לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אברולימוס - Everolimus (אפיניטור® - ®Afinitor , ווטוביה® - ® Votubia)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

מידע זה מתאר את התרופה אברולימוס - Everolimus (אפיניטור® - ®Afinitor)*, את אופן קבלתה ותופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע הזה עם החוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלה בה חלית.

קראו כאן על מחלות הסרטן, דרכי ההתמודדות והשיקום. למידע נוסף פנו בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

תגובתו של כל אדם לטיפול בסרטן היא ייחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים יותר. במהלך קבלת טיפול זה, תיפגש עם הרופא באופן שגרתי כדי שהוא יוכל לעקוב אחר השפעות הטיפול. אם הנך חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.

מהי אברולימוס (אפיניטור) וכיצד היא פועלת?

אברולימוס הינו טיפול תרופתי המתערב בפעילות החלבון תירוזין קינאז ומהווה חלק מקבוצת תרופות הנקראת "מעכבי קינאזות" (על שם האנזים טירוזין קינאז). החלבון שנמצא באופן מוגבר בתאי סרטן שונים מעודד את ההתחלקות והצמיחה של התאים הסרטניים. על ידי עיכוב פעילותו מתעכבת צמיחתו והתפתחותו של הגידול הסרטני.

 

אופן נטילת התרופה

התרופה ניתנת כטבליה אחת ליום, אותה יש לבלוע בשלמותה עם כוס מים בשעה קבועה.

  • אין חובה לאכול לפני נטילת התרופה.
  • יש להקפיד על נטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא. 
  • אין לשתות מיץ אשכוליות או לאכול אשכולית בזמן הטיפול בתרופה.
  • אין להפסיק את הטיפול מבלי להתייעץ עם הרופא המטפל.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

אברולימוס תנתן לטיפול במקרים הבאים:

  1. סרטן כליה מתקדם או גרורתי, לאחר כשל בטיפול קודם.
  2. גידול נוירו אנדוקריני ממקור לבלבי (pNET) מתקדם או גרורתי.
  3. גידול נוירו אנדוקריני לא פונקציונלי ממקור מערכת עיכול או ריאה, לא נתיח, מתקדם מקומי או גרורתי, well differentiated (grade 1 or grade 2).
  4. טיפול בנשים פוסטמנופאוזליות עם סרטן שד בשלב מתקדם או גרורתי חיובי לקולטנים הורמונאליים, HER2 שלילי, בהתוויות מסויימות.
  5. אסטרוציטומה תת אפנדימאלית של תאי ענק (SEGA – subependymal giant cell astrocytoma)
  6. אנגיומיוליפומה כלייתית בחולי TSC (Tuberous sclerosis complex).

 

תופעות לוואי אפשריות

תופעות הלוואי המובאות להלן הינן הנפוצות ביותר ואינן משפיעות על כל המטופלים הנוטלים את התרופה. אם הנך חווה תופעה כלשהי - דווח מיד לרופא המטפל או לאחות, בכדי שיוכלו לסייע לך להתמודד עם התופעה. רוב תופעות הלוואי חולפות בהדרגה עם סיום הטיפול.

 

סיכון לזיהומים

התרופה עלולה להפחית את מספר כדוריות הדם הלבנות ולגרום לעליית הסיכון להופעת זיהומים. רמה נמוכה של כדוריות דם לבנות בדם נקראת נויטרופניה (Neutropenia).

 

יש לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד מהמקרים הבאים:

  • חום גבוה למעלה מ- 37.5°C או בהתאם להנחיות שקיבלת מהרופא המטפל.
  • אם אתה לא חש בטוב באופן פתאומי- גם ללא עלייה בחום הגוף.
  • במקרה של צמרמורות ורעידות.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: התקררות, כאבי גרון, שיעול, מתן שתן תכוף, שלשולים.


במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.

 

אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הן  עייפות וקוצר נשימה. במקרים קשים של אנמיה יש צורך במתן עירוי דם.

 

חבלות או דימומים

השימוש בתרופה עלול להפחית את רמת טסיות הדם המסייעות בקרישת הדם בעת דימומים או פציעה. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות או פריחה על העור - דווח לרופא המטפל.

