לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: על הקשר בין מחלות דלקתיות וסרטן צוואר הרחם

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



על הקשר בין מחלות דלקתיות וסרטן צוואר הרחם

וירוס הפפילומה האנושי (HPV) נפוץ מאד ועלול ליצור נגעים בצוואר הרחם שחלקם עלולים להתפתח לסרטן. רוב הנגעים בצוואר הרחם שהינם בעלי סיכון נמוך להתפתחות סרטן בצוואר הרחם, חולפים מעצמם, אך נגעים אחרים, בעלי סיכון גבוה להתפתחות סרטן זה - מסוג  CIN2, CIN3 - לרוב אינם חולפים ומעלים את הסיכון של האישה לחלות בסרטן צוואר-הרחם.

במחקר שנערך בארה"ב ביקשו החוקרים להעריך את הסיכון של נשים החולות במחלות דלקתיות מערכתיות כדוגמת מחלת מעי דלקתית, פסוריאזיס, דלקת פרקים וזאבת (לופוס), לחלות בנגע טרום-סרטני - מסוג  CIN3 ,CIN2 - או לחלות בסרטן צוואר-הרחם. אחת ההשערות הייתה כי התגובה התאית המוחלשת שלהן, בעיקר אם הן נוטלות תרופות המדכאות את המערכת החיסונית בשל מחלתן, עלולה לעודד הידבקות חוזרת ונשנית
ב-HPV  וכך להעלות את הסיכון להופעת נגעים טרום-סרטניים בצוואר הרחם ולסרטן צוואר הרחם.

המחקר התבסס על מסד נתונים של כ - 650  אלף נשים, בין השנים 2001-2012, מתוכן כ-133 אלף חולות באחת המחלות שצוינו לעיל והיתר, שימשו כקבוצת ביקורת.

החוקרים מצאו כי נשים החולות בדלקת פרקים ובזאבת נמצאות בסיכון גדול ב-50% לחלות בממצא טרום-סרטני בעל סיכון להתפתח לסרטן צוואר הרחם ובסרטן צוואר הרחם, לעומת נשים שאינן חולות במחלות דלקתיות מערכתיות.

היות וחולות במחלות אלו מטופלות בדרך כלל בתרופות המדכאות חלקית את המערכת החיסונית וכן בסטרואידים, החוקרים אינם יודעים האם העלייה בסיכון נגרמת כתוצאה מדיכוי המערכת החיסונית בהשפעת התרופות, האם מעצם המחלה, או מהשילוב ביניהם. הם מציעים המשך מחקר שיבדוק נקודה חשובה זאת. כמו כן, החוקרים ממליצים לפעול לאבחון מוקדם של הממצאים ובכך למנוע את התפתחות הסרטן, או לשפר את סיכויי הריפוי במידה והחולה אובחנה בסרטן צוואר הרחם.

 המאמר פורסם בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases במהדורת יולי 2015

קישור לתקציר המאמר

עלה לאתר: ינואר 2016

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן של מערכת המין הנשית  >>