לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אוסימרטיניב – Osimertinib (טאגריסו®-®Tagrisso)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אוסימרטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.


תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.


אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**


*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

אוסימרטיניב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) מסוג מעכבי קולטנים של גורם צמיחה אפידרמלי (EGFR), הנמצאים על גבי סוגים רבים של תאי סרטן ומעודדים את התפתחותם וצמיחתם. אוסימרטיניב מעכבת קולטני EGFR ספציפיים, בעלי מוטציה מסוג T790M. התרופה נצמדת לקולטנים ומונעת מהם את המשך התפתחותו של הגידול הסרטני. תרופה זו יעילה במיוחד בגידולים סרטניים בעלי מספר גבוה של קולטנים.


אופן נטילת התרופה

אוסימרטיניב ניתנת בטבליות דרך הפה, לרוב במינון של 80 מ"ג אחת ליום בשעה קבועה, עם או ללא אוכל. יש לבלוע את הטבליה בשלמותה עם מים, מבלי לחצות, ללעוס או לרסק אותה. במידה ושכחת ליטול מנה בזמן, יש לדלג על המנה שנשכחה וליטול את המנה הבאה כמתוכנן. אין ליטול שתי מנות על מנת להשלים את המנה שנשכחה.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

אוסימרטיניב רשומה בישראל לטיפול בסרטן ריאה מתקדם מקומי או גרורתי מסוג NSCLC בחולים המבטאים מוציות מסוג EGFR. פירוט מלא על ההתוויות של התרופה נמצא בסל הבריאות הממלכתי.


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.


תופעות לוואי שכיחות

שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.


שינויים בעור ובציפורניים

פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה.

כמו כן, התרופה עלולה להשפיע על הציפורניים, והן עלולות להפוך לחלשות ולהישבר בקלות, להפוך לכהות יותר או לשנות את צבען. ייתכן ויופיעו פסים או חריצים על הציפורניים, וכן דלקת ונפיחות של כפלי העור סביב הציפורן (פרוניכיה).


תופעות אלה הן לרוב מתונות. דווח לצוות המטפל על כל שינוי שמופיע בעור או בציפורניים, או על החמרה במצב קיים. הצוות המטפל יוכל להמליץ על טיפול תרופתי או משחות להקלה על התסמינים. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.


חלק מתופעות הלוואי בעור ובציפורניים עלולות להחמיר בעת חשיפה לשמש. חשוב להקפיד על יציאה לשמש תוך נקיטת כל כללי הזהירות בשמש: הימנעות מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 עד 16:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע ומשקפי שמש, לבישת ביגוד מגן ושימוש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה (אם אתה מטופל ברדיותרפיה הימנע משימוש במסנן קרינה באזור המטופל והתייעץ עם הרופא בטרם תמרח קרם או תחליב כלשהו על אזור זה).


ירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה או ניוטרופניה)

תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.


חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38ºC מעלות.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.


תופעות לוואי פחות נפוצות

בעיות בעיניים או בראייה

התרופה עלולה לגרום לגירוי או אדמומיות, דמע, יובש בעיניים, או שינויים בראייה. יש לדווח לצוות המטפל אם אתה חש כאבי עיניים, נפיחות או אדמומיות של העין, שינויי ראייה לרבות טשטוש, אם אתה רואה כתמים או חווה רגישות לאור.  יש לפנות מיידית לרופא אם אתה מבחין בתופעת לוואי זו.


שינויים בריאות

אוסימטיניב עלול לגרום לשינויים בריאות, לרבות פנאומוניטיס (דלקת ברקמת הריאה) וכן מחלת ריאות אינטרסטיציאלית (interstitial lung disease - ILD) העלולה להיות מסכנת חיים. במידה ואתה חש בפתאומיות קוצר נשימה או קשיי נשימה קשים בליווי שיעול וחום, יש לדווח לצוות הרפואי.


פגיעה לבבית

התרופה עלולה לגרום לאי ספיקת לב ולאי סדירות בקצב הלב. טרם תחילת הטיפול יבדקו את התפקוד הלבבי שלך באמצעות אק"ג. במקרים של נפיחות בכפות הרגליים והקרסוליים, קוצר נשימה, פעימות לב לא סדירות, סחרחורת או עלפון, יש לדווח לצוות הרפואי. 


ירידה במספר טסיות הדם (נטייה לחבורות או דימומים)

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי  טסיות.  במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים  – דווח לרופא המטפל.


