לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

סיגריה אלקטרונית

עוד בנושא
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון
שאלות ותשובות על העישון
עישון כפוי (פסיבי)
עישון מיד שלישית
גמילה מעישון
נזקי עישון טבק ומוצריו
מה נכנס לגוף בכל שאיפה של סיגריה?
סיגרים, מקטרות
נרגילה? חס וחלילה!
סיגריה אלקטרונית
מחקר חדש: עישון סיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער מעלה את הסיכון להידבק בקורונה פי 5
עמדת מומחים על מוצרי טבק כדוגמת ה- IQOS
עישון בקרב בני נוער וצעירים
השפעת העישון על הסביבה והאקלים
נתונים על עישון
חקיקה בנושאי עישון
סקירת מאמרים בנושא עישון
טופס דיווח על עישון בניגוד לחוק: גלאי - עשן
תחרות למניעת עישון בין בתי ספר
פעילויות האגודה לקידום המאבק בעישון
אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי בנושא פיקוח בתחום הטבק
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון - 31.5.2023
סמס-הפסק לחיילים
חכם בשמש
קרינה אלקטרומגנטית
תזונה ומשקל תקין
פעילות גופנית
כללים לחיים בריאים
אלכוהול וסרטן
גנטיקה וסרטן
גורמי סיכון סביבתיים
מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד
מניעת סרטן המעי הגס
מניעת סרטן צוואר הרחם
המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה למניעת סרטן
הרצאות בנושאי מניעת סרטן


מבוא

מהי סיגריה אלקטרונית?

רכיבי הסיגריה האלקטרונית

סיכונים בריאותיים אפשריים של סיגריה אלקטרונית

סיגריה אלקטרונית ובני נוער וצעירים

עישון כפוי של סיגריות אלקטרוניות

סיגריה אלקטרונית והיריון

הסיגריה האלקטרונית ובטיחות

סיגריה אלקטרונית וגמילה מעישון

סיגריה אלקטרונית לעומת סיגריה רגילה

רגולציה

לסיכום





נייר עמדה של האגודה למלחמה בסרטן בנושא סיגריה אלקטרונית והנזק לבריאות המעשן, הסובבים והסביבה

מלוא היקף הנזקים הבריאותיים בשימוש בסיגריות אלקטרוניות טרם נחשף, היות והמוצר חדש יחסית ואין עדיין מספיק נתונים ממחקרים ארוכי טווח על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית, או הנחשפים לעישון פסיבי של הסיגריה. ולכן, בנייר עמדה זה אנו נסמכים גם על מחקרי מעבדה, כפי שנעשה בעבר במקרה של סיגריות רגילות.

נכון להיום, מתחילות להיחשף עדויות על הסכנות לטווח הקצר והבינוני בשימוש בסיגריות אלקטרוניות.



קמפיין של האגודה למלחמה בסרטן - בין הראשונים בישראל ובעולם - על נזקי סיגריות אלקטרוניות וסימני השאלה על השלכות השימוש לאורך זמן.




מהי סיגריה אלקטרונית?

סיגריות אלקטרוניות הן קבוצה מגוונת של מתקני אידוי המדמים את פעולת העישון ומשמשים תחליף עישון רגיל לשם צריכה של ניקוטין. מכשירים אלו מכילים בדרך כלל ניקוטין, טעמים ותוספים נוספים שאותם שואף המשתמש באמצעות תרסיס (אירוסול).


מוצר זה נבדל מהסיגריה הרגילה בכך שאינו מכיל עלי טבק או תהליך של בעירה, אלא מכיל ניקוטין נוזלי, ומנגנון הפעולה שלו כולל סוללה חשמלית אשר מחממת את הניקוטין. עם החימום, הופך הניקוטין הנוזלי לאדים. החימום מופעל באמצעות שאיפה של הסיגריה על ידי המשתמש, השואף את הניקוטין שעבר אידוי, וכך הסיגריה האלקטרונית מספקת מראה ותחושה הדומים לעישון [1].





