לתרומה
חפש
סרטן השד
חודש המודעות

חודש המודעות סרטן השד 2014

עוד בנושא

האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות מכריזים היום על פתיחת חודש המודעות לסרטן השד, אשר יצוין במהלך חודש אוקטובר 2014 בישראל ובמדינות נוספות בעולם.

 

עיקרי הממצאים החדשים והמעודכנים על סרטן השד בישראל:

דר' ליטל קינן-בוקר סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות של משרד הבריאות מדווחת על נתוני הרישום הלאומי לסרטן והמרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות:

 

  • בישראל חיות למעלה מ-20,000 חולות שאובחנו עם סרטן השד בשנים 2007-2011 שהחלימו, או שעדיין מתמודדות עם המחלה.
  • סרטן השד היווה 31% מכלל הגידולים החודרניים בנשים בישראל בשנת 2011, וכחמישית מכלל התמותה מסרטן בקרב נשים.
  • בשנת 2011 אובחנו בישראל 4,106 חולות חדשות עם סרטן חודרני של השד, ו-520 חולות חדשות עם סרטן ממוקד של השד.
  • כ-1,000 נשים נפטרו מהמחלה בשנת 2011.
  • שיעורי ההיארעות מסרטן השד נמצאים במגמת ירידה והתייצבות ביהודיות מאז תחילת שנות ה-2000 ובערביות מסוף עשור זה.
  • שיעורי התמותה מסרטן השד נמצאים גם כן במגמת ירידה, ביהודיות המגמה החלה מאמצע שנות ה-90 ובערביות מסוף העשור של שנות ה-2000.
  • עיקר שיעורי התחלואה והתמותה הם בנשים מעל גיל 50 (78% מהחולות הן מעל גיל 50, 12.5% מהנפטרות הן מתחת לגיל 50).
  • ההיענות לבדיקות ממוגרפיה, באוכלוסיית הנשים המוגדרת כזכאית לבדיקה בתכנית הלאומית (גילאי 50-74), על פי פרופ' גד רנרט, שניהל את התוכנית הלאומית לסרטן שד: יהודיות וערביות כ-70%, חרדיות כ-63%.
  • על פי נתוני תכנית זו, מכלל הנשים שאובחנו כתוצאה מסריקה (הגיעו לזימון תקופתי ולא בגלל סימפטומים) 78% אובחנו בשלב ראשון (שלב ראשון חודרני+ DCIS).

במהלך חודש אוקטובר תציין האגודה למלחמה בסרטן  את חודש המודעות לסרטן השד בפעילויות רבות נוספות

האירועים מוצגים לפי התאריכים בחודש אוקטובר

 

bul3 האגודה למלחמה בסרטן השיקה תכנית חדשה בשם  'הסיכוי שבסיכון',  שמטרתה להעלות את המודעות לצורך בבדיקה גנטית בקרב נשים חולות בסרטן שד או שחלה.

 

גורם תורשתי  הוא אמנם גורם סיכון, אך גילויו מעניק סיכוי למניעת מחלות סרטן נוספות בנבדקת ובבני משפחתה. התכנית בניהולה של פרופ' אפרת לוי-להד - מנהלת המכון לגנטיקה רפואית בבי"ח שערי צדק וראש הקונסורציום הגנטי בישראל, בחסות האגודה למלחמה בסרטן, ובסיוע  קרן שהוקמה ע"י רוזה דמביצר חולת סרטן שד ושחלה:
The Northern Charitable Foundation.

את התכנית החדשה מלווה עלון המופץ בחינם לכל דורש ובימים הקרובים יעלה לאתר האגודה שאלון אינטרנטי המאפשר להעריך את מידת הסיכון של המשיב/ה, ואת הצורך בייעוץ גנטי.

 

bul3 קבוצת החברות אסתי לאודר בישראל בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן בישראל משיקים מיזם חדש 'החולצה הורודה'-  במסגרת המיזם עוצבה חולצה שחורה לגברים ולנשים עם הכיתוב ' This Is A Pink Shirt' במגוון צבעים: לבן, וורוד, זהב וכסף. 100% ממכירת החולצות יתרמו לאגודה.

