לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

טופוטקאן - Toptecan (היצאמטין® - ®Hycamtin)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

טופוטקאן היא תרופה כימותרפית, המשמשת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן, בעיקר בסרטן השחלות. מידע זה מתאר את הטופוטקאן, אופן קבלתה ותופעות הלוואי הנפוצות כתוצאה מהשימוש בה. על מנת לקבל תמונה מלאה יותר על הטיפול והתרופה, כדאי לשלב את קריאת המידע הזה עם החוברת 'הטיפול הכימי - כימותרפיה' של האגודה למלחמה בסרטן. כמו כן, בטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן תוכל למצוא מידע בנוגע לסוג הסרטן בו חלית.

תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. ישנן אנשים החווים מעט תופעות לוואי, בעוד אחרים מדווחים על תופעות לוואי רבות. בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. יש לציין כי התרופה משפיעה בצורה שונה על מטופלים שונים ויוצרת תופעות לוואי אחרות. כמו כן, שילוב של תרופות כימותרפיות עשוי גם הוא ליצור תופעות לוואי שונות. תופעות נדירות אינן נכללות במידע. אם אתה מבחין בתופעות אחרות, שאתה חושב שקשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך.

במהלך הטיפול תיפגש עם הרופא שלך באופן שגרתי, על מנת שיוכל לעקוב אחר השפעות הכימותרפיה. אל תחשוש לפנות אל הצוות המטפל בך בכל בעיה או שאלה. מידע זה יוכל לסייע לך להתארגן לקראת פגישתך עם הרופא.

 

כיצד נראית התרופה?

התרופה היא נוזל שקוף, בתוכו מומסת התרופה.

 

אופן קבלת התרופה

הנוזל מוזרק באמצעות מחט דקה (קנולה), המוחדרת לתוך הוריד, או באמצעות עירוי מרכזי, המוחדר לוריד מתחת לעור באזור עצם הבריח.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

טופוטקאן רשומה בישראל לטיפול בסרטן שחלה גרורתי, בסרטן ריאה מסוג SCLC ובסרטן גרורתי של צוואר הרחם, בהתוויות מסויימות.

 

תופעות לוואי אפשריות

ירידה זמנית בספירות הדם

ירידה בספירת הדם עלולה לגרום לאנמיה (חוסר דם), סיכון לשטפי דם או דימום וסיכון מוגבר לזיהום. ירידה בספירות הדם עלולה להתחיל כשבוע לאחר מתן הטיפול ולהגיע לרמתה הנמוכה ביותר לאחר 10-14 ימים. לאחר מכן, ספירות הדם שלך יעלו בהדרגה וישובו למצבן התקין בתוך 21-28 ימים. במהלך הטיפול תיבדק ספירת הדם שלך באופן שגרתי על מנת לעקוב אחר תפקודי מוח העצם שלך. אם חום גופך עולה מעל ל-38 מעלות, אם מתפתחים אצלך שטפי דם או דימומים בלתי מוסברים, או אם אתה חש שלא בטוב (אפילו ללא עלייה בחום), פנה אל הרופא שלך או אל בית החולים באופן מיידי.

 

בחילה והקאות

הבחילה, או ההקאה, עשויה להתחיל מספר שעות לאחר הטיפול ולהימשך יממה אחת. לרוב מדובר בתופעות לוואי מתונות יחסית. מעבר לכך, כיום ישנן תרופות יעילות נגד בחילות שיכולות למנוע או להחליש תופעות אלו. במידה והתרופה אינה מקלה את תחושתך, או שהבחילה נמשכת, פנה אל הרופא שלך על מנת שיוכל לרשום לך תרופות יעילות יותר.

 

אובדן תיאבון

אובדן תיאבון הנובע מקבלת התרופה הוא לרוב מתון ונמשך יום אחד. בחוברת 'הטיפול התזונתי התומך' של האגודה למלחמה בסרטן תוכל למצוא עצות ומידע רב בנושא. כמו כן, תוכל לפנות לדיאטנית בבית החולים על מנת לקבל ייעוץ.

 

נשירת שיער

נשירת השיער מתחילה בדרך כלל שלושה או ארבעה שבועות לאחר קבלת הטיפול הראשון בטופוטקאן. שיערך עלול להתדלדל או לנשור לחלוטין. כמו כן, אתה עלול לחוות דילול ונשירה בריסים, בגבות ובשיער בחלקים אחרים של הגוף. זהו מצב זמני, שיערך ישוב ויצמח לאחר גמר הטיפולים. לאגודה למלחמה בסרטן דף מידע הנקרא 'התמודדות עם נשירת השיער'.

 

עייפות ותחושה כללית של חולשה

התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייף וחלש, לכן חשוב שתפנה זמן רב למנוחה. בחוברת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' תוכל למצוא מידע נוסף בנושא.

 

תופעות לוואי נפוצות פחות

כאב בפה ושינוי בטעם

בזמן הטיפולים אתה עלול לסבול מכאב ומכיבים קטנים בפה. על מנת להפחית את הסיכוי להופעת תופעות אלו הקפד על שתייה מרובה ועל צחצוח שיניים יסודי ועדין. כמו כן, אם תחוש כאב או תבחין בכיבים בפה תוכל לפנות אל הצוות המטפל על מנת שירשמו לך תרופות ומי פה מיוחדים שימנעו ויטפלו בזיהום בפה. הטיפול עשוי לגרום לך לחוש כי למזון ישנו טעם שונה. תחושת הטעם הרגילה תשוב אליך עם תום הטיפולים.

 

שלשול

ישנן תרופות יעילות לטיפול ולהקלה על שלשול. כמו כן, חשוב להרבות בשתיית נוזלים. אולם, אם אתה סובל משלשול מתמשך או חריף פנה אל הרופא שלך על מנת שיוכל לרשום לך תרופות יעילות יותר.

 

מידע נוסף

פוריות

תרופה זו עלולה להשפיע על יכולתה של אישה להרות, או על יכולתו של גבר לעבר אישה. חשוב לדון על נושא הפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.

 

מניעת הריון

בזמן קבלת טופוטקאן נשים צריכות להימנע מלהיכנס להריון וגברים מלעבר אישה, על מנת למנוע פגיעה בעובר. חשוב להשתמש באמצעי מניעה בזמן הטיפולים ומספר חודשים לאחריהם. מומלץ לדון על נושא מניעת הריון עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.

 

 

<< לרשימת התרופות