רכיבי הסיגריה האלקטרונית

ישנם סוגים ועיצובים שונים של סיגריות אלקטרוניות, אך לרוב הרכבם ואופן הפעלתם דומה. ברובם יש סוללה, סליל חימום, מכשיר שהופך את נוזל הניקוטין לתרסיס, מחסנית המכילה את הניקוטין הנוזלי, ורכיב ממנו נשאפים האדים.


נוזלי הסיגריות האלקטרוניות מכילים בדרך כלל ארבעה מרכיבים עיקריים: ניקוטין, חומרי טעם, מים וחומרים המייצרים את אדים (לרוב פרופילן גליקול או גליצרול). בזמן החימום, החומרים המייצרים את האדים יוצרים תרסיס מהניקוטין ומהטעמים של הסיגריה האלקטרונית. הפרופילן גליקול או הגליצרול עוברים פירוק חלקי במגע עם סליל החימום ונוצרים חומרים נדיפים.


בנוזלי הסיגריות אלקטרוניות נמצא מספר רב של חומרים רעילים וחומרים מסרטנים, כולל אלדהידים, ניטרוזאמינים, מתכות, אלקלואידים של טבק ופחמימנים ארומטיים פוליציקליים [2,3].


לפי דו"ח הוועדה המייעצת של מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) שפורסם בפברואר 2018, ישנן עדויות משמעותיות כי התרסיס הנשאף בסיגריה אלקטרונית מכיל מתכות ומקורן יכול להיות הסליל המתכתי המשמש לחימום נוזלי הסיגריות האלקטרוניות, רכיבים אחרים של מכשיר הסיגריה האלקטרונית או נוזל הסיגריה האלקטרונית.


לפי הדוח, ההשפעה המזיקה והמסוכנת של הניקוטין לבריאות כמרכיב בעשן דחוס ידועה זה שנים רבות, אך עדיין אין מחקרים ארוכי טווח על השפעתו על הבריאות כאשר הוא נשאף בתרסיס. בהתאם, טרם נחשפה השפעתם של חומרי הטעם והריח המצויים בסיגריה אלקטרונית היות והם נבדקו בעבר כחלק מרכיבי תזונה ולא כמרכיבים נשאפים, המגיעים לזרם הדם דרך הריאות.





סיכונים בריאותיים אפשריים של סיגריה אלקטרונית

מחקר אשר פורסם באוקטובר 2017 מראה כי סיגריה אלקטרונית עלולה לגרום נזק למערכת החיסונית של הריאות [4]. מחקר אחר מראה כי סיגריות אלקטרוניות ללא טבק, בטעם דובדבנים, עלולות לחשוף את המשתמשים בהן לרעילות עקב ריכוז גבוה של חומר כימי המצוי בהן (בנזלדהיד, benzaldehyde)כ[5].


ישנן עדויות ראשוניות ומוגבלות, לפיהן התרסיס בסיגריה אלקטרונית יכול לחולל נזקים לדנ"א אנושי [1]. מחקר מעבדה אשר פורסם בפברואר 2018, מצא כי סיגריה אלקטרונית מכילה חומרים כימיים אשר משפיעים על יצירת נזק לדנ"א בתאי הריאות, שלפוחית השתן ולב של עכברים ומשפיעים לרעה על תהליכי תיקון דנ"א בתאי הריאות. לפי החוקרים, שימוש בסיגריה אלקטרונית עלול להעלות את הסיכון להתפתחות גידולים סרטניים בריאות, בשלפוחית השתן ולמחלות לב [6].


מחקר אשר פורסם בפברואר 2019, מצא בקרב מעשני סיגריות אלקטרוניות למעלה מ-1,000 שינויים גנטיים הקשורים ישירות להתפתחות גידולים סרטניים בחלל הפה. במחקר נלקחו דגימות תאים מחלל הפה של מעשנים, משתמשי סיגריות אלקטרוניות ולא מעשנים. בקרב קבוצת המעשנים ומשתמשי הסיגריות האלקטרוניות נמצאו באופן מובהק שינויים מולקולריים גנטיים רבים יותר, לעומת קבוצת הלא מעשנים [7].


