ביחס לרוב מחלות הסרטן, התשובה היא שלילית. יחד עם זאת, התפתחותם של סוגים מסוימים של מחלת הסרטן, עלולה להיות מושפעת מוירוס המועבר מאדם לאדם במהלך יחסי מין.
לדוגמא סרטן צוואר הרחם, הפות, הרקטום והפין, סבירים יותר להתפתח בקרב אנשים הנושאים את וירוס הפפילומה האנושי (HPV). אולם, אנשים רבים הנושאים את וירוס ה-HPV אינם מפתחים סרטן כתוצאה מכך. ישנם גורמים רבים אחרים העלולים להשפיע על רמת הסיכון לחלות בסרטן, כגון: צריכת אלכוהול, עישון, פעילות גופנית, גיל, תזונה נכונה ומאוזנת, תורשה ומצב הבריאות הכללית.
לאגודה למלחמה בסרטן מידע רב וחוברות העוסקות בנושא המניעה והגילוי המוקדם של מחלות הסרטן. ניתן לפנות ל'טלמידע': 1-800-599-995
לא. אם בן זוגך חולה בסרטן, אינך יכולה להידבק ממנו באמצעות פעילות מינית כלשהי ובן זוגך אינו יכול להידבק במידה ואת חולה.
לא. למעשה, מין וכל האהבה והאכפתיות הכרוכות בכך עשויות להועיל לחולי הסרטן. אנשים רבים, כאשר הם חולים בסרטן, או במהלך הטיפול כנגד המחלה, חשים דיכאון, סבורים בטעות שלא ניתן לאהוב אותם, חשים אשמה או פחד. החיבה והקבלה של בן זוגם עשויה לסייע ולתמוך באופן משמעותי. בכל מקרה, יחסי מין אינם גורמים לסרטן לתקוף שנית, או להתפשט.
תלוי במידה רבה בחלק הגוף אשר הושפע מן המחלה. כאשר מדובר באזור אגן הירכיים, יש צורך בניסוי סבלני ועדין על מנת לגלות אילו תנוחות למשגל מתאימות כעת לשניכם. הדבר נכון גם לאחר כריתת שד, כאשר רוצים להימנע מעומס משקל של בן הזוג על הגוף.
קיום יחסים זה לצד זה, או החלפת בן הזוג הנמצא מלמעלה בעת קיום יחסים, עשויים להיות טובים יותר. מרבית הזוגות נוכחים לדעת כי באמצעות תקשורת אוהבת הם יכולים להחליט מה מתאים להם ביותר. הדבר המתאים ביותר עלול להשתנות אף הוא במהלך הזמן, כך שעליכם להיות מוכנים לשנות את פעילותכם ותנוחותיכם בהתאם.
היי גמישה לגבי השעה ביום בה אתם מקיימים יחסים. התנסי בתנוחות תובעניות פחות. את יכולה להסכים עם בן זוגך כי יחסי המין לא צריכים תמיד לארוך זמן רב. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות, הצביעו על כך, שפעילות גופנית סדירה, כגון הליכה במשך חצי שעה כל יום, משפרת באופן ניכר את תחושת העייפות. מחקרים מבוקרים מראים כי פעילות גופנית יעילה בהפגת עייפות ובהעלאת רמת התפקוד היומיומי תוך שיפור מהותי באיכות החיים. פעילות גופנית סדירה משחררת מתחים ומפחיתה דיכאון, תורמת להערכה עצמית גבוהה, משפרת את מצב הרוח ומשכללת את היכולת התפקודית. פעילות גופנית מחזקת את השרירים, שייתכן ונפגעו כתוצאה מהטיפולים במחלת הסרטן ומסייעת בשיקום החולשה והקשיים בשיווי המשקל הנגרמים כתוצאה משכיבה ממושכת.
פרטים נוספים על פעילות גופנית לחולי סרטן ניתן לקבל בפנייה ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
מומלץ תחילה לשוחח על הדברים עם בן זוגך. רוב החולות נוכחות לדעת כי בן זוגן מוטרד מצלקותיהן פחות מאשר הן דמיינו, וכאשר דנים בדבר בפתיחות, הן יכולות להרגיש נינוחות יותר לגבי השינויים בגופן. ניתן לנסות לתנות אהבים בחשכה חלקית, על מנת שלא תיראי בבירור. ישנן נשים, שעברו כריתת שד, אשר נוכחו לדעת כי לבישת החזייה בעת קיום יחסים גרמה להן להרגיש סקסיות יותר. לבישת החזייה מאפשרת להשאיר את תותב השד במקומו, במידה וקיים, ועוזרת להסתיר צלקות. ישנן נשים רבות המרגישות נשיות, מודעות יותר לעצמן למרות היעדר איבר זה או אחר.
