ציספלטין היא תרופה כימית הניתנת במסגרת טיפול בסוגי מחלות סרטן שונות, בדרך כלל סרטן שחלות, ריאות, האשך, גידולי ראש-צוואר, מערכת הבליעה, כיס השתן וסרטן קיבה. דף מידע זה מכיל מידע על התרופה, על האופן בו היא ניתנת ועל תופעות הלוואי האפשריות.מומלץ לקרוא מידע זה יחד עם "הטיפול הכימי - כימותרפיה" .אם תתעוררנה אצלך שאלות נוספות פנה* לרופא או לאחות שבבית החולים בו הינך מטופל.ניתן להתייעץ עם מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721608.*המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
נוזל צלול.
ציספלטין ניתנת בעירוי דרך צינורית דקה לתוך הוריד בגב כף היד או האמה, מתחת לעור באזור עצם הבריח (מה שנקרא "עירוי מרכזי" - central line) או בכיפוף הזרוע (עירוי הנקרא "פיק ליין" - PICC line).
תהליך עירוי התרופה יכול להמשך עד 8 שעות. הכימותרפיה ניתנת בדרך כלל במסלול של כמה מחזורי טיפול, במשך מספר חדשים. משך הטיפול ומספר המחזורים תלוי בסוג מחלת הסרטן. ציספלטין ניתנת גם בשילוב עם תרופות כימיות אחרות. האחות או הרופא ישוחחו אתך על תכנית הטיפול שלך.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
ציספלאטין רשומה בישראל לטיפול פליאטיבי לבד או בשילוב עם תרופות כימותרפיות אחרות לסרטן אשכים גרורתי, סרטן שחלות גרורתי וסרטן מתקדם של שלפוחית השתן, בהתוויות מסויימות.
תגובתו של כל חולה לכימותרפיה היא ייחודית. חלק מהחולים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. תופעות הלוואי המתוארות בדף מידע זה לא ישפיעו על כל מי שמקבל ציספלטין ועשויות להשתנות אם אתה מטופל ביותר מסוג אחד של תרופה כימית.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות שכיחות פחות, כדי שתוכל להיות מודע להן אם תופענה. תופעות לוואי נדירות מאוד אינן מתוארות כאן.אם אתה חווה תופעות כלשהן שלדעתך קשורות לתרופה שאינן מתוארות בדף מידע זה, דווח על כך לצוות המטפל בך.
אם יופיעו בחילות או הקאות, הן עשויות להתחיל מספר שעות לאחר מתן הטיפול ולהימשך מספר ימים. אם לא ניתן לשלוט בתופעות אלו דווח על כך לרופא שיוכל לרשום לך תרופות אחרות שעשויות להיות יעילות יותר. תרופות לטיפול בבחילות או בהקאות עלולות לגרום לעצירות – דווח לרופא אם תחווה תופעה זו.
בדרך כלל, השפעה זו אינה גורמת לשום תסמינים, והיא לרוב מתונה. אולם, אם היא חריפה, עלול להיגרם נזק תמידי לכליות. לכן, לפני כל טיפול בציספלטין, תתבצע בדיקת דם בכדי לעקוב אחר מצב הכליות.בכדי לוודא שהכליות ימשיכו לתפקד באופן תקין יינתן לך עירוי נוזלים לפני ואחרי כל טיפול. כמו כן, תתבקש למדוד ולנהל רישום אחר כמויות הנוזלים שהנך צורך ומפריש בשתן. במידת הצורך, תקבל תרופה שתסייע בהפרשת השתן. בנוסף, רצוי להרבות בשתייה לפני ולאחרי כל טיפול.
ייתכן ותחוש בהשפעה על מערכת העצבים (תופעה הנקראת נוירופתיה היקפית - peripheral neuropathy). המתבטאת בחוסר תחושה או עקצוץ בידיים או ברגליים, קושי ברכיסת כפתורים או בתפקודים דומים. תופעות אלו יחלפו באיטיות במשך מספר חודשים לאחר הפסקת הטיפול. אם אתה חש בהן – יש לדווח על כך לרופא.
הטיפול בציספלטין עלול לגרום לפגיעה בשמיעה, המתבטא בצלצולים או צפצופים באוזניים (טינטון,Tinnitus ), איבוד שמיעה בתדרים גבוהים או ירידה ביכולת לשמוע תדרי שיחה רגילים. הסיכון לפגיעה עולה ככל שהמינון המצטבר של ציספלטין עולה. התופעה חולפת בדרך כלל לאחר הפסקת הטיפול, אך במקרים של פגיעה משמעותית בשמיעה היא עלולה להיות בלתי הפיכה.
בילדים המטופלים בתרופה השפעות הטיפול על השמיעה עלולות להיות חמורות ומזיקות יותר, במיוחד בילדים מתחת לגיל 5. השכיחות של אובדן שמיעה בילדים מוערכת ב-60-40%.
כיום נהוג לתת טיפולים מגינים כדי למנוע או להפחית את הנזק לשמיעה.
פנה לרופא או לאחות אם אתה חש בצלצולים או בליקוי שמיעה כלשהו. כמו כן מומלץ לבצע מעקב שמיעה סדיר.
אובדן תחושת הטעם הינו זמני, אך מומלץ לפנות לדיאטנית לייעוץ והתמודדות עם התופעה.
התרופה עלולה לגרום להפחתת ייצור כדוריות הדם הלבנות במוח העצם וכתוצאה מכך הגוף יהיה חשוף יותר מהרגיל לזיהומים. השפעה זו עשויה להתחיל כ-7 ימים לאחר מתן הטיפול, ובדרך כלל מגיעה לשיאה 14-10 יום לאחריו. ערכי ספירת הדם יעלו באופן טבעי בהדרגה, ובדרך כלל ישובו לרמתם התקינה תוך 28-21 יום.בטרם יימשך הטיפול תיערך לך בדיקת דם בכדי לוודא שהערכים תקינים. במידה וספירת הדם שלך לא חזרה לרמתה התקינה - יעוכב המשך הטיפול.במצב של רמה נמוכה של ספירת הכדוריות הלבנות (למשל, מתחת ל-2000 ממ"ק) מומלץ בידוד יחסי, הימנעות משה ייה במקומות הומי אדם ובייחוד הימנעות ממגע עם אנשים חולים.אם חום גופך עולה מעל לרגיל, אם מופיעים שטפי דם או דימומים בלתי מוסברים, או אם פתאום אינך חש בטוב – גם ללא חום גבוה, פנה מיד לרופא או לבית החולים.
ציספלטין עלולה להפחית את ייצור טסיות הדם האחראיות על קרישת הדם. במידה ותרגיש בתופעות כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות או פריחה בעור יש לדווח על כך לרופא.
בזמן הטיפול תיתכן שתופיע אנמיה הגורמת לעייפות ולקשיי נשימה. אם מופיעים תסמינים אלו יש לדווח על כך לרופא.
במקרה של אובדן תיאבון יש לפנות לדיאטנית שתנחה אותך כיצד לטפל בבעיה.
תופעה זו נשלטת בקלות על ידי טיפול תרופתי. אם התופעה חריפה או מתמשכת יש לדווח לרופא. חשוב להקפיד על שתיית נוזלים מרובה לכל אורך הטיפול.
תסמיני תגובות אלרגיות הם פריחות בעור וגירודים, חום גבוה, רעידות, אדמומיות בפנים, סחרחורת, כאב ראש, קוצר נשימה, חרדה וצורך לתת שתן. הצוות הרפואי יערוך מעקב לגילוי תגובות אלרגיות במהלך הטיפול. תופעות אלו אמנם נדירות, אך מתרחשות לרוב במחזורי הטיפול הראשונים. אם אתה חווה תגובות אלרגיות יש לדווח מיידית לרופא המטפל.
ישנן תרופות אחרות שעלולות לגרום לנזק כאשר הן ניתנות במשולב עם כימותרפיה. זכור תמיד ליידע את הרופא המטפל על כל תרופה אחרת שאתה נוטל, גם אם מדובר בתוסף תזונה או בתרופה אחרת מתחום הרפואה המשלימה.
יתכן שהטיפול ישפיע על פוריותם של גברים ונשים. יש לדון בנושא הפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.יש להימנע מהריון בזמן נטילת התרופה משום שהיא עלולה לגרום נזק לעובר המתפתח. יש להקפיד על אמצעי מניעת הריון ולהתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל.הערה : ההסבר הנ"ל אינו כולל את כל תופעות הלוואי האפשריות, ואינו מהווה תחליף להסבר שניתן על ידי הרופא המטפל.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא