לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

בלינאטומומאב – Blinatumomab (בלינסייטו® - ®Blincyto)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מכיל מידע אודות התרופה בלינאטומומאב, המוכרת גם בשם בלינסייטו, ומשמשת כטיפול מכוונן מטרה ללוקמיה מסוג ALL. דף מידע זה אמור לסייע לך לקבל מידע על הטיפול הניתן לך. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה.

 

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל, שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

 

אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד. 

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

בלינאטומומאב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) מסוג נוגדן חד-שבטי (monoclonal antibody). נוגדנים חד-שבטיים מכונים לעיתים טיפולים ממוקדי מטרה, מפני שהם מיועדים להרס סוגים ספציפיים של תאים סרטניים, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים הבריאים.

 

בלינאטומומאב פועלת בטכנולוגיית BiTE® (Bispecific T-Cell Engager), המאפשרת לתאים בריאים מסוג תאי T של מערכת החיסון של החולה לזהות את תאי הגידול הסרטני מסוג תאי B ולקשר ביניהם. התרופה נצמדת מצד אחד לתאי סרטן ספציפיים מסוג תאי B המבטאים רמות גבוהות של חלבון מסוג CD-19, ומהצד השני היא נצמדת ומשפעלת תאי T בריאים המבטאים חלבון מסוג CD-3 - קישור המביא להפעלת תאי מערכת החיסון כנגד תאי הסרטן והשמדתם (אפופטוזיס).

אופן נטילת התרופה

בלינאטומומאב ניתנת בעירוי דרך הוריד באמצעות משאבת עירוי המחוברת אליך 24 שעות ביממה, למשך ארבעה שבועות, עם הפסקה בת שבועיים בין מחזור טיפול אחד למשנהו טרם תחילת הטיפול ולפני כל העלאה במינון התרופה, תקבל סטרואידים. כל מחזור טיפול מתחיל בבית החולים, שם תישאר להשגחה למספר ימים. המשך הטיפול מתבצע בבית. פנה לרופא או לאחות אם יש לך חששות כלשהם בנוגע לאופן הפעלת המשאבה והטיפול בה. חשוב כי לא תטפל במשאבה בעצמך, וכי כל טיפול בעירוי ייעשה על ידי איש צוות רפואי בלבד. מספר מחזורי הטיפול יהיה תלוי באופן שבו תגיב ותעמוד בטיפול. הרופא שלך ישוחח אתך על משך הטיפול שלך.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

בליאנטומומאב רשומה בישראל לטיפול בלוקמיה מסוג ALL אצל בוגרים וילדים בהתוויות מסויימות.

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. ייתכנו תופעות לוואי ששכיחותן נמוכה יותר ותופעות בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.      

  

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

 

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי.

תגובה דלקתית לעירוי - תסמונת שחרור ציטוקינים - (Cytokine Release Syndrome/CRS)

תסמונת שחרור ציטוקינים היא תגובה דלקתית העלולה להתרחש כאשר יש פעילות מוגברת ומהירה של תאי T של מערכת החיסון, המשחררים חלבונים רבים מסוג ציטוקינים. התגובה בדרך כלל חולפת במהלך הטיפול, אך עלולה להיות מסוכנת במידה והיא נמשכת. הטיפול ניתן תחת ניטור והשגחה קפדניים. עליך לדווח לצוות הרפואי באופן מיידי על כל שינוי בתחושה במידה ובמהלך העירוי אתה חש בקשיי נשימה או בליעה, התנפחות של הפנים, כאב בחזה, דופק מהיר, שיעול או חרחור, סומק מוגבר, פריחה, בחילות או הקאות, כאבי ראש, חום, צמרמורות או רעידות. הצוות הרפואי יעקוב בתשומת לב אחר הופעת התגובה. ייתכן כי תקבל תרופות להקלה על התסמינים, או שמתן העירוי יואט או יופסק באופן זמני או קבוע.

שינויים נוירולוגיים

יתכנו תופעות לוואי נוירולוגיות המתבטאות ברעד, סחרחורות או אבדן שיווי משקל, פרכוסים, בלבול, חוסר התמצאות במרחב, קשיי דיבור, או איבוד הכרה.


תופעות אלו עלולות להתפתח גם בהיותך בבית, ולפיכך עליך להיות ער לתסמינים אלו ולהגיע לבדיקה רפואית באופן מיידי במידה והם מתפתחים.

ירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה או ניוטרופניה)

תאי דם לבנים חשובים מאוד ב"מלחמה" נגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים עלולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.

 

המלצות למניעת זיהומים:

  • רחיצת ידיים שלך ושל מבקריך זו הדרך הטובה למנוע התפשטות זיהום.
  • הימנעות מפגישות עם קהלים רחבים ואנשים חולים.
  • הימנעות מטיפול בפסולת של חיית מחמד.
  • שמירה על כל פצע או חתך- נקי.
  • הקפדה על רחצה יומיומית ובריאות הפה (צחצוח השיניים באופן קבוע).
    מומלץ להתייעץ עם הרופא או האחות בטרם תקבע את ביקורים או טיפולים אצל רופא השיניים.
  • הימנעות מהסרת העור סביב הציפורן או ציפורן חודרנית. ניתן למרוח לק על הציפורניים, אך לא להדביק ציפורניים מלאכותיות.
  • התייעצות עם הרופא או האחות בטרם קבלת חיסון (או מתן חיסון לאדם עמו אתה מתגורר).


חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.

בחילות ו/או הקאות

תוכל ליטול תרופות נגד בחילות ו/או הקאות במידה ואתה סובל מתופעה זו. אם לא ניתן לשלוט בתופעה, או שהיא נמשכת, יש ליידע את הרופא המטפל, והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר. במידה שאינך מסוגל להחזיק בגופך נוזלים למעלה מ-12 שעות או שאתה מרגיש מסוחרר, דווח על כך לצוות הרפואי.

 

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר. (לאחר קבלת אישור הרופא המטפל).
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.

עצירות

ניתן להקל או למנוע את התופעה במספר דרכים: שתייה מרובה של נוזלים (8-10 כוסות מים ביום), תזונה עשירה בסיבים תזונתיים (פירות וירקות) או תוספת של סיבים תזונתיים למזון, ופעילות גופנית מתונה. במידת הצורך ניתן ליטול תרופות משלשלות הנמכרות גם ללא מרשם רופא. דווח לצוות הרפואי במידה שהעצירות נמשכת למעלה משלושה ימים.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן.

מידע חשוב נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

 

bul3 אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

bul3 בעת קבלת הטיפול, אין לנהוג, להפעיל מכשירים כבדים או לעסוק בפעילויות מסוכנות אחרות, בשל הסיכון לתופעות לוואי נוירולוגיות.

 

bul3 מניעת הריון, אמצעי מניעה והנקה:

מניעת הריון: מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

 

אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.

 

הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' עירית אביבי, מנהלת המערך ההמטולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), על הערותיה והארותיה.

מרץ, 2017