לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

נִיבוֹלוּמָאבּ - Nivolumab (אופדיבו® - ®Opdivo)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה ניבולומאב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף מידע זה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.


תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהמטופלים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.


אם הנך חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

ניבולומאב היא תרופה אימונותרפית, הרותמת את מערכת החיסון של הגוף להילחם בגידול הסרטני. התרופה פועלת על ידי חסימת חלבון PD-1 המצוי על פני תאים מסוג T של מערכת החיסון, ובכך משיבה לתאי ה-T את היכולת לזהות את התאים הסרטניים ולהשמידם.

אופן נטילת התרופה

ניבולומאב היא תמיסה נוזלית צלולה הניתנת בעירוי לווריד במשך 60 דקות. לרוב, התרופה ניתנת אחת לשבועיים, כל עוד היא מראה יעילות. הרופא עשוי להפסיק את הטיפול באופן זמני או קבוע, בהתאם לתגובתך לתופעות הלוואי של התרופה.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

ניבולומאב רשומה בישראל לטיפול במספר מחלות סרטן: מלנומה מתקדמת (לא נתיחה או גרורתית), סרטן כליה מתקדם או גרורתי, סרטן ריאה מתקדם או גרורתי מסוג NSCLC, מזותליומה פלאולרית ממאירה לא נתיחה, לימפומה מסוג הודג'קינס (CLL), סרטן חוזר או גרורתי של ראש צוואר מסוג תאים קשקשיים, טיפול משלים בסרטן הוושט או סרטן באזור המפגש ושט-קיבה, סרטן מעי גס או רקטום. כל המצויין מעלה בהתוויות מסויימות כפי שמפורט בסל הבריאות הממלכתי.

תופעות לוואי

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.

 

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול, יחול שיפור בתופעות הלוואי.

תופעות לוואי שכיחות

תשישות ועייפות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים®' החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל.1-800-599-995.

שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.

בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם הבחילה נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

שינויים בעור

פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה וחולפות עם סיום הטיפול. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.

שינויים בתפקודי הכבד

תחת השימוש בתרופה ייתכנו שינויים קלים מאד בתפקודי הכבד שאינם גורמים לתסמינים בדרך כלל. הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. ברוב המקרים עם סיום הטיפול תפקודי הכבד ישובו למצבם התקין.

השפעה על הפוריות

התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול - בנוגע לשימור פוריות, במידה והנך מתכנן להפוך להורה בעתיד.

שינויים בתפקודי הכליות

בדרך כלל תופעה זו אינה חמורה ואינה גורמת לסימפטומים מורגשים. תפקודי הכליות שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות. הקפד על שתייה מרובה המסייעת בסילוק התרופה מהגוף.

תופעות לוואי פחות שכיחות

ירידה ברמות הנתרן בדם

רמת נתרן (סודיום) נמוכה בדם (היפונתרמיה) מלווה בתסמינים של חולשה, בלבול ועייפות. דווח לרופא על תסמינים אלה. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות דם שגרתיות שייערכו לך במהלך הטיפול עוד בטרם תחוש בתסמינים כלשהם.

פגיעה ריאתית (פניאומוניטיס)

יש לדווח לרופא באופן מידי אם הנך חווה תסמינים של שיעול יבש, כאבים בחזה או קוצר נשימה. 

שינויים בתפקוד בלוטת התריס

התרופה עלולה לגרום לתת-פעילות של בלוטת התריס ולתסמינים שונים כגון: עייפות, עצירות, עלייה במשקל, אי-סבילות לקור, יובש בעור ובשיער. לחלופין, התרופה יכולה לגרום ליתר פעילות של בלוטת התריס ולתסמינים כגון גלי חום, הזעות, ירידה במשקל, קשיי ריכוז והירדמות. במידה ותופעות אלה מופיעות, ייתכן שיבוצעו בדיקות דם, כדי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס. לעיתים יהיה צורך בטיפול תרופתי אשר יאזן את פעילותה של הבלוטה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך.

