לאחרונה פורסמו מספר כתבות בעיתונות בדבר הסכנה הכרוכה בשימוש ב"אסבסט" בבתי מגורים, בתי ספר וגני ילדים. בגלל חוסר דיוק ואי בהירות בהגדרת המושגים, כמו למשל "אסבסט" במקום "אסבסט-צמנט" או ההיפך, נגרם בלבול רב אצל הציבור הרחב.
מטרת מאמר זה היא לנסות להבהיר נקודות חשובות הקשורות לנושא ה"אסבסט" ולענות על השאלות הרבות בקשר לנזק הבריאותי העלול להיגרם לעובד או למשתמש במוצריו.
ב-15 השנים האחרונות, באיחור של כמה שנים לגבי מדינות ממערב אירופה וארה"ב, אסבסט ומוצריו תופסים מקום חשוב בדעת הציבור בארץ. זאת, כתוצאה ממחלות שנתגלו אצל מספר עובדים שעבדו עם אסבסט בשנות החמישים עד תחילת שנות השבעים. עובדים אלה נחשפו, ככל הידוע, לכמות "אבק" גבוהה, מעבר לזו המותרת לפי קריטריונים בינלאומיים.
על מנת להבין את הסיכונים הכרוכים בשימוש/ייצור של מוצרי אסבסט, יש צורך קודם כל בהגדרת מושגים בסיסיים הקשורים בכך.
"אסבסט" הוא שם כללי לסוגים שונים של מינרלים טבעיים סיביים, בהרכבים שונים, אבל באותו תחום של תכונות כימיות ופיזיקליות. מקורו במקומות שונים בעולם, במחצבים סלעיים, בארצות הבאות: בריה"מ לשעבר (כ-45% מהתוצר הגולמי העולמי), קנדה (19%), דרום אפריקה (5%), זימבאבווה (4%), סין (4%), איטליה (3%), ברזיל (3%), יוון (2%), ארה"ב (1%), טורקיה (0.5%), קפריסין (0.4%).
את האסבסט ניתן לחלק לשתי קבוצות, בהתאם להרכבו המינרלי:
בקבוצה זו, הסוג המסחרי והמוכר ביותר הוא "קריזוטיל"-Chrysotile שהוא אסבסט בצבע לבן המהווה מעל 90% מכלל האסבסט בעולם.
הרכבו: סיליקאט מימני של מגנזיום
בקבוצה זו, שניים הם בשימוש הרחב ביותר:
קרוסידולייט-Crocidolite, אסבסט כחול. כ-40% מכלל האסבסט בעולם, מורכב מסיליקאט של ברזל ונתרן.
אמוסיט -Amosite, אסבסט חום-אפור. כ-24% מכלל האסבסט בעולם מורכב מסיליקאט של ברזל ומגנזיום.
"סיבי אסבסט" נוצרים כתוצאה מטחינת סלעים של אסבסט והם מורכבים מסיבים דקיקים (Fibrils) שקוטרם נע בין 0.2 מיקרונים ל-0.02 מיקרונים. אורך הסיבים נע בין 0.8 מ"מ עד 25 מ"מ. סיבים אלה ממויינים לפי אורך ודרגת "פתיחה" של הסיבים.
היחס בין אורך הסיבים לקוטר או פתיחה מגדיר, למעשה, את תכונתם העיקרית. (Aspect Ratio)
תכונותיו המצוינות והייחודיות של האסבסט מאפשרות שימוש רחב ביותר במוצרים רבים ומגוונים.
הגורם למחלות כתוצאה מעבודה או שימוש באסבסט ו/או מוצריו הוא האבק שאנו עלולים לנשום. האבק יכול להיות מכמה מקורות:
גודל הגרגירים, ריכוז האבק וזמן החשיפה לו.
