יש להכניס את הכלי פתוח למקרר ולסגור לאחר שהתקרר. במקרר יש לשמור כמויות שייאכלו בטווח של 3-2 ימים. את הכמות הנותרת יש להקפיא.
  • "שאריות" מהארוחה צריכות להיות מקוררות במהירות, ומחוממות לשימוש נוסף רק פעם אחת נוספת, לפני שיושלכו לאשפה. במצבי נויטרופניה קשים (חוסר בכדוריות דם לבנות), מומלץ להימנע משימוש חוזר ב"שאריות".
  • שאריות מזון מוכן יש לשמור במדפים העליונים במקרר. מזון לפני הכנה יש לשמור במדפים הנמוכים במקרר.
  • אין לאחסן מזון תחת הכיור או בארון יחד עם חומרי הניקוי.
  • יש לבדוק בעקביות את תאריכי התפוגה המצוינים על גבי אריזות המזון. אין לצרוך מזון שפג תוקפו.
  • מזונות קפואים או מקוררים, יש להוסיף לעגלת הקניות בסופר בסוף הקנייה, מיד לפני התשלום.

 

מים:

  • מים בטוחים לשימוש הינם מים סטריליים. כל סוג מים אחר (מי ברז, מים מינראליים, או מים שעוברים סינון ביתית), יש להרתיח במשך 2 דקות, לקרר, ולהשתמש תוך 24 שעות.
  • יש להשתמש במים כנ"ל להכנת מזון ומשקאות שאינם מבושלים. למזון שיעבור תהליך בישול, ניתן להשתמש במי ברז.

 

זהירות:

אין לטעום או לאכול מזון בעל מראה או ריח מוזר.

במקרה של חתך או פצע פתוח בידיים, יש להשתמש בפלסטר פלסטי אטום או בכפפות פלסטיק, בשעת הכנת המזון ואכילתו.

 

מיקרוגל:

  • בישול/חימום במיקרוגל עלול להותיר חלק מהמזון קר ולא מבושל דיו, מה שעלול לעלות את הסיכוי להתפתחות זיהומים. יש לערבב את המזון פעם או פעמיים במהלך החימום, ולהקפיד שהכלי יהיה מכוסה בעת החימום להשגת דרגת חום מרבית.

 

מזון בדוכנים ובמסעדות:

  • אין לאכול מזון מדוכני רחוב (פלאפל, שווארמה, בגטים וכו').
  • אין לאכול מזון הנקנה בתפזורת בדוכנים ובחנויות (פיצוחים, ממתקים, גלידה), אלא
  • רק באריזות סגורות של יצרן מוכר.
  • לא מומלץ לאכול במסעדות.

 

פירות וירקות:

  • פירות וירקות יש לשטוף היטב במים זורמים ובסבון, ורק לאחר מכן יש לקלפם.
  • יש להימנע מפירות וירקות שלא ניתן לקלפם ושקליפתם דקה.
  • יש להימנע מאכילת ירקות מרובי עלים, כגון חסה, עלי בייבי, פטרוזיליה ושמיר טריים. ירקות אלו ניתן לאכול רק לאחר בישול.

 

כללי:

  • מוצרי חלב ונקניקים מותרים למאכל רק אם עברו תהליך פיסטור (עיקור מחיידקים), כלומר כאלה הנמכרים באריזתם המקורית בלבד.
  • אין לצרוך מוצרי חלב פרוביוטיים (מוצרים אשר מופיע עליהם הסימן bio).

 

bul3 לחץ כאן ל- טבלת המזונות המותרים / אסורים

חזרה למעלה >>


תכשירי מזון רפואי ותוספי תזונה

קיימים בשוק תכשירי מזון רפואיים שמטרתם להעשיר את התזונה הקיימת, או לספק הזנה מלאה ומרוכזת. בהמשך, מפורטים סוגי תכשירים המתאימים למערכת עיכול המתפקדת באופן תקין. קיימים תכשירים אחרים המותאמים למצבי חולי ייחודיים.

לבחירת סוג התכשיר המותאם למצב הילד ולסוג הטיפולים שהוא מקבל, יש להתייעץ עם תזונאי/ת המחלקה.

 

טיפ:

ברשימת תכשירי המזון שלהלן מצויות פחיות לשתייה. בגלל תוסף הוויטמינים המצוי בתוך המזון, עלול להתלוות אליו ריח לוואי אופייני, שייתכן ויפריע לחלק מהחולים העוברים טיפולים. דרך ההגשה המומלצת היא קירור המזון היטב, פתיחתו שלא בנוכחות החולה, והעברתו אל בקבוק מים ריק בעל פייה, כדוגמת בקבוקים המיועדים לפעילות ספורטיבית. בדרך זו ניתן לצמצם ככל שניתן את האפשרות כי החולה יריח את השתייה.

 

תכשירי הזנה מלאים, המכילים את כל אבות המזון ומיועדים לילדים:

תכשיר נוזלי חלבי, מוכן להגשה, בטעמי וניל ו/או שוקולד.

פחית מספקת 250 240 קלוריות.

לדוגמה: נוטרן לילדים, פדיאשור.

