לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

צריכת אלכוהול והסיכון לחלות בסרטן הקיבה

עוד בנושא

סרטן הקיבה הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בעולם, אך גורמי הסיכון לחלות בו עדיין אינם ברורים לחלוטין. חוקרים מאוניברסיטת ייל בארה"ב וממרכז הסרטן הלאומי של בייג'ין בסין ערכו ניתוח סטטיסטי של נתוני 81 מחקרים אפידמיולוגיים ממדינות שונות (מטה אנליזה) לבדיקת הקשר בין צריכת אלכוהול מרובה ובין הסיכון לחלות בסרטן הקיבה.


על פי הגדרות המחקר, משתתפים נחשבו לצרכנים של אלכוהול בין שנהגו לשתות בעבר ובין שהם שותים בהווה. מנת אלכוהול סטנדרטית הוגדרה על פי ההנחיות של משרד הבריאות האמריקאי כ-14 גרם של אלכוהול נקי (מנת אלכוהול שוות ערך לשליש כוס בירה, שליש ליטר יין או 42 מ"ג ליקר או משקה חריף דומה). שתייה מרובה הוגדרה כשלושה משקאות (42 גרם של אלכוהול נקי) או יותר ליום, או 10 משקאות (140 גרם אלכוהול נקי) או יותר בשבוע.


בחישוב כללי מכל המחקרים עולה כי שתייה של אלכוהול מעלה ב-20% את הסיכון לחלות בסרטן קיבה,  לעומת קבוצות הביקורת של אנשים שלא שתו אלכוהול.

שתייה ממרובה נמצאה כמעלה באופן מובהק סטטיסטית את הסיכון לסרטן קיבה ב-30%, לעומת אי צריכת אלכוהול.


במחקרים שבדקו את ההבדל בין גברים לנשים, נמצא קשר מובהק סטטיסטית בין צריכת אלכוהול בקרב גברים ובין הגברת הסיכון לחלות בסרטן קיבה ב-16% לעומת אי צריכת אלכוהול. בקרב נשים לא נמצאה השפעה מובהקת סטטיסטית במחקרים אלו.


כמו כן, נמצאו הבדלים בין אזורים גיאוגרפיים שונים ובין ההשפעה של צריכת אלכוהול על הסיכון לחלות בסרטן קיבה. מחקרים שנערכו בסין הראו קשר מובהק סטטיסטית לסיכון זה – עלייה של 31% בקרב צרכני האלכוהול לעומת קבוצת הביקורת. מחקרים ביפן ושבדיה מצאו קשר ללא מובהקות סטטיסטית בין צריכת האלכוהול והסיכון לחלות, ואילו מחקרים שנערכו בארה"ב מצאו קשר הפוך, גם הוא ללא מובהקות סטטיסטית, לפיו צריכת אלכוהול הקטינה ב-9% את הסיכון לחלות בסרטן קיבה.


החוקרים מייחסים את ההטרוגניות הנובעת מהאזור הגיאוגרפי למאפיינים שונים כמו שיעורי עישון, השמנת יתר, זיהום הנגרם על ידי החיידק הליקובקטר פילורי, וייתכן שגם לגנטיקה המנבאת תחלואה גבוהה יותר בסרטן הקיבה.


לסיכום, החוקרים מציינים כי בכל המחקרים שנבדקו נמצא כי צריכת אלכוהול, ובייחוד צריכה יומית מוגברת, קשורה בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן הקיבה.


המחקר פורסם במהדורת ינואר 2021 בכתב העת Chemico-biological interactions

קישור לתקציר המחקר באנגלית