לפי דו"ח הוועדה המייעצת ל - FDA שפורסם בפברואר 2018, יש עדויות משמעותיות לכך שקצב הלב עולה לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין ועדויות לעליית לחץ דם דיאסטולי, אולם בזמן כתיבת הדוח טרם הצטברו עדויות בנוגע לסיכונים ארוכי הטווח של הסיגריה האלקטרונית על שינויים בקצב הלב, לחץ דם ותפקודי הלב [1].


מאז התפרסמו עדויות נוספות כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות מעלה סיכון לעליית לחץ דם.


ביוני 2018, פורסם מחקר אשר בדק השפעת השימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב אנשים בעלי לחץ דם גבוה המאוזן תרופתית. במחקר נמצא סיכון מוגבר לעליית לחץ דם בקרב משתמשי סיגריות אלקטרוניות [8]. מחקרים נוספים מצאו סיכון מוגבר ליתר לחץ דם בשימוש בסיגריות אלקטרוניות [9] ואף ברמה גבוהה יותר מסיגריות רגילות [10].


בינואר 2019 פורסם מחקר אשר מצא קשר בין שימוש יומי בסיגריות אלקטרוניות ובין סיכון לאוטם שריר הלב [11].


בתחילת פברואר 2019, במהלך כנס ISC) International Stroke Conference)  הוצגו תוצאות מחקר חדש מתוך סקר שכלל 400,000 משיבים (סקר BRFSS), ולפיו קיים סיכון מוגבר משמעותית לאוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר לאנגינה או מחלת לב כלילית בקרב משתמשים בסיגריות אלקטרוניות, בהשוואה לאלו שלא השתמשו בסיגריות אלקטרוניות [12].




e

קמפיין של האגודה למלחמה בסרטן שמתמקד בסכנות הסיגריה האלקטרונית ומבוסס על מחווה לקמפיין הביישנים המיתולוגי ועטור הפרסים, שהופק עבור האגודה למלחמה בסרטן על ידי גיתם BBDO.





תרומה לאגודה למלחמה בסרטן







סיגריה אלקטרונית ובני נוער וצעירים

מחקרים שונים מראים על עלייה דרמטית בעישון סיגריות אלקטרוניות בשנים האחרונות בקרב בני נוער.

בדצמבר 2018 פרסם ראש שירותי בריאות הציבור האמריקני (Surgeon General) הודעה בה התייחס לשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב צעירים כמגפה [13]. על פי סקר של ה-FDA וה-CDC בקרב תלמידי תיכון מ-2018 [14], מעולם לא נצפתה עלייה כה מהירה בשימוש בחומרים שנויים במחלוקת בקרב צעירים כמו בזו של הסיגריות האלקטרוניות בשנה האחרונה, והשימוש בהם הרקיע שחקים לרמה של מגפה.


לדברי ראש שירותי הבריאות, כל שימוש בסיגריות אלקטרוניות בצעירים אינו בטוח, גם אם הוא אינו מתפתח לעישון סיגריות. לדבריו, התרסיס של הסיגריות האלקטרוניות אינו בלתי-מזיק, ומרבית הסיגריות האלקטרוניות מכילות ניקוטין הגורם להתמכרות. החשיפה לניקוטין בגיל ההתבגרות יכולה להזיק לתהליך התפתחות המוח, ולהשפיע על הלמידה, הזיכרון והקשב, וכן להגביר את הסיכון להתמכרות עתידית לחומרים מסוכנים אחרים, כמו מריחואנה. נוסף על הניקוטין, התרסיס עלול לסכן ישירות את המשתמשים עצמם ולחשוף באופן פסיבי את עוברי האורח לחומרים מסוכנים אחרים, לרבות מתכות כבדות וחלקיקים רעילים. כמו כן הוא הזהיר מפני ההתמכרות לניקוטין והסיכונים הבריאותיים הכרוכים בשימוש זה במשך החיים. סיגריות אלקטרוניות רבות מגיעות בטעמים המושכים צעירים, וחלק מהטעמים מכילים כימיקלים בעלי סיכון בריאותי.