לצורך קביעת סיכון האבק (4) במקומות העבודה, יש להתחשב בנתונים הבאים: אבק דק (Fine dust) המסוגל להתיישב על הריאות, מוגדר באורך עד 100 מיקרונים, אבל בקוטר של פחות מ-3 מיקרונים. סיבי אסבסט מכל הסוגים מופיעים בצורה של אבק ואבק דק, ועלולים לגרום למחלות ממאירות.
סיבי האסבסט מסווגים כ-"חומרים" שהוכח ללא ספק כ"חומרים סרטניים", לפי:
IARC-International Agency for Research on Cancer
(5)
DFG-Maximum concentration at the work place
Biological tolerance valves for working materials 1984
(4)
כמות הסיבים המותרת בסביבה נמדדת על ידי ספירת סיבים לנפח אוויר.
ב"תקנות בטיחות בעבודה", מפורטים פרטי הסימון במוצרי אסבסט כלהלן:
" לא ישווק אדם מוצר המכיל אסבסט אלא אם כן מופיעה עליו אזהרה בעברית, באותיות ברורות וקריאות, שאינן ניתנות למחיקה או להסרה, בנוסח הבא: זהירות, מכיל אסבסט!
עבודה עם החומר עלולה לגרום אבק מזיק לבריאות!".
נושא האסבסט מטופל בארץ במסגרת תקנות המשותפות למשרד העבודה ולמשרד לאיכות הסביבה.
בשנת 1984 על מנת להסדיר את נושא השימוש באסבסט ובמוצריו, הותקנו תקנות מיוחדות "תקנות הבטיחות בעבודה" - גהות תעסוקתי ובריאות הציבור והעובדים באסבסט, טלק וצורן דו-חמצני גבישי":
א. תקנות העיקריות- קובץ תקנות 4576- 12/01/1984.
ב. תיקון מס' 1-קובץ תקנות 7996-22/4/1985.
ג. תיקון מס' 2-קובץ תקנות 5120-14/7/1988.
ד. תיקון מס' 3-קובץ תקנות 5302- 25/10/1990.
סינון גזים ואוויר, למעט סינון המתבצע בטמפרטורות שמעל 340 מעלות צלזיוס.
ליטוש והשחזה, חידוש והתאמה, פירוק והרכבה של רפידות בלמים ומצמדים, למעט לגבי רכב מנועי ומכונות שאישרה לכך הוועדה הטכנית.
רשימת מוצרי אסבסט המותרים לייצור, יבוא, שיווק ושימוש:
מוצרי אסבסט צמנט: לוחות גליים, רעפים, לוחות שטוחים, מכלי מים, צינורות, ארובות ואביזריהם של כל אלה: ביבוא בתנאי שהמשקל הכולל של כל אלה לא יעלה על 300 טון בשנה.
נייר אסבסט: מסננים (פילטרים) לנוזלים.
דלתות ומחיצות מגן ווילונות מגן נגד אש.
אטמים לשמירת לחץ ולהגנה מחום, מאש ומחומרים קורוזיביים במנועים.
אסבסט גלמי, בכמות כוללת של עד 6000 טון לשנה ובהם פחות מ-90 טון של אסבסט כחול (קרוסידוליט).
כל מוצר, המכיל אסבסט בהרכבו, שאישרה הוועדה הטכנית.
כמו כן המליצה הוועדה הטכנית לאבק מזיק (באישור הוועדה הרפואית הארצית לאבק מזיק) בסוף 1989, לשר העבודה והרווחה ולשר לאיכות הסביבה (האחראים יחדיו על ביצוע תקנות "אבק מזיק" (ק.ת. 4576), לאחר העברת הסמכויות), על ההגבלות הבאות לגבי, ייבוא, ייצור שיווק ושימוש באסבסט ובמוצרי אסבסט החל מתחילת 1991 כדלקמן:
לצמצם את ייבוא האסבסט הגולמי ל-6000 טון בשנה בלבד, כשחלקו של האסבסט הכחול (המסוכן ביותר) לא יעבור 90 טון בשנה.