 

תכשירי הזנה מלאים המכילים את כל אבות המזון ומיועדים למבוגרים (לפי החלטת התזונאי/ת):

מזון נוזלי חלבי מוכן להגשה בטעמים: ניטרלי, וניל, תות, שוקולד וקפה.

פחית מספקת 250 קלוריות.

לדוגמא: אנשור, נוטרן 1.0

 

תכשירי הזנה מלאים ומועשרים המכילים את כל אבות המזון ומיועדים למבוגרים (לפי החלטת התזונאי/ת):

מזון נוזלי חלבי, מוכן להגשה, בטעמים: וניל, שוקולד, תות וקפה.

מכיל את כל אבות המזון, מרוכז, ערכו הקלורי 500355 קלוריות לפחית.

לדוגמא: אנשור פלוס, נוטרן 1.5, נוטרן 2.0

 

 

תכשירים המכילים פחמימות, חלבונים ושומנים (ללא ויטמינים ומינרלים):

סקנדי שייק (SCANDISHAKE MIX)

מזון מרוכז ביותר, המופיע כאבקה, בטעמים שונים: ניטרלי, וניל, שוקולד ותות.

קיים גם ללא לקטוז.

את האבקה ניתן לשלב עם חלב, מיץ ומזונות נוזליים אחרים.

שקית של סקנדי שייק מספקת כ-440 קלוריות ויחד עם כוס חלב כ600 קק"ל.

לילדים: מומלץ לערבב רק ½ שקית בכוס חלב, כדי למנוע עומס על מערכת העיכול.

 

תכשירים אבקתיים לתוספת פחמימות (פוליקוז):

פוליקוז הוא תכשיר אבקתי, סוג של גלוקוז (סוכר), המהווה תוספת קלורית ממקור פחמימני בלבד. ניתן להשתמש בו כתוספת למזונות נוזליים, או חצי נוזליים.

מידת מתיקותו היא חמישית בהשוואה לסוכר רגיל, ולכן 1 כפית סוכר = 5 כפיות פוליקוז מבחינת המתיקות. מאחר וטעמו המתוק חלש, ניתן לצרוך ממנו כמויות גדולות יחסית, כתחליף להמתקה בסוכר וכן להוסיפו למזון מלוח כגון מרק או פירה.

 

תכשירים אבקתיים לתוספת חלבון:

קיימים מוצרים שונים המבוססים על סוגי חלבון שונים (קזאין מהחלב, מי גבינה מהחלב, אלבומין מביצה וכן חלבון סויה). לילדים מומלץ חלבון שמקורו מן החי (בשל איכותו הגבוהה).

מומלץ להתייעץ עם תזונאי/ת המחלקה לגבי סוג החלבון וסוג היצרן המומלץ.

 

כיצד להעשיר את המזון בחלבון?

גבינות קשות ולבנות - להוסיף לכריכים, לביצים, לפשטידות, לספגטי. ניתן לערבב עם פירות וירקות.

 

חלב - להוסיף למשקאות, למיצים או למילקשייק, להוסיף בעת הכנת עוגות ועוגיות, להוסיף לקקאו, לדגני בוקר או לפודינג.

 

אבקת חלב - להוסיף לחלב, למשקאות שמבוססים על חלב, לשוקו, למילקשייק, לדגנים, לפירות, לפשטידות.

 

גלידות, יוגורט - להוסיף למשקאות, למילקשייק, לדגנים, לפירות, לפשטידות.

 

ביצים - להוסיף לסלטים, לירקות, לאבוקדו, לכריכים, לפשטידות ולעוגות.

 

אגוזים - לערבב עם פירות, קורנפלקס, גלידות, יוגורט, ירקות, סלטים.

 

חמאת בוטנים - למרוח על לחם, טוסטים, קרקרים, ופלים, פנקייק.

 

בשר ודגים - להוסיף בשר מטוגן או מבושל לירקות, לסלטים, למרק, לחביתות, לכריכים, לתפוחי אדמה אפויים.

 

חומוס - סלט חומוס עם טחינה, למרוח על לחם או פיתה.

 

כיצד להעשיר את האוכל בקלוריות?

חמאה ומרגרינה - להוסיף למרק, לתפוחי אדמה אפויים או למחית (פירה), לאורז, לירקות מבושלים, לרטבים, לבשר, לביצים וללחם.

 

רטבים לסלט, כגון: מיונז, רוטב אלף האיים, רוטב שום - למרוח על לחם וקרקרים, דגים, להוסיף לירקות.

 

פירות יבשים - לבשל ולהגיש לקינוח או כחטיף, להוסיף לעוגיות, לעוגות, ללחם, לאורז, לפודינג, לפשטידות ולירקות מבושלים, לערבב עם אגוזים וגרנולה.

 

שמן - לטגן ביצים, תפוחי אדמה, בשר, דגים. להוסיף לסלטים, לרטבים, לפופקורן.

 

מתכונים להכנה עצמית - משקאות ומאכלים מועשרים

ניתן להכין בבית משקאות ומאכלים קלי הכנה ועתירי קלוריות. להלן מספר מתכונים להכנה בבית, המהווים בסיס ל%D

סרטן תרומה
התכנים המופיעים באתר נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. נא לעיין בתנאי השימוש באתר.
בניית אתרים
|
|
|
© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן בישראל