לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

קרבופלטין - Carboplatin (פאראפלאטין® - ®Paraplatin)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

קרבופלטין היא תרופה כימית, הניתנת במחלות סרטן שונות. דף מידע זה מכיל מידע על האופן בו ניתנת תרופה זאת ועל תופעות לוואי אפשריות שלה.

מומלץ לקרוא מידע זה יחד עם "הטיפול הכימי - כימותרפיה".

אם יש לך שאלות בקשר לטיפול תוכל* להתייעץ עם הרופא או האחות בבית החולים בו הינך מטופל או עם מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721608.

*המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

כיצד נראית התרופה? 

נוזל צלול

אופן קבלת התרופה 

קרבופלטין ניתנת בעירוי דרך צינורית דקה עם טפטפת (אינפוזיה) המו כנסת לתוך הוריד בדרך כלל בגב כף היד או באמה. משך העירוי 15- 60 דקות.

תרופה זאת ניתנת בדרך כלל בטיפול משולב ביחד עם תרופה נוספת במחזורים, שהמרווח ביניהם הוא בדרך כלל שלושה שבועות. מספר המחזורים ומשך הטיפול תלוי בסוג המחלה שלך ובתגובה לטיפול. הרופא המטפל בך ו/או האחות יסבירו לך על תכנית הטיפול שלך.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

קרבופלטין רשומה בישראל לטיפול בסרטן השחלות וסרטן ריאה בהתוויות מסויימות.

תופעות לוואי אפשריות 

כמו בכל טיפול ייתכנו הבדלים בין חולים שונים לבין תופעות הלוואי שיופיעו, הן באופיין והן בדרגת עוצמתן. כמו כן, תיתכנה תופעות לוואי נוספות לאלה המתוארות בהמשך, אם הכימותרפיה שאתה מקבל כוללת תרופות נוספות. 

במידע זה מתוארות תופעות לוואי שכיחות, שעלולות להתפתח בעקבות הטיפול וגם תופעות לוואי פחות נפוצות. עם זאת, לא מתוארות תופעות לוואי נדירות מאוד שקיימת סבירות נמוכה ביותר שתפתח. עליך לדווח לצוות המטפל גם על תופעות שאינן מפורטות כאן.

בחילות והקאות

בחילות ו/או הקאות עשויות להופיע ביום הטיפול ולהימשך עד מספר ימים לאחר מכן. דרגת החומרה של תופעה זאת בעקבות טיפול בקרבופלטין מוגדרת כבינונית. 

קיימות תרופות יעילות, שעשויות למנוע או להפחית את דרגת החומרה של תופעות לוואי אלו. טיפול בתרופות אלה יינתן לך באופן מונע כחצי שעה לפני תחילת הטיפול, ולאחר מכן תקבל הנחיות להמשך טיפול נוגד בחילה והקאה לאחר הטיפול. 

עליך לקבל טיפול מונע זה על פי ההנחיות שתקבל, גם אם כלל אינך חווה תופעות אלו. אם למרות הטיפול המונע השגרתי תסבול בכל זאת מבחילות ו/או הקאות, יש לדווח על כך לצוות המטפל. ניתן

במקרים אלה לתת טיפול תרופתי נוסף, שיפחית תופעת לוואי זאת.
 

לעצות ומידע נוסף ראה "בחילות והקאות הנלוות לטיפול כימי וקרינתי"

נשירת שיער

תופעה זו עלולה להתרחש בדרגות חומרה שונות, ואם מופיעה, היא נצפית לרוב כ-3 עד 4 שבועות לאחר תחילת הטיפול, אך ייתכן שגם קודם לכן. נשירת שיער היא תופעה זמנית, וכמעט תמיד השיער שב לצמוח לאחר סיום הטיפול. לא קיימת דרך יעילה למנוע את נשירת השיער (הזמנית) כתוצאה מהטיפול.


לעצות ומידע נוסף ראה "התמודדות עם נשירת שיער"

עמידות נמוכה לזיהומים עקב ירידה במספר תאי הדם הלבנים:

נטילת קרבופלטין עשויה להפחית את ייצור כדוריות הדם הלבנות המגנות על הגוף מפני זיהומים שונים. תופעה זו מתחילה כשבוע לאחר הטיפול ומגיעה לשיאה כעבור 10 עד 14 יום מתחילת הטיפול. לאחר מכן, תהיה חזרה הדרגתית במספר כדוריות הדם הלבנות עד לרמה תקינה. לאחר הטיפול תתבקש לבצע ספירות דם על פי הנחיות שתקבל. הבדיקה נעשית מדגימת דם שתילקח מהווריד או מדקירה בקצה האצבע.

במצב של רמה נמוכה של ספירת הכדוריות הלבנות (למשל, מתחת ל-2000 ממ"ק) מומלץ בידוד יחסי, הימנעות משה ייה במקומות הומי אדם ובייחוד הימנעות ממגע עם אנשים חולים.

התפתחות תהליך זיהומי, במצב בו מספר הכדוריות הלבנות נמוך, היא מסוכנת ובדרך כלל מטופלת על ידי טיפול אנטיביוטי לווריד במסגרת אשפוז.

