לתרומה
חפש
מחלות סרטן
סרטן מערכת העיכול

לשוב לחיים רגילים עם אילאוסטומיה

עוד בנושא


מהי אילאוסטומיה?

ניתוח ליצירת אילאוסטומיה

הטיפול באילאוסטומיה

קשיים נפוצים ודרכי התמודדות

שאלות שכיחות

לקראת שיקום

מערך הסיוע, המידע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן



מבוא

ניתוח אילאוסטומיה (Ileostomy) הוא ניתוח שכיח למדי. אלפי אנשים בישראל עברו אותו, ורובם חזרו לתפקד באיכות חיים מספקת ואף טובה.

אינך לבד! לרשותך עומדים מתנדבים ואנשי מקצוע, המוכנים ורוצים לסייע לך בכל שלבי הטיפול וההחלמה. בבתי החולים ובקהילה ישנן אחיות המטפלות במיוחד בנושא זה. האחיות ידריכו אותך כיצד לטפל בסטומה, ויעזרו לך להתמודד עם כל בעיה.

שירות "חיים עם סטומה" של האגודה למלחמה בסרטן, מיועד לאנשים שעברו ניתוחים להטיית דרכי השתן או מערכת העיכול (לא רק על רקע של מחלת סרטן) והותקנה בגופם סטומה (פיום). השירות מציע לבעלי סטומה מעטפת מגוונת של דרכי סיוע:
- קשר עם מתנדב שהוא בעל סטומה בעצמו, שיוכל לסייע בעיקר בתקופה הראשונה לאחר הניתוח, וישתף מניסיונו האישי בצדדים המעשים והאישיים של ההתמודדות;
- כתב עת שנתי הכולל מאמרים בנושאי סטומה, דוגמת תזונה, טיפול בעור, מידע על זכויות, החיים האינטימיים עם סטומה;
- יום עיון שנתי על סטומה והשלכותיה;
- קבוצת תמיכה ייחודית לבעלי סטומה, שמטרתה לספק מידע ותמיכה לפני ואחרי הניתוח ולסייע בהתמודדות בשלבים שונים של הטיפול.

לקבלת פרטים נוספים, ייעוץ או הרשמה לשירות חיים עם סטומה באגודה למלחמה בסרטן, ניתן לפנות בטל': 03-5721618 או בדוא"ל: stoma@cancer.org.il






מהי אילאוסטומיה?

אילאוסטומיה היא מילה המורכבת משתי מילים יווניות:

אילאום - שפירושה החלק הסופי של המעי הדק.

סטומה - שפירושה 'פה' או 'פתח' (פיום).

אילאוסטומיה היא יצירת פתח מלאכותי בדופן הבטן והוצאת החלק הסופי של המעי הדק (האיליום הסופי) דרכו, כדי לאפשר מוצא להפרשות וגזים ממערכת העיכול. הליך זה מתבצע בעקבות ניתוח שבו מסירים במלואו את המעי הגס או חלק ממנו.

אילאוסטומיה אינה מחלה. זהו שינוי באופן התפקוד של הגוף. האילאוסטומיה מבוצעת כחלק מניתוח שנועד לריפוי, או כדי להקל את התסמינים, והיא יכולה להיות קבועה או זמנית.


דרכי העיכול

לאחר האכילה המזון עובר מהקיבה למעי הדק, שבו מתבצע תהליך העיכול והספיגה של אבות המזון. רוב הנוזלים ושאריות המזון שאינן ניתנות לעיכול מועברים להמשך תהליך העיכול והספיגה במעי הגס.

ככל שהתוכן מתקדם במעי הגס, כך נספגים יותר מים ומלחים על ידי דפנות המעי, והצואה הופכת למוצקה יותר. קצה המעי הגס - פי הטבעת - מסתיים בסוגר שרירי המאפשר לשלוט על הפתיחה והסגירה של פי הטבעת באופן רצוני.


הסיבות ליצירת אילאוסטומיה

ישנן כמה סיבות אפשריות לצורך להטות, באופן זמני או קבוע, את תוכן המעי:

  • פגיעה או פציעה בפי הטבעת (רקטום).
  • גידולים במעי הגס המחייבים ניתוח להסרת חלק מהמעי.
  • מחלות דלקתיות ופוליפים במעי הגס המחייבים הסרת חלק מהמעי או את כולו.
  • בניתוחים לשחזור הרקטום מבוצעת לעיתים הטיית הצואה באופן זמני כדי לאפשר מנוחה לחלק המשוחזר.
  • חסימת מעיים, פיתולים של המעי, הידבקויות ועוד.







ניתוח ליצירת סטומה

אורך המעי הגס הוא כ-200-150 ס"מ, אך ניתן לחיות גם בלעדיו. הסרתו או עקיפתו אינן פוגעות בפעולות העיכול ובספיגת המזון, היות שרוב תהליך הספיגה מתרחש לאורך המעי הדק. לאחר הניתוח דרך ההתרוקנות משתנה: חלק מספיגת הנוזלים נפגעת ומרקם היציאות הופך לנוזלי או דייסתי. נוסף על כך, אין סוגר בקצה המעי, כלומר אין שליטה על היציאות דרך האילאוסטומיה: אין תחושה של צורך ביציאה ואין אפשרות להתאפק. אולם יצירת הפתח בדופן הבטן מאפשרת טיפול נוח, בעזרת ציוד יעיל, זמין ואסתטי.


מראה הסטומה ותפקודה

הסטומה בדרך כלל עגולה או אליפטית וצבעה ורוד-אדום, בדומה לצבע רירית הפה. מיד לאחר הניתוח היא נראית נפוחה מעט, אך בתוך שבועות אחדים תרד הנפיחות, ומידותיה ישתנו ויתייצבו.

הסטומה צפויה להפריש ריר (חומר לבן צמיגי) וזוהי תופעה טבעית ותקינה. בסטומה אין עצבים ולכן אין בה תחושה, גם לא תחושת כאב. מסיבה זו יש להיזהר מפגיעה בה.

בשעת ניגוב הסטומה ייתכן דימום קל מהרירית (הציפוי הדק והשקוף המכסה את כל פנים מערכת העיכול). זוהי תופעה תקינה שאינה מחייבת טיפול - ממש כמו דימום קל מהחניכים בעת צחצוח השיניים (אך כדאי להימנע משפשוף באזור).

כאמור, בעקבות הניתוח לא מתאפשרת ספיגת הנוזלים על ידי המעי הגס, ולכן בתקופה הראשונה לאחר הניתוח ההפרשה תהיה נוזלית, אך בהדרגה היא תהפוך לסמיכה יותר. גם לאחר חזרה לתזונה רגילה תמשיך ההפרשה להיות בעלת מרקם דייסתי.



למה לצפות לאחר הניתוח

כמו לאחר כל ניתוח בבטן, צפויות תחושות אי-נוחות וחולשה, והצוות הרפואי יסייע לך. בדרך כלל לאחר הניתוח מותקן עירוי תוך-ורידי. במשך כמה ימים תחובר גם זונדה, כדי לשמור על קיבה ריקה ולמנוע בחילה והקאות. הצנתר (קתטר) שהוחדר לשלפוחית השתן הוא זמני ונועד לשמור על שלפוחית שתן ריקה. משככי כאבים יינתנו לך בהתאם לצורך.

אי-הנוחות הכללית תסיט בימים הראשונים את תשומת לבך מהסטומה, אשר לא תפעל במשך כמה ימים. כאשר יחזור המעי לפעילות, יטפלו בה אחיות המחלקה ו/או אחות הסטומה. כעבור כמה ימים, כשתשתפר הרגשתך, ילמדו אותך בהדרגה לטפל בסטומה בעצמך.

מטרת ההדרכה של הצוות הרפואי היא לעזור לך להגיע לטיפול עצמאי בכל הקשור להפרשות הגוף. אנשים רבים מתקשים בימים הראשונים להסתכל בסטומה או לגעת בה. זוהי תגובה נורמלית. מראה הפתח ישתפר בהדרגה בשבועות הראשונים, ולרוב הוא יעשה חלק יותר. מתוך מבחר גדול של ציוד אמין, יותאם לך ציוד שיבטיח לך נוחות וביטחון. מומלץ לשתף בתהליך ההדרכה אדם קרוב שיוכל לסייע לך בשלבים הראשונים של ההתאוששות והחזרה לשגרה.





 

הטיפול בסטומה

כדי לקלוט את הפרשות המעי יש צורך בציוד מיוחד המודבק לגוף ושאליו מתנקזות ההפרשות. אחות סטומה תסייע לך בכל הדרוש להתאמת הציוד באופן אישי לסטומה שלך.


הציוד הנדרש לטיפול בסטומה

הציוד לטיפול בסטומה כולל בדרך כלל שקית לקליטת ההפרשות, מגן עור ומנטרלי ריח. לעיתים מדובר ביחידה אחת המשלבת שקית ומגן עור, ולעיתים בשתי יחידות נפרדות – שקית המוצמדת בלחיצה למגן עור הנצמד לעור הבטן. יש מגוון רחב של אביזרים המופצים על ידי חברות ויצרנים שונים, וניתן להשיג אותם בקופות החולים ללא תשלום.