נייר העמדה של האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים בנושא סיגריות אלקטרוניות, אשר פורסם בפברואר 2019, עסק גם הוא בהשפעה הנוירוטוקסית של הניקוטין על התפתחות המוח בגיל ההתבגרות ועל הפגיעות המוגברת בגיל זה להתמכרות. ככל שהחשיפה לניקוטין מתרחשת בגיל צעיר יותר כך נוצרת התמכרות חזקה יותר וקושי גדול יותר להיגמל [15].


ככל הנראה, חברות הטבק ערות היטב לכך, וברחבי העולם משתמשות חברות המשווקות סיגריות אלקטרוניות בטקטיקות שנועדו לפתות משתמשים צעירים להאדרת הסיגריות האלקטרוניות, בניסיון להפוך אותן אטרקטיביות לצעירים. הסיגריות האלקטרוניות משווקות בערוצים המגיעים לצעירים: טלוויזיה, נקודות מכירה, מגזינים, פעילויות קידום מכירות, רדיו ואינטרנט. הנושאים המשמשים בשיווק סיגריות אלקטרוניות כוללים תוכן מיני וציטוטים של לקוחות שבעי רצון, בדומה לנושאים ולשיטות שהיו נהוגים בעבר והוכחו כיעילים בשיווק ופרסום סיגריות רגילות למתבגרים וצעירים [16]. בשיווק ישנו דגש רב על האפשרות של מתבגרים להשתמש במוצרי העישון בחשאיות [17].


כמו כן, מחקרים מראים כי חברות המשווקות ניקוטין נוזלי (e-juice) נוקטות שיטות שיווק שהוכחו יעילות בקרב בני נוער וצעירים ואשר נאסרו לשימוש בשיווקן של סיגריות רגילות, כגון שימוש בהנפשה ודמויות מצוירות במסגרת קמפיינים בפלטפורמות מדיה חברתית. דבר זה מתאפשר עקב חוסר בהירות רגולטורי לגבי אילו מההגבלות החלות על סיגריות רגילות חלות גם על הניקוטין הנוזלי [18].


באוגוסט 2018 פורסם כי ה-FDA פתח בחקירה בנוגע לאסטרטגיות השיווק של מותגי סיגריות אלקטרוניות שונים, ובכללם JUULד[19].

בין היתר לאחר שפורסם בתחילת אותו חודש כי חברת JUUL מקדמת מכירות ברשתות חברתיות שבני נוער מרבים להשתמש בהן [20].


אחת השאלות שנבדקות במחקרים היא האם שימוש בסיגריה אלקטרונית מוביל לעישון סיגריות רגילות בקרב בני נוער וצעירים?


קיימות עדויות משמעותיות לפיהן שימוש בסיגריה אלקטרונית יכול להגביר את השימוש בסיגריה רגילה בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים [1].


סקירת מחקרים רחבה מאוד אשר פורסמה בכתב העת JAMA Pediatrics בשנת 2017 נועדה לבדוק את הקשר בין עישון סיגריות רגילות לסיגריות אלקטרוניות בקרב אלפי בני נוער וצעירים בגילאי 30-17. הסקירה מראה כי עישון סיגריות אלקטרוניות מעלה את הסיכון לעישון סיגריות רגילות [21]. בני נוער רבים המבקשים להיגמל מסיגריות רגילות, משתמשים בסיגריה אלקטרונית, אולם היעילות של סיגריה אלקטרונית כאמצעי גמילה מסיגריות עומדת בספק, נוכח שיעורים גבוהים של בני נוער שמשתמשים בסיגריה הרגילה והאלקטרונית במקביל [22].


