לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
חכם בשמש

תכשירי שיזוף

עוד בנושא

המונח "תכשירים לשיזוף עצמי" או "משזפים" (Sunless tanners), מתייחס לתכשירים ומוצרים שונים שמקנים לעור מראה שזוף ללא חשיפה לשמש או למקורות אחרים של קרינה אולטרה סגולה. אולם למונח "משזפים" (שיזוף ללא שמש) אין הגדרה בחוקים ובתקנות הנאכפים על ידי  מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA).

אחד הרכיבים  שנמצא בשימוש נפוץ בתכשירים אלו הוא דה הידרוקסי אצטון, DHA. זהו סוכר תלת פחמימתי אורגני, הנמצא גם במטבוליזם של הגוף. ה-DHA נקשר לחומצות האמינו שעל האפידרמיס, וכך צובע את העור ויוצר מראה שזוף. השחמת העור נשארת למשך 7-5 ימים בערך.


מוצרי שיזוף למריחה על העור

שני מוצרי שיזוף שנחשבים לקוסמטיים ומיועדים לשימוש על העור הם ברונזרים ומשזפים למריחה. בשימוש נכון הם אינם נחשבים מסוכנים. עם זאת, רבים מהמוצרים מכילים את החומר DHA. על פי ה-FDA השימוש בחומר זה בקוסמטיקה, לרבות לצורך שיזוף, מוגבל לתכשירים הנמרחים על פני העור, אך לא על השפתיים ובאזור העיניים. כמו כן, אין לשאוף מוצרים אלה.

עיקר הבעייתיות במוצרים אלה היא התפיסה המוטעית בציבור כי הם מספקים הגנה מפני השמש, וזה כמובן אינו נכון.


שיזוף בהתזה

שיזוף בהתזה עושה שימוש בתרסיס (ספריי) שמכיל DHA. בטיחותם של תכשירי שיזוף בהתזה לא נבדקה והם אינם מאושרים לשימוש ע"י ה-FDA האמריקני.

ב-1977 אישר ה-FDA את השימוש בתכשירי שיזוף המכילים DHA כאשר התכשירים שווקו במרקם קרמי. האישור היה לשימוש חיצוני בלבד כלומר לא לשאיפה או לבליעה. כמו כן, חל איסור למרוח את הקרם באזור העיניים או באזורים של ריריות, כמו הפה והאף. אולם בשנים האחרונות תכשירי השיזוף המכילים DHA החלו להימכר בצורת תרסיס.

מחקרי מעבדה הראו כי השימוש בתרסיסים עלול לגרום למוטציות גנטיות שיכולות להעלות את הסיכון לחלות בסרטן. אולם עד כה לא נערכו ניסויים בבני אדם, ולכן לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי אם השינויים הגנטיים מעלים את הסיכון לחלות בסרטן גם בקרב בני אדם.


תכשירי שיזוף נוספים

  • גלולות שיזוף: גלולות המכילות תוסף צבע בדומה לבטא-קרוטן, שנותן לגזר את צבעו הכתום. עם בליעת הגלולה, תוספי הצבע מתפזרים בגוף, בעיקר בעור, ומשנים את צבעו לכתמתם. למרות שתוספי הגוון הללו אושרו על ידי ה-FDA לשימוש במזון, הם לא אושרו כמשזפים. בכמויות גדולות, כפי שניתן למצוא בגלולות השיזוף, תוספים אלו עלולים להזיק. הרכיב המרכזי במרבית גלולות השיזוף הוא קנתקסנטין (Canthaxanthin), שיכול להתבטא כקריסטלים צהובים בעיניים, מה שעלול לגרום לפציעות ולבעיות בראייה. כמו כן, ייתכן כי גלולות אלו עלולות להגביר את הסיכון למלנומה של העור, כפי שעלה מחלק מהדיווחים.

  • זריקות ותרסיסי אף לשיזוף: זריקות תת-עוריות ותרסיסי אף שנועדו לשיזוף ללא חשיפה לשמש, מכילים כימיקלים כמו מלנותאן 1 ומלנותאן 2. שני כימיקלים אלו מיוצרים במעבדה והם קשורים ל-MSH, שהוא ההורמון המעודד ייצור מלנוציטים, שתורם לייצור המלנין על ידי העור וכך לצבע כהה יותר של העור. מאחר ואין למוצרים אלו אישור של ה-FDA, הם נמכרים אונליין ולא במקומות מורשים, וכן לא ברור מה הם מכילים. מוצרים אלו עלולים לגרום לבחילות, הקאות או תופעות לוואי אחרות, ועל פי חלק מהדיווחים הם עלולים להעלות את הסיכון למלנומה של העור.

  • מאיצי שיזוף: תכשירים מאיצי שיזוף כמו קרמים או גלולות, מכילים את חומצת האמינו טירוזין או נגזרות שלה. על פי המשווקים, מוצרים אלו מאיצים את הליך השיזוף של הגוף, אך על פי ההוכחות הם אינם יעילים. על פי ה-FDA, מוצרים אינם מאושרים לשימוש ואינם מראים יעילות ובטיחות.


השימוש במשזפים בכל צורה, אינו מגן על העור מפני הנזקים הנגרמים בחשיפה לא מוגנת לשמש. על מנת להגן על העור מפני הקרינה העל-סגולה של השמש, יש צורך להשתמש בתכשירי הגנה (מסנני קרינה) רחבי טווח בעלי 30 SPF לפחות, ובכל אמצעי ההגנה הנוספים: הימנעות משהייה בשמש בין השעות 16:00-10:00, חבישת כובע המגן על הפנים והעורף, הרכבת משקפי שמש, לבישת ביגוד ארוך ומגן והקפדה על שהייה בצל. 

 



יוני 2022