לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: השפעת הטיפולים הכימותרפיים על יכולות קוגניטיביות

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


  

השפעת הטיפולים הכימותרפיים על יכולות קוגניטיביות של נשים שעברו כימותרפיה לטיפול במחלת סרטן השד

 

בסקירת מחקרים (meta-analysis), בהם נבדקה השפעתן של תרופות כימותרפיות על התפקוד הקוגניטיבי (chemo-brain) של נשים שחלו בסרטן שד, נסקרו 17 מחקרים שכללו 807 נשים שקיבלו טיפול כימותרפי סטנדרטי לסרטן השד ומאז תום טיפולים אלה חלפו לפחות 6 חודשים. תפקוד קוגניטיבי הינו הליך רכישת הידע, עיבודו ויישומו.

 

המחקרים שנסקרו כללו מבחנים נוירו-פסיכולוגים אשר בדקו את יכולות החשיבה של הנשים והתרכזו ב-8 תחומים קוגניטיביים שונים: מיקוד קשב, יכולת ביצוע משימות, יכולת עיבוד מידע, יכולת מילולית, זיכרון מילולי, מהירות תגובה מוטורית, זיכרון ויזואלי ויכולת ראייה מרחבית.

 

לפי ממצאי המחקר, נשים שטופלו בכימותרפיה תפקדו במידה פחותה מזו של נשים אשר לא טופלו בכימותרפיה במבחנים הנוגעים ליכולת מילולית, ובפירוט, קושי באיתור מילים, אוצר מילים ומהירות וקלות ייצור מילים.

ליקוי תפקודי אובחן אף במבחנים הקשורים ליכולת תפישה מרחבית, ובפירוט, תפישה חזותית של היחס בין אובייקט למרחב בו הוא נמצא.

 

דווקא מאפיינים נוספים שאספו החוקרים אודות הנשים שנבדקו, הכוללים גיל, השכלה, זמן שעבר מאז הטיפול וקבלת טיפול הורמונלי, לא היוו מקור השפעה על יכולתן המילולית או המרחבית של המטופלות. מסקנת החוקרים על פי ממצאים אלה הייתה כי השפעתם של הטיפולים הכימותרפיים על היכולת הקוגניטיבית של חולות סרטן שד מתבטאת רק בשיעור נמוך ומוגבלת לשני תחומים בלבד: יכולת מילולית וראייה מרחבית.

 

מידע זה יכול לשמש את הצוות הרפואי המטפל בכדי לידע את החולות בסרטן השד בנוגע להשפעות  ארוכות הטווח של הכימותרפיה על היכולות הקוגניטיביות שלהן. נוסף על כך, ניתן יהיה להפנות מטופלות המדווחות על קשיים קוגניטיביים לאחר קבלת טיפול כימותרפי לנוירו-פסיכולוג, אשר בעזרתו יוכלו הנשים לפתח מודעות לאותם המצבים בהם הן חוות קשיים קוגניטיביים וללמוד טכניקות להתמודדות עם קשיים אלה. מחקר ראשוני מראה שטכניקות ההתמודדות מסוג זה יכולות להביא באופן מתון עד משמעותי לשיפור בתפקוד הנוירו-פסיכולוגי.

 

 

סקירת המאמרים פורסמה בכתב העת Journal of Clinical Oncology במהדורת אוגוסט 2012

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן השד  >>