 

אירוע ההשקה של המיזם התקיים ב-29.9 במרכז פרס לשלום. נשיא המדינה לשעבר, מר שמעון פרס ומירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, האירו בוורוד את מרכז פרס לשלום. עוד השתתפו באירוע עשרות מובילי דעה, חברי כנסת, רופאות אונקולוגיות, חולות ומחלימות מסרטן השד ועוד.

 

bul3 לאורך חודש אוקטובר תקיים האגודה שיתוף פעולה ייחודי עם האתר 'און לייף', אתר תוכן ואקטואליה לנשים, שיכלול גם כתבות מקצועיות, סיפורים אישיים ועוד.

 

bul3 ב-11.10 תפתח תערוכה ייחודית בגלריית עמליה ארבל בשם 'מסיבת החיים', שחלק מהכנסותיה יתרמו לאגודה למלחמה בסרטן. התערוכה פרי עטה של מיכל יערי שחלתה בסרטן השד, ובעקבות המחלה החלה לרקום תמונות במגוון נושאים מחיי היום יום, תוך שהיא משתמשת בכפתורים במקום שדיים.

 

bul3 ב-15 לאוקטובר יתקיים יום המודעות הבינלאומי לשחזור השד, ביוזמת האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית. הפעילות תתמקד במירוץ האופניים הגדול בישראל - סובב תל אביב.

 

bul3 ב- 20 לאוקטובר תקיים האגודה למלחמה בסרטן מסיבת עיתונאים לקראת 'מבצע הקש בדלת'.

 

bul3 ב-28 לאוקטובר יתקיים יום העיון המסורתי של האגודה למלחמה בסרטן 'לחגוג את החיים' בכפר המכבייה. בהשתתפות מיטב המומחים שיציגו את המידע העדכני בתחום סרטן השד ומאות חולות, מחלימות ובני משפחותיהן. יום העיון באדיבות רוש, במסגרת פרויקט "רוש מושיטה יד לחולה".

 

bul3 האגודה למלחמה בסרטן יוצאת במודעה חדשה תחת הכותרת 'לפעמים לכמה גרמים יש משקל יותר כבד מכל דבר אחר'. המודעה מדגישה את המלצת האגודה, 'כי בכל גיל ובכל מצב (גם בהריון או כשמניקים) אם מרגישים שינוי או גוש בשד, חשוב לפנות לרופא ולדרוש לברר את טיבו'. המודעה הופקה באדיבות גיתם BBDO.

bul3 לצפיה במודעה באיכות גבוהה

bul3 במהלך החודש תעלה האגודה למלחמה בסרטן קמפיינים בטלוויזיה, ברדיו ובעיתונות להעלאת המודעות למניעה- הפחתת הסיכון ולאבחון מוקדם.

 

bul3 באתר האגודה ובפייסבוק יועלו באנרים ותכנים משותפים לקואליציה האירופאית לסרטן השד (Europa Donna) ולאגודה למלחמה בסרטן נציגתה בישראל.

bul3 עשי את הצעד הראשון למען בריאות השד שלך: עלון מידע בשיתוף ארגון 'יורופה דונה'

באתר של ארגון  EuropaDonna  ניתן לקבל מידע על יום בריאות השד: לכניסה לאתר

לנתונים על סרטן השד בהרחבה

היארעות סרטן שד חודרני

בשנת 2011 אובחנו 4,106 חולות חדשות עם סרטן שד חודרני, מהן 3,574 יהודיות (87%), 331 ערביות (8%) ו-201 נוצריות שאינן ערביות וכאלה ללא סיווג דת ('אחר') (5%).

שיעורי ההיארעות בחמש השנים האחרונות מ-2007-2011 יציבים הן ביהודיות והן בערביות.

השיעור ב-2007 היה 92.6 ו-66.8 ביהודיות ובערביות בהתאמה וב-2011  היו השיעורים 90.1 ו-57.1 בהתאמה.

 

היארעות סרטן ממוקד של השד

בשנת 2011 אובחנו 520 חולות חדשות עם סרטן ממוקד של השד, מהן 470 יהודיות, 33 ערביות ו-17 'אחרות'.

