לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

וינורלבין - Vinorelbine (נבלבין® - ®Navelbine)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

וינורלבין - Vinorelbine (נבלבין® - ®Navelbine)* היא תרופה כימותרפית הניתנת לטיפול בסוגים מסוימים של סרטן. דף מידע זה מתאר את הוינורלבין, כיצד היא ניתנת וחלק מתופעות הלוואי האפשריות שלה. כדאי לקרוא דף מידע זה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת "הטיפול הכימי - כימותרפיה", המספקת מידע ועצות נוספים. התגובה של כל אדם לכימותרפיה היא ייחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים יותר.


בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, כדי שתהיה מודע להן אם תופענה אצלך. עם זאת, לא מתוארות תופעות נדירות מאוד, שישנה סבירות נמוכה מאוד להופעתן. אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

 

במהלך הטיפול, יהיו לך מפגשים שגרתיים עם הרופא, כדי שהוא יוכל לעקוב אחר השפעות הכימותרפיה. דף מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה שהיא אודות הטיפול ותופעות הלוואי, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.


*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.

כיצד היא נראית?

נוזל בצבע צהוב בהיר.
 

כיצד מקבלים אותה?

בהזרקה לתוך וריד או בעירוי באמצעות צינורית דקה המוחדרת לוריד, בטפטוף למשך פרק זמן קצר. ניתן גם לתת את התרופה בעירוי מרכזי המוחדר תחת העור לתוך וריד ליד עצם הבריח. ניתן לקבל את התרופה בצורת טבליות בבליעה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

וינורלבין רשומה בישראל לטיפול בסרטן שד, סרטן ריאות של תאים שאינם קטנים (NSCLC) וסרטן ערמנית בהתוויות מסויימות.

 

תופעות לוואי אפשריות

תופעות הלוואי המתוארת בדף מידע זה לא יופיעו אצל כל אדם שמקבל וינורלבין, והן יכולות להיות שונות אם אתה מקבל יותר מתרופה כימותרפית אחת.

ירידה זמנית בספירות הדם

ירידה כזו עלולה לגרום לאנמיה, סיכון לשטפי דם או דימום, וסיכון מוגבר לזיהום. תופעה זו יכולה להתחיל כ-7 ימים לאחר הטיפול ובדרך כלל מגיעה לשיאה כ-14-10 ימים לאחריו. לאחר מכן, ספירות הדם שלך יתחילו לעלות בהדרגה ויחזרו למצבם התקין בתוך28-21 ימים. מידת ההשפעה של הטיפול על ספירת הדם שלך תלויה במינון הכימותרפיה שתקבל ובתרופות הכימותרפיות האחרות שתקבל בשילוב עם התרופה הזו, אם בכלל. הרופא יכול לייעץ לך מה הסבירות שהכימותרפיה תגרום לירידה בספירת הדם שלך. ספירות הדם שלך ייבדקו באופן שגרתי, כדי לעקוב אחר תפקוד מוח העצם.

אם החום שלך עולה מעל 38°C, או מופיעים פצעים או דימומים לא מוסברים, או אם לפתע אינך חש בטוב אפילו אם אין לך חום גבוה, פנה מיד לרופא שלך או לבית החולים.

 

עצירות

בדרך כלל ניתן להקל על תופעה זו בעזרת שתיית מרובה של נוזלים ואכילת מזון עתיר סיבים. בנוסף, התעמלות קלה עשויה לסייע. לעתים הרופא המטפל יחליט לרושם לך תרופות אשר ימריצו את פעולת המעיים.

 

שלשול

בדרך כלל קל להשתלט על הבעיה באמצעות תרופה, אולם עליך לדווח לרופא שלך אם השלשול חריף או מתמשך. חשוב להרבות בשתיית נוזלים.

