הטיפול בסרטן השד עלול להקדים את תסמיני גיל המעבר או לגרום להפסקת הווסת. תסמיני גיל המעבר, אינם קשים להתמודדות, אולם עשויים לגרום לאי נוחות רבה, לפגוע באיכות חייהן של מטופלות רבות, וליצור לעיתים חרדה מסוימת. נשים רבות מתקשות להשלים עם ההפסקה המוקדמת של הוסת ואובדן הפוריות, במיוחד אם קיוו להביא ילדים לעולם.
באופן טבעי, הופעת המחזור החודשי נפסקת, על פי רוב, בין אמצע שנות ה- 40 לאמצע שנות ה- 50. כאשר חדלות השחלות מלייצר הורמוני מין, מסוג אסטרוגן ופרוגסטרון, מפסיק המחזור החודשי מלהופיע, וכתוצאה משינוי זה מופיעים תסמיני גיל המעבר. תסמינים אלו עשויים לכלול גלי חום והזעות, יובש בנרתיק, עליה בתדירות מתן השתן, ירידה בדחף המיני, עייפות, ישנוניות, עור יבש, כאבים, תנודות במצב הרוח, ירידה ברמת הריכוז, אובדן הביטחון העצמי וזיכרון לקוי. הפסקת הוסת, במיוחד בשלב מוקדם בחיים, יכולה להשפיע על הגוף בדרכים נוספות, כגון התפתחות מחלות לב ואוסטיאופורוזיס (עצמות שבירות). תופעות אלו נגרמות בשל המחסור באסטרוגן, הורמון המסייע במניעת הצטברות שומן בעורקים ושומר על צפיפות העצם. השכיחות של אותן מחלות משתנה מאדם לאדם, הנטייה לפתח אותן נקבעת, לפחות בחלקה, על ידי המבנה הגנטי.
חשוב לציין, כי לא כל אישה תסבול מתסמינים אלו, הופעתם ומידת חומרתם הינם אישיים.
הורמוני המין, אסטרוגן ופרוגסטרון, עלולים להשפיע על גדילתם של תאי סרטן השד. במסגרת טיפולים בסרטן השד, נעשה לעיתים קרובות שימוש בהורמונים שונים על מנת לחסום את מעורבות הורמוני המין בהתפתחות תאי הסרטן. טיפולים אלה עלולים לגרום להפסקה מוקדמת של הוסת ו/או להופעתם של תסמיני גיל המעבר.
ניתוח, טיפול בקרינה, כימותרפיה וטיפול הורמוני, עשויים לשמש יחד או להינתן בנפרד כטיפול במחלת סרטן השד. חלק מטיפולים אלו עשויים להשפיע על פעילות השחלות, להביא להפסקת המחזור החודשי מוקדם מהצפוי, ולגרום לתסמיני גיל המעבר.
היות והורמון האסטרוגן עלול לעורר את גדילת תאי סרטן השד, מייעצים הרופאים, לעיתים קרובות, לנשים צעירות החולות בסרטן השד, לעבור טיפול להפסקת ייצור האסטרוגן בשחלות. ניתוח או טיפול בקרינה יפסיקו את פעילות השחלות באופן קבוע, טיפול כימותרפי או הורמוני עשוי להפסיק את פעילות השחלות באופן קבוע או זמני.
במסגרת ניתוח המחייב אשפוז קצר בבית החולים, ניתן להסיר את השחלות. הניתוח יוביל להפסקת וסת פתאומית וקבועה. התסמינים יחלו להופיע מספר ימים לאחר הניתוח.
לעיתים רחוקות יתבצע שימוש בקרינה במינון נמוך לשחלות, העלול להפסיק את פעולתן. טיפול זה עשוי להוביל להפסקת הוסת, אולם תסמיני גיל המעבר ייתכן ויופיעו רק מספר חודשים מאוחר יותר. בשל המינון הנמוך, בדרך כלל לא מופיעות תופעות לוואי כתוצאה מהטיפול בקרינה.
חלק מהתרופות הכימותרפיות מפסיקות את פעילות השחלות. ההשפעה עשויה להיות זמנית, אולם ככל שגילך קרוב יותר לגיל הפסקת הוסת הטבעי, צפויה השפעת התרופה להיות קבועה. במידה והשפעת הטיפול תהיה קבועה, תפסיק הוסת ועשויים להופיע חלק מתסמיני גיל המעבר. גם במקרים בהם הטיפול לא גורם להפסקת וסת קבועה, הוא עשוי לגרום להפסקת וסת בגיל מוקדם יותר.
לא ניתן לחזות מראש את אופן השפעת הכימותרפיה על המחזור החודשי שלך. חשוב שתדעי כי הוסת עשויה לחזור למצבה התקין עם הזמן, לכן רצוי כי תיוועצי ברופא המטפל לגבי שימוש באמצעי מניעה במהלך הטיפול הכימותרפי ובמשך מספר חודשים לאחר סיומו.
קיימים שני סוגים עיקריים של טיפול הורמוני, המשמשים לטיפול בסרטן השד:
תרופות הורמוניות, החוסמות את השפעות האסטרוגן, עלולות לגרום לתופעות לוואי הדומות לתסמיני גיל המעבר. המחזור החודשי עשוי להפוך בלתי סדיר או להיפסק. אולם מספר חודשים לאחר סיום הטיפול חוזרת לרוב הוסת למצבה התקין.