המגמות העיתיות מצביעות על עלייה בשיעורים הן ביהודיות והן בערביות, שבולטת יותר בתחילת שנות ה-90 עם השקת התכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד ע"י האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות. העלייה בשיעורים של סרטן ממוקד של השד נזקפת לטובת האבחון המוקדם והוכחה כמפחיתה את התמותה.

 

שלב המחלה בעת האבחנה

בקרב כלל החולות עלה בשנים האחרונות אחוז הנשים שמאובחנות עם מחלה בשלב מוקדם (ממוקד, או עם מחלה מקומית בלבד). בשנת 2011 64% מכלל החולות החדשות אובחנו עם מחלה בשלב זה, לעומת 58% מהחולות שאובחנו בשלב מוקדם בשנת 2005. התכנית הלאומית שיזמה האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות היא זו המאפשרת גילוי מוקדם של המחלה.

על פי התכנית הלאומית, שנוטרה ע"י פרופ' רנרט, מכלל הנשים שאובחנו כתוצאה מסריקה (הגיעו לזימון תקופתי, ולא בגלל סימפטומים), 78% אובחנו בשלב מוקדם וממוקד, או עם מחלה מקומית.

 

שיעורי ההיארעות של סרטן השד לפי גיל

ביהודיות 78% מהחולות החדשות שאובחנו בשנת 2011 היו מעל גיל 50, ו-40% מהחולות מעל גיל 65. בערביות, 57% מהחולות החדשות שאובחנו ב-2011 היו מעל גיל 50 ו-22% מעל גיל 65.

יש לציין, כי אחוז הנשים הצעירות מגיל 50, גבוה בערביות בהשוואה ליהודיות, 87% לעומת 71%, לכן בהתאמה קיים אחוז גבוה של נשים צעירות מגיל 50, בקרב החולות הערביות. עם זאת, כאשר בוחנים כל קבוצת גיל לחוד, אחוז החולות ביהודיות בכל קבוצה גבוה בהשוואה לערביות.

 

bul3 נתונים נוספים על שיעורי ההיארעות של סרטן השד לפי גיל ולפי מקום הלידה, ניתן למצוא בדו"ח המלא המצורף.

 

 

שיעורי ההישרדות מסרטן השד

קיימת מגמה עיתית של עלייה בשיעור ההישרדות הן ביהודיות והן בערביות.

שיעור ההישרדות מושפע משלב המחלה בעת האבחנה.

נשים יהודיות עם גידול ממוקד (in situ), שאובחנו עם המחלה בשנים 2001-6 שרדו חמש שנים מהאבחנה בשיעור של 100%. נשים שאובחנו עם גידול חודרני  בשלבים 2-5 (גידול חודרני עם התפשטות אזורית לרקמות סמוכות ו/או לבלוטות לימפה סמוכות) ההישרדות הייתה של 85%, בשלב 7 (גידול עם גרורות מרוחקות) ההישרדות הייתה של 21%.

 

שיעורי התמותה מסרטן חודרני של השד

המגמות העיתיות במהלך 22 השנים 1990-2011 מורות על ירידה מתמשכת בשיעורי התמותה בקרב יהודיות מאמצע שנות ה-90. בקרב ערביות נצפית עלייה בשיעורים עד שנת 2001 המקבילה לעלייה בהיארעות המחלה, ומאז שנה זו נצפית מגמת ירידה (עם תנודות) בשיעורי התמותה.

 

המגמות העיתיות מראות על ירידה בשיעורי התמותה בקרב יהודיות מאמצע שנות ה-90. בקרב ערביות בשנות ה-80 שיעורי התמותה היו נמוכים ועלו בהדרגה, במקביל לעליה בהיארעות, ככל הנראה בשל אימוץ אורח חיים מערבי (תזונה פחות בריאה, עלייה במשקל, פחות לידות ולידות בגיל מאוחר יותר, חוסר בפעילות גופנית ועוד). מגמה זו נעצרה במקביל לעלייה בהיענות לבדיקת ממוגרפיה וסגירת הפער בהיענות לבדיקות בין יהודיות לערביות. החל משנת 2008 ואילך נצפית מגמת ירידה בשיעורי התמותה גם בקרב ערביות.

