לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: על הקשר בין תפוחים והסיכון לחלות בסרטן

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.

 

מטא-אנליזה של חוקרים מאיטליה קובעת שצריכה גבוהה של תפוחי עץ מפחיתה את הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת פרוג'ה באיטליה וכלל מטה אנאליזה של 41 מחקרים שנערכו ברחבי העולם קובע כי אכילת תפוחי עץ יכולה להפחית את הסיכון לחלות בסוגים שונים של סרטן.

החוקרים סקרו מחקרים שבדקו את ההשפעה המגינה של תפוחי עץ מפני מחלות סרטן שונות באמצעות מטה אנאליזה שכללה השוואה וצרוף של תוצאות כל המחקרים אשר נערכו באירופה, המזרח הרחוק, דרום אמריקה ואפריקה, בין השנים 2014-1994 והגיעו למסקנה דרמטית. כל המחקרים נערכו בקרב נשים וגברים בגילאי 18 ובדקו את הקשר בין צריכת תפוחים ובין הסיכון להתפתחות מחלות סרטן שונות.

כמו כן, נבחרו מחקרים אשר ציינו באופן ברור את כמות התפוחים שנאכלו על ידי המשתתפים, סיפקו מידע סטטיסטי להערכת הקשר בין צריכת תפוחים ומחלת הסרטן וכן מחקרים אשר נטרלו גורמים שונים שעלולים להטות את התוצאות, לדוגמא, גיל הנבדקים, עישון, צריכת אלכוהול, צריכה של ויטמינים מסוגE  ו-C, וכדומה. במהלך המחקר שנערך על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת פרוג'ה שבאיטליה נערכה גם התאמה סטטיסטית בין המחקרים השונים מהעולם לצורך שקלול תוצאות חד משמעיות והגדרת הכמות המדויקת הנדרשת כדי להפחית את הסיכון לסרטן. צריכה גבוהה של תפוחים הוגדרה למשל כאכילה של לפחות תפוח אחד ליום או יותר או לחילופין, מספר תפוחים במהלך השבוע. בחלק מהמחקרים, רמות צריכה נקבעו בגרמים, כאשר צריכה גבוהה הוגדרה כאכילה של 25 גרם תפוחים לפחות מדי יום. צריכה נמוכה של תפוחים הוגדרה כאכילה של תפוח אחד בשבוע או פחות.

מהממצאים שסוכמו מכלל המחקרים, העלו החוקרים מסקנות ברורות המתייחסות לסוגי סרטן שונים:

  • צריכת תפוחים והסיכון לסרטן ריאות - משקלול נתונים של 10 מחקרים בתחום עולה כי צריכה גבוהה, כלומר אכילה של לפחות תפוח אחד ליום, הפחיתה את הסיכון לסרטן ריאות ב-12%, בהשוואה לצריכה נמוכה של תפוחים.
  • צריכת תפוחים והסיכון למחלות סרטן של מערכת העיכול - משקלול נתונים של 15 מחקרים עולה כי צריכה גבוהה, כלומר אכילה של לפחות תפוח אחד ליום, הפחיתה את הסיכון לסוגי סרטן שונים של מערכת העיכול, כגון: סרטן הוושט, סרטן המעי הגס, סרטן הלבלב, סרטן הפה, ב-28%, בהשוואה לצריכה נמוכה של תפוחים.
  • צריכת תפוחים והסיכון לסרטן השד - משקלול נתונים של 8 מחקרים, עולה כי צריכה גבוהה של תפוחים, כלומר אכילה של לפחות תפוח אחד ליום, הפחיתה את הסיכון לסרטן שד ב-11%, בהשוואה לצריכה נמוכה של תפוחים.
  • לא נמצא קשר בין אכילת תפוחים לבין ירידה בסיכון לחלות בסרטן הערמונית. כמו כן, לא התאפשרו עיבודים סטטיסטיים לגבי סוגי סרטן אחרים לגביהם נערך רק מחקר אחד בלבד.

המחקר פורסם ב-19 באוקטובר 2016 בכתב העת המדעי לבריאות הציבור ולתזונה Public Health Nutrition

 קישור לתקציר המאמר באנגלית

עלה לאתר: אוקטובר 2016

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא תזונה וסרטן   >>