לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: הקשר בין תזונה לתמותה, בגברים שאובחנו עם סרטן ערמונית שאינו גרורתי

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



על הקשר בין תזונה לתמותה, בקרב גברים שאובחנו עם סרטן הערמונית שאינו גרורתי

חוקרים מאוניברסיטאות שונות בארצות הברית, ביניהן אוניברסיטאות קליפורניה והרווארד, ביקשו לבדוק באיזו מידה תזונתם של גברים, שאובחנו בסרטן ערמונית שאינו גרורתי, במהלך השנים שלאחר אבחנתם, יכולה להשפיע על תמותה מהמחלה, ותמותה באופן כללי.

במחקר השתתפו 926 גברים, בגיל ממוצע 69, אשר התבקשו למלא שאלון בנוגע להרגלי התזונה שלהם במהלך 5  שנים מעת אבחון המחלה. השאלון כלל 39 קבוצות של מוצרי מזון ושתייה.

לאחר שהשלימו את השאלון, החוקרים עקבו אחר משתתפי המחקר במשך 10 שנים.

מוצרי המזון סווגו לשתי קבוצות של דפוסי אכילה:  "דפוס אכילה שקול", שכלל ירקות, פירות, מוצרי סויה, דגים, ומוצרים מדגנים מלאים. ו"דפוס אכילה מערבי" שכלל מוצרי בשר מעובדים, בשר אדום, מוצרי חלב עתירי שומן, חטיפים וכד', כאשר כל דפוס אכילה חולק ל- 4 רמות צריכה: מהרבעון הנמוך ביותר, כלומר היצמדות נמוכה לדפוס האכילה, ועד לרבעון הגבוה ביותר- היצמדות גבוהה לדפוס האכילה.

לאחר שקלול נתונים נוספים כגון: עישון, משקל, מחלות רקע אחרות, ביצוע פעילות גופנית וכד', מצאו החוקרים כי קיים קשר ישיר מובהק בין "דפוס האכילה המערבי", לבין תמותה מסרטן הערמונית: גברים שסווגו ברבעון הגבוה ביותר של דפוס אכילה זה, נמצאו בסיכון גבוה פי 2.5 למות מסרטן הערמונית, לעומת גברים שסווגו ברבעון הנמוך ביותר של דפוס אכילה זה. סיכון זה נמצא קשור באופן מובהק לצריכה של מוצרי בשר מעובדים.

 

לעומת זאת, נמצא קשר הפוך בין "דפוס האכילה השקול", לבין תמותה מכל סיבה שהיא: משתתפים שסווגו לרבעון הגבוה ביותר של דפוס אכילה זה, כלומר גברים שהקפידו על צריכה גבוהה של מזונות כגון ירקות, פירות, מוצרים מדגנים מלאים, דגים וכד', נמצאו בסיכון נמוך ב-36% לתמותה, לעומת משתתפים שסווגו ברבעון הנמוך ביותר של "דפוס האכילה השקול".

לסיכום, החוקרים מציינים כי הקפדה על תזונה נכונה הכוללת מזונות כגון ירקות, פירות, מוצרים מדגנים מלאים, דגים וכד' יכולה להעלות את תוחלת החיים ואיכות החיים (עקב חיים ללא מחלה), של חולים שאובחנו בסרטן ערמונית שאינו גרורתי.

המאמר פורסם בכתב העת Cancer Prevention Research במהדורת יוני, 2015. קישור לתקציר המאמר באנגלית.

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן במערכת המין הגברית  >>