המלצות למניעת פציעות ודימומים:

  • הימנע משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשיר גילוח חשמלי).
  • הימנע מפעילויות (ספורט, גינון וכו') העלולות לגרום לפציעות או דימומים.
  • הימנע מנטילת תרופות המשתייכות לקבוצת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כגון אספירין ואדוויל, המגבירות את הסיכון לדימומים. התייעץ עם הצוות הרפואי על תרופות שאינן מגבירות סיכון זה.
  • צחצח את השיניים במברשת שיניים רכה, והימנע משימוש בחוט דנטלי וקיסמים.

 

עייפות ותשישות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות:  03-5721618
 לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.


בחילות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.


עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן


דלקת של רירית חלל הפה (סטומטיטיס)

פגיעה ברירית חלל הפה היא תופעת לוואי שכיחה מהטיפול, ויכולה להיות מלווה באודם, נפיחות, כאב, יובש וטעם מר עד חוסר טעם בחלל הפה, ולהתאפיין בהופעה של כיב (אפטה) בודד או כיבים רבים, ולעיתים בנגעים לבנים ודימום בחניכיים. מומלץ לשמור היטב על הגיינת הפה, לדאוג לשתייה מרובה, ולהימנע ממאכלים חמוצים, מלוחים או מתובלים. מציצת קרח עשויה לסייע בהפחתת הכאבים. פנה לצוות המטפל שיוכל לרשום לך טיפול בדלקת.


כאבי שרירים, מפרקים או עצמות

הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד' עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

  • התרופות הבאות עלולות להפחית את  פעילותה של אוסימרטיניב: 

פנטואין/קרבמזפין/פנוברביטל - Phenytoin/Carbamezapine/Phenobarbital  (דילנטין®/פניטק®/טגרטול®/אקווטרו®/לומינל® – Dilantin®/Phenytek®/Luminal® Tegretol®/Equetro®)* לטיפול במחלת הנפילה ופרכוסים;

ריפאבוטין/ריפאמפיצין – Rifabutin/Rifampin (מיקובוטין®/ריפאדין/רימקטן® – Mycobutin®/ Rifadin®/Rimactane®)* לטיפול בשחפת;

וסנט ג'ונס וורט - St. John’s wort לטיפול בדיכאון בעיקר.

 

*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.


אם הנך נוטל אחת מהתרופות להלן, ידע את הרופא המטפל לפני נטילת אוסימרטיניב. הרופא שלך יבחן אפשרויות טיפול מתאימות עבורך.

  • אוסימרטיניב יכולה להשפיע על פעילותן של התרופות הבאות, ולהגביר את תופעות הלוואי שלהן: 

ואורפרין – Warfarin (קומדין®–®Coumadin)* לטיפול בקרישי דם; פנטואין/מפניטואין – Phenytoin/S-Mephenytoin (דילנטין®/פניטק® – Dilantin®/Phenytek)* לטיפול במחלת הנפילה ופרכוסים;

אלפנטאניל/פנטאניל – Alfentanil/Fentanil (אקטיק®/דורג'סיק®/פנטורה® – ®Actiq®/Duragesic®/Fentora) ותרופות נוספות לשיכוך כאבים בזמן ואחרי ניתוח;

רוזובסטטין - Rosuvastatin (קרסטור®/סטטור®–Crestor®®Stator) - להורדת רמת הכולסטרול;

גלולות הורמונליות למניעת היריון; 

בוסנטן - Bosentan (טרקליר®-®Tracleer) – לטיפול ביתר לחץ דם ריאתי;

אפאבירנז – Efavirenz (סוסטיבה®–®Sustiva)* ואטראוירין - Etravirine (אינטלנס®-®Intelence)* לטיפול בזיהומים ויראליים, HIV (וירוס הכשל החיסוני האנושי) ו-AIDS;

ומודאפיניל - Modafinil (פרוביג'יל®-®(Provigil לטיפול בבעיות שינה. 


*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.


אם הנך נוטל אחת מהתרופות לעיל, ידע את הרופא המטפל לפני נטילת אוסימרטיניב. הרופא שלך יבחן אפשרויות טיפול מתאימות עבורך.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • מניעת הריון ואמצעי מניעה: שימוש בתרופה עלול לגרום לפגמים מולדים בעובר. אין להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה. יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה, אצל נשים – גם במהלך 6 השבועות שלאחר סיום הטיפולים ואצל גברים – במהלך 4 חודשים לאחר סיום הטיפולים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • הנקה: אין להיניק בעת נטילת התרופה, מכיוון שלא ידוע אם קיים סיכון לתינוקך.


לתשומת לבכם

המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל:

ד"ר יאיר בר, סגן מנהל המערך האונקולוגי ומנהל השירות לגידולי ריאות, מרכז רפואי שיבא, תל השומר, רמת גן, על הארותיו והערותיו.

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


אפריל 2023