תחושת נימול באצבעות הידיים והרגליים

הטיפול עלול לגרום להפרעה עצבית המכונה נוירופתיה היקפית (peripheral neuropathy) הכוללת תסמינים כגון חוסר-תחושה או תחושת יתר, חולשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. יתכן כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים או בביצוע פעולות מורכבות יותר של אצבעות הידיים. לעיתים תידרש הפחתה במינון התרופה.

 

במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין. לרוב, התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות אלו.

קוצר נשימה, כאבים בחזה ושיעול

יש ליידע מיד את הרופא המטפל במידה ותסמינים אלו מופיעים.

רמות גבוהות של סוכר בדם

אתה עלול לסבול מהיפרגליקמיה (עליה של רמות הסוכר בדם) במהלך נטילת התרופה. יש לפנות לרופא המטפל באופן מיידי במידה ואתה חווה אחד או יותר מהסימפטומים הבאים: צמא קיצוני, מתן שתן לעיתים תכופות, רעב קיצוני, ראייה מטושטשת, קשיים בריכוז, ריח פירותי מהנשימה או עייפות. אם יש לך סוכרת, תצטרך לבדוק את רמות הסוכר בדמך לעיתים קרובות מהרגיל. ייתכן ותצטרך להגדיל את כמות התרופות שהנך נוטל לאיזון הסוכרת.

כאבים ופצעים בפה

ייתכן ויופיעו בחלל הפה כאבים או פצעים קטנים בעקבות הטיפול. שתייה מרובה, והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהפחתת הסבירות להופעת תסמינים אלו. דווח לרופא במידה ומופיעות תופעות אלו בכדי שיוכל לרשום לך שטיפות פה ותרופות להקלה וטיפול בהן.

עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

הופעת כתמים על העור

התייעץ עם הרופא או האחות במידה ואתה מודאג מתופעה זו.

כאבי פרקים ושרירים

יש להתייעץ עם הרופא או האחות בנושא זה.

תופעות לוואי שקשורות למתן העירוי

תגובה אלרגית לניבולומאב במהלך העירוי כוללת תסמינים כמו פריחה בעור, חום גבוה, צמרמורות, רעידות, כאבי ראש ובחילות. לעיתים נדירות יופיעו תסמינים כמו צפצופים בנשימה, פריחה מגרדת וירידה בלחץ הדם. במידה ותהיה לך תגובה אלרגית לתרופה, האחות תאט או תעצור את טפטוף העירוי עד שהתופעה תיעלם.

מידע חשוב נוסף

bul3 תרופות ותוספי מזון בזמן הטיפול בניבולומאב: תוספי מזון ותרופות שונות, לרבות תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול בניבולומאב. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה או תכשיר שאתה נוטל.

 

bul3 תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

 

bul3 הריון והנקה: הטיפול בניבולומאב עלול להשפיע על התפתחות העובר, ולכן אין להכניס או להיכנס להריון בזמן השימוש בתרופה. יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם נוזלי זרע ונרתיק, בזמן השימוש בתרופה ובמשך מספר חודשים לאחר סיום הטיפול. יש להימנע מהנקה בזמן השימוש בניבולומאב כיוון שהתרופה עוברת לחלב אם.

 

bul3 חיסונים: יש לדווח לרופא המטפל בטרם קבלת חיסון חי-מוחלש כלשהו לפני ולאחר הטיפול בתרופה, היות ובזמן הטיפול המערכת החיסונית שלך חלשה וחיסון מסוג זה עלול להזיק לך. ניתן לבלות בחברת אנשים או ילדים שקיבלו חיסונים עם נגיפים מוחלשים.

 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' חובב נחושתן,

אונקולוג בכיר במכון שרת ובמרכז הרפואי הדסה עין כרם, על הערותיו והארותיו.

אפריל 2023