שרשור ההודעה
 22/11/15 05:43   סימון  הודעה מקורית   טוסט וסרטן
 23/11/15 10:08   עדי1234     תגובה   מצטרפת לשאלה: האם כל הדברים האפויים מכילים חומר מסרטן ?
 24/11/15 08:23   דר' קינן        תגובה   מצטרפת לשאלה
 27/11/15 15:12   עדי1234           תגובה   מזונות ביתיים מכילים אקרילאמיד
 27/11/15 16:15   דר' קינן              תגובה   מזונות ביתיים מכילים אקרילאמיד

שלום עדי1234

אני יכולה להבין את הדאגה שלך, אם כי הטון הרומז כאילו קיימת הסתרה של מידע כלשהו אינו מובן. אני מצרפת לך לינק לאתר שמפרט יותר על תכולת אקרילאמיד במזון ועל הסיכונים הנלווים לכך:

 http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/acrylamide-fact-sheet

 עניין האקרילאמיד מדגים את הקשיים והאתגרים של מחקר הבודק קשר בין תזונה לבין סרטן ואת הקושי הרב בתרגום הידע הקיים להנחיות והמלצות. אמנם החומר נמצא במזון - אבל הרמות שלו משתנות מאוד בין סוגי מזון, אופני הכנה ועוד. בנוסף, ידוע מעט מאוד על מידת הספיגה שלו (משנאכל) ומה משפיע עליה. גם לא ברור אם יש סף לסיכון או לא ולכן קשה לקבוע קווים מנחים לגבי כמויות הצריכה. הפוטנציאל הסרטני של החומר הודגם בעיקר בחיות מעבדה. אין מידע מספיק באדם ולכן מוקדם עדיין לתת המלצות ברורות וחד משמעיות. 

מוצרי מזון רבים  כוללים רכיבים שעלולים להיות מזיקים, אולם במקביל להם מתקיימים בהם גם רכיבים מיטיבים, שמצליחים לאזן או אף למנוע את פעולתם של הרכיבים המזיקים, כאשר הם נצרכים יחדיו. עולם המדע למד זאת משורה ארוכה של מחקרים בהם הסתבר כי תוספים מלאכותיים של רכיבי מזון שנחשבו למיטיבים לא השפיעו כלל על הבריאות או אפילו הזיקו, בהשוואה לפריטי המזון השלמים מהם הופקו. משום כך ההמלצות התזונתיות בשני העשורים האחרונים מתייחסות לדפוסי תזונה ולא לפריטים ספציפיים, ומכוונות לתזונה מאוזנת, מגוונת ובריאה, המתבססת ברובה על מזון מהצומח.

לאור העדויות הקיימות ביחס לאקרילאמיד היום, מספיק בעצם להקפיד על הכללים הפשוטים האלה בכדי להפחית את רמת החשיפה היומיומית לאקרילאמיד במזון ביתי. צריכת מוצרי מזון מעובדים (המכילים רמות גבוהות של אקרילאמיד) ממילא אינה מומלצת. 

בברכה

ליטל קינן 

סגור  שלח לחבר  הדפס הודעה הוסף תגובה
 24/11/15 08:18   דר' קינן     תגובה   טוסט וסרטן
לאתר האגודה
מנהלת הפורום
פרופ' ליטל קינן בוקר
bullet_3 סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות.
bullet_3 רופאה מומחית לבריאות הציבור, בוגרת ביה"ס לרפואה באוניברסיטה העברית,הדסה עין כרם.

bullet_3 בעלת  תואר שני בבריאות הציבור במסגרת בית הספר לבריאות הציבור של הדסה, ודוקטורט באפידמיולוגיה באוניברסיטת אוטרכט.
bullet_3 התמחתה באפידמיולוגיה של מחלות ממאירות. כיום סגנית ראש המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות  ומאז 2005 גם חוקרת ומרצה במסגרת בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת חיפה.

תנאי השימוש בפורום:
התכנים המצויים בפורום, נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. כל המסתמך על המידע הניתן
בפורומים השונים, עושה זאת על אחריותו בלבד.
נא לעיין בתנאי השימוש בפורומים.