 

ירידה בתחושה או נימול בכפות הידיים והרגליים

תופעה זו נובעת מהשפעה של וינורלבין על העצבים. אצל רוב האנשים תופעה זו אינה מופיעה, ואם היא מופיעה, היא בדרך כלל קלה, ומתרחשת רק לאחר טיפול ממושך בתרופה זו. יתכן שתבחין גם בקושי לכפתר כפתורים. אם אתה מבחין בירידה בתחושה או בנימול בכפות הידיים או הרגליים, עליך ליידע את הרופא שלך. התופעה בדרך כלל משתפרת בהדרגה מספר חודשים לאחר סיום הטיפול.

 

כאבים באזור ההזרקה

בעת מתן וינורלבין, עלול להיגרם כאב במקום ההזרקה או לאורך הוריד. אם אתה מרגיש כאב, ספר על כך לצוות המטפל: ניתן להאט את קצב הטפטוף כדי להפחית את התחושה.

 

תופעות לוואי פחות שכיחות

בחילה והקאות

ישנן כיום תרופות יעילות מאוד נגד בחילה, שיכולות למנוע או להחליש באופן משמעותי את הבחילה וההקאות. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, ספר על כך לרופא שלך; הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות נגד בחילה, שעשויות להיות יעילות יותר.

 

נשירת שיער

נשירת השיער אינה שכיחה, אך השיער יכול להידלל ובמקרים מסוימים, לנשור לגמרי. אם תופעה זו מתרחשת, היא מתחילה בדרך כלל שלושה או ארבעה שבועות אחרי תחילת הטיפול, אם כי היא יכולה להתחיל עוד קודם. מצב זה הוא זמני: השיער יצמח שוב כשהטיפול ייגמר.

 

תגובה אלרגית

חלק מהסימנים של תגובה אלרגית הם פריחה בעור וגרד, חום גבוה, צמרמורת, סומק בפנים, תחושה של סחרחורת, כאב ראש, קוצר נשימה, חרדה וצורך לתת שתן. במהלך הטיפול תהיה תחת מעקב כדי לוודא שלא מופיעים אצלך סימנים של תגובה אלרגית. אם אתה מבחין בסימנים האלה, המופיעים לעתים רחוקות עם הטיפול בתרופה זו, עליך ליידע את הרופא או האחות.

 

נזילת וינורלבין

אם וינורלבין נוזל לתוך הרקמות סביב הוריד, הוא יכול לגרום נזק לרקמות באותו אזור. אם אתה מבחין בעקצוץ או צריבה סביב הוריד בזמן מתן התרופה, או בנזילה מאתר הצינורית, חשוב מאוד שתיידע את הצוות המטפל. כך גם אם האזור סביב הצינורית הופך אדום או נפוח בכל עת במהלך הטיפול.

 

מידע נוסף

פוריות

יתכן שנטילת וינורלבין תשפיע על היכולת של אשה להרות, או על היכולת של גבר לעבר אישה. חשוב לשוחח על נושא הפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.

 

מניעת הריון

מומלץ לא להרות או לעבר אישה בזמן נטילת וינורלבין, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. גם על כך כדאי לשוחח עם הרופא המטפל.

 

ישנן תרופות אחרות שעלולות לגרום לנזק במשולב עם קבלת כימותרפיה. זכור תמיד ליידע את הרופא המטפל על כל תרופה אחרת שאתה נוטל.

 

דברים שחשוב לזכור לגבי טבליות וינורלבין

  • חשוב לקחת את הטבליות בזמן. חובה ליטול אותן בדיוק לפי הוראות הרופא.
  • שמור את הטבליות במקום בטוח הרחק מהישג ידם של ילדים: וינורלבין עלולה להזיק להם.
  • אם הרופא מחליט להפסיק את הטיפול, החזר את הטבליות שנשארו לך לבית המרקחת. אל תזרוק אותן לאסלה או לפח.
  • אם הקאת מיד אחרי שנטלת את הטבליה, ספר על כך לרופא שלך, שכן יתכן שתצטרך ליטול טבליה נוספת. אל תיקח טבליה נוספת בלי להודיע על כך קודם לרופא שלך.
  • אם אתה שוכח לקחת טבליה, אל תיקח מנה כפולה. הודע על כך לרופא שלך, ושמור על לוח הזמנים של המינון הקבוע שלך.

 

<< לרשימת התרופות