קיים חשש כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות בצעירים קשור באופן הדוק לשימוש במוצרי טבק אחרים, ומחקרים מצביעים על סבירות גבוהה שצעירים המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות יעשנו גם סיגריות רגילות [23,24].


מחקר שהתבצע במאי 2018 בקנדה הראה כי בני נוער אשר אינם בקבוצת סיכון להתחלת עישון ואשר משתמשים בסיגריה אלקטרונית, התנסו בסיגריה רגילה באחוזים גבוהים הרבה יותר מבני נוער אשר אינם משתמשים בסיגריה אלקטרונית. מחקר זה מעלה דאגה שחברות הטבק מחדירות למעשה את הסיגריות הרגילות לאוכלוסיות חדשות של בני נוער, אשר על פי הערכות היו בסיכון נמוך להתחלת עישון ללא החשיפה לסיגריה אלקטרונית [25].


לעומת זאת, מחקר גדול אשר נערך בבריטניה וכלל כ-60 אלף בני נוער בשנים 2017-2015, קבע כי ברוב המקרים, בני הנוער אשר מעשנים סיגריה אלקטרונית לא יעברו לעשן סיגריות רגילות [26].


מחקרים מראים כי סיגריות אלקטרוניות גורמות לנזקים בריאותיים בקרב בני נוער, גם אם הן אינן בהכרח מעודדות התחלת עישון סיגריות רגילות [27].





עישון כפוי של סיגריות אלקטרוניות

התרסיס שנוצר בסיגריות אלקטרוניות נשאף ולאחר מכן ננשף על ידי המעשן, וחלק מן התרסיס משוחרר ישירות לתוך הסביבה ויכול לגרום לסובבים לחשיפה מיד שנייה ולחשיפה מיד שלישית לחומרים רעילים ומסרטנים ידועים שנמצאו באדי סיגריות אלקטרוניות [14].


על פי סקירת מחקרים נרחבת אשר פורסמה בשנת 2016 לגבי עישון יד שנייה של סיגריות אלקטרוניות, חשיפה פסיבית לחומרים כימיים שונים אשר נפלטים במהלך עישון סיגריות אלקטרוניות, עלולה לגרום לבעיות בריאותיות, בהן פגיעה במערכת הנשימה והלב [28].


החוקרים מדגישים את העובדה כי חשיפה לניקוטין עלולה לגרום נזק להתפתחות בצורה משמעותית גם בתקופת ההתבגרות והבגרות הצעירה (ולא רק בינקות), וזאת מכיוון שהמוח האנושי ממשיך להתפתח גם בעשור השלישי של החיים. גירויים שונים אשר מזיקים למוח, כדוגמת חשיפה לניקוטין, יכולים לפגוע בתפקודים הקוגניטיביים, יכולות למידה וזיכרון [28]. מחקר אחר הראה כי אדי הסיגריות האלקטרוניות גורמים נזק לתאים, עם וללא קשר לניקוטין. החוקרים קוראים לבצע בדחיפות מחקרים נוספים שיבחנו את הנזק הפוטנציאלי לסרטן [29].


מחקר מיוני 2018 מצא כי חשיפה לעישון סיגריות אלקטרוניות יכול להביא לספיגה של ניקוטין בכמות העולה משמעותית על ספיגה של ניקוטין מאוויר נקי. אמנם הספיגה של ניקוטין כתוצאה מעישון כפוי של סיגריה אלקטרונית פחותה מאשר מספיגה מעישון כפוי של סיגריה רגילה, אך הספיגה היא משמעותית מספיק על מנת לסכן אוכלוסיות אשר פגיעות להשפעות הניקוטין כמו ילדים ונשים בגיל הפוריות [30].





סיגריה אלקטרונית והיריון

מתוך סקירת מחקרים נרחבת על רעילות הניקוטין והשפעתו על שלבי ההתפתחות של תינוקות, ילדים וצעירים, שפורסמה בשנת 2017, עולה כי נשים בהיריון אשר נחשפות למוצרי ניקוטין ללא בעירה, נמצאות בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת, לידה של עובר מת, או לידת עובר אשר סובל ממומים שונים באזור ראש-צוואר [31].


