לתרומה
חפש
אבחון מוקדם
אבחון מוקדם של סרטן הערמונית

יום מודעות סרטן הערמונית 2011

עוד בנושא

ביום חמישי ה- 15/9/11 ציינה האגודה למלחמה בסרטן את

יום המודעות לסרטן הערמונית

שיעור ההישרדות מסרטן הערמונית עלה והינו כיום כ- 90% 

בלוטת הערמונית - מתי להיבדק?

בישראל חיים כיום 22,183 גברים שחלו אי פעם בסרטן הערמונית. בהתייחס ל- 5 השנים האחרונות (2005 - 2009), חיים כיום בישראל 11,486 גברים שאובחנו עם סרטן הערמונית בשנים אלה, ושהחלימו או שעדיין מתמודדים עם המחלה. כך עולה מנתונים עדכניים של תחלואה ותמותה מסרטן הערמונית בישראל, שמפרסם הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות.

 

להלן עיקרי הממצאים:

שיעורי היארעות - בשנת 2008 אובחנו 2,999 חולים חדשים עם סרטן חודרני של הערמונית, מהם 2,778 חולים יהודים (92.6%), 123 חולים ערבים (4.1%) ו-98 חולים "אחרים" (3.3%). שיעורי התחלואה המתוקננים לגיל של סרטן חודרני של הערמונית יציבים למדי בחמש השנים האחרונות. שיעורי ההיארעות של סרטן חודרני של הערמונית עלו בקרב יהודים וערבים באופן מתון עד סוף שנות ה-80'. מתחילת שנות ה-90', מועד בו הפכה בדיקת ה- PSA לזמינה בישראל, ניכרת עלייה תלולה יותר בתחלואה בשתי קבוצות האוכלוסייה. בחמש השנים האחרונות עלייה זו מתמתנת ביהודים, ומתייצבת בערבים.

 

הסיכון המצטבר - הסיכון לחלות בסרטן חודרני של הערמונית במהלך החיים (מהלידה ועד גיל 90) עומד על 11.6%, או אחד מכל 8.6 גברים, בקרב יהודים; ועל 6.6%, או אחד מכל 15 גברים, בקרב ערבים.

 

שיעורי ההישרדות - ההישרדות היחסית מסרטן הערמונית ל- 5 שנים בקרב גברים שאובחנו בשנים 2000 - 2004 עומדת על 92.0%. זאת בהשוואה לשיעור של 83.6% בקרב מי שאובחנו בשנים 1995 - 1999 ולשיעור של 70.0% בקרב מי שאובחנו בשנים 1990 - 1994. כלומר, קיימת מגמה של עלייה בשיעור ההישרדות היחסי מסרטן הערמונית, וכיום שיעור ההישרדות היחסי   ל-5 שנים הוא מעל 90%.

 

שיעורי התמותה - בשנת 2008 נפטרו בישראל 401 גברים בשל סרטן חודרני של הערמונית, מהם 368 חולים יהודים (91.8%), 26 חולים ערבים (6.5%) ו-7 חולים "אחרים" (1.7%). שיעורי התמותה המתוקננים לגיל של סרטן חודרני של הערמונית נמצאים במגמת ירידה קלה ב- 5 השנים האחרונות. שיעורי התמותה עלו בקרב יהודים וערבים עד אמצע שנות ה-90', ואולם במחציתו השנייה של עשור זה החלה מגמה מתונה של ירידה בשיעורי התמותה, שממשיכה גם בחמש השנים האחרונות.

 

לנתונים המלאים, שהכינה וערכה ד"ר ליטל קינן-בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות וחברת ועדה לגילוי מוקדם של האגודה למלחמה בסרטן:

 

bul3 לחצו על הלינק: סרטן הערמונית בישראל - עדכון נתוני תחלואה ותמותה, ספטמבר 2011

 

ביום רביעי ה- 14/9/11 תקיים האגודה למלחמה בסרטן יום עיון בנושא סרטן הערמונית, לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם, ללא תשלום, בהשתתפות מיטב המומחים בתחום.

 

bul3 לתוכנית לחצו על הלינק: יום עיון בנושא סרטן הערמונית.

 

האגודה למלחמה בסרטן מלווה את יום המודעות לסרטן הערמונית במסע הסברה ברדיו ובעיתונות וקוראת לגברים מעל גיל 50 ולגברים בקבוצות סיכון "לא למות מבושה", להכיר את המחלה ואת תסמינה ולפנות לרופא לייעוץ. "על כל גבר להיות מודע למחלה ולסימניה, לשאול ולהתעניין אצל הרופא על יתרונות ועל חסרונות הבדיקות השונות, ולקבל החלטה מושכלת, בהתאם", מדגיש פרופ' רובינזון יו"ר האגודה.

 

בארץ, כמו גם בכל מדינות המערב, לא מומלצת בדיקת סריקה המונית לאבחון של סרטן הערמונית באופן גורף לכלל אוכלוסיית הגברים, כיוון שעדיין לא הוכח שהבדיקות הקיימות מקטינות משמעותית את התמותה מהמחלה. על-פי ההמלצות הבינלאומיות, רצוי לפנות לרופא כדי לקבל החלטה מושכלת האם להיבדק לאבחון סרטן הערמונית באמצעים הקיימים כיום. המחקר עדיין לא הוכיח, שהתועלת האפשרית מהאבחון עולה על הנזק שעלול להיגרם מהאבחון ומהטיפול הכרוך בו. לכן, מומלץ שכל גבר מעל גיל 50 יתייעץ עם הרופא וילמד ביחס למה שידוע - ושעדיין אינו ידוע - לגבי יתרונות וסיכונים אפשריים בבדיקה ובטיפול, ויחליט בהתאם.

