לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: האם עישון מעלה את הסיכון לחלות בנגעים טרום סרטניים ובסרטן צוואר הרחם?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



במחקר  מקיף אירופאי שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer בדצמבר 2013,  ביקשו החוקרים להעריך את הקשר בין עישון והסיכון לפתח נגעים טרום סרטניים מסוג CIN 3, סרטן צוואר הרחם הממוקם - CIS וסרטן צוואר הרחם החודרני - ICC.

 

צוות המחקר מספרד, גרמניה, שבדיה ונורבגיה, נעזר בנתונים ממחקר גדול ומקיף בשם EPIC שאסף מידע בעזרת שאלונים אישיים ובדיקות דם מכ-368,000 נשים מ-10 מדינות אירופאיות. החוקרים הצליבו נתונים של כ-300,000 מהן, עם רישומי תחלואה בסרטן במספר מדינות אירופאיות, ביניהן איטליה, דנמרק, הולנד ועוד, ומצאו כי במהלך 9 שנות המעקב, 261 נשים חלו בסרטן צוואר הרחם החודרני ו-804 חלו ב-CIN3 ו-CIS.

 

הרגלי העישון בקרב הנשים חולקו ל-3 קטגוריות: מי שמעולם לא עישנה, מי שעישנה בעבר ומי שמעשנת עכשיו. לגבי מי שעישנה בעבר או מעשנת עכשיו, נבדקו משך ותכיפות העישון.

 

בניתוחים סטטיסטיים של הנתונים נמצאה עליה עיקבית ורציפה בסיכון לחלות ככל שעלו משך ותכיפות העישון, בעיקר נצפתה עליה בסיכון לחלות ב-CIN ו-CIS ובאופן גבולי מבחינה סטטיסטית, לסרטן צוואר הרחם החודרני - ICC.

 

בנוסף כאשר הושוותה קבוצת הנשים שעישנו בעבר לעומת זו של הנשים שמעשנות עכשיו, נמצא כי הסיכון לחלות בשלוש המחלות, פחת ככל שעלה מספר שנות הגמילה. לגבי CIN ו-CIS ההפחתה הייתה משמעותית כבר אחרי 10 שנות גמילה ואילו לגבי ICC  נצפתה הפחתה משמעותית בסיכון רק לאחר 20 שנות הפסקת עישון.

 

העוצמה של השפעת הפסקת העישון על הפחתת הסיכון לחלות, ללא ספק מצדיקה המלצה גורפת לגמילה מעישון גם מסיבה זו.

 

במחקר אחר בדקו חוקרים מקוריאה את השפעת העישון הפסיבי על הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם, על ידי סקירת מטה-אנליזה, 11 מאמרים שנכתבו בנושא. במחקרים אלו היו 3,230 נשים בקבוצות המחקר ו-2,982 בקבוצות הביקורת ונמצא כי הסיכון לחלות, לנשים שלא עישנו מעולם, אך נחשפו לעישון פאסיבי, היה גבוה ב-73% לעומת נשים שלא נחשפו אף פעם לעישון כפוי.

 

המחקר, שפורסם  כתב העת Asian Pacific Journal of Cancer Prevention במהדורה מס' 6 בשנת 2012, מסכם כי, בהתבסס על העבודות הידועות, ועל הממצאים של מטה-אנליזה זו, הוכח הקשר הישיר בין חשיפה לעישון פאסיבי והגדלת הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם.

 


שני המחקרים מאששים חד משמעית מידע, שהוכח בעבר במחקרים שונים, בדבר הקשר הישיר בין עישון ועישון פאסיבי לבין הסיכון למחלת סרטן צוואר הרחם.


קישור (באנגלית) לתקציר המאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer בדצמבר 2013.

קישור (באנגלית) לתקציר המאמר שפורסם ביוני 2012 בכתב העת Asian Pacific Journal of Cancer Prevention


עלה לאתר: ינואר 2014


בחזרה לרשימת המאמרים בנושא
 >>