לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: תרופות ללחץ דם והסיכון לפתח סרטן שד אחרי גיל המעבר

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



הדיווחים על הקשר בין קבוצות שונות של תרופות ללחץ דם והסיכון לפתח סרטן שד היו עד כה מועטים ולא עקביים ולא כללו התייחסות מספקת להערכת ההשפעה של שימוש ארוך טווח בתרופות אלו.

קבוצת חוקרים מסיאטל בארצות הברית ערכו מחקר בו  ביקשו להעריך את הקשר בין נטילה של תרופות להורדת לחץ דם מקבוצות שונות, לסיכון לפתח סרטן שד. נבדקו שני סוגי סרטן שד שכיחים, קרצינומה של צינוריות החלב IDC)  Invasive ductal carcinoma   ) וקרצינומה של הרקמה הבלוטית(ILC)  invasive lobular carcinoma . למחקר זה חשיבות גדולה בהתחשב בעובדה שתרופות אלו נלקחות במשך שנים רבות וללא הפסקה, ולאור העובדה שקיימות אפשרויות טיפול רבות ביתר לחץ דם.

המחקר כלל כ- 2500 נשים בין הגילאים 55 ל- 74 שחולקו לשלוש קבוצות: קבוצה אחת כללה 880 נשים חולות סרטן מסוג , IDC בקבוצה שנייה נכללו 1027 חולות בסרטן ILC ו - 856 נשים שלא חלו בסרטן, היוו קבוצת ביקורת.

המידע נאסף באמצעות ראיונות אישיים שנערכו בבתי הנבדקות, אשר כללו שאלות מפורטות על מחלות לב ויתר לחץ דם ועל השימוש בתרופות השונות. נאספו פרטים אודות תרופות מקבוצת מעכבי ACE  , חוסמי ביתא, חוסמי תעלות סידן, תרופות משתנות ושילובים שונים של תרופות אלו.

כל הנשים נשאלו גם על גורמי סיכון ידועים או חשודים לסרטן שד, לרבות היסטוריה משפחתית,  אורח חיים, ומדד מסת גוף של האישה.

תוצאות המחקר הצביעו לראשונה על קשר חיובי מובהק בין שימוש בתרופות לטיפול ביתר לחץ דם מקבוצת חוסמי תעלות סידן, הניתנות למשך עשר שנים ויותר, לבין הסיכון לפתח אחד משני סוגי סרטן השד הנפוצים, IDC ו - ILC, בעוד שנטילת התרופות מתחת לעשר שנים, לא מעלה באופן משמעותי את הסיכון לפתח סרטן שד. קבוצות אחרות של תרופות לטיפול ביתר לחץ דם לא הראו  עלייה בסיכון לחלות.

מחקר זה מתווסף לעדויות הקיימות  שהדגימו שרוב התרופות לטיפול ביתר לחץ דם הניתנות לפרק זמן קצר, עד חמש שנים, אינן קשורות לסיכון לחלות בסרטן שד מסוג IDC  או .ILC

מידע זה עשוי לסייע בקבלת החלטה טיפולית בחולים עם יתר לחץ דם, אולם דרושים מחקרים נוספים על מנת לבסס ממצאים זה.

המחקר פורסם ב-23 בספטמבר 2013 בכתב העת JAMA Internal Medicine .

עלה לאתר: אוקטובר 2013

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן השד >>