לפי דו"ח הוועדה המייעצת ל-FDA  בנושא סיגריות אלקטרוניות מפברואר 2018, אין מספיק עדויות וישנן עדויות סותרות לגבי ההשפעות של הסיגריה האלקטרונית על התפתחות העובר בזמן היריון, ואין עדיין מחקרים המאפשרים לקבוע אם סיגריות אלקטרוניות משפיעות או לא משפיעות על תינוק שנולד לאם מעשנת [1].


עם זאת, נייר העמדה של האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים בנושא סיגריות אלקטרוניות, אשר פורסם בפברואר 2019, מתייחס להשפעה המזיקה של ניקוטין על העובר המתפתח [14].





הסיגריה האלקטרונית ובטיחות

ישנן עדויות חד-משמעיות לפיהן סיגריות אלקטרוניות עלולות להתפוצץ ולגרום לכוויות ופציעות נוספות, וכן כי שתייה או הזרקה של נוזלים מסיגריה אלקטרונית עלולות להיות קטלניות [15,1].


העיתונות הישראלית והעולמית מדווחת בשנים האחרונות על הנזקים והסיכונים הבטיחותיים של השימוש בסיגריה האלקטרונית. מקבץ דוגמאות מצומצם:


יולי 2017: סיגריה אלקטרונית התפוצצה בתיק של אישה בבלרוס [32].


ינואר 2017: סיגריה אלקטרונית התפוצצה בפיו של צעיר מארה"ב וגרמה לכוויות ואיבוד שיניים [33].


מאי 2013: נפטרה נעמי אלבז, פעוטה כבת שנתיים וחצי מירושלים, בבית החולים הדסה עין כרם, לאחר ששתתה טיפות ניקוטין מסיגריה אלקטרונית של אביה [34].


פברואר 2019: סיגריה אלקטרונית התפוצצה בפניו של צעיר שעישן ברכבו וגרמה למותו [35].





סיגריה אלקטרונית וגמילה מעישון

האם שימוש בסיגריה אלקטרונית מוביל מעשנים להשתמש בסיגריה אלקטרונית במקביל לסיגריה רגילה (Dual Use) במקום להיגמל? האם מעבר לעישון סיגריות אלקטרוניות נחשב גמילה מעישון?

ישנה מחלוקת בנוגע ליכולתן של סיגריות אלקטרוניות לסייע בגמילה מעישון. ארגוני הבריאות הבריטיים נמצאים בצד המצדד בסיגריות אלקטרוניות כאמצעי גמילה. מחקר מ- 2017 במימון הארגון הבריטי לחקר הסרטן (Cancer Research UK)  הראה כי בגופם של אנשים אשר עברו לסיגריה אלקטרונית, במקום סיגריה רגילה, לתקופה של 6 חודשים לפחות, נמצאו רמות נמוכות באופן משמעותי של רעלנים וחומרים מחוללי סרטן. תוצאות אלו לא נצפו בקרב אנשים אשר השתמשו בסיגריה אלקטרונית וגם עישנו סיגריה רגילה [36]. על פי עמדת משרד הבריאות בבריטניה, השימוש בסיגריה אלקטרונית בטוח משמעותית יותר מעישון סיגריה רגילה. על פי טענות אלו, חומרים מחוללי סרטן אשר מצויים בסיגריה רגילה אינם מצויים בסיגריה האלקטרונית, ואם הם כן מצויים, הכמויות הן זניחות - פחות מ-5%. בהתאם לכך, מעשנים אשר עוברים להשתמש בסיגריה אלקטרונית מפחיתים באופן דרמטי את הסיכון הבריאותי הנלווה לעישון [37]. מחקר חדש שהתבצע בארה"ב והתפרסם ב- 2018 בדק הפסקת עישון וגמילה של 12 חודשים בקרב מבוגרים בגילים 44-25. על פי המחקר, שימוש בסיגריות אלקטרוניות היה קשור לעלייה במקרים של הפסקת עישון ל-12 חודשים ובעלייה של מקרי הגמילה בקרב מעשנים [38].