 

שיעורי תמותה מסרטן חודרני של השד לפי גיל

בשנת 2011 עיקר התמותה מסרטן השד נצפתה בגיל המבוגר יותר, (גיל חציוני 69.3).

כ-12% מכלל הנפטרות היו צעירות מגיל 50.

בשנת 2011 שיעור התמותה הנמוך ביותר מסרטן שד נצפה בנשים בנות 30-34 (לפני גיל זה נפטרה אישה אחת מהמחלה) 2.5 ל-100,000 נשים יהודיות. בגיל 75+ השיעור ביהודיות הגיע ל-187.2.

 

השוואה בינלאומית

טרם פורסמו נתוני היארעות חדשים למדינות ה-OECD, מנתוני 2009 עולה כי מבחינת היארעות, ישראל ממוקמת מעל ממוצע מדינות ה-OECD, במקום הרביעי מלמעלה, מתחת לבלגיה, צרפת והולנד.

עם זאת, ה-OECD  פרסם נתונים מעודכנים לגבי התמותה מסרטן השד (פורסמו בשנת 2013). מהנתונים ניתן לראות כי ישראל ממוקמת מעל ממוצע מדינות ה-OECD, במקום

ה-7 למעלה, מתחת לדנמרק, בלגיה, הולנד, הונגריה, אירלנד וסלובניה (שמציגות שיעורים גבוהים יותר). בפרסום הקודם ביחס לתמותה ב-2009, דורגה ישראל במקום ה-5.

 

סיכום שנתי של התוכנית הלאומית לגילוי סרטן השד בישראל  2013 שנוהלה על ידי פרופ' גד רנרט

מאז הפעלת התוכנית ועד היום נוטרו ע"י התוכנית למעלה מ- 6 מיליון בדיקות הדמיית שד (!) בלמעלה ממיליון נשים - שונות.

 

סה"כ זוהו בכלל הנבדקות ב-2012,  במסגרת תכנית הסריקה, 4,020 מקרי סרטן ש-92% מהם התגלו ע"י בדיקת הממוגרפיה.

 

שיעור הגילוי הכולל בגילאי 50-74 הוא 5.2 למאה אלף, נתון טוב יותר מהיעד שהינו 4.5 למאה אלף.

 

מאידך שיעור הבדיקות הנוספות הוא 11.3%, שיעור שרצוי להפחיתו (היעד 5%)

 

מהנתונים של התכנית הלאומית עולה, כי 20% מהחולות שאובחנו במסגרת תכנית הסריקה, התגלו בשלב DCIS  ועוד 58% בשלב חודרני מוקדם (מחלה מקומית), כלומר כ-80% התגלו בשלבים המוקדמים מאד של המחלה.

 

 

מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן בישראל מציג מחקרים חדשים בתחום סרטן השד

 

על הקשר בין לבישת חזיות והסיכון לחלות בסרטן השד בקרב נשים לאחר גיל המעבר

 

דעה המופצת לפעמים במדיות השונות ובכללן ברשת האינטרנט, קושרת לבישת חזייה לעליה בסיכון לחלות בסרט השד. מספר קטן מאד של מחקרים שנערכו בעבר, אשר מצאו קשר בין הדברים, נבדקו ונמצאו כבעלי מגבלות משמעותיות במבנה המחקר וניתוחו.

 

עתה, חוקרים במרכז הסרטן פרד הטצ'ינסון  Fred Hutchinson Cancer Research Center בסיאטל בארה"ב, ביקשו לחקור באופן יסודי נושא זה. הם בדקו 1,044 נשים לאחר גיל המעבר, שחלו בסרטן שד חודרני בין השנים 2000-2004: 454 נשים עם סרטן שד מסוג קרצינומה חודרנית שמקורה בצינוריות החלב (Invasive Ductal Carcinoma)   ו-590 נשים עם סרטן שד מסוג קרצינומה חודרנית שמקורה ברקמה בלוטית, (Invasive Lobular Carcinoma). בקבוצת הבקורת היו 469 נשים בגילאים 55-74  שלא חלו בסרטן שד ושהיו בעלי מאפיינים דומים לשתי קבוצות הנשים החולות.