בדומה לכימותרפיה, ככל שגילך קרוב יותר לגיל הפסקת הוסת הטבעי, צפוי הטיפול ההורמוני להביא להפסקה קבועה בווסת. נשים לאחר הפסקת המחזור עלולות לסבול מהופעה מחודשת של תסמיני גיל המעבר עם תחילת הטיפול ההורמוני.
תרופות בשם אנלוגים ל- LHRH (הורמון המופרש מיותרת המוח) מפסיקות את ייצור האסטרוגן בשחלות. אולם בניגוד לניתוח ולטיפול בקרינה, השפעתן הפיכה. תרופות אלה גורמות להופעת תסמיני גיל המעבר במהלך הטיפול, אולם לרוב המחזור מתחדש לאחר הפסקת הטיפול.
קיימות שיטות להקלה על תסמיני גיל המעבר, שאינן כרוכות בנטילת תרופות, אולם לעיתים הטיפול הטוב ביותר הוא הטיפול התרופתי.
תסמינים אלו הם הנפוצים ביותר. הגורם להופעתם הוא, ככל הנראה, פגיעה בבקרת חום הגוף, הנובעת מירידה ברמת האסטרוגן. לרוב לא ניתן להפסיק את גלי החום וההזעה, אולם ניתן באמצעות הטיפול המתאים להפחית את תדירותם ואת חומרתם.
הרופא המטפל בך יוכל לרשום לך מספר תרופות, שמטרתן לנסות ולהפחית את החומרה והתדירות של גלי החום וההזעות, להלן סוגי טיפול שונים בתופעות:
לחצי כאן למידע נוסף בנושא סרטן - מחקרים קליניים
ראי מידע נוסף בנושא רפואה משלימה לחולי סרטן: מה חשוב לדעת ביחס לטיפול הרפואי המוכח, טיפול משלים וטיפול אלטרנטיבי.
רמה נמוכה של אסטרוגן בגוף גורמת ליובש בנרתיק ולעיתים גם לגירוד. על מנת להקל את תופעות הלוואי הללו תוכלי להיעזר במשחות ובקרמים למריחה ישירה על הנרתיק:
ההתמודדות הפסיכולוגית עם תסמיני גיל המעבר מכבידה על חלק ניכר מהמטופלות. תופעות אלו עשויות לכלול ירידה בדחף המיני, תנודות במצב הרוח, ירידה בביטחון העצמי וריכוז או זיכרון לקויים. כמו כן, עשויות לעלות בך תחושות של חרדה או רגישות ללא סיבה נראית לעין. נדודי שינה או תחושת חרדה עשויים להעצים את הבעיות מהן את סובלת. תסמינים אלו עשויים להלחיץ אותך ואת הסובבים אותך. להלן המלצות שעשויות לסייע לך לחוש בשליטה במהלך היום, להירגע ולישון טוב יותר:
הפסקה מוקדמת של הוסת עשויה לגרום לאוסטיאופרוזיס (עצמות שבירות) ולמחלות לב. ישנן דרכי טיפול שונות שמטרתן למזער את התופעות הללו:
הורמון האסטרוגן שומר על רמת הסידן בעצם ועל צפיפותה, לכן לאחר הפסקת הוסת עולה הסיכון לאוסטיאופורוזיס. התעמלות משקולות קבועה והליכה עוזרות לשמור על צפיפות העצם. שחייה אינה מומלצת היות והעצמות אינן תומכות במשקל הגוף בזמן שחיה.
חשוב שתקפידי לקבל מספיק סידן על ידי אכילה של מוצרי חלב, עלים ירוקים, אגוזים ודגים כגון דגיגי מאכל מטוגנים וסרדינים. כמו כן, חשוב שתדעי שעישון ושתיית אלכוהול עלולים להוריד את רמת הסידן בגוף.
אם נשים אחרות במשפחה שלך סובלות מאוסטיאופורוזיס, מומלץ שתשוחחי עם האונקולוג שלך על קבלת תרופות כגון ביפוספונטים כטיפול מונע. ביפוספונטים הינן טבליות, שמטרתן להקטין את התדרדרות מצב העצמות, ונלקחות על בטן ריקה. אם את סובלת מאוסטיאופורוזיס, תוכלי להתייעץ עם הרופא על שימוש בתוספי סידן וויטמין D. אמבטיות חמימות עשויות לשחרר פרקים נוקשים והתעמלות סדירה מסייעת לשמור על שרירים גמישים. יש להיזהר מהליכות וטיולים שעלולים להסתיים בנפילות. אגודת האוסטיאופורוזיס הישראלית יכולה לתת לך מידע נוסף על טיפולים מועילים ומניעת אוסטיאופורוזיס.
הסיכון למחלות לב עולה לאחר הפסקת הוסת, כך שעליך לפעול בהתאם להנחיות שלהלן על מנת להקטין את הסיכונים לחלות במחלת לב:
מידע נוסף בנושא
מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על תסמיני גיל המעבר כתוצאה מהטיפול בסרטן השד. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך בנוגע לאבחנה ולטיפול. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.
ינואר 2005
© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן.