לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: האם תינוקות בפגייה חשופים לנזקי עישון 'מיד שלישית'?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



עישון 'מיד שלישית', הוא חשיפה לשיירי חלקיקים מעישון מוצרי טבק הנספגים במשטחים שונים ומשתחררים בהדרגה בחזרה לאוויר. תחום זה כמעט שאינו נחקר במסגרות רפואיות, אך לאחרונה  חוקרים מאוניברסיטת טקסס ואוניברסיטת המדינה סן דייגו בארה"ב ערכו מחקר תצפיתני לבחינת שיירי חלקיקי ניקוטין המועברים באמצעות מבקרים ליחידה לטיפול נמרץ יילודים (פגייה) ונותרים על גבי ריהוט ליד המיטות, וכן את החשיפה של הפגים אליהם.


לצורך המחקר, בחנו החוקרים במקביל שתי קבוצות נבדקים בפגייה: 210 מבקרים (בני משפחה וחברים) ו-80 צמדי הורה-תינוק. המשתתפים נשאלו על השימוש במוצרי טבק המכילים ניקוטין של לפחות בן בית אחד ועברו בדיקת נשיפה להימצאות פחמן דו-חמצני, וחלקם נבדקו אקראית לשאריות ניקוטין על אצבעותיהם. אצל הצמדים נעשו בדיקות ניקוטין על גבי מיטות הילודים והרהיטים שלצדם ובדיקות שתן של הילודים לאיתור רמות ריכוז קוטינין (תוצר של התפרקות הניקוטין עקב חשיפה לעישון פסיבי).


מהממצאים עלה כי רמות גבוהות של ניקוטין נמצאו על אצבעותיהם של מרבית המבקרים (61.9%), ונמצאו ריכוזי ניקוטין על גבי מרבית הרהיטים (93.8%) וקוטינין בשתן של התינוקות (93.6%), ללא קשר לשימוש בטבק בבית. בקרב משתתפים שדיווחו על שימוש בטבק בעצמם או של בני ביתם נמצאו רמות גבוהות יותר של ניקוטין על גבי הריהוט בפגייה, וריכוז גבוה יותר של קוטינין אצל התינוקות לעומת משתתפים שדיווחו שאינם משתמשים בטבק בבית. ניתוח סטטיסטי של הנתונים הראה שחשיפה מוגברת לניקוטין הייתה קשורה לזיהום רב יותר (על האצבעות/הריהוט) ולחשיפה לעישון יד שלישית בתינוקות.


לסיכום, במהלך האשפוז ביחידה לטיפול נמרץ יילודים זוהו מקורות פוטנציאליים לזיהום בניקוטין דרך הריהוט ומגע העור עם התינוקות, למרות איסור השימוש בטבק בבית החולים. החוקרים טוענים שהמחקר מדגיש את ההתפשטות החבויה של ניקוטין והסיכונים הבריאותיים האפשריים של עישון מיד שלישית בקרב תינוקות פגיעים בשלבים הקריטיים של התפתחותם. לדבריהם, הממצאים מצדיקים מחקר נוסף כדי להגן טוב יותר על תינוקות מחשיפה לא מתוכננת לעישון יד שלישית בעת אשפוזם.

המחקר פורסם בכתב העת Nicotine & Tobacco Research ב-31.8.2020.

קישור לתקציר המאמר