לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
אלכוהול וסרטן

הקשר בין אלכוהול וסרטן - הצהרה של החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית

עוד בנושא

אלכוהול


בהתאם לראיות שנאספו ע"י ארגון ASCO  (החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית), נמצא כי קיים קשר בין שתיית אלכוהול, ברמה קלה, מתונה או מופרזת, וסיכון מוגבר לחלות באחת ממחלות הסרטן השכיחות, כגון: סרטן השד, המעי הגס, הושט וגידולי ראש צוואר.

 

בהצהרה שפורסמה לאחרונה ע"י ASCO  בכתב העת Journal of Clinical Oncology, צוין כי אלכוהול הינו גורם סיכון מובהק לסרטן, וניתן לייחס אליו ישירות בין 6-5% מההיארעות והתמותה מסרטן בעולם. עפ"י סקר דעת קהל לאומי (National Cancer Opinion Survey) בארה"ב שבוצע מטעם ASCO אודות גישתם של הנשאלים כלפי מחלת הסרטן, 70% מהאמריקנים אינם רואים בשתיית אלכוהול גורם סיכון לסרטן. עוד עולה מהסקר, כי רק 38% מהאמריקנים מגבילים את צריכת האלכוהול שלהם על מנת להפחית את הסיכון לחלות בסרטן. הסקר בוצע על ידי חברת סקרים מובילה (Harris Poll) באופן מקוון ומדעי ביולי 2017, בקרב 4,016 מבוגרים בגיל 18 ומעלה, המייצגים את כלל אוכלוסיית ארה"ב.

לדבריו של נשיא ASCO, ד"ר ברוס ג'ונסון, "אנשים לא משייכים באופן טבעי בין שתיית בירה, יין או משקאות חריפים לסיכון מוגבר לחלות בסרטן במהלך חייהם, אך הקשר בין צריכה מוגברת של אלכוהול וסרטן כבר מבוסס היטב, ומספק הכוונה לקהילה הרפואית בדרכים לסייע למטופלים שלה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן".


הצהרת ASCO מעלה את המודעות לקשר המוכח בין אלכוהול לסרטן, ולהפחתת הסיכון לסרטן ע"י הגבלת צריכתו. בהצהרה מוצעות המלצות לגיבוש  מדיניות המבוססת על הוכחות מדעיות, העשויה לסייע בהפחתת שתיית אלכוהול מופרזת. להלן עיקרי ההמלצות:

  • במרפאות - לשאול על צריכת אלכוהול ולהציע התערבות טיפולית קצרה.
  • ניטור ריכוזי בתי הממכר לרכישת אלכוהול.
  • העלאת המיסוי ומחירי האלכוהול.
  • הגבלת שעות וימי מכירת אלכוהול.
  • אכיפה מוגברת של חוקים האוסרים מכירת אלכוהול לקטינים.
  • הגבלת החשיפה של צעירים לחומר פרסומי של משקאות אלכוהוליים.
  • התנגדות להפרטה של מכירה קמעונאית של אלכוהול בקהילות בהן ישנה בקרה ממשלתית.
  • שילוב אסטרטגיות להגבלת צריכת אלכוהול בתכניות לבקרת הסרטן.


תמיכה במניעת השימוש בצבע הוורוד "pinkwashing" בשיווק משקאות אלכוהוליים (הכוונה היא למנוע מחברות המשקאות האלכוהוליים את השימוש בצבע או בסרט הוורוד, המייצג את המאבק בסרטן השד והגברת המודעות לגילוי מוקדם של המחלה, בהתחשב בכך ששתיית אלכוהול מעלה את הסיכון לסרטן השד).

לדבריה של ד"ר נואל ק. לוקונטה, המחברת הראשית של ההצהרה וכן פרופסורית חברה בחוג לרפואה באוניברסיטת ויסקונסין בארה"ב: "ASCO מצטרפת למספר גדֵל של ארגוני סרטן וארגוני בריאות הציבור בהבנה שאפילו שתייה מתונה של אלכוהול עלולה לגרום לסרטן, ועל כן, הגבלת צריכת האלכוהול היא אמצעי למניעת סרטן. החדשות הטובות הן, שכפי שאנשים מורחים קרם הגנה למניעת סרטן העור, כך גם הפחתת צריכת אלכוהול יכולה להוות אמצעי נוסף להפחתת הסיכון לפתח סרטן".

חשוב לציין, שצריכה מופרזת של אלכוהול עלולה לגרום לסרטן, ולא זו בלבד, אלא שהיא גם עלולה לעכב או לפגום בטיפול בסרטן. האונקולוגים נמצאים בעמדה ייחודית לסייע בהפחתת צריכת האלכוהול בקרב המטופלים שלהם; להתייחס לפערים הגזעיים, האתניים, המגדריים ואלו הנוגעים להעדפות מיניות, העלולים למקם אוכלוסיות אלו בסיכון מוגבר לסרטן. בנוסף, אונקולוגים יכולים לשמש יועצים קהילתיים ומובילי דעה על מנת להעלות את המודעות של אלכוהול כגורם סיכון לסרטן.

ידיעה זו מתבססת על כתבה שפורסמה במהדורת 10 בדצמבר, 2017 של כתב העת Oncology Times, המתייחסת להצהרת ASCO ולסקר דעת הקהל מטעם הארגון. קישור לכתבה (באנגלית)

הצהרת ASCO פורסמה ב-24 באוקטובר,2017, בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

קישור להצהרה (באנגלית).

סקר דעת קהל לאומי (National Cancer Opinion Survey) מטעם ASCO פורסם ב-24 באוקטובר 2017.

מרץ 2017