שאלה חשובה לכל המתעניינים
א מה 10 הפירות והירקות שלפי דעת כל מי שמבין הם בחזקת הכי טובים ויעילים למניעה
ב האם האגודה או כל גוף משמעותי אחר עושים משהו כדי להפסיק אחת ולתמיד את הריסוס הרעיל של הפירות והירקות?
כי אם אכן פירות וירקות טבעיים הם אחת התשובות הכי משמעותיות לאתגר המניעה - כיצד אנחנו חיים במצב שבו כל הזמן בכל מקום הם בעצם מורעלים? כלומר מה ההגיון האתי והבריאותי במצב כזה וכיצד הוא ממשיך לאין סוף ומי אחראי לו ומי ישלם את המחיר של הסבל האנושי?
שלום Healing
א. ההמלצה המקובלת באופן גורף היא לנהל אורח חיים בריא המבוסס על פעילות גופנית ותזונה נבונה, שמבוססת ברובה על מקורות צמחיים (כולל ירקות ופירות). פחות מקובלת היום גישה של התייחסות לפריטי מזון ספציפיים, ההמלצה היא הוליסטית. לכן אינני יכולה לתת רשימה של 10 פירות וירקות מומלצים ובכל מקרה זה יחטא לגישה הכוללנית של ניהול אורח חיים בריא.
ב. אשר לריסוס פירות וירקות - יש על כך פיקוח (משרד החקלאות). מידת הסיכון של שיירי חומרי הדברה בתוצרת חקלאית הנתונה לפיקוח היא לא גבוהה. הבעייה היא תוצרת חקלאית שאיננה נתונה לפיקוח, ולכן כדאי לברר נקודה זו מול ספק התוצרת ככל האפשר.
בברכה
ליטל קינן
לפרופ' ליטל שלום,
פניתי לפי עצתך ל'ספק התוצרת' האמון על אספקת מרבית התצרוכת הבייתית שלי בכל הקשור בפירות ובירקות. למען האמת מדובר בשורה של עשרות מופקדי באסטות בשוק עירוני גדול. חלקם בני מיעוטים ששליטתם בעברית מוגבלת. כאשר פניתי אליהם בנימוס בשאלה הנוגעת לטיב התוצרת - הם חזרו על סיסמאות כגון כל לימון מלמיליאן, כל תפוז מלא מיץ ובעל הבית השתגע. כאשר שאלתי שוב - הם הגיבו כאילו התבלעה דעתי שלי.
לאחר שהתייאשתי מקבלת תשובה מניחה את הדעת, הסתפקתי בבחינת ההתנהלות בשטח; הדוכנים מוגבהים מפני המדרכה וכאשר הסחורה מתרוקנת הרוכלים שבים וממלאים אותם באופן שגורם לחלקה לנפול לאספלט. קונים טובי לב המצטופפים מסביב לדוכן מסייעים למוכרים בהרמת התוצרת מן הריצפה ובחהזרתה לדוכן. כל הסחורה נארזת בשקיות ניילון שכדי לפתוח אותן הקונים יורקים לאצבעותיהם כדי שיוכלו להכניס לתוכם את הפירות לאחר שמישמשו אותם היטב. בנסיבות כאלו האם נראה לך כי קיים באמת פיקוח משמעותי של משרדי החקלאות והבריאות, התברואה והפיקוח העירוני? או שאולי אנו עדים למצב שבו השכבות העממיות הן גם מי שנהפכות בגדר שפני ניסיונות לחומרי הדברה? אם לא יאכלו פירות וירקות יחשבו כמי שאינם 'מנהלים אורח חיים בריא והוליסטי'. אם יצרכו אותם בכמויות שמעבר למזון תעשייתי מועבד - יחשפו לסכנת הדברה רעילה. בנסיבות כאלו האם לא ראוי ש'האגודה למלחמה' תתגייס באמת לשינוי המצב כדי שגם אנשים שאין ידם משגת רכישת תוצרת אורגנית יוכלו לקבל סיכוי סביר שווה לחיים בריאים? האם לא הגיעה העת להפסקת הרעלת המזון הטבעי בנוסף לאינסוף חומרים מסוכנים לכל הדעות המוכנסים למזון התעשייתי המעובד ולמוצרי הצריכה הביתיים והקוסמטיים והאם אין זה תפקידה המתבקש של אגודה למלחמה? והרי "בריאות הציבור" היא גם בריאות הציבור שאינו בהכרח משכיל ואמיד.
כאשר הצעתי לך לברר מי ספק התוצרת התייחסתי לשאלתך הקודמת בנושא חומרי הדברה. ספקים מחוייבים בפיקוח על שימוש בחומרי הדברה. כמובן שיש גם כאלה שלא מצייתים לתקנות.