 

הנבדקות נשאלו, בעזרת ראיונות אישיים, אודות גורמי סיכון שונים לחלות בסרטן שד כדי להביאם בחשבון בניתוח תוצאות המחקר. אלו כללו בין השאר, גיל, מוצא, מדד מסת גוף, נטילת טיפול הורמונלי חליפי לתסמיני גיל המעבר והיסטוריה משפחתית של סרטן השד.

בנוסף נבדקו כל האספקטים של לבישת חזייה הכוללים את גודל החזה, תדירות לבישת החזייה, מספר השעות ביום של לבישת החזיה, הימצאות ברזלים תומכים, והגיל שבו החלה האישה ללבוש חזייה באופן קבוע.

 

לאחר שקלול כל הגורמים, החוקרים הגיעו למסקנה כי לבישת חזייה, לא נמצא כגורם המגביר את הסיכון לחלות בסרטן השד, ומקוים כי מחקר מעמיק ומקיף זה יפריך את המיתוס אשר קושר לבישת חזייה לעליה בסיכון לחלות בסרטן השד.

 

המחקר פורסם בכתב העת Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention  במהדורת ספטמבר 2014

 

סרטן השד בגברים

הסוכנות האמריקאית למזון ותרופות האמריקאית, ה - FDA,  מבקשת להסב את תשומת לב הציבור על כך שמחלת סרטן השד, הנקשרת בדרך כלל לנשים, כפי שמתבטא בסרטים ולבוש בצבעי הוורוד, יכולה להופיע בקרב גברים, למרות שלעיתים רחוקות.

 

1% מהמאובחנים בסרטן שד הם גברים, בארה"ב כ - 2,000 גברים מדי שנה. למרות שהמחלה יכולה להופיע בכל גיל, היא בדרך כלל מאובחנת  בגברים בגילאים 60-70. אחת הסיבות לכך שהאבחון הוא בגיל מאוחר ואף בשלב מאוחר של המחלה היא שגברים אינם חושבים שהם בסיכון כלשהו לחלות בה וכך, גם אם הם חשים בגוש כלשהו אינם חושדים בו כסרטן בשד. חשוב לציין כי רוב הגברים שמאובחנים, בעקבות הימצאות גוש בשד הממוקם במרכז השד, מאחורי הפטמה.

 

לגברים ונשים גורמי סיכון דומים לסרטן השד: חשיפה גבוהה להורמון אסטרוגן, היסטוריה משפחתית של המחלה וחשיפה קודמת לקרינה לחזה.

 

גברים להם קרוב או קרובת משפחה מקרבה ראשונה שחלו: אם, אב אח, אחות, נמצאים בסיכון לחלות מעט גבוה משאר האוכלוסייה. גברים שנושאים את המוטציה בגן BRCA  אשר הימצאותה מהוה סימן לסיכון לחלות, נמצאים בסיכון מעט יותר גבוה לחלות (5%-6% יותר) אך הגברים הנושאים את המוטציה BRCA2 נמצאים בסיכון גדול פי 100 (!) לחלות בסרטן השד לעומת האוכלוסייה הכללית.

 

מחלת סרטן השד בגברים, כותבת הסוכנות, מטופלת באופן דומה לאופן שמטופלות נשים וכוללת כריתה מלאה של השד (מסטקטומי) ולעיתים כריתה חלקית (למפקטומי), טיפולים נוספים כוללים טיפול קרינתי, כימותרפי, ביולוגי והורמונלי.

 

הטיפול דומה לטיפול בנשים בהיעדר מחקרים קליניים אשר בדקו טיפול בקרב גברים חולים, עקב נדירות מחלתם, ולכן הסוכנות מעודדת חוקרים לשלב גברים שחלו בסרטן שד במחקרים הקליניים הנערכים, לשם בדיקת אופציות טיפוליות במחלה בקרב גברים.

הסוכנות ממליצה לכל גבר שחלה בסרטן שד לעבור בדיקה גנטית ומציעה לבני משפחה שגבר חלה בה, ליידע את רופא המשפחה על כך, שכן מחלת סרטן שד בגברים קשורה לעיתים קרובות בסרטן שד תורשתי.

