לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

מחקר קובע כי עישון ההורים מעלה את הסיכון לסרטן הדם אצל ילדיהם

עוד בנושא

 יולי 2006

 

מחקר חדש של בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת קליפורניה, קובע כי העישון ההורים מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הדם בקרב ילדיהם. במחקר שנמשך שבע שנים, נבדקו ונחקרו 327 ילדים אשר חלו בסרטן הדם מסוג לוקמיה לימפובלסטית חריפה (ALL) או בסרטן הדם מסוג לוקמיה מיילואידית חריפה (AML) וכן נבדקו 416 ילדים בריאים. במהלך המחקר נאספו נתונים על עישון ההורים, לפני שהביאו ילדים לעולם וגם לאחר מכן. מניתוח תוצאות המחקר עולה כי עישון האב לפני היריון האם מעלה את הסיכון של הילד שנולד לחלות ב-AML כמעט פי ארבעה ואת הסיכון לחלות ב-ALL ב-30%. הסיכון של הילד לחלות ב-ALL נמצא גבוה ביותר כאשר האב עישן לפני ההיריון של האם, כאשר האם עישנה לאחר ההיריון והולדת הילד וכשהילד נחשף לעישון פסיבי. מסקנות המחקר הוכיחו כי עישון הורים לפני הריון, לאחריו, במהלכו וחשיפת הילד לעישון פסיבי מעלים את הסיכון של הילד לחלות בסרטן הדם. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי האמריקאי לאפידמיולוגיה.

 

בתוך כך נודע כי במחקר חדש נוסף של מרכז הסרטן באוניברסיטת מינסוטה התגלו נתונים המצביעים על תוצאות הרסניות נוספות של עישון הורים בקרבת ילדם. במחקר נבדקו דגימות שתן מ-144 תינוקות ונמצא כי אצל 47% התגלה חומר כימי מסרטן (NNAL), הנוצר בגוף האדם רק כאשר נחשפים לחומר המסוכן הנקרא NNK, הנמצא בעשן הסיגריות. רמת החומר שנמצאה במחקר הייתה גבוהה בהשוואה למחקרים דומים בעבר. הורי התינוקות אצלם נמצא החומר המסרטן, דיווחו במהלך עריכת המחקר על עישון של כחצי קופסת סיגריות ביום, בבית או במכונית, כשהתינוק נמצא בקרבתם. במחקר נוסף, נבדק שתן תינוקות שאימם עישנה במהלך ההיריון מיד לאחר הלידה ונמצא כי הם הכילו רמה גבוהה יותר של החומר הכימי המסרטן NNAL לעומת הרמה שנמצאה במחקר זה. מסקנת החוקרים הייתה שלמרות שהמחקר הראה חשיפה ממושכת של התינוקות לעישון פסיבי ולחומרים מסרטנים עוד בבטן אימם ולאחר הלידה, בשלב בו הם גדלים ומתפתחים בקצב מהיר, עדיין לא ניתן לקבוע מה יהיו ההשלכות של חשיפה ארוכה זו על הגנים של תינוקות אלו. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי לסרטן, אפידמיולוגיה ומניעה.

 

פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן מסר בתגובה כי: "תוצאות מחקר זה מחזקות ידע ההולך ומצטבר בידי אנשי המדע בעשורים האחרונים, המוכיח כי לעישון פסיבי יש השלכה ישירה ומזיקה על בריאותם של אנשים שאינם מעשנים. במקרה זה, לעישון ההורים ישנה השלכה ישירה על בריאותם של ילדיהם. חשוב להבין כי עישון פסיבי, הוא בעצם עישון כפוי הגורם לילדים שאינם מעשנים לשאוף לריאותיהם עשן סיגריות שמעשנים המבוגרים, הנמצאים בקרבתם. העשן הנפלט לחלל האוויר מהסיגריה ומפיו של המעשן, מכיל כמות כימיקלים דומה לזו שהמעשן עצמו שואף לריאותיו, על אף העובדה שהעשן נמהל באוויר. ילדים הנמצאים בקרבת אנשים מעשנים, נאלצים לשאוף לקרבם עשן בדומה למעשנים עצמם, ובכך להפוך כביכול, למעשנים".

 

עובדות נוספות על עישון בזמן הריון

 

הימנעות מעישון היא אחת ההמלצות החשובות ביותר של האגודה למלחמה בסרטן, עבור נשים בהריון. מחקרים מוכיחים מעל לכל ספק, כי אישה המעשנת בתקופת ההיריון פוגעת הן בבריאותה והן בבריאות תינוקה, ואף מסכנת את חייה. לכן, נשים הרות אשר מעשנות נמנות עם קבוצת הסיכון הגבוה בזמן ההיריון.

 

מנתוני האגודה למלחמה בסרטן עולה כי בעשן הסיגריות קיימים כ-4,000 כימיקלים, כ-70 מביניהם הוכחו כמסרטנים. בכל פעם שאישה בהריון שואפת את עשן הסיגריה לריאותיה, היא מחדירה לתוך זרם הדם שלה ושל העובר שברחם את החומרים הרעילים שבסיגריה, אשר פוגעים בהתפתחותו התקינה של העובר. העישון גורם לפגיעה בתפקודים חיוניים של העובר, כגון: עלייה בקצב פעימות הלב ולחץ הדם והפחתה בתנועות הנשימה. נצפו אף בשכיחות גבוהה יחסית מומים, כמו שפה וחיך שסועים, מומי לב ועוד.

 

מנתוני האגודה למלחמה בסרטן עולה כי נשים המעשנות במהלך הריונן יולדות לרוב תינוקות, שמשקלם בזמן הלידה נמוך מאשר היה לו לא היו מעשנות, דבר שעלול להשפיע באופן שלילי על מידת התפתחותו הכללית של התינוק ועל מצב בריאותו. בקרב נשים בקבוצה זו יש גם יותר מקרים של לידה בטרם עת, הריון מחוץ לרחם, לידת תינוק מת ומקרי מוות של תינוקות זמן קצר לאחר הלידה.

 

מנתוני האגודה למלחמה בסרטן עולה כי נשים המעשנות במהלך הריונן יולדות לרוב תינוקות, שמשקלם בזמן הלידה נמוך מאשר היה לו לא היו מעשנות, דבר שעלול להשפיע באופן שלילי על מידת התפתחותו הכללית של התינוק ועל מצב בריאותו. בקרב נשים בקבוצה זו יש גם יותר מקרים של לידה בטרם עת, הריון מחוץ לרחם, לידת תינוק מת ומקרי מוות של תינוקות זמן קצר לאחר הלידה.

 

כמו כן, על פי מחקרים שנאספו באגודה למלחמה בסרטן, קיים קשר בין עישון האם במהלך ההיריון לבין הסיכוי של ילדיה לחלות במחלות דרכי הנשימה, בין הסיכוי שהם בעצמם יהפכו למעשנים, ואף בין הישגיהם בלימודים.

 

עישון בזמן ההנקה גם הוא מזיק לבריאות התינוק, העלול לספוג כמות של ניקוטין יכולה לפגוע בבריאותו.