באשר להתנהלות בשטח, הרי אין זה שונה מכל קניית מזון בכל מקום. למיטב הבנתי אין תקנות מחייבות לגבי האופן בו מוצגים פריטי מזון שונים והאופן בו הקהל בוחר אותם (למעט התקנות על התקהלות וכן הלאה). בידך נתונה הבחירה היכן לקנות. בכל אופן, את הבעיה של משמוש הסחורה ופתיחת השקיות על ידי הקונים אפשר לפתור בקלות על ידי שטיפת הפירות והירקות במיים וסבון טרם השימוש.
הבחירה במדינה דמוקרטית נאורה לכאורה כמדינת ישראל אינה נתונה בידו של איש משום שמדובר במדינה רוויית שפע חומרי הדברה בלתי מפוקחים הידועים כמסוכנים וכמסרטנים.
הבחירה אינה נתונה בידי האזרח הקטן משום שאדם המסוגל לרכוש פירות וירקות בעלות מסויימת התואמת את תקציבו - אינו מסוגל כלכלית לרכוש את אותה כמות בעלות כפולה פי עשר בחנות טבע דמויית בוטיק לעשירים.
במצב הדברים הזה ניתן היה לצפות בהחלט כי אגודה ציבורית וותיקה ומסורה האמונה על מלחמה בסרטן - תפעל כשדולה משמעותית ממנפת שינוי - להגנת הציבור ולצמצום אפשרויות התחלואה.
אשר לשיטת הניילונים בשווקים - היא נמשכת בעיצומו של משבר כפול - אקלים וקורונה וגם כאן השינוי לא יתרחש לעולם עד שלא תתעורר מודעות ציבורית.
לא ניתן להלחם בסרטן (או בכל מחלה אחרת) במצב שבו מרבית צריכת המזון נמצאת תחת איום חמור של חומרים מסוכנים מעודדי ממאירות. האזרח הקטן לא יוכל להיחלץ לעולם מן המלכוד הזה באמצעות שטיפות במים ובסבון פשוט משום שהחומרים המסוכנים חודרים לגופו מעומק הפרי והירק (שלא לדבר על מוצרי המזון המתועשים והמעובדים ששם הוא מחוייב בזכוכית מגדלת בכל כניסה למכולת וגם זה לא יעזור שכן רובם אכן מכילים חומרים שניזקם לבריאות גדול מתועלתם). מצב שבו המזון הטבעי מורעל ואילו המזון המעובד מיותר ומסוכן הוא מצב המעודד תחלואה ועד שלא ישתנה - לא יחול למרבה הצער כל שינוי משמעותי.
שלום,
אני נבדקת פעם בשנה אצל כירורג שד, עד כה הבדיקות תקינות.
כשהייתי בבדיקת כירורג שד שגרתית לאחרונה, לא ציינתי מקרה של קרובת משפחה רחוקה מאוד: נכדה של דודה, קרבה מדרגה שלישית. שלוקה בסרטן שד, כנראה סופני. פרט אליה - לא ידוע לי על מקרים.
מה המשמעות של קרבה משפחתית כה רחוקה?
אני מקוה שזה אינו משמעותי.
שלום HairDonorאינני יודעת מה גילך ואם יש סיפור משפחתי אחר של סרטן השד.
מכל מקום, כאשר מדובר על תחלואה משפחתית שמגדילה את הסיכון למחלה, מדובר לרוב על קרובות משפחה מדרגת קרבה ראשונה, אם, אחות או בת. הסיכון במקרה זה יכול לגדול פי 2, אבל יש לזכור שבנשים צעירות הסיכון הכללי נמוך מאוד ולכן גם הגדלה פי 2 שלו עדיין מותירה אותו ברמה נמוכה. המשמעות גבוהה יותר בנשים יותר מבוגרות, שסיכון הרקע שלהן למחלה מלכתחילה גבוה יותר.
סיפור משפחתי "ענף", של קרובות משפחה רבות שחלו בסרטן השד אכן מעורר חשד אבל אז יש צורך במספר גדול של קרובות משפחה חולות. בדרך כלל העלייה בסיכון למחלה לרוב מתקשרת עם תחלואה בקרובות משפחה מדרגה ראשונה, כפי שציינתי.
לטל קינן
שלום HairDonor
זה עדיין גיל שנחשב בסיכון נמוך יחסית.
תכנית הסינון הלאומית מכוונת לגיאלי 50-74.
אבי בן 71, אדם בריא בסה"כ, ירד תוך חודש ממשקל 77 למשקל 72 ק"ג ללא סיבה.
האם עליו להבדק מחשש שהגורם לירידה הוא חלילה סרטן ?
יש לציין שמלבד זה לא היו לו תסמינים נוספים. היה לו דימום כתוצאה מפתיחת תפר בחניכיים ונטילת אספירין והיה קשה להוציא לו דם בבדיקה האחרונה ופרט לכך לא היה משהו חריג
שלום חופית.ד
כל ירידה לא מתוכננת במשקל מחייבת בירור. הסיבות לכך יכולות להיות רבות, סרטן הוא רק אחת מהאפשרויות, לא בהכרח השכיחה ביותר. בכל מקרה, יש להתחיל בירור מול רופא המשפחה.