אופן השגת הציוד:

  • לאחר הניתוח תקבל מהצוות הרפואי רשימה מומלצת של ציוד סטומה שהותאם לך ומרשמים שבעזרתם תקבל אותו בבית המרקחת. רצוי שבן משפחה יכין את הציוד מראש, עוד בהיותך בבית החולים, כך שעם שחרורך יהיה הציוד מוכן בבית. מומלץ לשמור בבית מלאי לחודש. יש לשמור עליו במקום קריר ויבש. ציוד שמאוחסן במשך זמן ממושך מדי - מתקלקל.
  • לתשומת לבך: מבנה הסטומה יכול להשתנות בתקופה הראשונה לאחר הניתוח. לכן לא מומלץ להזמין כמות גדולה של ציוד עד המדידה החוזרת, כחודש לאחר הניתוח.


התארגנות לפני הטיפול בסטומה

רוב האנשים מעדיפים להחליף את הציוד בחדר האמבטיה, מאחר ויש בו מים זורמים ופרטיות, אולם ניתן לבצע את הטיפול בכל חדר אחר, ולהיעזר בקערת מים פושרים (בחדר האמבטיה לעיתים יש לחות או אדים שיכולים להפריע להדבקה). מומלץ להתקין מראה בגובה הבטן, כך שניתן יהיה להסתכל בסטומה בזמן הטיפול. יש לוודא שכל הציוד הנחוץ לך נמצא בהישג יד:

  • שקית ניילון ונייר לסילוק הפסולת.
  • נייר טואלט רך לניגוב הסטומה והעור סביבה (מגבונים לחים הם פחות מומלצים משום שהם יכולים לפגוע בהדבקה. ניתן להשתמש במגבון מסיר דבק, פדים או מטלית רכה או לשטוף במים ובסבון).
  • מגן עור עם פתח מתאים.
  • שקית ובמידת הצורך סוגר (לעתים השקית ומגן העור הם יחידה אחת משולבת - one piece).
  • מנטרל ריח.
  • מספריים.
  • אביזרי עזר על פי הצורך (משחת איטום, מגבוני הגנה ייעודיים, פלסטר, אבקה וכד').


הנחיות לטיפול בסטומה

  • יש להכין את מגן העור על ידי גזירת הפתח בהתאם לגודל ולצורת האילאוסטומיה שלך, עם תוספת של כ-3-4 מ"מ שוליים גלויים. מומלץ להיעזר בזמן הגזירה בדוגמה שהוכנה לך על ידי אחות הסטומה ולהתאימה לגודל המשתנה של האילאוסטומיה.
  • יש להסיר את הציוד המשומש מלמעלה למטה, לעטוף אותו בנייר ולשים אותו בשקית הניילון שהוכנה לשם כך.
  • בשבועות הראשונים לאחר הניתוח ניתן להסיר את הציוד בסיוע ספריי (תרסיס) מסיר דבק, המפחית את הכאבים ומסייע להסרה קלה.
  • יש לרחוץ את הסטומה והאזור מסביב במים, סבון ומטלית רכה. אין צורך להשתמש בציוד סטרילי ואסור להשתמש בחומרי חיטוי למיניהם.
  • יש לייבש בעדינות את הסטומה והעור שמסביב.
  • יש להדביק את מגן העור בדייקנות על עור נקי, יבש ומתוח.
  • ניתן לטפטף כמה טיפות של מנטרל ריח לתוך השקית, ולהצמידה למגן העור.
  • יש לוודא, על ידי משיכה קלה, שהשקית הוצמדה כהלכה.
  • יש לוודא שוב שהשקית מהודקת לבסיס על ידי תנועות של לחיצות סיבוביות עם האצבעות על המסילה המחברת את השקית למגן העור.
  • אם משתמשים בשקית פתוחה בחלקה התחתון, יש לוודא שהסוגר אכן סגור היטב.
  • לתוספת ביטחון ניתן 'למסגר' את מגן העור על ידי פלסטר (ברוחב 2.5 ס"מ) שהוכן מראש.
  • במצבים של סיכון לדליפה, על פי הנחיות האחות ניתן להוסיף משחה מיוחדת או טבעות אטימה להשגת איטום טוב יותר בין הסטומה למגן העור.
  • ניתן לחגור חגורה מיוחדת לסטומה, להגברת תחושת הביטחון.


הערה: אם יש שערות על העור מסביב לסטומה, יש לקבל הדרכה מאחות סטומה כיצד להסיר אותן, כדי שלא יפריעו להדבקת הציוד.






תדירות החלפת הציוד

שקית סגורה יש להחליף כאשר היא מלאה עד מחציתה.

שקית פתוחה ניתן לרוקן לתוך האסלה (כדי למנוע התזה מומלץ להשליך לפני כן נייר טואלט למים). לאחר ריקון השקית, כאשר התנאים מתאימים, ניתן לשטוף את השקית במעט מים, להכניס כמה טיפות של מנטרל ריח ולסגור אותה שנית בסוגר.

פינוי השקית נעשה על ידי עטיפתה בנייר והכנסתה לשקית ניילון. אין להיפטר מהציוד על ידי הדחתו באסלה, הדבר עלול לסתום את הצנרת.

כאשר מגן העור והשקית נפרדים - יוחלף מגן העור בתדירות של כפעמיים בשבוע.

כאשר מופיעים גרד, צריבה או אי-נוחות, עלולים להעיד על התחלת דליפה או רגישות לציוד, יש ליצור קשר עם אחות סטומה או המרפאה בהקדם.

תזונה

אנשים עם אילאוסטומיה יכולים לחזור בהדרגה להרגלי האכילה הקודמים לניתוח, תוך שאיפה לתפריט מאוזן. לאחר הניתוח חשוב לאפשר למעי להסתגל באופן הדרגתי למצב החדש. התזונה בשלב הראשוני תהיה רכה, קלה לעיכול. ניתן לגוון את מוצרי המזון בהדרגה. יש להקפיד על הוספת סוג מזון אחד בכל פעם, כדי לבדוק את השפעתו על פעולת המעיים ועל ההרגשה הכללית. עם הזמן חשוב לחזור לתזונה מלאה ומאוזנת כבעבר. יש לציין שלא מומלץ לוותר על מזונות אהובים, גם אם הם גורמים לריחות ולגזים, אלא לתזמן את אכילתם לזמנים שבהם יהיה לך נוח יותר להתמודד עם השפעתם. ניתן להקל את התופעות הללו באמצעות שימוש במנטרלי ריחות וסופחי גזים. למידע והדרכה מפורטים מומלץ לפנות לאחות סטומה או לתזונאית קלינית.


המלצות כלליות לתזונה נכונה:

  • לאחר הניתוח מומלץ לצרוך תזונה דלת סיבים במשך כשבועיים.
  • יש להרבות בשתייה במשך היום ולהימנע משתיית משקאות מוגזים. רצוי להקפיד לשתות כ-12-10 כוסות נוזלים ביממה בחודשי החורף, ולהגדיל את הכמות בקיץ. כדי להחזיר לגוף אלקטרוליטים, חשוב לשתות לא רק מים אלא גם נוזלים אחרים, כגון מרק.
  • חשוב ללעוס היטב ולהימנע מאכילה מופרזת בכל ארוחה.
  • יש להקפיד על ארוחות מסודרות.
  • רצוי להימנע מעלייה או מירידה מופרזת במשקל.
  • חשוב להתאים את התפריט בעקבות התנסות אישית במאכלים שונים, ולא כתוצאה מהימנעות מהם מלכתחילה.


רחצה

ניתן להתרחץ במקלחת עם מים זורמים וסבון ללא כל מגן על העור, ומומלץ לעשות כך פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע לפחות. אם בוחרים לכסות את הסטומה בעת הרחצה, יש להיערך עם ציוד מתאים לפני כן: שקיות קטנות או כיסוי סטומה עמיד במים.

לפני הרחצה בים או בבריכה חשוב לפנות לאחות סטומה לקבלת הדרכה. טבילה בים המלח מחייבת שימוש בציוד מתאים וכיסוי במגן סטומה שימנע מגע עם המים.

טבילה במקווה מותרת. מכיוון שמבחינה רפואית אין מניעה שמים ייכנסו לפתח המעי הבולט, ניתן לטבול כרגיל ללא שקית וללא גוף זר על הגוף. יש לנקות היטב סביב פתח המעי, ורצוי להיכנס לטבילה במקווה לאחר כל הטובלים האחרים.

מידע נוסף על טבילה עם סטומה והלכות דת אחרות ניתן למצוא בדף מידע לגבר או לאישה בנושא חיי אישות וזוגיות.
לקבלת חוברות מודפסות, ללא תשלום, ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל. 1-800-599-995


ריחות וגזים

לצואה ריח אופייני, אך הוא אמור להיות מורגש רק בזמן החלפת הציוד, המתרחשת בפרטיות. שמירה על היגיינה ושימוש בציוד מתאים ואטום היטב, המוחלף בתדירות המתאימה לסוג ההפרשה ולמזג האוויר, ימנעו דליפת ריחות.

מאכלים מסוימים עלולים לגרום לעיתים לריח חריף יותר. אין הכרח להימנע מהם, אלא רק לקחת זאת בחשבון.

גזים במעי הם תוצר טבעי של פעולת עיכול תקינה. כדי לאפשר יציאה מבוקרת של הגז מהשקית ללא ריח - ניתן להשתמש בשקית עם פילטר. רצוי להשתמש גם בתכשירים מנטרלי ריח המיועדים לכך, אותם שמים בשקית הריקה, לפני השימוש, על פי ההוראות המצורפות לתכשיר. מנטרלי ריח ושקיות עם פילטרים ניתן לקבל בקופות החולים.





קשיים נפוצים ודרכי התמודדות

תהליך ההסתגלות לסטומה מלווה לעתים בתופעות כמו אודם וגירוי בעור סביב הסטומה, עצירות ושלשולים. בכל מקרה של שינוי בעור, בפעולת המעיים או אם מתעוררות תופעות חריגות אחרות, יש להתייעץ עם אחות סטומה או רופא מטפל.


גירוי בעור סביב הסטומה

העור סביב הסטומה צריך להיות בריא - ללא אודם, קילוף או פצעונים. במשך הזמן ייתכנו שינויים בגודל הסטומה ובעור. שינויים אלה מחייבים התאמה מחודשת של הציוד בידי אחות סטומה - למניעת סיבוכים בעור.


סיבות אפשריות לגירוי העור:

  • חשיפת העור להפרשות תוכן המעי – כדי למנוע תופעות אלה, יש להקפיד על התאמה מיטבית של הציוד למבנה הסטומה.
  • פתח גדול מדי במגן העור, המשאיר את העור שמסביב לסטומה חשוף להשפעת ההפרשה.
  • פתח קטן מדי במגן העור, המונע הדבקה טובה ומאפשר כניסת הפרשות אל מתחת למגן העור.
  • דליפת צואה על העור יכולה להתרחש במקרה שהסטומה בגובה פני העור או נמוכה ממנו. במקרה כזה יש לפנות לאחות הסטומה להתאמת ציוד מיוחד ושימוש באביזרי עזר מתאימים.
  • תיתכן תגובה אלרגית לשקית הניילון, לפלסטר או למוצרים הנלווים. תגובה זו מתבטאת באודם שהשוליים שלו מוגדרים היטב, לפי צורת שטח המגע שבין המוצר לעור. במקרה כזה יש להתייעץ עם האחות בדבר ציוד חלופי. בינתיים מומלץ לבודד את שקית הניילון מהעור, באמצעות כיסוי בד כותנה שנועד למטרה זו.
  • זיהום פטרייתי של העור מסביב לסטומה עלול להיווצר בתנאי חום ולחות, והוא מתבטא בגרד, אודם וקילוף העור. בעיה זו ניתנת לפתרון על ידי טיפול מקומי באמצעות תכשירים לטיפול בפטריות לפי מרשם רופא. מומלץ לפנות לאחות הסטומה לקבלת הדרכה.
  • דלקת, המתבטאת בפצעונים אדומים, נגרמת מזיהום בזקיקי השיער. חשוב לפנות לאחות סטומה לקבלת ייעוץ, הדרכה וטיפול. עד הפגישה עם האחות יש לטפל בסטומה ובאזור שסביבה במים זורמים וסבון.


אין להשתמש בחומרי חיטוי או בשמנים שעלולים לגרום נזק נוסף לעור או בעיות בהצמדת מגן העור לגוף.


עצירות או חסימת מעיים

במצב תקין האילאוסטומיה מפרישה צואה דלילה עד נוזלית במשך רוב שעות היממה. אם אין הפרשה בשקית במשך כמה שעות ומופיעות בחילות או הקאות, ייתכן שמדובר בחסימת מעיים. התסמינים (סימפטומים) של עצירות או חסימת מעיים יכולים לכלול יציאות נוזליות מרובות, שקופות כמעט ובעלות ריח רע, כאבי בטן עזים, ירידה בכמות השתן או שתן כהה, בטן תפוחה ונפיחות בסטומה. לא כל התסמינים חייבים להופיע.

סיבות לעצירות:

  • שתיית נוזלים בכמות קטנה מדי.
  • תזונה דלת תאית וסיבים (פירות וירקות).
  • חוסר פעילות גופנית.
  • נטילת תרופות העלולות לגרום עצירות.


אופן הטיפול:

  • אם יש יציאה לא רגילה מהסטומה (נוזלית יותר או דלילה) אפשר לנסות להחליף את צריכת המזון המוצק בשתיית נוזלים צלולים, תה, מרק או משקאות לספורטאים המכילים מלחים ופחמימות.
  • עיסוי הבטן באזור הסטומה עשוי לסייע להוצאת המזון החוסם, היות שלרוב החסימה נוצרת קרוב מאוד לסטומה.
  • אפשר להחליף את מגן העור ולהגדיל את פתחו בהתאם לנפיחות הסטומה.
  • במקרה של הקאות וכאשר אין יציאה מהסטומה, או אם התסמינים האחרים נמשכים כמה שעות, יש לפנות לרופא המטפל או לחדר המיון.


יש לקחת ציוד להחלפה, ולבקש מהצוות שידברו עם הרופא המטפל בך ועם אחות סטומה. בדרך כלל יינתן לך עירוי נוזלים לאיזון הנוזלים והמלחים, וכנראה שיוחדר זונדה לקיבה, יינתנו לך תרופות נגד כאבים ויעשו לך צילום רנטגן או CT כדי לברר את הסיבה לחסימה. כמו כן, ייתכן שהרופא יבדוק את הסטומה ידנית. לעיתים השימוש באמצעים אלו יסייע לפתיחת החסימה. אם הרופא ממליץ על שטיפה דרך האילאוסטומיה, יש לקרוא לאחות סטומה ולהשתמש אך ורק בציוד המיועד לכך.

חשוב לזכור כי תופעה זו היא נדירה, אך היא מלווה באי-נוחות רבה ובסיכון לאובדן נוזלים.


שלשול

שלשול מוגדר כיציאות מימיות תכופות ומרובות. באילאוסטומיה היציאות בדרך כלל דלילות, ולכן חשוב לשים לב לשינויים. סיבות לשלשול יכולות להיות מזון מקולקל, זיהום בדרכי העיכול, תרופות וטיפולים, לחץ, מתח והתרגשות.

מומלץ לנסות ולגלות אילו סוגי מזון או משקאות גורמים לתופעה זו, אך ראשית יש להרבות בשתייה, כדי להחזיר נוזלים לגוף. שלשול הנמשך למעלה מ-24 שעות מחייב פנייה לרופא. חולים המקבלים טיפול כימי או טיפול בקרינה צריכים לצפות לשינוי זמני במרקם היציאות. היציאות יכולות להיות תכופות ודלילות יותר, ויש צורך להתאים את התזונה והציוד. תרופות נגד שלשול יש ליטול אך ורק בהוראת הרופא.

מידע נוסף על ניתן לקרוא בדף המידע 'המלצות תזונה למתמודדים עם סרטן'.
לקבלת חוברת מודפסת, ללא תשלום, ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל' 1-800-599-995.
שאלות לתזונאית אפשר להפנות בפורום 'תזונה למתמודדים ולמחלימים מסרטן'.






שאלות שכיחות

למי מומלץ לספר על האילאוסטומיה?

ההתמודדות עם הסטומה היא אישית מאוד, והרצון לשתף אחרים משתנה מאדם לאדם. זכותו של כל אדם לספר על הסטומה או להסתיר את קיומה. עם זאת, יש לזכור כי סודות עלולים להקשות מאוד על ההתנהלות היומיומית. במקרה של התלבטות אם לספר, כיצד, מתי ולמי, מומלץ להתייעץ עם אחות סטומה ועם הצוות הסוציאלי במרכז הרפואי.


האם כולם יידעו שיש לי סטומה?

לא. ניתן להסתיר את הסטומה באמצעות הציוד הקיים כיום, שהוא שטוח, לא מרשרש, אטום לריחות, אמין ומאפשר ללבוש בגדים רגילים. רק האדם עצמו יודע שיש לו סטומה. אחרים אינם יודעים דבר, אלא אם בוחרים לספר להם.


איך להתכונן לנסיעה ולחופשה?

אין שום סיבה להימנע מנסיעות ומחופשות מחוץ לבית, החל בטיולים קצרים בחיק הטבע וכלה בנסיעות ממושכות בארץ או בחו"ל. עם זאת, יש לתכנן כל נסיעה בקפדנות. בתיק המסע רצוי תמיד לשאת ציוד רזרבי לכמה ימים, הכולל שקיות, ממחטות נייר, מנטרל ריח ושקיות לאיסוף הפסולת. כמו כן רצוי להצטייד ברשימת פריטים עדכנית לטיפול בסטומה.


