לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: הוכחות חדשות לחיזוק הקשר בין אורח חיים בריא והסיכון לחלות בסרטן

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



מספר מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה מאששים ביתר שאת תוצאות מחקרים קודמים הקושרים אורח חיים בריא ומניעת סרטן. החוקרים עקבו אחר אוכלוסיות אשר נהגו על פי המלצות של  שני ארגוני מחקר חשובים בארה"ב World Cancer Research Fund - WCRF  ו-American Institute for Cancer Research - AICR, כפי שפורסמו במסגרת דו"ח חשוב בשנת 2007. הדו"ח הציג את ההוכחות המדעיות אודות הקשר בין תזונה, פעילות גופנית ומשקל גוף - לסיכון לחלות בסרטן, ובסיכומו מופיעות המלצות לניהול אורח חיים מפחית סיכון. [לחץ כאן לקישור להמלצות- נספח א']

להלן 3 מהמחקרים שפורסמו לאחרונה ובדקו את הקשר בין יישום המלצות הדו"ח לבין שעורי תחלואה ותמותה מסרטן:

  • במחקר שפורסם בכתב העת Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, במאי 2013, בדקו חוקרים מאוניברסיטת מיניסוטה בארה"ב את הקשר בין היצמדות להמלצות הדו"ח והירידה בתמותה בקרב נשים מבוגרות מחלימות מסרטן. 

2,017 נשים שאובחנו בין השנים 1986-2002 השלימו שאלון בשנת 2004 ובו דיווחו על אורח חייהן בנושאי משקל גוף, פעילות גופנית ותזונה. מידת ההיצמדות להמלצות חולקה ל-8 רמות.

 

במחקר נמצא כי היצמדות ברמה הגבוהה ביותר (6-8) לקווים המנחים שבדו"ח, הייתה קשורה לשיעורי תמותה נמוכים ב-33% בהשוואה לרמה הנמוכה ביותר (0-4). הקשר בין פעילות גופנית ושיעורי תמותה נמוכים, היה החזק ביותר בין הנושאים הנבדקים.

  •  במחקר שפורסם במאי 2013 ופורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology, בדק אותו צוות חוקרים מאוניברסיטת מיניסוטה בארה"ב את השפעת ההיצמדות להמלצות, על איכות חייהן הפיזית והמנטלית של 2,193 מחלימות מסרטן. לאחר שמידת ההצמדות חולקה ל-7 רמות, נמצא כי ככל שההצמדות להמלצות הייתה גבוהה יותר, כך עלתה איכות החיים של המחלימות. קשר זה היה חזק באופן מיוחד כשמדובר במחלימות המקפידות לבצע פעילות גופנית.

החוקרים מסיקים, לפיכך, שפעילות גופנית מהווה מרכיב מפתח לשיפור איכות החיים של מחלימות מסרטן.

פרוייקט 'צעדים לאיכות חיים' של האגודה למלחמה בסרטן, הפועל ברוב המרכזים הרפואיים בארץ, חושף את חולי הסרטן ליתרונות הבריאותיים הגלומים בפעילות הגופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת חייהם ומספק יעוץ וליווי מקצועי לחולים שיבחרו לאמץ ולהשתלב בתכנית. במסגרת הפרוייקט מקבלים המטופלים הדרכה אישית או קבוצתית ע"י אנשי מקצוע מתחומי החינוך הגופני והפיזיותרפיה.

  • במחקר שפורסם ביולי 2012 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition , ביקשו חוקרים מאימפריאל קולג' בלונדון, לבדוק את הקשר בין היצמדות להמלצות הדו"ח והסיכון לחלות בסרטן מסוגים שונים.

החוקרים בדקו  את נתוניהם של 386,355 משתתפים בסקר אירופאי שנערך ב-9 מדינות, בנושאים הקשורים באורח חיים כגון משקל גוף, פעילות גופנית, תזונה צמחונית, תזונה עשירה בבשר, צריכת משקאות אלכוהוליים והנקה,  וחילקו את מידת ההיצמדות להמלצות ל- 6 רמות בקרב גברים ול- 7 רמות בקרב נשים.

נמצא קשר משמעותי בין היצמדות להמלצות וסיכון לחלות בסרטן. כל עליה ברמת ההיצמדות הצביעה על ירידה של 5% בסיכון לחלות בסרטן מכל סוג, ירידה של 12% בסיכון לחלות בסרטן מעי גס וירידה של 16% בסיכון לחלות בסרטן הקיבה. קשר משמעותי נצפה גם לגבי סרטן השד, הרחם, ריאות, כליה, כבד וושט, אבל לא נמצא קשר לגבי סרטן הערמונית, השחלה, הלבלב וסרטן שלפוחית השתן.

החוקרים מסיקים גם במחקר זה, כי אורח חיים העוקב אחרי המלצות ה-World Cancer Research Fund - WCRF ו-American Institute for Cancer Research - AICR, מפחית, מפחית את הסיכון לחלות במספר סוגי סרטן .

מסקנות מחקרים אלו חשובות אף לנוכח פרסומו של דו"ח חדש ומקיף ב-2013 של אותם ארגונים, המפרט את ההמלצות למניעת סרטן הרחם:

Endometrial Cancer - 2013 Report
Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Endometrial Cancer
הדו"ח מפרט את ההוכחות לדרכי המניעה כפי שנצפו במחקרים רבים בעולם והמלצותיו מדגישות את הצורך בהקפדה על משקל גוף תקין עם דגש על אי השמנה ביטנית וממליץ על צריכת מזון בעל מדד גליקמי נמוך. הדו"ח מציין כי ניתן להניח כי קפה ופעילות גופנית פועלים כנגד התפתחות סרטן זה.

עלה לאתר: פברואר 2014

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא תזונה וסרטן>>