 

בישראל אובחנו בשנת 2011, 49 גברים 45 יהודים ו - 4 ערבים, 87% מהם מעל גיל 60.

 

 

המסמך פורסם ביוני 2014 במדור FDA Consumer Health Information

 

ממצאים מפתיעים על הקשר בין עישון סיגריות וסרטן השד בקרב נשים לאחר גיל המעבר

חוקרים ממספר אוניברסיטאות בארה"ב בדקו במחקר פרוספקטיבי (מחקר אשר בודק את הנחקרים לאורך תקופת זמן ומתעד את הנתונים, לעומת מחקר המתבסס על שאלונים אותם הנחקרים ממלאים על סמך זיכרונם), 186,159 נשים בנות 50-71 אשר הצטרפו למחקר בשנים 1995-1996 ומילאו שאלונים. הנבדקות נשאלו האם עישנו יותר מ-100 סיגריות בחייהן, האם הן מעשנות בהווה,  ואם עישנו בעבר - מתי נגמלו וכמה סיגריות נהגו לעשן ביום. הן נשאלו אודות גיל תחילת המחזור שלהן וגיל הפסקתו, אודות שימוש בטיפול הורמונלי חליפי בגיל המעבר, ומדד מסת הגוף שלהן.  נבדקה צריכת אלכוהול שלהן, הפעילות הגופנית אותן הן מבצעות וההיסטוריה המשפחתית של קרובות בדרגה ראשונה שחלו בסרטן השד. גורמים נוספים הידועים כגורמי סיכון, כגון גיל הלידה הראשונה, ביופסיות שד שבוצעו, רמת ההשכלה ומוצא, תועדו בשאלון.

 

המעקב אחר הנשאלות נמשך 9.6 שנים ונמצא כי 17% מהן היו מעשנות קבועות, 38% עישנו בעבר ו - 45% לא עישנו מעולם.

 

במהלך 2006 אובחנו בקרב הנבדקות 7,481 נשים בסרטן שד, ונמצא כי נשים מעשנות היו בסיכון של 19% גבוה יותר לחלות מנשים שלא עישנו כלל, ואלו שעישנו בעבר היו בסיכון של 7% לחלות לעומת מי שלא עישנו כלל.

 

כאשר החוקרים בדקו את נתוני ההיסטוריה המשפחתית של סרטן שד של הנשים המעשנות בהווה, נמצא כי הסיכון לחלות  בקרב מעשנות ללא היסטוריה משפחתית היה גבוה- ב - 24% לעומת אלו עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד. זאת בניגוד לעובדה, שסיפור משפחתי כלשעצמו, הינו גורם סיכון משמעותי.

 

החוקרים גילו ממצא מפתיע נוסף: הנשים המעשנות בהווה, שקיבלו את המחזור החודשי בגיל מאוחר (גיל 15 ומעלה), היו בסיכון גבוה ב - 52% לחלות לעומת מי שלא עישנו כלל, כאשר הנשים שקיבלו את המחזור מוקדם יותר היו בסיכון נמוך יותר: מי שקיבלו את המחזור מתחת לגיל 12 - היו בסיכון של 14% לחלות, ואלו שקיבלו את המחזור בגילאי 13-14 היו בסיכון של 18%. ממצאים אלו סותרים את הידוע על גיל מוקדם של תחילת המחזור החודשי כגורם המעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד. החוקרים מייחסים לעישון את הסיבה לסתירה זו ומבקשים להמשיך לבדוק את השפעת העישון על גורמים הורמונליים אלו.

 

לא נמצא קשר ישיר בין הסיכון לחלות וכמות הסיגריות שהנבדקות עישנו, או הזמן שחלף מאז שנגמלו אלו שהוגדרו כמעשנות לשעבר.

 

החוקרים ממליצים להמשיך במחקרים נוספים כדי להבין את השפעת העישון על ה - DNA  ועל רקמת השד, כדי להבין יותר את הקשרים שנמצאו במחקר זה.

 

המחקר פורסם בכתב העת British Journal of Cancer במהדורת אפריל 2014

 מידע נוסף בנושא