בפברואר 2019 פורסם מחקר ממומן על ידי המכון הלאומי לחקר הבריאות ומחקר הסרטן בבריטניה אשר מצא כי סיגריות אלקטרוניות יעילות יותר בהשגת יעד הפסקת העישון בהשוואה לטיפול בתחליפי ניקוטין, כאשר השימוש במוצרים אלה מלווה בתמיכה התנהגותית [39].


לעומת זאת, רוב ארגוני בריאות ברחבי העולם ובכללם בישראל, נוקטים מדיניות שונה לחלוטין ומזהירים מפני הנזק הבריאותי הכרוך בשימוש בסיגריות אלקטרוניות, כמו גם מהעובדה שעדיין אין מספיק מחקר על ההשלכות ארוכות הטווח העלולות לבוא לידי ביטוי. דו"ח הוועדה המייעצת ל-FDA בנושא סיגריות אלקטרוניות (פברואר 2018), מדגיש כי העדויות בנושא תרומתן של סיגריות אלקטרוניות לגמילה מעישון, הן מוגבלות [1]. מחקרים אחרים מראים כי השימוש בסיגריה אלקטרונית מגביר את הקושי להיגמל מעישון [40, 41]. מחקר נוסף מ- 2018 מצא כי סיגריות אלקטרוניות אינן יעילות בגמילה מעישון ואין קשר בין שימוש בסיגריה האלקטרונית לירידה בשימוש בסיגריה רגילה [42].





סיגריה אלקטרונית לעומת סיגריה רגילה

לפי דו"ח הוועדה המייעצת ל-FDA  בנושא סיגריות אלקטרוניות (פברואר 2018), אין עדיין מחקרים המאפשרים לקבוע אם עישון סיגריות רגילות ואלקטרוניות במקביל משפיע על תחלואה ותמותה בהשוואה למעשנים סיגריות רגילות בלבד [1].


ישנן עדויות חד-משמעיות כי מעבר מוחלט לעישון סיגריות אלקטרוניות במקום סיגריות רגילות מפחית את החשיפה של המעשן לחומרים רעילים ומסרטנים שנוכחים בסיגריות רגילות, אך עדיין ישנה חשיפה לחומרים רעילים בהשוואה להפסקת עישון. מהדו"ח עולות עדויות חד-משמעויות כי סיגריות אלקטרוניות מעלות ריכוזי חלקיקים וניקוטין באוויר בסביבה מקורה, ובנוסף לניקוטין, רוב הסיגריות האלקטרוניות מכילות ופולטות מספר רב של חומרים רעילים. סוג החומרים המצויים בסיגריה אלקטרונית ומאפייניהם תלוי במכשיר האידוי ואופן השימוש בו. כמו כן, ישנן עדויות שסיגריות אלקטרוניות מכילות מתכות [1].


באוגוסט 2018, בנייר עמדה של האגודה האירופית לבריאות הציבור, פורסם כי לא ניתן לקבוע כי בסיגריות אלקטרוניות נזק מופחת ביחס לסיגריות רגילות [43].





רגולציה

במאי 2016 הודיע ה-FDA  על שורת צעדים והנחיות חדשות שיגנו על האמריקנים מפני סכנות הטבק. הפיקוח על הסיגריה האלקטרונית יאפשר לפעול לטובת בריאות הציבור, והצעדים שיינקטו יאפשרו להגן על הדור הצעיר מפני התמכרות לניקוטין ולספק למבוגרים מידע מהימן שיאפשר להם לקבל החלטות מושכלות. ה-FDA  כלל גם הנחיות נוספות לגבי סיגריות אלקטרוניות:

  • הגבלות גיל - איסור מכירה לקטין מתחת לגיל 18.

  • דרישה לדווח על רשימת הרכיבים, כולל רכיבים מזיקים או מזיקים פוטנציאליים.

