לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אפטיניב - Afatinib (ג'יוטריף® - ®Giotrif)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אפטיניב (ג'ילוטריף®*), אופן קבלתה ותופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע הזה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלה בה חלית. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים במטרה לבדוק את יעילותה כנגד מחלתך.

 

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן הינה ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך קבלת טיפול זה, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל בך שיעקוב אחר השפעותיו של הטיפול.

 

אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

 

מהי אפטיניב?

אפטיניב היא טיפול מקבוצת התרופות מעכבי האנזים טירוזין קינאז. קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחותם וצמיחתם של תאי הגוף. התרופה חוסמת את האותות המעודדים את התאים הסרטניים להתפתח וגורמת למותם.

 

כיצד נראית התרופה?

התרופה ניתנת בטבליות במינון של 20 מ"ג.

 

אופן נטילת התרופה

  • את התרופה יש ליטול פעם ביום על קיבה ריקה, שעה לפחות לפני הארוחה או 3 שעות לאחריה.
  • לחולים המתקשים בבליעה: את התרופה ניתן להמיס בשלמותה בכוס מים, מבלי לשבור או לרסק, תוך כדי ערבוב מדי פעם, לא יותר מ-15 דקות. את התמיסה יש לשתות מיד, למלא שוב את הכוס במים ולשתות שוב, בכדי לוודא שכל המנה נלקחה. אין להמיס את התרופה בנוזל אחר מלבד מים.
  • אם נטלת בטעות מינון גבוה מזה שהומלץ לך - יש לגשת מיד לרופא המטפל או לבית החולים.
  • אם שכחת ליטול את התרופה ונותרו יותר מ-8 שעות עד למנה הבאה - ניתן ליטול את התרופה מיד כאשר אתה נזכר. אם נותרו פחות מ-8 שעות עד למנה הבאה - יש לדלג על המנה ששכחת, וליטול את המנה הבאה בזמן המיועד. אין ליטול מנה כפולה מהתרופה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

אפטיניב רשומה בישראל לטיפול בסרטן ריאה מסוג NSCLC עם מוטציה ב-EGFR בהתוויות מסויימות.

תופעות לוואי נפוצות


שלשול

תופעת לוואי איתה ניתן להתמודד ביעילות על ידי טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא מיד אם התופעה חמורה או נמשכת מעל יומיים. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה.

 

שינויים בעור

הטיפול עלול לגרום לגרד ולפריחה בעור. אם אתה מבחין בתופעות אלו - דווח לאחות או לרופא המטפל, אשר בהתאם לצורך, ימליצו על טיפול תרופתי או משחות שיקלו על תופעות אלו.

 

חשיפה מבוקרת לשמש

תופעת הלוואי בעור עלולה להחמיר בעת חשיפה לשמש. חשוב להקפיד על יציאה לשמש תוך נקיטת כל כללי הזהירות: הימנעות מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 עד 16:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע ומשקפי שמש, לבישת ביגוד מגן ושימוש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה (אם אתה עובר טיפולים בקרינה (רדיותרפיה) - הימנע משימוש במסנן קרינה באזור הטיפול והתייעץ עם הרופא בנושא זה).

מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגיים

במרכזים הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, המרכז הרפואי רבין-קמפוס בילינסון, והמרכז הרפואי הדסה קיימות מרפאות ייעודיות לטיפול בתופעות הלוואי בעור הנגרמות מהטיפול בתרופות ביולוגיות. לחץ כאן למידע נוסף אודות מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגיים, או פנה לאחיות המכון האונקולוגי בו אתה מטופל או בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל .1-800-599-995.

תופעות לוואי בחלל הפה

ייתכנו יובש, כאבים או כיבים קטנים בחלל הפה. שתיית נוזלים מרובה והקפדה על ניקיון הפה בקביעות על ידי צחצוח במברשת שיניים בעלת סיבים רכים עשויים לסייע. כמו כן, ניתן לטפל בבעיות אלו על ידי שטיפות או תרופות למניעה וטיפול בזיהומי פה. חלק מהמטופלים מדווחים כי מציצת קוביות קרח מקלה עליהם בתקופה זו.