שלום רב, רציתי לשאול האם מאכלים שעברו תהליך של קלייה הם מסוכנים לבריאות ויכולים לגרום לסרטן בגלל תהליך החמצון שהם עוברים?
למשל: אגוזי קשיו/בוטנים/פיסטוק או משקה צ'יקו
תודה
שלום דני.נ
כאשר קולים אגוזים שונים, החום היבש שבאמצעותו נעשית הקלייה גורם לשינוי מסוים בהרכב שלהם, אשר מעלה את הסיכון של חמצון חומצות שומן רב בלתי-רוויות. החשש במקרה כזה הוא מיצירת רדיקלים חופשיים שעלולים לגרום לנזק לדנ"א. מידת החמצון תלויה במשך הקלייה, בטמפרטורת הקלייה ובסוג האגוז בו מדובר (יותר באגוזי מלך ופחות באילסרים או בפיסטוקים).
העניין הוא שאין כיום כל הוכחה שאגוזים קלויים מעלים את הסיכון לסרטן. בנוסף, יש לזכור שגם אחסון לא נכון של אגוזים בכלל (קלויים וגם לא קלויים) עלול לחשוף אותם לחמצון וליצירת רדיקלים חופשיים.
אחת התופעות המעניינות בתחום היא הנחיות מבלבלות עד סותרות ממש. נקח למשל את ההנחיות התזונתיות המופיעות כאן באתר.
תחת הכותרת מזונות מומלצים
למיטב ידיעתי אין בפורום הזה המלצות תזונתיות.
זאת אכן חוברת המלצות של האגודה אך ההמלצות מותאמות להקלת מצבים שונים שחווים לעתים חולי סרטן - למשל, שלשול, בחילה או הקאה מרובה. אלה אינן המלצות תזונה כלליות ולכן גם לא בהכרח תואמות את ההמלצות המקובלות לאוכלוסייה הבריאה.
תודה על ההבהרה החשובה
במקביל כדאי מאוד לפנות למי שעורך את האתר ולנסות למנוע ולתקן מראש כל חשש לאי הבנה.
מה שקורה הוא שבעידן התקשורת המודפסת אנשים היו קוראים את זה כחלק מחוברת. בעידן הגוגל אנשים מבצעים הרבה חיפושים נקודתיים מהירים שבהם הם קוראים קטע פיסקה ומספר שורות. ואז עלול להיווצר חלילה מצב שבו אדם מחפש למשל על ברוקלי בהקשר בריאותי ופתאום רואה בפרסום רשמי שעדיף בלי... ניתן לפתור את זה באמצעות כיתוב קצר בתוך הפסקה וכדאי באמת לתקן כדי שלא לשים מכשול לעיניי הציבור
כדאי לבקש ממי שעורך את האתר לשנות את הפרסום ברשת משום שהוא מתאים לעידן הפרינט ואינו מתאים לעידן הדיגיטל, כלומר מי שמבצע חיפוש מהיר בגוגל עלול להגיע לאי הבנה מצערת של הנושא. למעשה מדובר בחוברת פרינט שעברה 'עיבוד' לרשת ולא בפרסום שנכתב במקור לרשת.
במקביל מעניינת התופעה שנושאים של תזונה ושל טיפולים באמצעות צמחי מרפא וכו' נבחנים בישראל בעיקרו של דבר לא כנושא לעצמו כלומר בשאלה האם הם טובים או רעים להתמודדות עם מחלה
אלא בשאלה מה היחס 'המשלים' בינם לבין הטיפול הקונבנציונאלי. כלומר אם למשל היינו מגיעים למסקנה כי לימון מעולה לטיפול במחלה עדיין לא היו נערכים מחקרים בנושא וגם לא היינו מוצאים המלצות לצריכתו פשוט משום שעיקר תשומת הלב ממוקדת בשאלה מה טוב או לא טוב לטיפול הקונבנציונאלי ולתופעות הלוואי שלו.
מתוך כך יתכן בהחלט מצב שבו נגיע למסקנה כי גורם תזונתי X מועיל לטיפול במחלה אך העובדה כי המחקר לא הראה שהוא תומך בטיפול הקיים, מונעת המשך מחקר והמלצה עליו מה שיוצר מצב אבסורדי מבחינת ציבור המטופלים.
תודה,
מקווה שעורכי האתר קוראים את התכנים הללו. אעביר לידיעתם.
יופי בשמחה נקווה שיתוקן מה שקורה תכלס בשטח הוא שכמעט כל המלצה שמופיעה ברשת שבה ונסתרת במקום אחר ברשת על רקע זה דווקא האתר של האגודה צריך לתפקד כמקור של תובנות בהירות ולא להוסיף חלילה לבלבול הכללי