 

לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה, מומלץ לפנות מוקדם יותר לרופא. סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית בקרב קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אב, אח או בן), שחלו במחלה לפני גיל 70. לאוכלוסייה בסיכון גבוה מומלץ לערוך, בנוסף לבדיקה רקטלית ידנית על-ידי רופא, בדיקה שנתית של PSA, לגילוי חלבון המיוצר בתאים של בלוטת הערמונית ונמצא בדם, המשולבת עם אולטרסאונד (TRUS). בהתאם לכך נקבעות למטופל בדיקות משלימות.

 

לפרטים נוספים לחצו על הלינקים הבאים:

 

bul3 בלוטת הערמונית - מתי להיבדק?

 

bul3 לדעת יותר על סרטן הערמונית.

 

האם ויטמין D יכול לנבא התפתחות של סרטן הערמונית?

חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בדקו את הקשר שבין ויטמין D לבין סרטן הערמונית. מחקרים מצביעים על כך, שלויטמין D יש פוטנציאל להשפעה אנטי-סרטנית, המתווכת באמצעות קולטן לויטמין D. במחקר זה נבחן היחס, שבין ביטוי חלבון שהוא קולטן לויטמין D לבין סרטן ערמונית אגרסיבי.

 

החוקרים בחנו את נתוניהם של 841 חולי סרטן ערמונית, אשר אובחנו בין ינואר 1983 לדצמבר 2004. החולים נמצאו במעקב למשך תקופה ממוצעת של כ- 12 שנים. נתוני החולים כללו מדדPSA (חלבון בדם המשמש כסמן לאבחון סרטן הערמונית); מדד גליסון (מסמן את רמת האגרסיביות של הגידול); רמת ביטוי של חלבון שמהווה קולטן לויטמין D; וכן מידת האגרסיביות של המחלה.

 

במחקר נמצא, שחולים אשר בגידוליהם היה ביטוי גבוה של החלבון המהווה קולטן לויטמין D, היו בעלי רמה נמוכה יותר של PSA בעת האבחון, בעלי מדד נמוך יותר בדירוג גליסון ובשלב מתקדם פחות של המחלה. גברים בעלי הביטוי הגבוה ביותר של הקולטן לויטמין D, היו בעלי סיכון נמוך ב-17% לחלות בסרטן ערמונית מהסוג האגרסיבי, לעומת גברים בעלי הביטוי הנמוך ביותר של הקולטן לויטמין D.

 

לאור ממצאים אלה, הגיעו החוקרים למסקנה, כי ביטוי גבוה של הקולטן לויטמין D בגידולי ערמונית מקושר עם סיכון מופחת לסרטן אגרסיבי. מכאן, שלויטמיןD  יש תפקיד בהתקדמות סרטן ערמונית. אם יאומתו הממצאים, ביטוי הקולטן לויטמיןD  בגידול יוכל לשמש כגורם מנבא באשר להתפתחות המחלה ולעזור בקבלת ההחלטה בנוגע לטיפול.

*המחקר פורסם ב-10.6.2011 בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

 

 

עישון מעלה את הסיכון גם להישנות של סרטן בערמונית

במחקר שנערך בבית הספר לבריאות הציבור ג'ונס הופקינס בארה"ב נמצא, שעישון סיגריות עלול להגביר את הסיכון להישנות מחלת הסרטן בערמונית, לאחר כריתה של בלוטת הערמונית.

 

במחקר השתתפו 1,416 גברים חולי סרטן הערמונית, אשר עברו כריתה של בלוטת הערמונית בין ינואר 1993 למרץ 2006 ולא קיבלו קודם לכן טיפול הורמונלי או הקרנות. המשתתפים נמצאו במעקב עד אוגוסט 2009, לתקופה ממוצעת של כ-7 שנים. הם ענו על סקר בנוגע להרגלי העישון שלהם, לפני ואחרי כריתת בלוטת הערמונית.

 

משתתפים במחקר, אשר שנה לאחר הכריתה עדיין עישנו, היו בעלי סיכון של 34.3% להישנות המחלה. זאת לעומת סיכון של  14.8% בקרב מעשנים לשעבר וסיכון של 12.1% בקרב מי שלא עישנו לעולם. כלומר, הסיכון של מעשנים היה גבוה יותר מפי שניים להישנות סרטן הערמונית, לעומת מעשנים לשעבר, או מי שלא עישנו מעולם.

 

על-פי המחקר, נמצא קשר בין עישון לאחר כריתת בלוטת הערמונית לבין הישנות המחלה. הימנעות מעישון, או הפסקת עישון, עשויות להפחית את הסיכון להישנות סרטן הערמונית בקרב גברים, אשר עברו כריתה של בלוטת הערמונית לצורך טיפול בסרטן ערמונית מקומי.

*המחקר פורסם ב-18.5.2011 בכתב העת Journal of the National Cancer Institute.

 

 

*באגודה מתקיימות קבוצות תמיכה לחולי סרטן הערמונית - ללא תשלום.

לפרטים ולהרשמה: מח' שיקום ותמיכה, טל. 03-5721615

*פורום סרטן הערמונית מתנהל באתר האגודה

 

 

*לקבלת מידע ועלוני הסברה, ללא תשלום 1-800-599-995

 

 

 

 

 

bul3 מודעה - עדיף למות מבושה?

 

 

אשמח לסייע בפרטים נוספים: ד"ר נאוה כהן - אביגדור .Ph.D

דוברת, האגודה למלחמה בסרטן נייד: 050-2099416; טל: 03-5721677

navaca@cancer.org.il 

www.cancer.org.il

 

פעילות האגודה מתאפשרת הודות לתרומות הציבור וללא מימון מתקציב משרד ממשלתי כלשהו.