מבוא
תמיכה נפשית בהתמודדות עם נשירת שיער
טיפול במחלת הסרטן ונשירת שיער
טיפול כימי - כימותרפיה
טיפול בקרינה - רדיותרפיה
טיפולים אחרים
עצות מעשיות להתמודדות עם נשירת שיער בתקופת הטיפולים
סוגי כיסויי ראש אחרים
גאה בקרחת
הסטת תשומת הלב מנשירת השיער
ילדים, בני נוער ונשירת שיער
נשירת גבות, ריסים ושיער הפנים
הטיפול בעור
לאחר סיום הטיפול
מערך הסיוע, המידע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן לחולים, מחלימים ובני משפחותיהם
חוברת זו נכתבה על מנת לסייע לך* במידע ובעצות בנושא שיערך, במקרה שהוא נעשה דליל או נפגע בתקופת הטיפולים במחלת הסרטן. כמו כן, החוברת מספקת מידע בנוגע להתמודדות הרגשית ועצות מעשיות כגון כיצד להתמודד עם אובדן מוחלט של שיערך, כיצד לבחור פאה, אפשרויות לכיסויי ראש שונים - כמו כובעים, צעיפים ומטפחות - ועוד.
נשירת שיער או הידלדלותו הן תופעות העלולות לגרום לתחושות רגשיות שונות. חלק מהאנשים חוששים מהשפעת המראה שלהם על הסביבה, בעוד אחרים חשים חוסר נוחות במפגשים חברתיים, בשל התחושה כי הם נראים שונה. ויש גם כאלה שעבורם נשירת השיער אינה מהווה טרדה משמעותית.
בני משפחה וחברים הם בדרך כלל מקור לתמיכה. שיתוף הסביבה הקרובה ובני המשפחה בהרגשתכם בעקבות אובדן השיער, יסייע בהתמודדות טובה יותר עם המצב.
ניתן לשוחח על נושא זה עם הצוות המטפל, עם עובדים סוציאליים או עם אחיות, אשר יוכלו להעניק לך מידע נוסף, כולל פתרונות מעשיים. הצוות המטפל יעניק לך תמיכה, מידע וסיוע בהתמודדות עם היבטיה הרגשיים של תופעה זו.
קרוב לוודאי שבבית החולים תפגשי באנשים המתמודדים אף הם עם נשירת שיער, שיוכלו להעניק לך מניסיונם האישי.
למידע נוסף ניתן לפנות למח' שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721678 או לעובדות הסוציאליות המחוזיות בהתאם לאזור מגורייך: מחוז צפון: עו"ס אריאלה ליטביץ-שרמן, בטל. 04-8511712 מחוז מרכז: עו"ס דנה רכבי-הלר, בטל. 03-5721647 מחוז דרום: עו״ס מירי מור יוסף, בטל. 08-6271228
פרויקט ארצי של האגודה למלחמה בסרטן, שיזמה ד״ר פרנסין רובינסון, מתנדבת 'יד להחלמה' של האגודה למלחמה בסרטן. במסגרת הפרויקט אנשי צוות מתחום הקוסמטיקה, האיפור ועיצוב השיער, מטפלים בהתנדבות באשנים שחלו בסרטן בבתי חולים, במחלקות אונקולוגיות, באשפוז יום אונקולוגי ובסניפי האגודה למלחמה בסרטן בקהילה.
התכנית מציעה טיפול קוסמטי, איפור והדרכה כיצד לטפל בשיער ובפנים, וכן התאמת תספורת או פאה - כדי לסייע למטופלים לשפר את ההופעה החיצונית, להיראות טוב ולהרגיש טוב יותר.
כמו כן, האגודה למלחמה בסרטן מפעילה בקהילה, במסגרת התכנית, מרכזים להתאמת פאות ולהשאלת פאות לחולים ולמחלימים, ומקיימת סדנאות איפור וטיפוח בפריסה ארצית.
במסגרת פרויקט "להיראות טוב - להרגיש טוב יותר" של האגודה למלחמה בסרטן, פועל שירות השאלת פאות ללא תשלום לאנשים שחלו בסרטן ונזקקים לכך. השירות מתקיים אחת לשבועיים בבית מטי, מטה האגודה למלחמה בסרטן בגבעתיים - בתיאום מראש עם רכזת הפרויקט, ובסניפים נוספים ברחבי הארץ.
למידע נוסף ולהצטרפות לפרויקט ניתן לפנות ללינדה ידעי, רכזת הפרויקט באגודה למלחמה בסרטן, בטל.03-5721618 או בדוא"ל:
shikum@cancer.org.il
חזרה למעלה >>
טיפולים במחלת הסרטן, כגון תרופות כימיות וקרינה, עלולים לגרום לנשירת שיער. כל אישה מתמודדת באופן שונה עם הידיעה על אובדן שיערה. חלק מהנשים יסתגלו למצב, בעוד אחרות עלולות לעבור משבר בתקופה זו. כדאי לדעת כי ישנן דרכים שונות המסייעות בהתמודדות עם נשירת השיער, כגון חבישת פאה, כובעים, צעיפים או מטפחות.
כימותרפיה היא טיפול תרופתי שמטרתו להרוס את התאים הסרטניים, אך בה בעת הוא עלול לפגוע גם בתאים הבריאים בגוף, כולל בתאי זקיקי השיער, ולגרום לנשירתו. עם זאת, בניגוד לתאים סרטניים, תאים בריאים מחלימים במהירות. לכן, אם ינשור שיערך כתוצאה מהטיפול הכימי, הוא יצמח מחדש לאחר סיום הטיפולים. לפני תחילת הטיפול, הצוות הרפואי המטפל בך ישוחח איתך על האפשרות של נשירת השיער, לצד תופעות לוואי נוספות הצפויות מהטיפול שאותו את עומדת לעבור.
לא כל טיפול כימי גורם לנשירת שיער. לעתים הנשירה תהיה מינימלית, עד שבקושי ניתן יהיה להבחין בה. עם זאת, חלק מהאנשים סובלים מהתקרחות זמנית, חלקית או מלאה. חלק מהתרופות שבהן נעשה שימוש במסגרת הטיפול הכימי גורמות לנשירת שיער גם מאזורים אחרים בגוף, כגון: גבות, ריסים, בית שחי, רגליים והאזור האינטימי (שיער הערווה). כמות השיער הנושר, אם בכלל, תלויה בתרופה, או בשילוב התרופות המשמשות לטיפול, וכן במינון ובאופן שבו מגיב גופו של המטופל לתרופה.
אם השיער נושר, הנשירה מופיעה לרוב כמה שבועות לאחר תחילת הטיפול הכימי, אך לעתים היא עלולה להופיע כבר ימים אחדים מתחילת הטיפול. הנשירה ניכרת לראשונה לאחר סירוק, הברשה או שטיפה של השיער או לאחר שנת הלילה, אז ניתן להבחין בשערות שנשרו על הכרית.
אצל חלק מהנשים השיער מידלדל, הופך ליבש ונשבר בקלות, אך אינו נושר. אצל אחרות השיער ממשיך לנשור במשך שבועות אחדים, עד להתקרחות מלאה. בחלק מהמקרים השיער נושר במהירות, תוך יום או יומיים, מה שעלול לגרום לבהלה. לעתים ייתכנו רגישות או כאב בקרקפת בזמן נשירת השיער.
השיער עשוי לצמוח חזרה עוד בטרם הסתיים הטיפול הכימי. בתחילה, השיער המתחדש יהיה דק מאוד, אך בדרך כלל צפוי שיער ראשך להתמלא תוך שלושה עד שישה חודשים. ייתכן כי השיער החדש יהיה שונה מעט לעומת מצבו בעבר, יהפוך מקורזל או דק יותר, וייתכן שגם צבעו יהיה שונה מעט. לעתים נדירות מאוד, לאחר קבלת מינון גבוה של כימותרפיה, עלול שלא לצמוח שוב.
בטיפול בקרינה נעשה שימוש בקרני אנרגיה בעוצמה גבוהה, ההורסות את התאים הסרטניים, תוך גרימת נזק מזערי ככל האפשר לתאים הבריאים סביבם. שלא כמו בטיפול כימי, טיפול בקרינה גורם לנשירת שיער רק באזור המטופל. לכן כאשר ניתן טיפול בקרינה לאזור הראש, קרוב לוודאי כי תנשור כמות שיער מסוימת מהקרקפת, באזור שבו בוצע טיפול בקרינה. אם מדובר בטיפול בקרינה במסגרת הטיפול בסרטן השד, הכולל את אזור בית השחי, סביר להניח שהשיער באזור זה ינשור.
סביר להניח כי השיער יצמח בחזרה לאחר טיפול בקרינה, אולם ייתכן שלא יהיה עבה כפי שהיה קודם לטיפול. פרק הזמן שעובר עד לצמיחתו של השיער מחדש תלוי בכמות הקרינה שניתנה ובאורך תקופת הטיפול. בממוצע, מסיום הטיפול ועד לצמיחתו המחודשת של השיער עוברים כשישה חודשים עד שנה.
חלק מהמטופלות חוות אובדן שיער לצמיתות לאחר טיפול בקרינה, אצל אחרות השיער צומח באופן לא אחיד (בחלק מהאזורים ישנו שיער ובאחרים קרחות). במקרים כאלה ניתן להמשיך לחבוש פאה או סוג אחר של כיסוי ראש, או לבצע שזירת שיער.
לפני קבלת הטיפול בקרינה, הצוות הרפואי המטפל בך ישוחח עימך על האפשרות של נשירת השיער, לצד תופעות לוואי נוספות הצפויות כתוצאה מהטיפול.
טיפולים אחרים במחלת הסרטן, כגון טיפול הורמונלי או מכוונן (ממוקד מטרה), עלולים להשפיע אף הם על השיער, ולגרום לו להפוך דק יותר, יבש או שביר. לפני קבלת הטיפול הרופא או האחות ישוחחו איתך ויסבירו לך מה הן תופעות הלוואי הצפויות כתוצאה מהטיפול ומה ההשפעה האפשרית שתהיה לו על שיערך.
למידע נוסף על השפעות הטיפולים על העור והגוף ולקבלת חוברת "להיראות טוב - להרגיש טוב יותר" ללא תשלום של האגודה למלחמה בסרטן פנו בשיחת חינם ל'טלמידע'® בטל. 1-800-599-995
קיימות כמה דרכים להתמודד עם נשירת שיער. הן אמנם לא תגרומנה לתופעה זו להיעלם, אך הן עשויות להקל עליך בתקופה זו.
עם קבלת תכנית הטיפול במחלת הסרטן, במקרה שהצוות הרפואי המטפל בך לא שוחח איתך על הנושא, מומלץ לפנות אליהם ולשאול אותם אם הטיפול בך ישפיע על השיער ואם הוא צפוי לגרום לנשירה.
אם תקבלי תשובה חיובית, כדאי להתכונן מראש ולעבור לתספורת קצרה יותר לפני תחילת הטיפול. תספורת קצרה יותר עשויה להפחית את כמות השיער שינשור. אם את בעלת שיער ארוך, ייתכן שיהיה לך קל יותר לספר אותו בשלבים, וכך להסתגל בהדרגה לאורכו החדש. חלק מהנשים מעדיפות לגלח את ראשן לגמרי לפני תחילת הטיפולים, ובכך לסגל תחושת שליטה עצמית על העומד להתרחש (ולא לחכות שהשיער ינשור עם הזמן). אחרות אינן מעוניינות לקצץ את שיערן, ומעדיפות להשתמש בכיסויי ראש שונים.
אם את שוקלת התאמת פאה - מומלץ לעשות זאת לפני נשירת השיער.
אחת הדרכים המעשיות ביותר להתמודד עם נשירת שיער היא חבישת פאה. כיום ניתן לבחור מתוך מגוון רחב של פאות בעלות מראה שיער טבעי ונוחות מאוד לחבישה, בשלל סגנונות, עיצובים וצבעים. פאות יכולות להיות עשויות שיער טבעי, שיער סינתטי, או שילוב של שני הסוגים.
אפשר לרכוש יותר מפאה אחת, כך שתוכלי להמשיך לחבוש פאה כאשר האחרת נמצאת בטיפול, בניקוי או בייבוש. כל פאה מגיעה עם הוראות הדרכה מדויקות בנוגע לאופן הטיפול בה, שאותן יש למלא בקפידה.
גברים עשויים להתקשות במציאת פאה הולמת או תוספות שיער מתאימות, מאחר שמגוון העיצובים המיועדים לגברים מוגבל. אפשר להיעזר בסוגים אחרים של כיסויי ראש, כמו כובעים או בנדנות, או לוותר על כיסוי הראש.