 

השפעה על הציפורניים

הציפורניים עלולות להפוך יבשות או שבירות, ייתכנו הופעת חריצים, קווים בהירים או כהים לאורך הציפורן או שהן יצמחו לאט יותר מהרגיל. מומלץ לדווח לרופא אם אתה מודאג מהשפעות אלו.

 

אובדן תיאבון וירידה במשקל

התרופה עלולה להשפיע על התיאבון ולגרום לירידה במשקל. מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו אתה מטופל.

מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות, שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו

 

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

נפיחות בשפתיים

אם מופיעה - יש לדווח לרופא המטפל.

 

דימומים מהאף

השימוש בתרופה עלול להפחית את רמת טסיות הדם המסייעות בקרישת הדם בעת דימומים או פציעה. במקרה של דימום כלשהו, כגון דימום מהאף - יש לדווח מיד לרופא המטפל, בחלק מהמקרים תצטרך לקבל עירוי טסיות.

 

תופעות לוואי נפוצות פחות

כאבים או יובש בעיניים

במקרה זה יש לדווח לרופא המטפל.

 

השפעות על כפות הידיים והרגליים

כגון אדמומיות, כאבים, נפיחות, ושינויים בתחושה (עקצוצים או תחושה שהאזור "רדום"). בחלק מהמקרים, כאשר הכאב אינו חולף, או אם מופיעות שלפוחיות, יופחת מינון התרופה שניתן לך. לעיתים רחוקות, יוחלט על הפסקת הטיפול.

 

שינויים בתפקודי הכבד

הטיפול עלול להשפיע על תפקודי הכבד שלך, ולכן הרופא המטפל יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. אם אתה חש כאבים בצדו הימני של הגוף - דווח לרופא המטפל.

 

שינויים בטעם המזון

ייתכן שיופיעו שינויים בטעם המזון. ניתן להעשיר את המזון בתבלינים ועשבי תיבול. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול. לעיתים, מופיעים גם צרבת או קשיים בבליעה.

 

כאבים או אי-נוחות בבטן

במקרה זה יש לדווח לרופא המטפל.

 

פריחה קשה בעור או הופעת שלפוחיות

אם מופיעים תסמינים אלו יש לדווח מיד לרופא המטפל. בחלק מהמקרים ייתכן שיופחת המינון או תופסק נטילת התרופה.

 

התכווצויות שרירים

אם מופיעים יש לדווח לרופא המטפל.

 

כאבים, צריבה או עלייה בתכיפות למתן שתן

יש לדווח לרופא המטפל. ייתכן שמדובר בדלקת בשלפוחית השתן.

 

אף דולף (נזלת)

במקרה זה יש לדווח לרופא המטפל.

 

מידע נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
  • אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים מכל סיבה שהיא ללא קשר למחלת הסרטן - יש ליידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
  • אין להתחסן בחיסונים הכוללים נגיפים חיים בזמן הטיפול וכחצי שנה לאחר סיומו. יש להימנע משהייה בקרבת אנשים שהתחסנו בחיסונים חיים באמצעות טיפות דרך הפה כדוגמת חיסון נגד הפוליו, כולרה או טיפוס - התייעץ עם הרופא המטפל בך בנושא זה.
  • מניעת הריון - השימוש בתרופה עלול לפגוע בעובר. יש להימנע מהריון בזמן הטיפול ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום) בזמן הטיפול וחודש אחד לאחר סיום הטיפול. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
  • יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה.
  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

דר' מיה גוטפריד,

מנהלת המכון האונקולוגי, המרכז הרפואי מאיר,

על הערותיה והארותיה.

 

נובמבר 2014

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.