לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: טיפולי פוריות והסיכון לסרטן השחלה בנשאיות BRCA1/2

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



טיפולי פוריות והסיכון לסרטן השחלה בנשאיות למוטציה

ב- BRCA1 או BRCA2

ד"ר תמר פרי ואחרים מהמחלקה לגינקואונקולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר

 

נשים יהודיות אשכנזיות, להן מוטציות בגנים BRCA1 או ב-BRCA2 נמצאות בסיכון גבוה באופן משמעותי - כ-58% - לחלות בסרטן שחלה אפיתליאלי חודרני - סרטן שמקורו ברקמה העוטפת את השחלה.

 

ד"ר תמר פרי וחוקרים נוספים מהמחלה לגינקואונקולוגיה במרכז הרפואי שיבא תל השומר, ביקשו לבדוק האם טיפולי פוריות בקרב נשאיות גנטיות בישראל, מעלים עוד יותר את הסיכון של נשים אלו לחלות בסרטן השחלה, לעומת נשים נשאיות שלא קיבלו טיפולי פוריות.

 

המחקר כלל נתונים של 1,073 יהודיות ישראליות שעברו ייעוץ אונקו-גנטי במרכז הרפואי שיבא בין השנים 1995-2011, ונמצאו נשאיות לאחת מהמוטציות בגן BRCA1 או בגן BRCA2. מתוכן 718 היו נשאיות של BRCA1,ו331 היו נשאיות של BRCA2 ו-3 מהן היו נשאיות של מוטציות בשני הגנים. בקבוצה זו:

  • 164 (15.2%) עברו טיפולי פוריות על ידי קלומיפן או גונדוטרופין (הורמונים משרים ביוץ על ידי הגברת פעילות ההורמונים בבלוטת יתרת המוח) או IVF או שילוב שלהם.
  • והשאר - 909 נשים נשאיות גנטיות, לא עברו טיפולי פוריות ושימשו כקבוצת ביקורת.

סרטן שחלה ראשוני אובחן ב - 175 נשאיות מוטציות  גנטיות, 79.4% מהן נשאיות של מוטציות גנטיות ב- BRCA1 ו-18.9% נשאיות של BRCA2. 

 

מניתוח גורמים הקשורים לסיכון לחלות בסרטן השחלה, מצאו החוקרים כי שימוש בגלולות למניעת הריון הפחית את הסיכון של הנשים לחלות בסרטן השחלה.

 

מהצלבת נתוני התחלואה עם הנתונים אודות טיפולי הפוריות עולה כי נשים הנשאיות למוטציה בגן BRCA1 או BRCA2 אשר עוברות טיפולי פוריות אינן נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השחלה, בהשוואה לנשאיות שאינן עוברות טיפולים אלו.

 

המחקר התפרסם בכתב העת Fertility and Sterility במהדורת מאי 2015

קישור לתקציר המאמר באנגלית

 

עלה לאתר: פברואר 2016

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן של מערכת המין הנשית  >>