אם את נהנית ממגע, אולם בכל זאת חווה קושי להגיע לאורגזמה, את צריכה לחוות דבר מה חדש מדי פעם, כדי לעבור את סף ההתרגשות. הנה מספר רעיונות אשר יכולים לעזור לך להגיע לאורגזמה:
במידה ובעיה מינית אינה נפתרת לאחר שהתאמנת עליה במשך מספר שבועות או חודשים, נסי כמה מן הרעיונות המובאים בחוברת זו או פני לייעוץ מקצועי. אם בן הזוג שלך אינו מעוניין להצטרף אליך לייעוץ, ייתכן והמומחה אותו תפגשי יוכל לעזור לך לערב את בן הזוג.
כל עוד אינך מדממת בכבדות עקב גידול בשלפוחית השתן, הרקטום, הרחם, צוואר הרחם, או הנרתיק, את יכולה בדרך כלל לקיים יחסי מין בעת תקופת קבלת הטיפול בהקרנות לאזור אגן הירכיים. איברי המין החיצוניים והנרתיק הינם רגישים כתמיד. כאשר יחסי המין, או המגע אינם גורמים לכאב, את עשויה להגיע לאורגזמה.
טיפול בסרטן לא הופך פעילות מינית למסוכנת. ברב המקרים, קיום יחסי מין לא יחשוף את בן הזוג לקרינה. ישנם סוגים מסוימים של תרופות כימיות אשר עשויות להימצא בכמות מעטה בזרע או בנוזלי הנרתיק. שאלי את רופאך האם עלייך להשתמש בקונדומים במשך תקופת קבלת הטיפול הכימי.
בטוח יותר להימנע מיחסי מין במידה וספירת הדם שלך נמוכה, ולהבטיח שימוש בקונדום, או באמצעי מניעה אחרים במשך כל זמן הטיפול. מומלץ לנקוט באמצעי זהירות גם במהלך חודש לאחר סיום הכימותרפיה. עבור נשים, אשר יכולות עדיין להרות, הכרחי להימנע מהיריון במהלך טיפול כימי. הימנעות מהיריון מפחיתה סיכון אפשרי לנזק עוברי עקב הטיפול הכימי.
מומלץ להימנע מחדירה וגינאלית זמן קצר לאחר ניתוח באזור אגן הירכיים. הזמן המתאים לשוב ולקיים יחסי מין משתנה במידה רבה בהתאם לסוג הניתוח ומהירות ההחלמה. סוגי סרטן מסוימים (צוואר הרחם או השלפוחית, למשל) גורמים לדימום בנרתיק, או בשתן. במידה ודימום זה מחמיר בעקבות קיום יחסי מין, מומלץ לחדול, עד אשר ייפסק את הדימום.
יש לפעול על פי קווים מנחים אלו:
קרוב לודאי שיש לך שאלות רבות אחרות אשר לא זכו כאן להתייחסות. אל תהססי, או תחושי מבוכה לדון בהן עם רופאך, האחות, או עם שאר הצוות הרפואי.
רשמי אותן כך שתזכרי לשאול אותן בביקורך הבא, או התקשרי ללנה קורץ, יועצת בנושא מיניות באגודה למלחמה בסרטן בטל: 03-5721643 (אם עונה משיבון ניתן להשאיר הודעה) או לסילויה בטל. 03-5721618
בחזרה למעלה>>
מידע נוסף בנושא
נושאים הקשורים בפוריות, הריון וגינקולוגיה נכתבו על ידי פרופ' דרור מאירוב, רופא בכיר ביחידה להפרייה חוץ גופית, האגף לנשים ויולדות, בית חולים שיבא תל השומר, אחראי מרפאת הייעוץ "נאות" נשים אונקולוגיה ותורשה בקופת חולים מכבי וחבר וועת העדכון לנושא גינקו-אונקולוגיה באגודה למלחמה בסרטן.
תודתנו נתונה ל:
דר' ליאורה אברמוב, מנהלת המרפאה לטיפול מיני, בי"ח ליולדות "ליס" המרכז הרפואי ת"א,
דר' נעה אפרת (בן ברוך), מנהלת המכון האונקולוגי, בי"ח קפלן, רחובות, מתאמת וחברת וועדת העדכון לנושא סרטן השד באגודה למלחמה בסרטן,
דר' גילה ברונר, מנהלת השירות הסקסולוגי, המרכז לרפואה מינית, המרכז הרפואי ע"ש שיבא תל השומר,
עליזה יפה, אחות ראשית לשעבר באגודה למלחמה בסרטן,
ליויה כסלו, יועצת המיניות באגודה למלחמה בסרטן,
על הארותיהם והערותיהם
מידע זה מבוסס על מידע מ- ומהאגודה האמריקאית לסרטן, ה- Americam Cancer Society שנערך עובד ותואם לצרכי הארץ.
דצמבר 2013
מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על מיניות ופוריות האישה. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה.
© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן.