לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

פרלסטיניב – Pralsetinib (גברטו® - ®Gavreto)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה פרלסטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.


*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

פרלסטיניב היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) המעכבת את פעילותו של חלבון טירוזין קינאז מסוג RET, פוגעת ביכולת התאים הסרטניים להתחלק, ובכך מאטה או עוצרת את התפתחות הגידול הסרטני. התרופה יעילה רק במקרים בהם קיימת מוטציה בגן RET הגורמת לצמיחה מוגברת של תאים. את המוטציה ניתן לזהות בבדיקת הדגימה שנלקחה בזמן ביצוע הביופסיה או הניתוח. לפני מתן הטיפול בתרופה, הרופא שלך יערוך בדיקה למוטציה זו. הבדיקה נעשית בדרך כלל בעת אבחנת המחלה.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

התרופה פרלסטיניב רשומה בסל הבריאות עבור חולים בסרטן ריאה גרורתי מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC) עם מוטציה ב-RET (RET fusion positive).


אופן נטילת התרופה

פרלסטיניב ניתנת בטבליות במתן פומי, על קיבה ריקה.

  • אין לאכול לפחות שעתיים לפני נטילת התרופה ולפחות שעה לאחר מכן.
  • יש להקפיד על נטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא.
  • אם שכחת ליטול מנה של התרופה, יש ליטול אותו ברגע שנזכרת באותו היום ולמחרת ליטול את המנה הבראה במועד הקבוע.
  • אם הקאת מנה לאחר הנטילה, אין לקחת מנה נוספת אלא להמתין למנה הבאה במועד הקבוע למחרת.
  • אין להפסיק את הטיפול מבלי להתייעץ אם הרופא המטפל.
  • יש לדווח לרופא המטפל על כל תרופה נוספת שאתה לוקח, לרבות תרופות ללא מרשם, תוספי מזון, ויטמינים וכו'.
  • אין לשתות מיץ אשכוליות בעת נטילת התרופה (פירות הדר אחרים מותרים).


אחסון התרופה

יש לשמור את התרופה בטמפרטורת החדר ולהגן עליה מפני לחות.

תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי

דלקת ריאות (פניאומוניטיס) – מחלת ריאה שיכולה להיות קטלנית המחייבת את הפסקת השימוש בתרופה באופן זמני או קבוע בהתאם לחומרת התופעה. יש לשים לב לכל שינוי בתסמינים נשימתיים שיכולים להעיד על פניאומוניטיס (שיעול, חום וקוצר נשימה).

יתר לחץ דם – במקרים של לחץ דם גבוה ולא מאוזן אין להשתמש בתרופה. הצוות הרפואי ינטר את לחץ הדם שלך על בסיס קבוע ובהתאם לממצאים ייתכן ותתבקש להפחית את מינון התרופה או להפסיק את הטיפול בה באופן זמני או קבוע.

רעלת הכבד – אתה תעבור בדיקות לניטור תפקודי הכבד (לרבות הערכים של ALT, AST) לפני הטיפול בפרלסטיניב ובמהלך הטיפול בפרקי זמן קבועים (לפחות אחת לחודש). במידה ומופיע חשד לרעלת הכבד ייתכן ותתבקש להפחית את מינון התרופה או להפסיק את הטיפול בה.

דימומים מסכני חיים – במקרה כזה יופסק השימוש בתרופה לאלתר. במקרה שעליך לעבור ניתוח, יש להפסיק את השימוש בתרופה לפחות 5 ימים לפני הניתוח ופרק זמן לאחר הניתוח, בהתאם להחלטת הרופא המטפל, בשל סיכון לדימומים.

יש לדווח באופן מיידי לרופא המטפל אם אתה חווה אחת מהתופעות הבאות:

קוצר נשימה
שיעול
הצהבה של העור או הלובן של העיניים
שתן כהה
שתן בצבע חום או ורוד
יציאות בצבע כהה
בלבול
כאב ראש
כאב בחזה
עייפות  או חולשה חריגה
אובדן תאבון למשך מספר ימים או יותר
בחילות והקאות
כאב או רגישות בצד ימין של אזור הבטן
נפיחות בבטן
דימומים חריגים
הקאת דם או ליחה דמית
דימומי אף תכופים
דימום נרתיקי או דימום וסתי חריג
חבורות חריגות
שינוים בדיבור


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.