האם אפשר להשיג ציוד בחו"ל?

לפני שנוסעים לחו"ל, מומלץ להצטייד בסיכום רפואי ובשמות וכתובות של סוכני ציוד או ארגוני בעלי סטומה במדינות בהן מבקרים. פרטים אלה ניתן לקבל בשירות 'חיים עם סטומה' של האגודה למלחמה בסרטן, טל' 03-5721618. כמו כן, ניתן להצטייד באגודה או אצל אחות הסטומה בכרטיס מיוחד לנסיעות לחו"ל, אשר הצגתו עשויה להקל את אי-הנעימות הכרוכה בעת הבדיקה במעברי הגבול.


האם כל המנותחים משתמשים באותו סוג של ציוד?

ישנם סוגים שונים, רבים ומגוונים, של אביזרים לטיפול בסטומה ולקליטת ההפרשות. התאמת הציוד תלויה בסוג הסטומה, גודלה וצורתה. אחות הסטומה בבית החולים ובקהילה תסייע לך לבחור את הציוד המתאים ביותר עבורך. עם הזמן משתנה צורת הסטומה, ובהתאם לכך ישתנה הציוד ויותאם לך בסיוע אחות סטומה.


מתי עליי לפנות לרופא?

רוב השאלות לגבי הטיפול באילאוסטומיה אינן מחייבות בדרך כלל פנייה דחופה לרופא. יוצאים מכלל זה המקרים הבאים:

  • כאבי בטן עוויתיים במשך כמה שעות, המלווים בבחילה, בהקאות ובהיעדר יציאה מהסטומה.
  • דימום רב (להבדיל מדימום טיפתי בזמן ניקוי הסטומה).
  • יציאות מרובות ונוזליות המלוות בכאבי בטן או חום וחשש לאובדן נוזלים.
  • שינוי במבנה הסטומה - צניחה או בליטה מוגזמת כלפי חוץ.
  • שינוי בצבע הסטומה - מאדום/ורוד לכחול/שחור.


היכן ניתן לקבל ייעוץ ועזרה?

ניתן לפנות לסיוע של אחיות סטומה בקופת החולים שלך או בבית החולים. לקבלת פרטים על אחות סטומה בקרבת אזור מגוריך אפשר לפנות לשירות 'חיים עם סטומה', בטל. 03-5721618.

לרשימה מעודכנת של אחיות סטומה במרכזים הרפואיים ובקופות החולים.


היכן אפשר למצוא מידע נוסף על אילאוסטומיה?

www.ostomyinternational.org

האתר הרשמי של הארגון הבינלאומי לבעלי סטומה כולל מידע על ארגוני בעלי סטומה בעולם, כתובות ואנשי קשר במדינות רבות. חשוב לבקר בו לפני נסיעה לחו"ל.


www.macmillan.org.uk

אתר בריטי על מחלת הסרטן. אמין וידידותי לגולש, גם ברמת השפה ובהירותה. מספק מידע רב. 





 

לקראת שיקום

התמודדות רגשית

קבלת הידיעה על אבחנת המחלה ועל הצורך בניתוח, גורמת בדרך כלל לתגובות רגשיות. כל אדם מגיב באופן שונה ובעוצמה שונה, וזקוק לזמן כדי להתמודד עם רגשותיו בדרכו שלו. יש לזכור כי גם בני המשפחה עוברים תהליך רגשי דומה, וזקוקים, כמו האדם שחלה, להדרכה ולסיוע. החשש מפני הבדיקות, הטיפול או הצורך באשפוז וניתוח, הוא שכיח. שיחה עם רופא, אחיות ואנשי צוות אחרים, כמו גם עם מתנדבים שחוו את התהליך בעצמם, עשויה לעזור בהפגת החששות ואי-הבהירות.

תחושות של קושי בהתמודדות עם המצב החדש, בשלבים אלה, הן שכיחות, והן מהוות חלק בלתי נפרד מהתהליך.

כדאי לדעת שקיימת אפשרות להתייעץ עם אנשי מקצוע לצורך קבלת חוות דעת נוספת.

מומלץ מאוד להיות מעורב בתהליך קבלת ההחלטות ובטיפול עצמו, וזכותו של כל מטופל לשאול את הצוות הרפואי כל שאלה בקשר למחלה ולטיפול בה או לקבל חוות דעת נוספת. מומלץ לבוא לפגישות מלווה באדם קרוב שישמע גם הוא את פרטי השיחה וכן לרשום מראש שאלות לצוות.

מידע מפורט על התמודדות רגשית לאחר אבחון של מחלת סרטן.