יש ליצור קשר מיידית עם הרופא או עם בית החולים כאשר:
חום גופך עולה מעל 38°C
הרגשתך הכללית אינה טובה למרות שחום גופך תקין

דימום כתוצאה מירידה במספר הטסיות (תרומבוציטים) בדם:

לאחר מתן קרבופלטין חלה ירידה במספר טסיות הדם (תרומבוציטים) הנמצאות בדם ואחראיות על קרישת הדם. ירידה זאת מגיעה לשיאה כעבור כשבועיים מתחילת הטיפול ועלולה לגרום לתופעות של דימום (חיצוני או פנימי) ואף לסכן חיים, אם לא מטופלת.

לכן, יש לפנות בדחיפות לצוות הרפואי המטפל אם מתפתחות תופעות כגון: דימום מהאף או מהחניכיים, דימום מדרכי העיכול (כולל מצב של צואה שחורה), דימום בשתן ו/או הופעת נקודות אדומות/כחלחלות בעור או בחניכיים (שעשויות להיות ביטוי של דימום בעור כתוצאה מהירידה במספר הטסיות).


במקרים של ירידה קיצונית במספר הטסיות, המלווה בתופעות של דימום, תזדקק בדחיפות לעירוי טסיות. בדומה לספירת הכדוריות הלבנות, כך גם ספירת הטסיות תתאושש בהדרגה לקראת תחילת הטיפול הבא.

אנמיה (ערכים נמוכים של תאי דם אדומים)

במהלך טיפול בקרבופלטין תיתכן ירידה בייצור כדוריות הדם האדומות והתפתחות אנמיה (מצב של חסר דם). כתוצאה מכך, תחוש חולשה ועייפות. במצב של אנמיה קשה, ייתכן ותזדקק לעירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.

עייפות וחולשה

בזמן הטיפול בקרבופלטין ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). חשוב להקפיד על מנוחה ולא לעסוק בפעילות מוגזמת באופן יחסי לתחושתך.

לעצות ומידע נוסף ראה "תשישות ועייפות אצל חולי סרטן".

מידע נוסף

השפעה על פוריות

קרבופלטין עלולה לפגוע בפוריות נשים וגברים. הפגיעה יכולה להיות זמנית, אך עלולה להיות בלתי הפיכה.

חומרת הפגיעה תלויה במנת התרופה ובעיקר, במנה המצטברת (דהיינו, המנה הכוללת שניתנה במהלך כל סדרות הטיפול). בגברים ניתן לשמר זרע לפני תחילת הכימותרפיה. תהליך שימור הפוריות בנשים הינו מורכב יותר ודורש דיון אינדיבידואלי בין בני הזוג והרופא המטפל.

למרות שכימותרפיה, הכוללת קרבופלטין, עלולה לפגוע בפוריות, עדיין קיימת אפשרות להרות במהלך הטיפול. כיוון שיש להימנע מהריון במהלך כימותרפיה, בין היתר בשל חשש להיווצרות מומים בעובר, חשוב מאוד שבני הזוג יקפידו על אמצעי מניעה במהלך הטיפול. המלצה זו תקפה הן אם הטיפול ניתן לאישה והן אם ניתן לגבר.

תופעות של רגישות יתר (אלרגיה)

בדומה לתרופות כימיות אחרות, גם קרבופלטין עלולה לגרום לתופעות רגישות יתר (אלרגיה), כגון גרד, פריחה עורית, נפיחות בפנים וקוצר נשימה. תופעות אלה עלולות להיות מסוכנות, ואם מופיעות, יש לפנות לטיפול רפואי דחוף.

תופעות של רגישות יתר לקרבופלטין עלולות להתפתח כבר במהלך הסדרה הראשונה, אך נצפות בדרך כלל רק לאחר שניתנו מספר סדרות של התרופה. במקרה והופיעו יחליט הרופא המטפל אם וכיצד להמשיך בטיפול.

סיכון מוגבר להתפתחות קרישי דם

הסיכון להתפתחות קרישי דם במערכת הוורידית (טרומבוזיס = פקקת) הינו מוגבר בגלל עצם קיומה של המחלה הסרטנית, וכימותרפיה מגדילה עוד יותר את הסיכון לתופעה זו. תסמיני קריש דם יכולים להיות כאב, נפיחות ואדמומיות בעיקר בגפה התחתונה.

קריש דם עלול להוות סכנה רצינית ביותר ולגרום לסיבוך רציני בריאות (תסחיף ריאתי) ויש לדווח מיד לרופא אם תחוש בנפיחות בגפה התחתונה (בעיקר בשוק). התופעה ניתנת לטיפול תרופתי מונע על ידי נוגדי קרישה, אך טיפול כזה עלול להגביר את הסיכון לדימום ומקובל לתת אותו כטיפול מונע רק במקרים חריגים ועל החלטת הרופא המטפל.

תרופות נוספות שנלקחות במקביל לטיפול 

ייתכנו יחסי גומלין בין תרופות אחרות שאתה נוטל במהלך הטיפול לבין קרבופלטין, חלקן עלולות להיות מזיקות. לכן יש לדווח לרופא על תרופות אחרות שהינך נוטל, כולל תרופות מרשם, "תרופות" של רפואה משלימה, תכשירים צמחיים, "תוספי מזון" וכו' .
 

הערה : ההסבר הנ"ל אינו כולל את כל תופעות הלוואי האפשריות, ואינו מהווה תחליף להסבר שניתן על ידי הרופא המטפל.

 

<< בחזרה לרשימת התרופות