להפסיק כליל את ייבוא המוצרים המכילים אסבסט, לרבות: ביגוד מגן למכבי אש (בהסכמתם מאחר וישנו ביגוד חלופי שאינו מכיל אסבסט) וכן רפידות לבלמים ומצמדים בכלי רכב (בהסכמת איגוד המוסכים ומשרד התחבורה).
להפסיק כליל את השימוש במצמדים וברפידות בלמים לרוב סוגי המכוניות (פרט לסוגי מכוניות שיקבלו אישור מיוחד להמשך השימוש במצמדים וברפידות בלמים המכילים אסבסט מאחר ואין עבורם תחליף), בהנחה שהמלאי הנוכחי ייגמר עד סוף 1990 ולא ייבאו מצמדים ורפידות בלמים חדשים המכילים אסבסט.
להפסיק את הייצור והשימוש של כל המוצרים האחרים המכילים אסבסט, לרבות לוחות לבידוד האש מעל הכיריים במטבח: אטמים למנועי רכב: כפפות וקרסוליות מבד המכיל אסבסט (היום ישנו תחליף לייצור מבד "קבלאר" שאינו מכיל אסבסט), עציצים ואדניות מאסבסט-צמנט.
בכל שאר המקרים שאין אפשרות להפסיק כליל, או לפחות לצמצם את השימוש באסבסט ובמוצריו על למינימום, יש צורך לחפש ולמצוא תחליפים לאסבסט שיעמדו בקריטריונים של התכונות הייחודיות, הכימיות והפיסיקליות של האסבסט מחד גיסא, ושלא יהיו מזיקים לבריאות ומסרטנים לבני אדם מאידך גיסא, כגון: סיבים טבעיים אחרים זולת האסבסט (איריוניט, אטאפולגיט, וולסטוניט), סיבים מינרליים מלאכותיים (MMMF-סיבי זכוכית, צמר סלעים וכד'), סיבים סינתטיים אורגניים (אראמיד, סיבים פוליאוליפיניים, סיבי פחם).
אסבסט-צמנט (יש להבדיל בין "אסבסט-צמנט" -חומר מוגמר לבין "אסבסט"-חומר גולמי) הוא אחד המוצרים המוכרים ביותר המכיל אסבסט והמוצר הצמנטי הראשון המחוזק בסיבים. הצלחתו נובעת מההתחברות המעולה של סיבי האסבסט למטריצה צמנטית ותרומתם הרבה של הסיבים לתכונות הפיזיקליות והכימיות של תערובת המליטה. מוצרי אסבסט-צמנט מכילים כ-10% סיבי אסבסט (בדרך כלל לבן בלבד) ושל צמנט פורטלנד (כ-90%).
במדינות מסוימות בעולם, מחליפים לפעמים חלק מהצמנט בסיליקה דקה או במלאנים בעלי עלות נמוכה או אפר פחם. השימוש הרחב ביותר במוצרי אסבסט-צמנט הוא בלוחות גליים עבור גגות וצינורות מים וביוב. מוצרים אלה מיוצרים משנת 1952 במפעל "איתנית" ("ישראסבסט" לשעבר) בנהרייה ומיוצרים בעולם עשרות שנים.
תעשיית אסבסט-צמנט בארץ פועלת על פי התקנים המוזכרים בתחילת המאמר, שמחייבים משרד העבודה והמשרד לאיכות הסביבה. כפי שנאמר קודם, הוכח למעשה ללא כל ספק, שסיבי אסבסט הם חומר מסוכן לבריאות ושעבודה עם החומר, ללא אמצעי זהירות מתאימים, עלולה לגרום למחלות ממאירות. השאלה שנשאלת היא: האם המוצרים של אסבסט-צמנט מהווים גם כן סכנה לבריאות הציבור הרחב? מאמרים רבים נכתבו על הנושא, וברצוני לציין דו"ח שנכתב ב-1991 על ידי ארגון בלתי תלוי, ללא כוונת רווח, שבחן את חשיפת האסבס בבניינים- ארגון זה- (HEI-AR)
The Health Effects Institute Asbestos Research
מסכם: "אין סימנים של די סיכון לבריאות הציבור הרחב המצדיקים הוצאת לוחות תקינים של אסבסט-צמנט מבניינים מתוחזקים היטב". ועוד מציין: "סיכון של סרטן לאוכלוסייה הגרה בבניינים אלה, הוא נמוך מהחשיפה לגז "רדון" ולסביבה של מעשני סיגריות".