אינטימיות וחיי מין

ייתכן שיהיו שינויים בחיי המין של גברים ונשים עם סטומה. בניתוחים מסוג זה עלול לעתים להיגרם נזק מסוים לעצבים ולכלי הדם המעורבים בתפקוד המיני. כאבים, עייפות, חולשה, תחושת עצב או מצב רוח ירוד ואף מבוכה או חשש מדליפת הסטומה, עלולים להקשות זמנית על המטופל את היחסים האינטימיים והתפקוד המיני. ניתן לקבל הדרכה מאחות סטומה על התאמת הציוד לרגעים אינטימיים.

חשוב לזכור שהסטומה אינה מהווה מחסום לחיים האינטימיים. כמעט תמיד ישנן דרכים חלופיות לקבל ולהעניק אהבה. הצוות המטפל יכול לסייע לך במתן מידע וייעוץ לגבי השפעת המחלה והטיפולים על התפקוד המיני, ולהפנות את מי שמעוניין בכך לייעוץ מקצועי בנושא. כל אחד יכול להחליט מהו העיתוי המתאים ביותר עבורו לשם כך.

האגודה למלחמה בסרטן מציעה ייעוץ בנושאי דימוי גוף, מיניות, אינטימיות ופוריות לבעלי/ות סטומה ולחולי/ות סרטן, לבני/בנות זוגם/ן ולמי שאינו בקשר זוגי – בכל הגילים. הייעוץ כולל מידע על השפעות מחלת הסרטן על המיניות והפוריות, מידע על אפשרויות טיפול ושיקום התפקוד המיני וכן הפניה למומחים מקצועיים נוספים. השירות ניתן על ידי מטפלת במיניות בעברית, רוסית ואנגלית, בפגישה אישית, בשיחת טלפון או בזום, ללא תשלום וללא צורך בהפניה.

טל': 03-5721643 או דוא"ל: miniut@cancer.org.il

ניתן להפנות שאלות למטפלת במיניות של האגודה למלחמה בסרטן בפורום ייעוץ מיני.


לאחר השחרור מבית החולים

ככל שיחלפו השבועות שלאחר הניתוח תורגש ההתאוששות הפיזית ויחזור כושר הריכוז. ניתן לחזור בהדרגה לפעילות רגילה. עם זאת, מומלץ להימנע מעבודה פיזית קשה ומהרמת משאות כבדים במשך שישה שבועות לפחות.

מי שעבד לפני הניתוח, קרוב לוודאי שיוכל לחזור לתפקידו כעבור 8-6 שבועות, בהתאם להמלצות הרופאים, ולמידת המאמץ שיש להשקיע בעבודה. כדאי ורצוי להודיע לרופא ולאחות המרפאה שעברת ניתוח - כדי לאפשר להם להזמין עבורך ציוד, לערוך ביקור בית סמוך לשובך הביתה ולערב את אחות הסטומה באזור המגורים.

בזמן השחרור מבית החולים ייקבעו לך פגישות לביקורת ולמעקב במרפאה כירורגית ו/או אונקולוגית. חשוב להקפיד ולהגיע לפגישות המעקב בתאריכים שנקבעו. בהמשך, חשוב להיות במעקב סדיר אצל אחות סטומה פעם בשנה או לפי הצורך.

לביקורים במרפאה יש להביא מסמכים רפואיים אישיים וציוד החלפה לסטומה. עם ההחלמה מהניתוח והביטחון הנרכש בטיפול בסטומה, קרוב לוודאי שיגבר הרצון לשוב לפעילות חברתית או ספורטיבית. פעילות כזאת היא חשובה ומומלצת, למען השיקום והחזרה לחיים בריאים ופעילים.

חשוב לזכור: בכל יציאה מהבית, יש להצטייד באביזרים ובציוד לטיפול בסטומה ובבגדים להחלפה.





 

מערך הסיוע, המידע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן - לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם

למידע על מערך המידע של האגודה למלחמה בסרטן




מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
ייעוץ מקצועי:
רינה דיכל, אחות אונקולוגית ומומחית קלינית בטיפול תומך, האגודה למלחמה בסרטן;

חגית יונה, מתאמת נושא פצע וסטומה, המרכז האוניברסיטאי סורוקה.

תודתנו נתונה ל:
יהודית מריל, לשעבר אחות מתאמת טיפול בפצעים וסטומה, שירותי בריאות כללית, מחוז דן-פתח תקווה;

ליויה כסלו, אחות ראשית, האגודה למלחמה בסרטן.
מרץ 2024
*הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מיועד לגברים ולנשים כאחד.