לתרומה
חפש
סרטן המעי הגס
חודש המודעות - סרטן המעי הגס

קווים מנחים חדשים לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס

עוד בנושא

28/2/11

הסכמה מקיר לקיר:

למעלה מ-90 מומחים מובילים מאירופה, בשיתוף מומחים מארה"ב וגם מישראל פרסמו בקונצנזוס קווים מנחים חדשים לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.

המומחים מטעם רשות מחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי - IARC

 

ההמלצות אומצו על- ידי הפרלמנט האירופאי (EU)

 

הבדיקה המוכחת והמומלצת לסריקה המונית:

דם סמוי לנשים וגברים בגיל 50-74

 

המומחים מדגישים את חשיבות בקרת האיכות, כדי למקסם את התועלת מהבדיקה ולצמצם את הסיכונים.

 

סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו באירופה, כמו גם בישראל. כ-330,000 איש באירופה מאובחנים מדי שנה בסרטן המעי הגס וכ-150,000 מתים מהמחלה. בישראל מדובר בסרטן השני בשכיחות בישראל, לאחר סרטן השד: כ-3,420 חולים מאובחנים מדי שנה עם סרטן המעי הגס, וכ-1,240 נשים וגברים מתים בשנה מסרטן המעי הגס. זהו גורם המוות השני מסרטן בישראל, לאחר סרטן הריאה.

 

לאור המצב, התכנסה לאחרונה מועצת הפרלמנט האירופאי, לאישור הנחיות חדשות לבדיקת סקר בסרטן המעי הגס והחלחולת, לעדכון ההנחיות שניתנו ב-2003. ההמלצות גובשו ב-IARC, רשות מחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי (WHO). ההמלצות שגובשו על ידי 90 המומחים המובילים בתחום, נועדו להבטיח בטיחות ובדיקות אמינות לתושבי כל מדינות האיחוד האירופאי - על מנת למקסם את התועלת לאוכלוסיה ולהביא למינימום את הנזקים העלולים להיגרם מבדיקות סקר. הודגשה גם חשיבות בדיקות הסריקה בתוכנית ארצית, הכוללת בקרת איכות.

 

מדוע לערוך בדיקת סקר לסרטן המעי הגס והחלחולת?

בסוג סרטן זה - בדיקות סריקה יכולות לאפשר גם מניעה של המחלה, במקרה של הוצאת פוליפ, לפני שהפך לסרטני. בנוסף, הגילוי המוקדם מאפשר טיפול בשלב מוקדם, המשפר את שיעורי הריפוי מהמחלה באופן משמעותי לכ-80% ויותר ומאפשר לחולים איכות חיים טובה יותר.

 

מדוע פרסם עכשיו האיחוד האירופי הנחיות לבדיקות סקר?

ב- 2 לדצמבר 2003 המליצה המועצה האירופאית לראשונה על הטמעת תכניות סריקה לאוכלוסיה הכללית על פי מחקרים ומבחנים מוכחים. חלק ממדינות אירופה החלו ליישם את התוכנית בצורה מלאה או חלקית, אך עדיין קיימות מדינות אירופאיות שטרם החלו בביצוע תכנית הסריקה. מאז, נאספו נתונים ופורסמו מחקרים נוספים מהמדינות השונות.

הקווים המנחים החדשים פותחו בשיתוף פעולה בינלאומי, במסגרת IARC - רשות מחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי (WHO), שמומן ע"י התכנית לבריאות הציבור של האיחוד האירופאי. בפרויקט היו מעורבים מעל 90 חוקרים מרחבי העולם. בנוסף לחוקרים בתחום מ-23 מדינות האיחוד האירופאי, השתתפו גם 10 נציגים ממדינות מחוץ לאירופה, כגון מ: ארגנטינה, אוסטרליה, קנדה, סין, הודו, ישראל, יפן, קוריאה, נורבגיה וארה"ב.

הקובץ המקיף של הקווים המנחים מכסה את הליך הסריקה משלב הזימון עד טיפול בנגע מאובחן. הקריאה היא למדינות החברות בקהיליה האירופאית לאמץ וליישם קווים מנחים אלה.

 

מהי הבדיקה המומלצת ולמי היא מיועדת?

המומחים אישררו: בדיקת דם סמוי לנשים וגברים בגילאים 50-74 היא הבדיקה המומלצת כבדיקת סקר. לגביה יש הסכמה שבכוחה להפחית תמותה מסרטן המעי הגס והחלחולת. המומחים הבהירו כי למרות שהשימוש בבדיקה פולשנית (כגון קולונוסקופיה) נערכת במספר מדינות לאוכלוסיה בריאה, הבדיקה שהוכחה עם מינימום סיכון ומקסימום תועלת היא בדיקת הדם הסמוי, המומלצת על ידי האיחוד האירופי.

 

מדוע בקרת איכות חשובה?

חשיבות בקרת האיכות בבדיקת סקר עצומה, בשל כמות האנשים שעוברים את הבדיקות. בדיעבד, רק אלו עם גידולים טרום סרטניים, או גידולים סרטניים בשלב מוקדם, יפיקו תועלת מהבדיקה. כל הנבדקים האחרים, שהינם אנשים בריאים, נחשפים לסיכונים שבבדיקות לגילוי מוקדם, כגון: בדיקות המשך פולשניות על בסיס תשובה חיובית שגויה (False positive) וכדו'.

אלה האמונים על בריאות הציבור, צריכים לדאוג למזעור סיכונים אלו ומיקסום היתרונות שבבדיקה.

 

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מסבירה כי "חשוב לזכור שבנוסף לסריקה לאבחון מוקדם, המאפשרת כאמור גם איתור נגעים קדם ממאירים - כלומר מניעת התפרצות המחלה, כדי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס חשוב גם לאמץ פעילות גופנית סדירה, להימנע מהשמנה, מעישון ומצריכת אלכוהול לא מבוקרת ולהמעיט באכילת בשר אדום ו/או מעובד".