לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

פולווסטרנט - Fulvestrant (פסלודקס® - ®Faslodex)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה פולווסטרנט, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים.


תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגשי בקביעות עם הרופא המטפל, שיעקוב אחר השפעות הטיפול עלייך.

אם את חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווחי על כך לרופא המטפל בך**
* או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.

** המידע כתוב בלשון נקבה, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

פולווסטרנט היא תרופה הורמונלית מסוג אנטי-אסטרוגן המיועדת לטפל במחלות סרטן המתאפיינות בגידול הרגיש להורמונים והזקוק לאספקה שלהם כדי להתפתח, דוגמת סרטן השד. חלק גדול מגידולי סרטן השד רגישים להורמוני המין הנשי (אסטרוגן ופרוגסטרון). קולטנים הרגישים להורמון האסטרוגן המצויים על פני תא הגידול הסרטני מאפשרים להורמונים להיצמד אליהם ועל ידי כך להגיע לתוך התאים. התרופה פולווסטרנט חוסמת את הקולטנים, מונעת את היצמדותם של ההורמונים אליהם, וכך עוצרת את הגדילה של התאים הסרטניים.

אופן נטילת התרופה

התרופה היא נוזל צלול עד צהבהב הניתנת אחת לחודש בשתי זריקות לשריר -אחת לכל ישבן. כשבועיים לאחר הזריקה הראשונה, תינתן לך באופן חד פעמי זריקה אחת נוספת. ייתכן ותורגש אי-נוחות לזמן קצר בעת מתן הזריקה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ומשְתַנים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר 'כל הבריאות' של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.


פולווסטרנט רשומה בסל בישראל לטיפול בסרטן שד בהתוויות מסויימות.

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר, ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.

תסמינים באזור ההזרקה

בעת מתן התרופה עלול להיגרם כאב במקום ההזרקה או לאורך הוריד. אם אתה מרגיש כאב, יידע על כך את הצוות המטפל. הכאב יעבור לאחר מספר שעות. אם הכאב נמשך, הרופא המטפל בך יוכל לרשום לך תרופות משככות כאבים. לאחר ההזרקה, ייתכן שיופיעו תסמינים כגון אדמומיות ונפיחות באזור ההזרקה. דווח על כך לצוות המטפל.

בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם הבחילה נמשכת, דווחי על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

חוסר תאבון

התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסי לאכול הרבה ארוחות קטנות באופן סדיר. אם לאחר יום או יומיים לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ ליצור קשר עם האחות או הדיאטנ/ית במחלקה. הן יוכלו לתת לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא "הטיפול התזונתי התומך" המכילה מידע רב, ומעניקה עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

עייפות וחולשה

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.


אם העייפות גורמת לך לתחושת נמנום, אל תנהגי או תפעילי מכשור כבד. מרבית המטופלים מדווחים על חזרה למצב תקין לאחר כ-6 חודשים. אם את מרגישה חולשה ועייפות רבה שאינם חולפים - יידעי את הרופא על כך.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים'® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

השפעה זמנית על תפקודי כבד

לעיתים רחוקות, הטיפול בתרופה עלול להשפיע באופן זמני על תפקודי כבד. ברוב המקרים לא תחושי בתסמינים כלשהם. תפקודי הכבד שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות.

גלי חום והזעות

גלי-חום גורמים לתחושת חום בצוואר ולעיתים לאדמומיות בעור, ועלולים להופיע בדרגות חומרה שונות.  גלי החום יכולים להיות קצרים או ארוכים, ולהימשך מספר שניות או דקות, או 10 דקות ויותר. לאחר גל-חום ייתכנו הזעות והרגשת קור. חלק מהאנשים חווים תחושת חרדה ועצבנות בזמן גלי-חום.  העוצמה של תופעות הלוואי עשויה לפחות לאחר תקופת הסתגלות לתרופה, והן לרוב חולפות לחלוטין מספר חודשים לאחר סיום הטיפול בתרופה.

 

על מנת להפחית גלי-חום מומלץ לצמצם צריכה של סיגריות, אלכוהול ומשקאות חמים המכילים קפאין, כגון תה וקפה. מומלץ להתלבש בשכבות כדי שניתן יהיה להסיר בגדים בעת הצורך. בגדים מחומרים טבעיים  כגון כותנה עשויים להרגיש נוחים יותר עבורך.  אם התופעה נמשכת ניתן להתייעץ עם הרופא שלך, שיוכל לרשום לך תרופות להקלה על תופעת לוואי זו. מינונים נמוכים של תרופות נוגדות דיכאון עשויים להפחית גלי-חום.

שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פני לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד את סובלת משלשולים.

כאבי ראש

ברוב המקרים ניתן לשלוט בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. יש לדווח על כך לרופא המטפל בך.

כאבי גב, בשרירים או בעצמות

ייתכן שתחושי כאבים  או נוקשות בגב, בשרירים או בעצמות. הרופא המטפל בך יוכל לרשום עבורך משככי כאבים. 

פריחה בעור

הטיפול עלול לגרום לפריחה קלה. לרוב, הפריחה תשתפר גם ללא טיפול. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.

תופעות לוואי נפוצות פחות

דלקת בדרכי השתן

יש לדווח לרופא המטפל בך במקרה שמורגש כאב בזמן מתן שתן, אם חלה עלייה בתכיפות מתן שתן, או אם ניתן להבחין בשתן עכור או בעל ריח חריף. יש להקפיד על שתייה מרובה במקרה של זיהום בדרכי השתן.

קרישי דם (טרומבוזיס)

השימוש בתרופה עלול להגדיל מעט את הסיכון להיווצרות קרישי דם. קריש דם יכול לגרום לתסמינים כגון כאבים, אדמומיות, נפיחות ברגליים, קוצר נשימה וכאבים בחזה. חשוב לדווח לרופא המטפל בך באופן מידי אם מופיעים אחד או יותר מתסמינים אלו.

דימומים מהנרתיק

לעיתים ייתכן דימום מהנרתיק, בייחוד בשבועות הראשונים לאחר תחילת הטיפול.  זוהי תופעה נדירה ומופיעה לרוב עם המעבר לפולווסטרנט בתום טיפול בתרופה הורמונלית אחרת. השימוש בתרופה יכול גם לגרום להפרשות לבנות מהנרתיק או לפטרת. אם הדימום או ההפרשה נמשכים או מתגברים, יש לדווח לרופא המטפל בך.

מידע נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות: תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול.

 

יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

אין ליטול תרופה זו במקביל  לתרופות מדללות דם.

 

bul3 הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, גם ללא קשר למחלת הסרטן, יש ליידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

bul3 מועדי קבלת הזריקה: אם מועד קבלת הזריקה נדחה ביומיים-שלושה מהתאריך המיועד, אין לכך השפעה משמעותית, אך חשוב להקפיד על קבלת התרופה בזמן.

 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום: יש לשמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות, של אנשי קשר אליהם ניתן לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' רפי קטן,

המחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי שערי צדק, על הערותיו והארותיו.

אפריל 2016