לתרומה
חפש
ילדים ומתבגרים חולי סרטן
מבוא ונתונים

מבוא ונתונים על מחלות הסרטן בילדים ומתבגרים

עוד בנושא

בשנים האחרונות חלה עלייה בשיעור הילדים המחלימים ממחלת הסרטן. כיום, ישנן שיטות טיפול רבות המסוגלות להביא, ברוב המקרים, להבראה מלאה, לעלייה בתוחלת החיים של החולה, לחזרה לשגרת החיים הרגילה של גיל הילדות או לתקופות של הפוגה מהמחלה. טיפול במחלת הסרטן בגיל הילדות מציב דרישות מורכבות ומסובכות בפני החולים ובפני אלו המעניקים להם סעד ותמיכה.

דף מידע זה נכתב עבורך ההורה, עבור הילד ועבור בני משפחתך, ומטרתו לעזור לכם להתמודד עם מחלת הסרטן על היבטיה השונים. המידע משמש מדריך כללי בלבד, ועוסק בדרכי האבחנה, הגילוי, הטיפול וההתמודדות עם המחלה. יש לזכור שדף המידע אינו בא במקום הייעוץ הישיר של הצוות המטפל העומד לרשותכם בכל בעיה ושאלה המתעוררת אצלכם. הטיפול בילדים חולי סרטן מתנהל במסגרת פרוטוקולים בינלאומיים או פרוטוקולים מקומיים. האיגוד הישראלי להמטולוגיה ואונקולוגיה ילדים מרכז בארץ את הטיפול בילדים חולי סרטן במסגרת פרוטוקולים מוסכמים, המשפרים את איכות הטיפול והמעקב.

היכנסו לפורום להורים שילדם חלה בסרטן למענה על שאלות בנושאים מגוונים, כגון: אבחנה, בדיקות, התמודדות עם המחלה, טיפולים, טיפולים חדשניים שיעילותם עד כה לא הוכחה ועוד.
למען הילדים ונגד המחלה - טיפול רב תחומי בילדים חולי סרטן לחצו כאן לפעילויות האגודה למלחמה בסרטן למען ילדים חולי סרטן


המידע המובא כאן כולל סוגי מחלות סרטן שונים. מטבע הדברים, מופיע כאן גם מידע אשר אינו מתייחס למחלת ילדכם. קראו והיעזרו במה שנכון ומתאים לכם ולילדכם!

נתונים כלליים על מחלות הסרטן בילדים ובמתבגרים

שכיחות הסרטן בילדים ובמתבגרים נמוכה מאוד. בארץ מאובחנים כ-500 מקרים חדשים בשנה. באירופה ובארה״ב מאובחנים 180-120 מקרים למיליון תושבים. גם מחלות הסרטן המאובחנות בילדים ובמתבגרים שונות מאוד ממחלות הסרטן המאובחנות במבוגרים.

מחלת הסרטן השכיחה ביותר בגיל הילדות היא לוקמיה (סרטן הדם) המהווה כ-30% מכלל מחלות הסרטן בילדים ומתבגרים. גידולים סרטניים במוח (מדולובלסטומה, אסטרוציטומה, אפנדימומה) מהווים 20-15%, ומחלת סרטן במערכת הלימפה (לימפומה ע"ש הודגיקין, ע"ש בירקיט או אחרות) מהווה כ-15-10%.

שאר שיעורי היארעות מחלות סרטן בילדים:

  • סרטן המערכת הסימפתטית (נוירובלסטומה): 10-5%
  • סרטן הכליה (גידול ע"ש וילמס): 7-5%
  • סרטן העצמות (סרקומה ע"ש יואינג, אוסטיאוסרקומה): 8-7%
  • סרטן הרקמות הרכות (רבדומיוסרקומה): 6-5%
  • סרטן הכבד (הפטובלסטומה, הפטוקרצינומה): 4-3%
  • גידולים במערכת המין (שחלות, אשכים): 4%
  • רטינובלסטומה (עין): 2-1%
  • גידולים נדירים כמו קרצינומה בלוע האף (נזופארינקס) או בבלוטת התריס ומלנומה, במיוחד במתבגרים. גילם השכיח של חולי סרטן צעירים הוא 6 שנים, כאשר בכ-50% מהם המחלה מופיעה בגיל 5-4. שכיחות מחלות הסרטן גבוהה יותר בבנים מאשר בבנות.

דוח נתונים על מחלות הסרטן השכיחות בילדים ובמתבגרים

מחלת הסרטן והדעות הקדומות הקשורות בה

המונח ׳סרטן׳ הוא מונח היסטורי שניתן על ידי אבי הרפואה היוונית היפוקרטס. הוא כינה את המחלה בשם זה מאחר ומראה הגידול הזכיר לו את זרועותיו של הסרטן. בסוף המאה ה-19 כבר היו ידועות מספר מחלות סרטן שונות, ובחלק מהמקרים אף הצליחו לרפא את החולה באותה תקופה. במאה הנוכחית חקר מחלות הסרטן תפס תאוצה מרשימה, והידע אודותיה הלך וגדל. כיום, מקובל להשתמש במונח ׳אונקולוגיה׳ (תורת הסרטן), המתייחס למידע והטיפול במחלות אלו.