לחצו כאן לרשימת סלוני פאות ברחבי הארץ בהם ניתן לרכוש פאות
(מעודכן לחודש ספטמבר 2016)
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה מרכזים להשאלה ולהתאמת פאות ללא תשלום לחולים ולמחלימים - במסגרת פרויקט 'להיראות טוב - להרגיש טוב יותר'. למידע נוסף ניתן להתקשר לטל. 03-5721618
פאות משיער טבעי
פאות אלה הן אמנם בעלות מראה טבעי ביותר ומחזיקות מעמד פרק זמן ארוך יותר לעומת פאות סינתטיות, אך מחירן גבוה. בנוסף לכך, פאה טבעית מצריכה טיפול מיוחד ויקר, הכולל ניקוי יבש באופן קבוע, סידור וייבוש במייבש שיער בידי ספר מקצועי. פאה טבעית ניתן גם להתאים לראש הלקוחה, כדי להאריך את שיערה הקיים או כתוספת.
פאות סינתטיות
פאות אלה עשויות שיער סינתטי אקרילי. הן זולות וקלות יותר לטיפול. טווח מחירן הוא בין מאות לאלפי שקלים. עיצוב השיער מוטבע בחום בפאה, כך שלאחר שטיפה ביד בשמפו וייבוש במשך הלילה, אפשר לחבוש אותה שוב למחרת היום. פאות כאלה ניתן לסרק בעדינות, ובדרך כלל הן מחזיקות מעמד למשך ששה עד תשעה חודשים. במידת הצורך אפשר להשתמש בספריי לשיער, אך שימוש רב מדי עלול לשוות לשיער מראה חסר ברק וטבעי פחות.
התאמת הפאה יכולה להיות סיטואציה מכבידה מבחינה רגשית, שכן היא מחייבת התמודדות עם המציאות הקשה של נשירת השיער. מומחי פאות מנוסים יבינו ללבך ולרגשותייך ויעשו כל שביכולתם לגרום לך להרגיש בנוח בזמן מדידת הפאה והתאמתה. ייתכן שתרצי שבן משפחה או חבר יתלוו אלייך, כדי לעזור לך להחליט ולבחור. מאחר שלמעשה אין לחץ זמן או הכרח לבחור פאה באופן מיידי, תוכלי תמיד להשהות את ההחלטה עד שתרגישי מוכנה ובשלה לכך. אם יש לך מעצב שיער עליו את סומכת - אולי כדאי יהיה להתייעץ עימו בנושא זה.
חלק מהאנשים מעדיפים לבחור פאה עוד בטרם שיערם נשר, כדי להתאים לה עיצוב וצבע מראש. היתרון הטמון בכך הוא שבמקרה ושיערך ינשור מוקדם מהצפוי, כבר תהיי ערוכה לכך. בנוסף, היערכות מוקדמת זו נותנת לך הזדמנות להתרגל לפאה, עוד לפני שבאמת תזדקקי לה. אם שיערך עדיין לא נשר, על הפאה להיות הדוקה למדי, כך שהיא תתאים לראשך גם לאחר נשירת השיער.
קיימות גם פאות שמתאימות את עצמן לגודל הראש. אם שיערך נשר והפאה מחליקה מראשך, תוכלי לרכוש רפידות דביקות כדי להצמיד אותה למקומה. חלק מהרפידות הן היפו-אלרגניות ויכולות להועיל גם כאשר העור הופך רגיש כתוצאה מקבלת טיפול בקרינה או כימותרפיה.
במטרה לשמר את מראה השיער הטבעי, כפי שהיה לפני הטיפולים במחלת הסרטן, מומלץ:
קופות החולים משתתפות בכיסוי חלק מההוצאות של רכישת פאה, בהתאם לקריטריונים מסוימים. תעריף הגג של הקופה וגובה ההחזר משתנים בין קופות החולים ובין סוגי הביטוחים, ומתעדכנים מעת לעת.
חשוב לשמור כל קבלה וכל אישור רפואי מהמכון האונקולוגי שבו ניתן הטיפול,
כיון שיש להמציאם לטובת קבלת החזר על רכישת פאה.
קופות החולים משתתפות במימון פאות, בהתאם לסוגי הביטוחים השונים. מומלץ לבדוק בתוכניות הביטוחים המשלימים של קופות החולים את תנאי הזכאות.
שרותי בריאות כללית
החזר של 33% מן ההוצאה בפועל, ולא יותר מתעריף גג של הקופה. לקוח כללית מושלם זכאי פעם בשנה קלנדרית להחזר של עד 85%, עד לתקרה של 1,457 ₪.
מכבי שירותי בריאות
לעמיתי 'מכבי כסף' - החזר של 33% מההוצאה, עד לתקרה של 578 ₪. לעמיתי 'מכבי זהב' ועמיתי 'מכבי שלי' - החזר של 83% מההוצאה, עד לתקרה של 1,453 ₪.
קופת חולים לאומית
החזר של 33% מההוצאה עד לתקרה של 333 ₪. בנוסף, לעמית 'לאומית כסף' - החזר בשיעור 80% מההוצאות ועד 618 ₪. לעמית 'לאומית זהב' - החזר בשיעור 80% מההוצאות ועד 1,257 ₪.
קופת חולים מאוחדת
לעמיתי 'מאוחדת עדיף' - החזר של 50% מההוצאה, עד תקרה של 1,703 ₪.
שמירה על הפאה במקומה
אחד החששות השכיחים ביותר אצל חובשי פאות הוא החשש שמא הפאה תזוז ממקומה. אף על פי שפאה המותאמת היטב להיקף הראש אינה אמורה לזוז, יש כמה דרכים להבטיח את הישארותה במקום. חלק מהאנשים מעדיפים להיעזר בחיבור נוסף, כגון דבק דו-צדדי.
אצל מומחי פאות אפשר למצוא דבק היפו-אלרגי, שהשימוש בו אינו גורם לגירוי בעור הקרקפת. הדבק מוצמד לצדה הפנימי של הפאה ומעניק תחושת ביטחון ונוחות. אם עורך רגיש מאוד בעקבות טיפולי כימותרפיה, יש להתייעץ עם האחות או הרופא המטפל באיזה סוג של דבק לפאה ניתן להשתמש. מומחה הפאות ישוחח איתך על האפשרויות המתאימות לך לשמירה על הפאה במקומה. דרך פשוטה לבחון אם הפאה יושבת במקומה היא לרכון קדימה ולנענע את הראש מצד לצד.
אם את יוצאת לקניות ויודעת שתמדדי בגדים, או שאת הולכת לרופא וצפויה לעבור בדיקה גופנית, עדיף להתכונן לכך מראש וללבוש בגדים נוחים ורפויים, כגון קרדיגן או חולצת כפתורים, שאותם ניתן לפשוט בקלות בלי לגעת בשיער הראש - ולא בגדים צמודים ללא כפתורים, העלולים למשוך את הפאה. לצורך חבישת הפאה רצוי להשתמש במדבקות ולא בדבק קבוע.
הגנה על הקרקפת
הבטנה הפנימית של הפאה עלולה לגרום לגירוי בעור הקרקפת. כדי לחצוץ בין הפאה לבין הקרקפת, ניתן לשים מתחת לפאה רדיד כותנה או כיפה, שאותם ניתן להשיג בדרך כלל אצל ספקי הפאות. חשוב לדעת שמוצרים אלו עלולים לגרום לפאה להחליק, וייתכן שיהיה צורך בניסוי וטעייה כדי למצוא מה מתאים לך ביותר.
בטיחות
אין לחשוף פאות לחום או לאש (להבה, כמו נר או כיריים של גז, חום גבוה במייבש שיער ואף חום המשתחרר מפתיחת דלת של תנור אפייה). החום גורם לקרזול פאה טבעית וממיס פאה סינתטית.
כובעים הם כיסויי ראש אופנתיים המצויים במגוון סגנונות וצבעים. כובעים הם אביזרי אופנה אהובים, יפים ושימושיים, השומרים על חום הראש בחורף ומגנים עליו מפני קרני השמש בקיץ. קיים מבחר רחב של כובעים, וניתן להשיגם ברשתות הלבשה, בחנויות בגדים ואביזרי אופנה ובחנויות המתמחות בייצור ושיווק כובעים. מומלץ למדוד מגוון כובעים ולהתנסות בסגנונות שונים. קרוב לוודאי שיימצא לפחות אחד שיתאים לך ושתרגישי איתו בנוח.
צעיפים הם כיסוי ראש אפשרי נוסף, וכך גם מטפחות ראש, בנדנות או טורבנים. אביזרי אופנה אלו קיימים במגוון רחב של דוגמאות, צבעים ובדים, הם קלי משקל, ונוחים ללבישה ולחבישה. הבדים הטובים והמומלצים ביותר לשימוש הם כותנה, צמר דק או תערובת של השניים. צעיפים עשויי סאטן נוטים להחליק מהראש בקלות יתרה, ומומלץ להימנע מהם. לחלק מהצעיפים מתלוות הוראות והצעות לאופן קשירתם.
תוכלי לנסות אחד מהסגנונות המוצעים להלן:
צעיף מרובע יש לפרוש כאשר הצד עם הדוגמה פונה מטה, ולקפל אותו באלכסון כך שיהפוך למשולש. לכיסוי ראש בסיסי דרוש צעיף בגודל 75 ס״מ על 75 ס״מ לפחות. סגנון כיסוי מורכב יותר מצריך צעיף גדול יותר, בגודל 100 ס״מ על 100 ס״מ. יש להניח את הצעיף על הראש, כאשר הקצה המקופל נמצא במרחק של כ-2.5 ס״מ מתחת לקו השיער הטבעי, וזוויות המשולש פונות לכיוון אחורי הראש.
את הקצוות יש לקשור בקשר כפול מאחורי הראש, מעל לחוד המשולש. חלקו העליון של המשולש צריך להיות מתחת לקשר, יחד עם כל חלקיו העודפים של הבד. לסגנון קשירה מורכב יותר דרוש קשר בודד בלבד.
אם את בעלת פוני בדרך כלל, תוכלי להשיג אצל חלק מספקי הפאות סרט מיוחד, אליו מחובר פוני. חלק ממומחי הפאות מכינים סרטים שאליהם מחוברות צמות, וניתן להשיג גם כובעים, מטפחות ראש, צעיפים או טורבנים, שאליהם מחוברות קווצת שיער. גם לבנדנות וקשתות ניתן להוסיף פוני, משיער טבעי או סינתטי, לפי שיקול דעת הלקוחה.
בחוברת זו מוצע מגוון של כיסויי ראש ופתרונות אפשריים להתמודדות עם נשירת שיער או עם שיער דליל. עם זאת, ישנן נשים המעדיפות שלא לכסות את ראשן כלל. כל אדם נוטה להתמודד עם התופעה באופן שונה. ההשלכות הפסיכולוגיות של אובדן שיער משתנות מאדם לאדם, ותלויות במצבו החברתי ובאישיותו.
בשנים האחרונות הפכה הקרחת לטרנד אופנתי, ואנשי ציבור ומפורסמים רבים נמנעים מלהסתיר את נשירת שיערם. יש אנשים הרואים בהתקרחות תופעה טבעית בלתי נמנעת, והם מקבלים אותה באהבה ואינם מסתירים זאת.
כדאי להיעזר באנשים שהתמודדו עם נשירת שיער, ולשמוע מהם עצות מעשיות שסייעו להם להתמודד במצב זה.
לעזרה בנושא זה ניתן להתייעץ עם האחיות או עם המתנדבים המשתתפים בפרויקט 'להיראות טוב - להרגיש טוב יותר'. למידע נוסף ניתן לפנות אל לינדה ידעי, רכזת הפרויקט באגודה למלחמה בסרטן, בטל. 03-5721618.
כאשר מתמודדים עם אובדן שיער קשה לעתים לשוב בקלות לשגרת החיים הרגילה, או למשל לצאת ולבלות עם חברים ובני משפחה. חשוב שתדעי כי ככל שתבלי זמן רב יותר בחברת אנשים אחרים, יתחזק ביטחונך העצמי, מה שישפר את תדמיתך ויסייע לך להתמודד טוב יותר עם המצב.
ילדים רבים מקבלים את הנשירה בטבעיות ואינם מודאגים כלל מאובדן שיערם. חלקם אפילו גאים בקרחת, המסמלת עבורם את התמודדותם עם מחלת הסרטן. עם זאת, אם הם מעוניינים לכסות את ראשם, קיים מגוון רחב של כובעים, צעיפים, מטפחות ראש ובנדנות המתאימים לילדים ולבני-נוער, ואפשר לעשות בהן שימוש. פאות פחות נפוצות בקרב ילדים, מאחר שיש להתאימן להיקף הראש המשתנה של הילד המתבגר.
צעירים ובני נוער, הנמצאים בגיל שבו מיוחסת השפעה רבה לכל שינוי חיצוני, עלולים להתקשות להתמודד עם התופעה. חשוב לדעת כי מדובר בתופעה זמנית, שתחלוף בהדרגה עם סיום הטיפולים, וכי יש מגוון אפשרויות אופנתיות לכסות על נשירת השיער.
אם המטופל מתקשה להתמודד עם אובדן השיער - ניתן להתייעץ עם אנשי המקצוע מתחום הפסיכו-אונקולוגיה בבית החולים או במח' השיקום והרווחה באגודה למלחמה בסרטן, בטל. 03-5721678.
נשירת גבות וריסים עלולה לגרום לשינוי משמעותי במראה החיצוני. עם זאת, ניתן ללמוד כיצד לייצר גבות חדשות - באמצעות ציורן בעיפרון מיוחד או באמצעות הצמדת גבות וריסים מלאכותיים.
אם הגבות נעשות דקות יותר או נעלמות, ניתן לצייר אותן בעיפרון איפור מיוחד לגבות, שצבעו תואם את צבעו הטבעי של שיערך. עפרונות לצביעת גבות ניתן לרכוש בבתי מרקחת, בפרפומריות וברשתות הפארם.
כדי ליצור גבות בעלות מראה טבעי ככל האפשר - מומלץ לעקוב אחר קו הקימור הטבעי של הגבה, ולצייר קווים אלכסוניים, קצרים וצפופים, שייראו כשיער גבות טבעי. כדאי לצייר את הגבה עבה יותר בחלקה הפנימי, הקרוב לאף, ודקה יותר בקצה החיצוני.
אפשר להיעזר בגבות מלאכותיות, המקובעות בעזרת דבק מיוחד, אותו ניתן לרכוש עם הגבות.
חלק מהאנשים בוחרים לבצע איפור קבוע (בדומה לכתובות קעקע), ולצייר באמצעותו גבות קבועות חדשות. מומלץ לבצע זאת במכוני קוסמטיקה מורשים, בידיהם של אנשי מקצוע שהוכשרו לכך ובאישור הרופא המטפל.
כדי ליצור מראה טבעי ניתן להשתמש בריסים מלאכותיים. ריסים מלאכותיים ניתן לרכוש בבתי מרקחת, בפרפומריות או במחי קוסמטיקה של רשתות הפארם, יחד עם הדבק הדרוש להדבקתם. דיילות היופי יוכלו להדגים לך כיצד לעשות זאת. כמו כן, ניתן לבצע זאת במכוני הקוסמטיקה המורשים.
רבים מתקשים להתמודד עם אובדן השפם ו/או הזקן, שהיו עבורם חלק בלתי נפרד מזהותם ומהמראה הייחודי שלהם. חלק מהחנויות לתכשירי האיפור וחנויות המתמחות בציוד ותלבושות להצגות תיאטרון מוכרות שפמים וזקנים מלאכותיים. קיימת אפשרות לייצר שפם וזקן בהזמנה מיוחדת, אך הדבר כרוך בהוצאה כספית ניכרת.
כאשר השיער נושר חשוב מאוד לדאוג לעור באזורים שמהם נשר(עור הקרקפת
והעור בשאר חלקי הגוף), שכן העור נותר חשוף ורגיש יותר לאחר הנשירה.
(לפני יישום ההמלצות המובאות להלן, חשוב לקבל אישור רפואי).
כאשר השיער מתחיל לצמוח מחדש, הקרקפת עשויה להתכסות בקשקשים כתוצאה מיובש. אם שיערך קצר מאוד, תוכלי לחפוף אותו בקרם על בסיס מים במקום בסבון, כדי ליצור קצף, ובאותה הזדמנות להעניק לחות לעור הקרקפת. קרמים מסוג זה ניתן לרכוש בבתי המרקחת וברשתות הפארם, והם אינם מחייבים מרשם רופא. יש הממליצים לגלח באופן חד-פעמי את השיער הראשוני, שלרוב הוא דק יותר, על מנת לחזק את שורשי השיער ולעבותו.
מומלץ להימנע מחפיפת השיער בשמפו כימי (שאינו על בסיס טבעי), שעלול לגרום לגירוי בעור הקרקפת. כאשר השיער גדל, ניתן לחפוף אותו בשמפו עדין לשימוש יומיומי, המנקה את השיער ואינו מכיל כימיקלים, העלולים לייבש אותו ואת עור הקרקפת.
לאחר שהשיער גדל אפשר להחליק אותו, לצבוע אותו או להדגיש בו גוונים - אם השיער והקרקפת התחדשו, והם במצב טוב מספיק לפעולות אלו.
אין לעשות שימוש בצבע שיער כימי או בחומרים כימיים המיועדים להחלקה, במצבים הללו:
לפני צביעת השיער לאחר סיום הטיפולים, מומלץ להתייעץ עם הספר בנוגע לשימוש במוצרים על בסיס טבעי, כגון חינה. עדיף להתחיל ולנסות את הצבע באזור קטן וחבוי של השיער, כדי לוודא שלא נגרם לו נזק. חינה היא חומר בטוח לשימוש המחזק ומרכך את השיער, אך צבעה עלול להיות חזק יותר מהגוון שהיה מתקבל בתקופה שלפני הטיפולים במחלת הסרטן.
שזירת שיער, הנקראת גם שילוב שיער, היא דרך להוסיף שיער לקרקפת באמצעות שזירת תוספות שיער, טבעי או סינתטי. תוספות השיער נשזרות לתוך אזור השורש הקיים, כך שהן מתארכות בטבעיות יחד עם השיער. עדיף להימנע משזירת שיער למשך כמה חודשים לאחר קבלת כימותרפיה, כמו גם בתקופה שבה נוטלים תרופות בעלות תופעת לוואי של החלשת השיער, כגון טיפול הורמונלי או ממוקד מטרה.
שזירת שיער אינה מתאימה לאנשים ששיערם דליל וחלש, מאחר שהיא מעמיסה לחץ על הקרקפת ועל השיער הקיים, ועלולה לגרום לנשירה. יש להימנע משזירת שיער בחלקו העליון של הראש עד שנה מסיום הטיפולים.
אצל חלק מהאנשים שעברו טיפול בקרינה לאזור הראש, השיער יצמח באופן לא אחיד ויהיה מוגבל לאזורים מסוימים, בעוד שבאזורים אחרים ייווצרו קרחות. במקרה כזה אפשר להיעזר במומחה לשזירת שיער, אשר יצמיד לשיער הקיים רשת דקה ובה תוספות שיער שיכסו את החלקים הקירחים. תוספת השיער תעבור צביעה לצבע התואם את גוון השיער הקיים, שטיפה ועיצוב. תהליך זה נמשך בין שעה לחמש שעות. לאחר שהרשת תוצב במקומה, צריך יהיה להדק אותה כל 8-6 שבועות, בתהליך שנמשך שעה-שעה וחצי בכל פעם.
תוספות שיער יכולות לעבות שיער דק או מדובלל, וניתן להצמידן לשיער הטבעי, גם אם הוא קצר מאוד. שיטה זו אינה מתאימה לשיער חלש או דליל העלול להישבר, ואינה מומלצת למי שזה עתה סיים טיפולים כימיים או טיפולים בקרינה. יש להמתין לשם כך כמה חודשים לאחר סיום הטיפול.
קיימים בשוק תכשירים המיועדים לאנשים שאינם יכולים להשתמש בתוספות שיער ובשזירת שיער. תכשירים אלה מסייעים בעיבוי מראה שיער דליל ובטשטוש קרחות מקומיות ומפרצים, ומשפרים את מראהו הכללי של השיער. למידע נוסף מומלץ להתייעץ עם מעצב השיער במספרה.
כאשר השיער יצמח מחדש הוא יהיה דק מאוד אך יתעבה בהדרגה. כשיהיה ארוך מספיק כך שניתן יהיה לעצבו, תוכל להפסיק לחבוש פאה או כל כיסוי ראש אחר. בעקבות ההתמודדות עם נשירת השיער, חלק מהאנשים שהיו בעלי שיער ארוך מגלים כי סגנון תספורת קצר הולם אותם יותר. מומלץ להתייעץ עם חברים, עם בני משפחה ועם הספר, שיסייעו בבחירת עיצוב השיער המתאים לך ביותר.