לתרומה
חפש
אבחון מוקדם
אבחון מוקדם של סרטן העור

סרטן העור - מחקרים אחרונים (2011)

עוד בנושא

Big-Bullet-SQR.gif לחץ כאן לצפיה במחקרים בקובץ Word

תרופות ממשפחת נוגדי דלקת לא סטרואידליים עשויות להפחית סיכון למלנומה

חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בארה"ב מצאו, שתרופות ממשפחת נוגדי דלקת לא סטרואידליים (NSAIDs), כגון אספירין, עשויות למנוע מלנומה של העור. מחקרים קודמים בנושא הראו תוצאות סותרות ועל כן נמשכת הבדיקה גם במחקר זה.

 

מהלך המחקר: כ-1,000 גברים ונשים מעל גיל 40 השתתפו במחקר וענו על שאלות בנוגע לשימוש נוכחי ולשימוש בעבר בתרופות ממשפחת ה-NSAIDs. 400 מתוכם הם חולי מלנומה ו-600 הם אנשים ללא המחלה, המהווים קבוצת ביקורת. החוקרים השוו את שיעור השימוש בתרופות אלו בין חולי המלנומה לבין קבוצת הביקורת.

 

תוצאות המחקר: נמצא שבקרב הנבדקים ללא מלנומה ישנו שימוש רב וארוך יותר בתרופות ממשפחת ה-NSAIDs. למעלה מ-40% מהנבדקים ללא מלנומה דיווחו על שימוש בתרופות לפחות פעם בשבוע, במשך למעלה מ-5 שנים, לעומת 28% מחולי המלנומה. נראה, כי שימוש קבוע בתרופות אלו במשך למעלה מ-5 שנים, מפחית את הסיכון לפתח מלנומה      ב-43%.

 

מסקנות המחקר: שימוש קבוע, לטווח ארוך, בתרופות ממשפחת ה-NSAIDs עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מלנומה של העור. יש לזכור שלשימוש בתרופות אלה יש סיכונים ועלולות להופיע תופעות לוואי, אך ניתן להשתמש בהן כדי לבחון במחקרים קליניים את האפשרות למניעת מלנומה בקרב קבוצות בעלות סיכון גבוה למחלה וכן בקרב אנשים הנוטלים אותן למטרות בריאותיות אחרות. כמו כן, יש להמשיך ולבחון את ההשפעה האפשרית של תרופות אלו על התקדמות מלנומה.

 

המחקר פורסם באופן מקוון ב- 10 למרץ 2011

בכתב העת Journal of Investigative Dermatology.

שימוש שגרתי במסנן-קרינה עשוי למנוע סרטן עור מסוג מלנומה

במחקר שנערך באוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה נמצא ששימוש שגרתי במסנן-קרינה מהשמש מפחית את שיעור התחלואה בסרטן העור מסוג מלנומה.

 

מהלך המחקר: החוקרים חילקו 1,621 נבדקים לשתי קבוצות, כאשר בקבוצה אחת מרחו הנבדקים מסנן-קרינה מדי יום ובקבוצה השנייה מרחו הנבדקים מסנן-קרינה בהתאם לשיקול דעתם, כולל אי-מריחה. בקבוצה הראשונה השתמשו במסנן-קרינה עם מקדם-הגנה 16 שניתן לנבדקים באופן בלתי מוגבל. ניתנה להם הוראה למרוח את הקרם מדי בוקר על הפנים, הצוואר, הזרועות והידיים, כולל המלצה למריחה נוספת לאחר הזעה כבדה, רחיצה או חשיפה ארוכה לשמש. כ-75% מן הקבוצה נענו להוראות ומרחו מסנן-קרינה מדי יום. בקרב קבוצת הביקורת 38% לא מרחו מסנן-קרינה כלל ו-35% מרחו פעם או פעמיים בשבוע, לכל היותר. מידת החשיפה לשמש של שתי הקבוצות היתה דומה. תקופת המריחה היומית נמשכה חמש שנים ולאחר מכן נמצאו כל המשתתפים במעקב במשך עשר שנים נוספות.

 

תוצאות המחקר: במהלך תקופה זו התגלו 11 מקרים של מלנומה בקרב הקבוצה הראשונה

ו-22 מקרים בקרב קבוצת הביקורת. כלומר, השימוש הקבוע במסנן הקרינה הביא להפחתה של 50% בסיכון לחלות במלנומה. ההפחתה בשיעור ניכרה בעיקר בנוגע למלנומה פולשנית (3 מקרים בקבוצה הראשונה לעומת 11 מקרים בקבוצת הביקורת).

 

מסקנות המחקר: שימוש שגרתי במסנן-קרינה מונע התפתחות סרטן עור. עוד עולה מן המחקר, כי יש לשים דגש על מתן הוראות ברורות לציבור, בנוגע למריחה ולמריחה מחדש של מסנן-קרינה.

 

המחקר פורסם ב- 20.1.11 בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

תרופה נגד דלקת-פרקים עשויה לשמש לטיפול נגד מלנומה

במחקר משותף של אוניברסיטת מזרח אנגליה (UEA) ואוניברסיטת הרווארד בארה"ב התגלה כי לפלונומיד (Leflunomide), תרופה המשמשת לטיפול בדלקת פרקים שגרונית, מעכבת את הצמיחה של מלנומה ממאירה ועשויה לשמש כטיפול חדש נגד מחלה קטלנית זו.

 

מהלך המחקר: החוקרים בחנו את השפעתן של תרכובות רבות על התפתחות תאי פיגמנט בראשנים ובדגי זברה. לאחר מכן, הם בדקו את השפעת התרכובות, שנתגלו כמשפיעות על צמיחת גידולים בקרב עכברים.

 

תוצאות המחקר: התרופה לפלונומיד השפיעה על התפתחות תאי הפיגמנט בקרב ראשנים ודגי זברה, ועיכבה צמיחת גידולי מלנומה בקרב עכברים. שימוש בלפלונומיד יחד עם התרופה הניסיונית המבטיחה PLX4720 הביא להשפעה חזקה אף יותר - עצירה כמעט מוחלטת של צמיחת הגידולים.

 

מסקנות המחקר: התרופה לפלונומיד, המשמשת כיום לטיפול נגד דלקת-פרקים שגרונית, עשויה לשמש גם לטיפול נגד מלנומה. השלב הבא, הוא עריכת מחקרים קליניים, בהם ייבחן השימוש בלפלונומיד בקרב חולי מלנומה. מכיוון שהתרופה כבר רשומה ומותרת לשימוש לטיפול בדלקת-פרקים, התהליך יהיה קצר מהרגיל וייתכן, כי טיפול חדש נגד מלנומה יהיה זמין בעוד כחצי שנה.

 

המחקר פורסם ב- 24 למרץ 2011 בכתב העת Nature.

עבודה במשמרות עשויה להפחית את הסיכון לסרטן העור בקרב נשים

עבודה במשמרות עשויה להפחית את  הסיכון לסרטן העור אצל נשים, כך טוענים חוקרים מבית החולים Women's  Hospital Brigham and  (BWH), בבוסטון. ידוע שהורמון המלטונין הינו בעל תכונות המגנות מפני מחלת הסרטן, ושהעבודה במשמרות עלולה להוביל לשיבוש השעון הביולוגי על-ידי הפחתת ייצור המלטונין.

 

קיימות ראיות לקשר בין העבודה במשמרות לבין סיכון מוגבר למספר סוגי סרטן, כמו סרטן השד, הערמונית, רירית הרחם, המעי הגס ולימפומה שאינה הודג'קין.

החוקרים ציינו, שאמנם העבודה במשמרות נמצאה קשורה בעבר לסיכון מוגבר לסוגי סרטן מסוימים ולמחלות כרוניות שאינן ממאירות, כגון הפרעות במערכת העיכול, מחלות לב וכלי דם וסוכרת,  אך לא ידוע על קשר בין העבודה במשמרות לילה לבין סיכון לסרטן העור.

 

מהלך המחקר: במחקר הנוכחי, תועדו 10,799 מקרים של סרטן העור בקרב 68,336 נשים, במעקב שנמשך 18 שנה, ונבדק הקשר בין עבודתן במשמרות לילה לבין הסיכון לסרטן עור.

 

תוצאות המחקר: נמצא שזמן עבודה ממושך יותר במשמרות לילה קשור לסיכון נמוך יותר, באופן משמעותי, לסרטן העור. כאשר נבחנה ההשפעה של עבודה במשמרות לילה על סוגים שונים של סרטן העור, נצפה שהסיכון לקרצינומה של תאי בסיס, לקרצינומה של תאי הקשקש ולמלנומה ירד, והקשר החזק ביותר נצפה לגבי מלנומה.

עבודה של 10 שנים ויותר במשמרות לילה נקשרה לירידה של 44% בסיכון לפתח מלנומה. החוקרים מציינים, שנשים עם שיער כהה שהשתתפו במחקר, נמצאו בסיכון הנמוך ביותר לחלות בסרטן העור.

 

מסקנות המחקר: החוקרים סיכמו בכך, שלמרות שרמות מלטונין גבוהות יותר נראות כמועילות  לאנשים בעלי שעון ביולוגי יציב, כאשר מדובר בעובדים במשמרות ובהקשר למחלות מסוימות, דיכוי יצור  המלטונין עשוי להועיל.

 

המחקר פורסם באופן מקוון במרץ 2011,

בכתב העת Journal of the National Cancer Institute.