שמות רבים ניתנו למחלת הסרטן: סרטן, מחלה ממארת, מחלה גידולית. ריבוי השמות נובע מהדימוי שיש למחלה זו, של מחלה קשה שאינה ניתנת לריפוי. האמת היא שכיום הרפואה המודרנית מצליחה להתגבר במקרים רבים על המחלה, והיא בהחלט ניתנת לריפוי, במיוחד בגיל הילדות.

המונח ׳סרטן׳ מתייחס לקבוצת מחלות שהמשותף להן והמאפיין אותן הוא התפתחות גידול כלשהו, שמקורו בחלוקה בלתי מרוסנת של תא בודד או מספר קטן של תאים. סוג המחלה נקבע בהתאם לסוג התא הראשוני שהחל בהתחלקות הפראית והבלתי מבוקרת.

לתא סרטני שתי תכונות עיקריות:

  • התחלקות בלתי פוסקת ובלתי מבוקרת.
  • נדידה באמצעות מערכת הדם והלימפה, התיישבות במקום מרוחק, ויצירת גידולים משניים הנקראים גרורות (מטסטזות). 

חלק מהגורמים המשפיעים על הפיכתו של תא בריא לתא סרטני אינם ידועים, אך חלקם נובעים מרקע תורשתי של הילד, מגורמים ויראליים (נגיפים) או מגורמים סביבתיים. סביב מחלת הסרטן רווחות ונפוצות בחברה אמונות רבות, שמקורן באותם ימים בהם הידע הרפואי אודות מחלת הסרטן היה מצומצם. להלן רשימה של תפיסות ואמירות מוטעות הנפוצות בציבור כאשר התשובות לכולן היא שלילית:

  • מחלת הסרטן היא מחלה שכולם מתים ממנה - לא נכון!
  • למחלת הסרטן אין תרופה - לא נכון!
  • מחלת הסרטן היא מחלה מידבקת - לא נכון!
  • במחלת הסרטן אי אפשר לטפל - לא נכון!
  • כדאי שהילד לא ״דע על מחלתו - לא נכון!
  • ילדים חולי סרטן נשארים קירחים - לא נכון! מדובר בתקופה קצרה בלבד, לאחר הטיפול הכימי. בטיפול קרינתי - תלוי במנת הקרינה, ובכל מקרה, רק כאשר הקרינה מכוונת לאזור הראש.
  • כדאי שהמשפחה כולה לא תדע על המחלה - לא נכון!
  • ילדים חולי סרטן מבודדים מחברת ילדים בריאים - למחלה אין קשר לבידוד חברתי, למעט בשלבי טיפול מסוימים המחייבים בידוד זמני. רצוי מאוד לשמור על מערכות היחסים החברתיים של הילד.
  • כדאי שבבית הספר לא ידעו על המחלה - לא נכון, לא אפשרי, ולא רצוי!
  • ילדים חולי סרטן נפגעים בהישגיהם בלימודים - לא בהכרח. מצב זה תלוי ביכולתו האישית של הילד, בתמיכה שהוא מקבל בזמן הטיפולים ובמאמצים שהוא משקיע.

כיום חלה התקדמות רבה ביכולת הריפוי של המחלה, ועל כן יש עלייה משמעותית בסיכויי ההחלמה!

פורום להורים שילדם חלה בסרטן
פורום להורים שילדם חלה בסרטן
קרא עוד
עודכן לאחרונה: מאי 2020
תודתנו נתונה ל:

ד"ר שפרה אש, מנהלת המערך להמטו-אוקולוגיה והשתלות מח עצם בילדים, בית החולים לילדים ע"ש רות רפפורט, המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה; יו"ר האיגוד להמטו-אונקולוגיה ילדים,

פרופ' מרים בן הרוש, לשעבר מנהלת המערך להמטו-אונקולוגיה והשתלות מח עצם בילדים, סגנית מנהלת בית החולים לילדים ע"ש רות רפפורט, המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה,

פרופ' יצחק יניב, מנהל המערך להמטולוגיה-אונקולוגיה לילדים ע"ש פרופ' רנה זייצוב, מרכז שניידר לרפואת ילדים,

עו"ס מחלקת שיקום ורווחה באגודה למלחמה בסרטן

פברואר 2021 - מסגרת סל הבריאות הורחבה לכלול פרופיל מולקולארי רחב של גידולים סולידיים והמטולוגיים לצורך התאמת טיפול עבור ילדים ומתבגרים 
מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על סרטן בילדים. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.

© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן.