לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

סוראפניב - Sorafenib (נקסאוואר® - ®Nexavar)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

סוראפניב (המוכרת גם בשם נקסאוואר®)

מידע זה מתאר את התרופה הביולוגית סוראפניב (המוכרת גם בשם נקסאוואר®), את אופן קבלתה ותופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע הזה עם החוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלה בה חלית. 

קראו כאן על מחלות הסרטן, דרכי ההתמודדות והשיקום. למידע נוסף פנו בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

כיצד פועלת התרופה?

סוראפניב היא סוג של טיפול הנקרא "מעכב קינאז". מעכבי קינאז מתערבים בפעולת החלבונים הנקראים קינאזים המווסתים את הפעילות והגדילה של התאים בגוף על ידי שליחת אותות (סיגנלים) לתא וגורמים לו להתחלק ולהתפתח. מעכבי קינאז חוסמים את האותות הללו ומשפיעים על יכולת הגדילה של תאים סרטניים. התרופה יכולה גם לעצור את ההתפתחות של כלי דם חדשים הנוצרים על ידי הגידול הסרטני. כתוצאה מכך מופחתת אספקת החמצן והמזון לגידול הסרטני והוא מתכווץ או מפסיק להתפתח. תרופות שמעורבות בהתפתחות של כלי דם חדשים נקראות מעכבי אנגיוגנזיס או אנטי-אנגיוגניקס.

 

כיצד נראית התרופה?

סוראפניב היא טבליה אדומה ועגולה.

 

אופן נטילת התרופה

את התרופה יש ליטול על בטן ריקה עם כוס מים, לפחות שעה לפני הארוחה, או לפחות שעתיים לאחריה. בתרופה נעשה שימוש כל עוד המחלה נמצאת בשליטה או עד שתופעות הלוואי מחמירות.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

סוראפניב רשומה בישראל לטיפול לטיפול בקרצינומה מתקדמת של הכליה או של בלוטת התריס בהתוויות מסויימות.

 

תופעות לוואי אפשריות

לכל אדם תגובה שונה לתרופות. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד שאחרים עלולים לחוות תופעות לוואי רבות יותר.

תופעות הלוואי המפורטות להלן הינו השכיחות ביותר, אך אינן מופיעות אצל כל מי שנוטל את התרופה.

במידה ומופיעות תופעות כלשהן העלולות להיות קשורות לתרופה, ואינן מוזכרות כאן, יש לדווח על כך לרופא המטפל.

תופעות הלוואי של סוראפניב הן קלות באופן כללי, ועשויות לחלוף במהלך הטיפול, כאשר הגוף מסתגל לתרופה.

 

שינויים בעור ובתחושה של כפות הידיים/הרגליים

זוהי תופעת לוואי נפוצה. ייתכן ויופיעו אדמומיות בכפות הידיים או בכפות הרגליים. לעיתים כפות הידיים והרגליים נעשות כואבות או נפוחות. בנוסף, עלולים להתרחש שינויים בתחושה, כמו חוסר-תחושה (נימול) או עקצוץ. במידה ומופיעה תופעה זו יש לדווח על כך לרופא המטפל. לפעמים, אם הכאב אינו חולף או שמתפתחת שלפוחית, ייתכן והרופאים ייאלצו להפחית את מינון התרופה או להתערב בטיפול. לעיתים נדירות יהיה צורך להפסיק לחלוטין את הטיפול. שינויים בעור, כמו פריחה, אדמומיות, יובש וגירוד, הם די נפוצים, וקלים בדרך כלל. מומלץ להתייעץ עם הרופא או האחות בנושאים אלו בכדי שיוכלו לסייע לך בהקלה על תופעות אלו באמצעות שימוש בקרמים, משחות או טיפול תרופתי מתאים.

 

לחץ דם גבוה

סוראפניב עלולה לגרום לבעיות באספקת הדם ללב וללחץ דם גבוה אצל חלק מהמטופלים. במידה שאתה חש כאבים בחזה, קוצר נשימה או תסמינים אחרים - ייתכן שהתרופה משפיעה על תפקוד הלב ויש לדווח על כך מיידית לרופא.

 

עייפות ותחושת חולשה

זוהי תופעה נפוצה המורגשת בדרך כלל לקראת סוף הטיפול ומספר שבועות לאחר סיומו. חשוב להקדיש זמן רב למנוחה ולשלב פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות, שעשויה לסייע בהתמודדות עם התופעה. אם הנך חש עייפות רבה יש להימנע מנהיגה או מתפעול מכונות כבדות.

מומלץ להיעזר בחוברת "תשישות ועייפות בקרב חולי סרטן" המכילה מידע ועצות מועילות. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן  בשיחת חינם לטל. 1-800-599-995.

שלשול

התרופה עלולה לגרום להופעת שלשולים או יציאות רכות מהרגיל, עליהם ניתן להתגבר באמצעות טיפול תרופתי. יש לדווח לרופא אם המצב חמור או מתמשך, וחשוב להקפיד על צריכת נוזלים מרובה, בכדי למנוע התייבשות.

 

כאבים בפה וכיבים

ייתכן ויופיעו כאבים בפה או כיבים קטנים במהלך הטיפול. צריכת נוזלים מרובה והקפדה שגרתית על ניקיון והיגיינת הפה והשיניים עשויות לעזור. גם מציצת קוביית קרח עשויה להקל על התופעות. יש לדווח לרופא או לאחות על בעיות כלשהן בפה ובשיניים בכדי שיוכלו לרשום לך מי-פה וטיפול תרופתי למניעה או לטיפול בזיהומי בפה.

 

בחילות והקאות

תחושת הבחילה היא לרוב מתונה ומתחילה מספר שעות לאחר הטיפול ונמשכת מספר ימים. הרופא יוכל לרשום לך טיפול תרופתי נגד בחילות והקאות שיסייע לך במניעה או בהפחתת תופעות אלו. יש ליידע את הרופא אם התופעה נמשכת, למרות הטיפול שניתן לך, בכדי שתקבל תחליף תרופתי שאולי יסייע לך יותר. חלק מהתרופות נוגדות הבחילה עלולות לגרום לעצירות. במקרה שהנך חווה עצירות יש ליידע את הרופא או האחות.

למידע נוסף בנושא זה ניתן להיעזר בחוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול כימי וקרינתי" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע' בטל. 1-800-599-995.

עצירות

צריכת נוזלים מרובה, תזונה עתירת סיבים ופעילות גופנית קלה, מסייעות בדרך כלל בהתמודדות עם תופעה זו. לעיתים ייתכן שהרופא ירשום לך תרופות משלשלות (laxatives) בכדי לטפל בתופעה.

 

התדלדלות השיער

ייתכן ששיערך ייעשה דליל יותר. אובדן השיער הוא זמני, והשיער יצמח מחדש לאחר סיום הטיפול.

מומלץ להיעזר בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן המכילה מידע ועצות נוספות. לקבלתה ללא תשלום ניתן לפנות ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בשיחת חינם לטל. 1-800-599-995.

צרידות

ייתכן ותופיע צרידות או קול צרוד.

 

כאבי שרירים (כאבי פרקים)

אנשים מסוימים חווים במהלך הטיפול כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום לך משככי כאבים, במידה ותסבול מכאבים אלו.

 

החלמה איטית של פצעים וחבורות בגוף

נראה שבמהלך הטיפול בסוראפניב זמן החלמתם של פצעים וחבורות יהיה ארוך יותר. במידה שמתוכנן לך ניתוח - ייתכן שתצטרך להפסיק להשתמש בתרופה לפני הניתוח וליטול אותה שוב  מספר שבועות לאחר מכן. הרופא המטפל ישוחח איתך על כך.

 

בעיות דימום

סוראפניב עלולה להגביר את הסיכון להופעת דימום. תופעת לוואי זו נפוצה פחות, ועלולה להשפיע על מטופלים באופן שונה. למשל, ייתכן שיופיע דימום מהחניכיים, תיפצע בקלות או שיופיע דם בשתן או בצואה. במידה שאתה מבחין בדימומים חריגים כלשהם, יש ליצור קשר עם הרופא המטפל באופן מיידי.

 

בעיות לב

תרופה זו עלולה לגרום לעיתים לבעיות באספקת הדם אל הלב. אם מופיעים כאבים בחזה, קוצר נשימה, או תסמינים אחרים, שעלולים להצביע על השפעה על הלב, יש לדווח מיידית לרופא המטפל.

 

הפרעה בבדיקות דם

בדיקות דם עלולות להראות שינויים הכוללים הפרעה בתפקודי כבד, ירידת טסיות הדם ותאים לבנים מסוג לימפוציטים, ירידת חלבון, ירידת זרחן והפרעה בתפקוד בלוטת המגן.

חשוב ליידע את הרופא מיידית אם אינך חש בטוב או אם אתה חווה תופעות לוואי חמורות, גם אם אותן תופעות לוואי אינן מוזכרות כאן.

מידע והוראות נוספות

  • תרופות אחרות - תרופות מסוימות עלולות להתערב בפעילות הסוראפניב, ולהחליש את השפעתה. יש לדווח לרופא על כל התרופות שהנך נוטל/ת, כולל תרופות ללא מרשם, כמו טיפולים משלימים וצמחי מרפא.
  • פוריות - הטיפול עלול להשפיע על פוריותם של גברים ונשים. יש להתייעץ בנושא זה לפני נטילת התרופה עם הרופא המטפל.
  • אמצעים למניעת היריון - מומלץ שלא להיכנס או להכניס להיריון במהלך הטיפול בסוראפניב, מאחר והתרופה עלולה לפגוע בעובר המתפתח. מומלץ להימנע מקיום יחסי מין או להשתמש באמצעי מניעה יעילים חוסמי מעבר של נוזלי הנרתיק והזרע במהלך הטיפול בתרופה, כגון קונדום או דיאפרגמה במשך 48 שעות לאחר קבלת הטיפול.
  • הנקה - קיים סיכון שהתרופה סוראפניב  מופרשת  בחלב אם. לכן מומלץ להימנע מהנקה בזמן נטילת התרופה וגם מספר חודשים אחריה.
  • אשפוז בבית החולים ללא קשר למחלת הסרטן - במידה שאושפזת בבית חולים מסיבות שאינן קשורות למחלת הסרטן, חשוב ליידע את הרופא והאחיות המטפלים בך שאתה מקבל טיפול בסוראפניב, ולעדכן אותם בפרטי האונקולוג המטפל בך על מנת שיוכלו להיוועץ בו במידת הצורך.
  • יצירת קשר בשעת חירום - בקש איש קשר עימו תוכל להתייעץ כשהנך נתקל בבעיה כלשהי הקשורה בתרופה, בשעת הצורך.
  • חשוב להקפיד ליטול את התרופה על פי הוראות הרופא.
  • דווח לכל רופא המטפל בך במצבים שאינם קשורים למחלת הסרטן - על כך שאתה נוטל סוראפניב ושלא ניתן להפסיק לקחת את התרופה ללא הוראה מפורשת מהאונקולוג שמטפל בך.
  • אחסון - שמור את התרופה בחפיסתה המקורית, בטמפרטורת החדר, רחוק ממקור חום. במקום בטוח, הרחק מהישג ידם של ילדים.
  • במידה שהרופא ממליץ על הפסקת הטיפול, יש להחזיר את הטבליות שנותרו לך לבית המרקחת. אין להשליך אותן לאסלה או לפח האשפה.
  • אם אתה מקיא מיד לאחר נטילת התרופה - יש לדווח על כך לרופא המטפל, מפני שייתכן שתיאלץ ליטול מנה נוספת.
  • אין ליטול מנה נוספת מבלי להיוועץ קודם לכן ברופא המטפל.
  • במידה ששכחת ליטול טבליה אין ליטול מנה כפולה. יש לדווח על כך לרופא המטפל ולהקפיד על לוח הזמנים של המינון שנקבע לך.

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל:

פרופ' אבישי סלע, מנהל המכון האונקולוגי, המרכז הרפואי אסף הרופא; חבר ועדת העדכון לנושא אורולוגיה,

על הארותיו והערותיו.

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


 ינואר 2014