לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: צריכת אלכוהול כגורם סיכון לזיהום HPV עקשני

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



צריכת אלכוהול כגורם סיכון לזיהום עקשני
בווירוס הפפילומה האנושי (HPV)

דלקת ויראלית הנגרמת מזנים מסוימים של  וירוס הפפילומה האנושי (HPV) מהווה גורם סיכון משמעותי בהיווצרות נגעים טרום-סרטניים וסרטניים ברקמת צוואר הרחם. ככל שהמערכת החיסונית מתקשה למגר אותה ודלקת ויראלית זו מתמשכת, כך עולה עוד יותר הסיכון  לפתח נגעים אלו.

חוקרים מקוריאה ביקשו לבדוק את הקשר, בין ההשפעה הסינרגית (המשולבת) של רמות שונות של דלקת ויראלית של נגיף הפפילומה וצריכת אלכוהול, לבין הסיכון לזיהום עקשני (מתמשך) אשר הגוף מתקשה למגר. עצמת הדלקת נמדדה בעזרת רמת 'העומס הנגיפי'  שהיא רמת הריכוז של הנגיפים ביחידת נפח (pg/ml).

במחקר השתתפו 406 נשים שגילן הממוצע היה 46, 284 מתוכן אובחנו עם זיהום של וירוס הפפילומה, ו-122 אובחנו עם נגעים טרום סרטניים בצוואר הרחם. המשתתפות מלאו שאלון בנוגע לאורח חייהן, הכולל מידע אודות השכלתן ומצבן המשפחתי, מצבן הבריאותי, הרגלי עישון והרגלי צריכת האלכוהול שלהן. החוקרים עקבו אחרי המשתתפות במשך שנתיים בעזרת בדיקות להימצאות נגיף הפפילומה בגופן, ואף מדדו את ה'עומס הנגיפי' וסימנו אותו כ'גבוה' או 'נמוך'.

 

ממצאי המחקר מראים, כי לאחר מעקב של שנה, הסיכון לזיהום עקשני היה גבוה פי 4, והסיכון לזיהום עקשני שנמשך שנתיים היה פי 6, בקרב נשים עם עומס נגיפי גבוה שצרכו אלכוהול, לעומת נשים עם עומס נגיפי גבוה, שלא צרכו אלכוהול כלל.

 

בבדיקת הרגלי צריכת האלכוהול מצאו החוקרים, כי נשים עם עומס נגיפי גבוה שצרכו אלכוהול לאורך זמן ממושך (5 שנים ויותר) היו בסיכון של פי 3  לזיהום עקשני של שנה, ופי 6 לזיהום עקשני של שנתיים, לעומת נשים שצרכו אלכוהול למשך פחות זמן.  נשים עם עומס נגיפי גבוה שצרכו אלכוהול  ברמה גבוהה, 15 גרם אלכוהול ביום ( = מנה וחצי סטנדרטית של אלכוהול) או יותר, היו בסיכון של פי 2 לזיהום עקשני של שנה, ופי 4 לזיהום עקשני של שנתיים, לעומת נשים שצרכו פחות אלכוהול ביום.

לסיכום, החוקרים מציינים כי צמצום צריכת אלכוהול עשוי להיות מרכיב חשוב בהפחתת הסיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם, בקרב נשים בהן אובחן ריכוז גבוה ('עומס נגיפי גבוה') של זני וירוס הפפילומה האנושי.

המאמר פורסם בכתב העת Plos One באוגוסט 2014.

קישור לתקציר המאמר

עלה לאתר: ינואר 2015

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא תזונה וסרטן >>