ירידה בספירות הדם וסיכון לזיהומים

תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.


חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 380C.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.


המלצות למניעת זיהומים:

  • רחיצת ידיך וידי מבקריך זו הדרך הטובה למנוע התפשטות זיהום.
  • הימנע מפגישות עם קהלים רחבים ואנשים חולים, במיוחד במקומות סגורים, והקפד על איוורור החדר.
  • המנע מטיפול בפסולת של חיית מחמד.
  • שמור על כל פצע או חתך- נקי.
  • הקפד על רחצה יומיומית ובריאות הפה (צחצוח שיניים באופן קבוע).
  • מומלץ להתייעץ עם הרופא או האחות בטרם תקבע את ביקורים או טיפולים אצל רופא השיניים.
  • הימנע מלגזור את העור סביב הציפורן או ציפורן חודרנית. ניתן למרוח לק על הציפורניים אך לא להדביק ציפורניים מלאכותיות.
  • התייעץ עם הרופא או האחות בטרם אתה או מי שמתגורר אתך מקבל חיסון כלשהו.


השפעה על תפקודי כבד

לעיתים רחוקות, הטיפול בתרופה עלול להשפיע באופן זמני על תפקודי כבד. ברוב המקרים לא תחוש בתסמינים כלשהם. תפקודי הכבד שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות (לפחות אחת לחודש).


תשישות ועייפות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618 
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995


עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן. 


כאבי שריר ושלד

במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות שיכולים להתבטא למשל בכאבי גב, בגפיים, בצוואר, בעצמות בית החזה או השלד, או נוקשות או כאבים בשרירי השלד. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.


שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים. אם השילשולים ממשיכים בתדירות גבוהה למרות טיפול תרופתי שניתן בבית- אנא פנה למיון.


שיעול

שיעול שאינו פוסק יכול להעיד על תופעות אחרות כמו דלקת ריאות (פנאומוניטיס). יש לדווח לצוות המטפל במקרה של שיעול שאינו חולף.


נפיחות ובצקת (אדמה) בפנים ובגפיים

התרופה עלולה לגרום לנפיחות בפנים ובגפיים, תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.

ניתן לטפל בבצקת באמצעים שונים – שימוש בגרבי לחץ מיוחדים, מתן משתנים או פיזיותרפיה אצל פיזיותרפיסטים שהוסמכו לטפל בלימפדמה ותרגילי התעמלות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'לימפדמה' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. ניתן לקרוא את החוברת באתר האגודה באינטרנט.


חום

דווח לצוות הרפואי אם חלה עליה בחום הגוף מעל 38°C.


יובש בפה

ייתכן שתחוש ביובש או כאבים בחלל הפה. שתייה מרובה והקפדה על ניקיון הפה בקביעות על ידי צחצוח שיניים במברשת רכה עשויים להפחית תופעות אלו. מציצת קוביות קרח עשויה להקל על תסמינים אלה. מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל בך.


אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. חובה לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל, לרבות תרופות ללא מרשם או תוספי מזון.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • מניעת הריון - לנשים אסור להיכנס להריון ולגברים אסור לגרום להריון של בנות זוגן בזמן נטילת התרופה, שכן התרופה עלולה לפגוע בעובר מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • אמצעי מניעה: נשים בגיל הפוריות וגברים שלהם בת זוג בגיל הפוריות צריכים להקפיד על שימוש באמצעי מניעה יעילים לא הורמונלים (שכן התרופה עלולה לפגוע באפקטיביות אמצעים הורמונלים)  בזמן השימוש בתרופה ובמשך שבועיים לאחר סיומו.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת השרות לגידולי ריאה, מרכז הסרטן דוידוף, מרכז רפואי רבין- קמפוס בילינסון,
על הערותיה והארותיה
.

עלה לאתר: מאי 2022
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.