אין ספק שעם השנים יכולים להשתחרר ממוצרי אסבסט-צמנט סיבים בודדים. במחקר (6) שנעשה בבלגיה מתברר שסיבי אסבסט משנים את הרכבם עם השנים. ואמנם, הם מוכרים כאסבסט אבל בהרכב שונה מהרכבם ההתחלתי.
במאמר נוסף (7) צוין שסיבי אסבסט, כאשר הם משתחררים ממוצרי אסבסט-צמנט, דבוקים אליהם חלקיקי צמנט ומוצרי הידרציה שונים ולכן הם משנים את ממדיהם כפי שהוזכר קודם ואורך וקוטר של סיבים קובעים למעשה את היכולת לשאיפתם בתוך הריאות. המסקנה באותו מאמר היא, שסיבים שמשוחררים ממוצרי אסבסט למעשה לא ניתנים לשאיפה ולכן לא מהווים סכנה לבריאות. בכל מקרה, יש להתייחס לנושא בזהירות הנדרשת: אין להחזיק מוצרים לא תקניים שמתפוררים או שבורים שכן אז שחרור הסיבים יהיה גבוה למדי.
בנוסף לכך, לאחר מחקרים רבים אחרים הוכח וצוין במאמר דלעיל, שאין שום השפעה "ארגון בין לאומי לבריאות" תומך בשימוש נמוך בצינורות אסבסט-צמנט להובלת מים. לבריאות מעיקול של סיבי אסבסט, ומהווה למעשה, סיכון "אפס".
"אסבסט" בצורת סיבים, הוא חומר גולמי מסוכן לבריאות של העובד איתו, המשתמש בו ושל הנמצא בסביבתו לאורך זמן. יש לנקוט בכל אמצעי הזהירות בעבודה עם החומר, כמו שימוש במסכות, בגדים מתאימים, מכונות מתאימות, יונקי אבק וכו'.
"מוצרי אסבסט" חלקם אסורים לשימוש, חלקם מותרים לשימוש וביניהם מוצרי אסבסט-צמנט.
"מוצרי אסבסט-צמנט" במצב תקין, לא שבור ולא במצב של התפוררות, לא מהווים סכנה בריאותית לנמצא בסביבתם.
בעבודה עם אסבסט-צמנט יש לנקוט בכל אמצעי הזהירות על מנת למנוע היווצרות של אבק. בנוכחות של אבק, יש להשתמש במסכות, בגדים מתאימים וכו'.
שיפוץ או החלפת מוצרי אסבסט-צמנט דורשים מיומנות, מקצועיות וזהירות רבה. אין לבצע עבודות מיותרות של החלפה היכולות לגרום להיווצרות של אבק.
1. Fibre Cement and Fibre Concrete-1978-J.Hanant.
2. Fibre Reinforced Cementitious Composites-1990, S.Mindess, A.Bentur.
3. אסבסט ובריאות-חוברת הדרכה לעובד ולמנהל באסבסט-דר' ליאון נעים-1990.
4. DFG-Maximum Concentration at the Workplace and Biological Tolerance values for Working Materials - 1984
5. IARC-International Agency for Research on cancer-Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, 1988.
6. Surface Characteristics of Asbestos Fibres Released from Asbestos Cement Products-1989, Y.Helsen, P.Veled, A.Kulzunov, A.Dernyttere.
7. Environmental Aspects of Manufacturing and Use of Asbestos product. Brain Commins,1991.