לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

לָפָּטִינִיבּ - Lapatinib (טייקרב® - ®Tykerb)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה לפטיניב (המוכרת גם בשמה המסחרי טייקרב®*), את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.

 

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך.

 

אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


 

מהי התרופה וכיצד היא פועלת ?

לפטיניב היא תרופה ממשפחת "מעכבי קינאז". קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחותם וצמיחתם של תאי הגוף. התרופה חוסמת את פעילותם של חלבונים שמאיצים את הגדילה והחלוקה של התאים הסרטניים: החלבון erbB1 הידוע גם בשם EGRF (קולטן של גורם הצמיחה האפידרמלי) והחלבון erbB2 הידוע בשם HER2. חסימתם של חלבונים אלו גורמת למותם של התאים הסרטניים.

 

בדיקות לגבי רמות של HER2 ייערכו על דגימה שנלקחה בזמן האבחון או הניתוח, במטרה לבדוק האם אתה מועמד לטיפול בתרופה לפטיניב.

 

כיצד נראית התרופה?

לפטיניב זמין בטבליות במינון של 250 מ"ג.

 

אופן נטילת התרופה

יש ליטול לפטיניב עם כוס מים שעה לפני האוכל או שעה אחרי האוכל. חשוב להקפיד ליטול את התרופה באותו הזמן מדי יום. אם התחלת ליטול את התרופה שעה לפני האוכל, יש להמשיך וליטול את התרופה שעה לפני האוכל באופן קבוע.

 

אין לאכול אשכוליות או לשתות מיץ אשכוליות בזמן השימוש בתרופה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

לפטיניב רשומה בישראל לטיפול לטיפול בסרטן שד גרורתי חיובי ל-HER2 בהתוויות מסויימות. התרופה לא תינתן בשילוב עם Trastuzumab.  

 

תופעות לוואי

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.


רופאך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור במצב התופעות.

 

תופעות לוואי שכיחות


שלשולים

עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא מיד אם התופעה חמורה או נמשכת. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים, לפחות 2 ליטרים ביום.

 

שינויים בעור

ייתכן שתתפתח פריחה דמוית אקנה באזור הראש, החזה והגב. תופעה זו מתחילה לרוב 3-2 שבועות לאחר תחילת השימוש בתרופה, ויכולה להיעלם בהדרגה בשבועות שלאחר מכן, גם אם אתה ממשיך ליטול את התרופה. כמו כן, הטיפול עלול לגרום לגרד, יובש וקילופי עור. אם אתה מבחין בתופעה זו דווח לאחות או לרופא המטפל. בהתאם לצורך, הרופא המטפל ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.

  • ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה ולהתייעץ עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בתכשירים מתאימים.
  • חשיפה מבוקרת לשמש - חלק מתופעות הלוואי בעור עלולות להחמיר בעת חשיפה לשמש. חשוב להקפיד על יציאה לשמש תוך נקיטת כל כללי הזהירות בשמש: הימנעות מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 עד 16:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע ומשקפי שמש, לבישת ביגוד מגן ושימוש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה (אם אתה מטופל ברדיותרפיה הימנע משימוש במסנן קרינה באזור המטופל והתייעץ עם הרופא בטרם תמרח קרם או תחליב כלשהו על אזור זה).

מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגיים

במרכזים הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, המרכז הרפואי רבין-קמפוס בילינסון, והמרכז הרפואי הדסה קיימות מרפאות ייעודיות לטיפול בתופעות הלוואי בעור הנגרמות מהטיפול בתרופות ביולוגיות. לחץ כאן למידע נוסף אודות מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים, או פנה לאחיות המכון האונקולוגי בו אתה מטופל או בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל .1-800-599-995. 

 

עייפות וחולשה

התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייף וחלש במהלך הטיפול ולאחריו. תופעה זו מחמירה בדרך כלל לקראת סוף הטיפול ובמהלך השבועיים לאחר סיומו. נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. לעיתים עוזר לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. אם אתה ישנוני, אל תנהג או תפעיל מכונות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

בחילות והקאות

תופעות אלו עלולות להתרחש מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. כיום ישנו טיפול תרופתי יעיל ביותר המסייע במניעה והחלשה משמעותית של תופעות אלו. אם אתה חווה בחילות והקאות יש לדווח לצוות הרפואי המטפל בך. חלק מהתרופות המטפלות בבחילה עלולות לגרום לעצירות. במקרה כזה, יש ליידע את הרופא או את האחות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

בעיות במערכת העיכול וצרבת

על תופעת לוואי נפוצה זו ניתן להקל באמצעות נטילה של תרופות נוגדות חומצה. יש לקחת את התרופה לפחות שעה לפני או שעה אחרי נטילה של לפטיניב. דווח לאחות או לרופא המטפל בך על מנת שיוכל להמליץ לך על תרופות מתאימות להקלה על תסמינים אלו.

 

כאבי בטן ונפיחות

הרופא המטפל בך יוכל לרשום לך תרופות מתאימות להקלה על תסמינים אלו.

 

אובדן תאבון

התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון בזמן הטיפול. התופעה יכולה מתונה ולהימשך במשך כמה ימים. נסה לאכול ארוחות קטנות בקביעות ואל תדאג אם תאכל מעט במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך פנה לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו אתה מטופל. הן יוכלו לתת לך עצות בנוגע להגדלת תכולת הקלוריות והחלבונים בתזונה שלך ולהציע לך תוספי מזון או מזון רפואי נוזלי שתוכל לנסות. ניתן להעשיר את המזון בעשבי תיבול ותבלין. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. 

כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ולמחלימים מסרטן

תופעות לוואי בחלל הפה

ייתכן שתחוש ביובש או כאבים בחלל הפה, או ייתכן שיופיעו כיבים קטנים. שתייה מרובה של נוזלים והקפדה על ניקיון הפה באופן קבוע באמצעות צחצוח עם מברשת שיניים בעלת סיבים רכים עשויים להפחית תופעות אילו. ניתן לטפל בבעיות אילו באמצעות שטיפות או תרופות למניעה וטיפול בזיהומי פה. ישנם מטופלים הטוענים כי מציצה של קוביות קרח עשויה להקל על התופעה.

 

עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא.

 

כאבי שרירים

חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבי שרירים, בייחוד באזור הגב. ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה על ידי טיפול תרופתי מתאים. אם אתה חווה כאבי שרירים - דווח לרופא המטפל בך.

 

כאבי ראש

לפטיניב עלול לגרום לכאבי ראש. דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעה זו על מנת שיוכל לרשום עבורך תרופות מתאימות להקלה על תסמינים אלו.

 

קשיים בהירדמות

אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת - דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.

 

השפעה זמנית על תפקודי כבד

לעיתים רחוקות, הטיפול בתרופה עלול להשפיע באופן זמני על תפקודי כבד. ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם. תפקודי הכבד שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות.

 

שינויים בתפקודי הלב

השימוש בתרופה יכול לגרום לשינויים בשריר הלב ולהשפיע על תפקודי הלב. הרופא המטפל בך ייבצע בדיקות תקופתיות לבדיקת תפקודי הלב.

 

מידע נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול.

 

יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

 

bul3 אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

bul3 התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

 

bul3 מניעת הריון - יש להימנע מכניסה להריון בזמן הטיפול בתרופה הואיל והיא עלולה להשפיע על התפתחות העובר. חשוב להשתמש באמצעי מניעה יעיל בזמן נטילת התרופה ולפחות מספר חודשים לאחר סיום הטיפול. לא ידוע אם לפטיניב עובר לנוזלי הזרע והנרתיק ולכן על מנת להגן על בן הזוג, יש להשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום) במשך 48 שעות מסיום הטיפול בתרופה.

 

bul3 מומלץ שלא להניק במהלך הטיפול ומספר חודשים לאחריו מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם.

 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

<< לרשימת התרופות


 

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

ד"ר'  אלה עברון,

מנהלת יחידת סרטן השד, המכון האונקולוגי אסף הרופא, על הערותיה והארותיה.

 

ספטמבר 2015

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.