  • איסור מכירה במכונות ממכר אוטומטיות, אלא אם כן במקום אין כניסה לבני נוער.

  • איסור הפצת דוגמיות בחינם.

  • סקירה של מוצרי טבק חדשים לפני שהם מגיעים לשוק (מוצרים שעדיין לא היו בשוק ב-15 בפברואר 2007). תקנה זו מאפשרת לבדוק גורמים חשובים, כגון רכיבים, עיצוב מוצר וסיכונים בריאותיים, כמו גם את האטרקטיביות שלהם לצעירים ובקרב אלו שאינם צורכים מוצרי טבק.

  • הסיגריה האלקטרונית תצטרך לעמוד באותם קריטריונים של פיקוח ע"י ה- FDA על ייצור, הפצה ושיווק כמו סיגריות קונבנציונליות [44].


בדצמבר 2018 נעשתה התקדמות משמעותית בישראל בכל הנוגע לרגולציה של סיגריות אלקטרוניות בעקבות אישור התיקון לחוק לאיסור פרסומת והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון אשר נכנס לתוקף במרץ 2019. במסגרת תיקונים אלה נאסר על עישון סיגריות אלקטרוניות במקומות ציבוריים, נאסרה פרסומת לסיגריות אלקטרוניות (מלבד בעיתונות המודפסת), נאסרה הצגת סיגריות אלקטרוניות  ונאסר ייצור ושיווק סיגריה אלקטרונית, מחסנית או חומר מילוי המכילים ניקוטין בריכוז העולה על 20 מיליגרם למיליליטר. כמו כן, נאסר שיווק חומר מילוי לסיגריה אלקטרונית ללא אריזה שנועדה למנוע פתיחה על ידי ילדים, שבר או דליפה.


יצרני או יבואני הסיגריות האלקטרוניות חויבו בהגשת דיווח שנתי בנוגע לכל מוצר עישון שיוצר או יובא. הדיווח צריך לכלול את רשימת הרכיבים, רשימת הרכיבים הנפלטים בעת שימוש ומידע טוקסיקולוגי הידוע ליצרן בנוגע לכל מוצר עישון שייצר או ייבא בשנה הקודמת [45].





לסיכום

היקף הנזקים הבריאותיים בשימוש בסיגריות אלקטרוניות עדיין אינו ברור במלואו, מכיוון שהמוצר חדש יחסית ועדיין אין נתונים ממחקרים ארוכי טווח על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית או הנחשפים לעישון פסיבי של הסיגריה.


נכון להיום, מתחילות להתגלות הסכנות לטווח הקצר והבינוני בשימוש בסיגריות אלקטרוניות.


ישנה תמימות דעים כי סיגריות אלקטרוניות ומכשירי אידוי שונים אינם מוצרים תמימים ובטוחים לשימוש, ולכן אינם צריכים להיות בשימוש על ידי בני נוער. הבעיה היא כי על בסיס הנחה שגויה שהסיגריה אלקטרונית כלל אינה מזיקה לבריאות, היא מצליחה לחדור לקהלים צעירים, שטרם נחשפו לעישון, ולהפוך לתחביב ממכר.


מחקרים שונים מראים על עלייה דרמטית בעישון סיגריות אלקטרוניות בשנים האחרונות בקרב בני נוער. ישנן עדויות רבות לפיהן עבור צעירים שלא עישנו, סיגריה אלקטרונית מהווה שער כניסה לעולם העישון. ישנו חשש כי בקרב צעירים, שימוש בסיגריה אלקטרונית עלול להתפתח להתמכרות ולהרגל של עישון סיגריה רגילה.


ישנה מחלוקת בנוגע ליכולתן של סיגריות אלקטרוניות לסייע בגמילה מעישון ואם שימוש בסיגריה אלקטרונית מוביל מעשנים להשתמש בסיגריה אלקטרונית במקביל לסיגריה רגילה (Dual Use) במקום להיגמל.












מעודכן לחודש אפריל 2019