לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

גוסרלין - Goserelin (זולדקס® - ®Zoladex)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

גוסרלין היא תרופה הורמונלית הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן. דף מידע זה מתאר את התרופה, כיצד היא ניתנת ומהן תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. כדאי לקרוא דף מידע זה יחד עם החוברת "הטיפול ההורמונלי בסרטן השד" של האגודה למלחמה בסרטן, הכוללת מידע ועצות נוספים.


התגובה של כל אדם לכל תרופה היא ייחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים יותר. תופעות הלוואי המתוארות בדף מידע זה לא יופיעו אצל כל מי שמקבל גוסרלין והן עשויות להיות שונות אם אתה נוטל יותר מסוג אחד של תרופות. בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי הנפוצות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, כדי שתוכל להיות מודע להן במידה ותופענה אצלך. עם זאת, לא מתוארות בדף מידע תופעות נדירות מאוד, שקיימת סבירות נמוכה מאוד להופעתן. אם אתה מבחין בתופעות אחרות, שאתה חושב שהן קשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך.

 

מעקב שוטף יתבצע אחר השפעות הטיפול על גופך, לשם כך יקבעו לך מפגשים שגרתיים עם הרופא שלך. דף מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה שהיא אודות הטיפול ותופעות הלוואי, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.

 

גוסרלין היא תרופה לטיפול בסרטן ערמונית, בסרטן השד ובמצבים מסוימים אחרים. זהו סוג של טיפול הורמונלי. טיפולים הורמונליים משנים את הייצור או את הפעילות של הורמונים ספציפיים בגוף. הורמונים הם חומרים, המיוצרים באופן טבעי בגוף, המתפקדים כ"שליחים כימיקליים" ומסייעים בשליטה על התאים והאיברים בגוף.

 

איך מקבלים אותה?

גוסרלין ניתנת באמצעות זריקה מתחת לעור הבטן, לרוב כזריקה חודשית (כל 4 שבועות). גברים עשויים לקבל אותה, כל 12 שבועות, בתור תכשיר. את התרופה תוכל לקבל מהרופא הכללי שלך או מאחות במחלקה הכירורגית. אם אין באפשרותך לבקר במחלקה הכירורגית, אחות מחוזית תוכל לתת לך את הזריקה בביתך. ישנם אנשים המוצאים את הזריקה מעט לא נעימה, כמו כן, ייתכן כי תופיע אדמומיות באזור הזריקה.

 

אם אי הנעימות שתגרום לך הזריקה תהיה גדולה, יוכל הצוות הרפואי להרדים את האזור לפני הזריקה בעזרת כמות מעטה של חומר הרדמה מקומית.

 

כיצד היא פועלת?

המכניקה הבסיסית זהה עבור גברים ונשים, עם זאת, התרופה משפיעה על הייצור של הורמונים שונים. רוב הסוגים של סרטן הערמונית מסתמכים על אספקה של ההורמון טסטוסטרון בכדי לגדול, ואילו סרטן השד מסתמך על אספקתו של ההורמון אסטרוגן. ייצור הטסטוסטרון באשכים וייצור האסטרוגן בשחלות מעוררים על ידי הורמון הנקרא הורמון הצהבה, המיוצר בבלוטת יותרת-המוח. גוסרלין מפחיתה את ייצור הורמון הצהבה בבלוטת יותרת-המוח, וכך מורידה את רמות הטסטוסטרון אצל גברים ואת רמות האסטרוגן אצל נשים. תהליך זה עשוי להוביל להצטמקות או להאטה בקצב הגידול של הסרטן.

ניתן לקבל טיפול בגוסרלין בלבד, או במקביל לסוגים אחרים של טיפול. הרופא שלך יתחשב במספר גורמים לפני שיחליט אם גוסרלין היא הטיפול המתאים ביותר למצבך.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

גוסרלין רשומה בישראל לטיפול בסרטן הערמונית וסרטן שד בהתוויות מסויימות.

 

תופעות לוואי אפשריות

שינויים במחזור החודשי

אצל חלק מהנשים מפסיק המחזור או הופך לבלתי סדיר.

הפסקת המחזור החודשי

כתוצאה מהשפעת התרופה על השחלות, המחזור החודשי עשוי לעיתים להיפסק. תופעה זו עשויה להיות זמנית בקרב נשים צעירות, אך עלולה להיות קבועה בנשים הקרובות לגיל המעבר; בשל הפסקת המחזור החודשי ייחלו להופיע תסמינים של גיל המעבר כמו גלי חום, הזעות ויובש וגינאלי.

התלקחות של הגידול

במהלך הימים, או השבועות, הראשונים של הטיפול בגוסרלין תיתכן עלייה זמנית ברמות הטסטוסטרון או האסטרוגן בגוף. לכן ישנה לעיתים התגברות של התסמינים. תופעה זו נפוצה יותר אצל גברים מאשר אצל נשים. גברים עם סרטן הערמונית עלולים לחוות התגברות בכאבי עצמות או לסבול מבעיות בהטלת שתן. לעיתים נדירות עשויות להתעורר גם בעיות אחרות בשל עלייה זמנית בגודל הגידול. תופעה זו ידועה בשם 'התלקחות של הגידול'. אם אתה חש עליה בתסמינים או בכל בעיה אחרת הודע על כך לרופא שלך. ישנם סוגים אחרים של טיפולים הורמוניים (סיפרוטרון אצטאט, פלוטאמיד או ביקאלותאמיד), הניתנים במהלך השבועות הראשונים של הטיפול בגוסרלין, כדי למנוע את התופעה הזו.

גלי חום

זוהי תופעה די נפוצה בקרב גברים ונשים. אנשים רבים מוצאים שגלי החום חולפים לאחר פרק זמן מסוים, ונהיים פחות מטרידים. לעיתים ניתנות תרופות במטרה לנגוד את גלי החום. קיימות מספר דרכים שמסייעות להפחית את גלי החום וההזעות, למשל הפחתה בצריכת תה, קפה, ניקוטין ואלכוהול עשויה לסייע. רפואה משלימה עוזרת לחלק מהאנשים. רופא המשפחה שלך יוכל למסור לך פרטים לגבי טיפולי רפואה משלימה, שתוכל לקבל דרך קופת החולים שלך.

ירידה בדחף המיני

גברים ונשים עשויים להבחין בירידה בדחף המיני במהלך הטיפול בגוסרלין. תופעה זו נמשכת לרוב לאורך הטיפול כולו. תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך. נשים עלולות לחוות גם יובש וגינאלי. ביובש ניתן לטפל באמצעות משחות, הניתנות על פי מרשם רופא או על ידי הרוקח.

 

bul3 לחצו כאן למידע נוסף על מיניות הגבר

 

bul3 לחצו כאן למידע נוסף על מיניות האשה

אין אונות

על פי רוב, גברים המטופלים בתרופה זו מאבדים את היכולת להגיע לזקפה. יש לציין, כי לאחר הפסקת השימוש בתרופה התפקוד המיני יחזור להרגלו.

רגישות או גודש בחזה

לעיתים גברים המטופלים בתרופה מבחינים בנפיחות או ברגישות קלה בחזה. הרופא יוכל לרשום לך תרופות שיקלו עליך. גם נשים עשויות להבחין בנפיחות בשדיים.

תגובות אלרגיות

סימנים של תגובות אלרגיות כוללים פריחות בעור וגירודים, חום גבוה, רעידות, אדמומיות בפנים, סחרחורת, כאב ראש, קוצר נשימה, חרדה וצורך לתת שתן. אם אתה חש באחת מהתופעות הללו, דווח על כך לצוות הרפואי המטפל בך. כמו כן, במהלך הטיפול תהיה תחת מעקב על מנת לגלות תגובות אלרגיות אפשריות. תופעות אלה נדירות ומתרחשות לרוב במחזורי הטיפול הראשונים.

מחושים, או כאבים, במפרקים ובשרירים

יכולים להופיע מספר ימים לאחר מתן הגוסרלין. תחושות אלו אינן נמשכות זמן רב. הרופא יכול לרשום לך תרופות נגד כאבים, או תרופות נגד דלקות, שיסייעו לך.

עלייה במשקל ועייפות

הטיפול בתרופה עלול לגרום לעלייה במשקל ולירידה בתחושת הנמרצות. תופעות אלה חולפות לרוב לאחר סיום הטיפול בגוסרלין.

בחילה והקאות

קיימות כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילה שעשויות למנוע, או להפחית, את התחושה הרעה. הבחילה וההקאות עשויות להתחיל לאחר מתן הטיפול ולהימשך עד יום אחד. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת זמן רב, ספר על כך לרופא שלך. הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

כאבי ראש, בלבול, חולשה ועצבנות

אם אתה חש אחת מהתופעות הללו, דווח על כך לרופא שלך.

 

מידע נוסף

מה יקרה אם אחמיץ זריקה?

החמצה של מספר ימים לא אמורה לחולל הבדל גדול. עם זאת, חשוב לזכור שהזריקות מתוכננות כך שיתרונותיהן ימשכו 4 או 12 שבועות (בהתאם לסוג הטיפול שאתה מקבל), לכן חשוב לקבל אותן בזמן.

 

משך הטיפול

הרופאים שלך ישוחחו עמך על משך הטיפול המתאים לך. לרוב גוסרלין ניתנת במשך מספר חודשים, ואף שנים.

 

זכור תמיד ליידע את הרופא המטפל על כל תרופה אחרת שאתה נוטל.

 

<< לרשימת התרופות


  

 

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו

למאגר המידע הבריטי CancerBACKUP

על הסכמתם לתרגום דף מידע זה ולהתאמתו לצרכי הארץ

ולקרן קנדי לי על תמיכתה הנדיבה, שאפשרה זאת

 

Our thanks go to

 

CancerBACKUP

 

For their approval of the translation of this information and its adaptation to local needs

and to The Kennedy Leigh Charitable Trust

For its generous support that made it possible

תודתנו לדר' נאורה יעל  החושן

אונקולוגית בכירה במכון האונקולוגי, מרכז רפואי ת"א ע"ש סוראסקי

חברת ועדת העדכון לנושא שד באגודה למלחמה בסרטן

 

על הארותיה והערותיה

 

מעודכן לספטמבר, 2004