 

פצעים וכאבים בפה

ייתכן שתחוש ביובש או כאבים בחלל הפה, או ייתכן שיופיעו כיבים קטנים. שתייה מרובה של מים והקפדה על ניקיון הפה באופן קבוע באמצעות צחצוח עם מברשת שיניים בעלת סיבים רכים עשויים להפחית תופעות אילו. ניתן לטפל בבעיות אילו באמצעות שטיפות או תרופות למניעה וטיפול בזיהומי פה.

 

עייפות

עייפות היא תופעת לוואי נפוצה. בזמן השימוש בתרופה חשוב להקפיד על מנוחה ככל שתצטרך. ניתן לנסות לאזן את העייפות באמצעות פעילות גופנית מתונה שעשויה לעזור, למשל הליכות קצרות.

למידע נוסף ולקבלת החוברת "תשישות ועייפות אצל חולי סרטן" ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

בעיות נשימה

ייתכן ותסבול מקוצר נשימה, או שתרגיש כאב בחזה בזמן שאיפה עמוקה. אם אתה סובל מתופעות אילו או מחום גבוה או שיעול יבש, ייתכן ואילו סימפטומים לדלקת ריאות. 

 

עליך ליידע את הרופא המטפל בך באופן מיידי על הופעת תסמינים אלו.

במקרים נדירים מאד כאב בחזה המלווה בקוצר נשימה פתאומי או בשיעול דמי עלולים להצביע על קריש דם בריאה. במקרה זה, עלייך לפנות באופן מידי למרכז רפואי.

 

אלרגיה בעור

העור שלך עלול לסבול מיובש או קשקשת בזמן הטיפול בתרופה. לעיתים תופיע פריחה דמוית אקנה. ניתן להקל על תופעות אילו באמצעות משחות שונות.

 

בחילות, הקאות ובעיות עיכול אחרות

בחילות והקאות הינן תופעות לוואי שכיחות הניתנות לטיפול תרופתי. עם זאת, ייתכנו תופעות אחרות במערכת העיכול כגון שלשול, עצירות והפחתת התיאבון. אם  אתה חש בירידה בתיאבון, נסה לאכול כמויות קטנות לעיתים קרובות. שמור בהישג יד חטיפים כגון: בוטנים, פירות יבשים וכד'. עלייך לפנות לייעוץ דיאטני במידה והתופעה נמשכת.

למידע נוסף מומלץ להיעזר בחוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול האונקולוגי" של האגודה למלחמה בסרטן אותה ניתן לקבל ללא תשלום באמצעות פנייה בשיחת חינם ל'טלמידע' בטל.1-800-599-995.

שינויים בטעם המזון

ייתכן ותחוש שינוי בטעמי המזון. ניתן לנסות להוסיף תבלינים ועשבי תיבול להעשיר את טעם המזון. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון קר טעים יותר עבורם מאשר מזון חם. ברוב המקרים, חוש הטעם חוזר לקדמותו עם סיום הטיפול.

למידע נוסף ולקבלת החוברת "הטיפול התזונתי התומך בחולה סרטן" ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

 עלייה ברמת הסוכר בדם

שימוש באברולימוס עלול לגרום לעלייה זמנית ברמת הסוכר בדם, ולכן במהלך הטיפול תיבדק רמת הסוכר בדמך בקביעות. תסמיני התופעה הינם תחושת צימאון, יובש בפה, עלייה בתכיפות מתן שתן, ותחושת רעב. אם הנך חווה אחד מתסמינים אלו - דווח על כך לרופא או לאחות. אם אתה חולה סוכרת, ייתכן ורמת הסוכר שלך בדם תהיה גבוהה מהרגיל. התייעץ בנושא זה עם הרופא או האחות שיוכלו לתת לך עצות כדי להתמודד עם זה, ייתכן ותיאלץ להתאים את רמות האינסולין או כל טיפול תרופתי אחר נוגד סוכרת.  

 

כאבי ראש

תופעה הניתנת לטיפול תרופתי יעיל באמצעות משככי כאבים.

 

שלשול

בתופעה זו ניתן לטפל באמצעות תרופות. אם התופעה מחמירה או נמשכת למעלה מ-24 למרות הטיפול התרופתי - דווח על כך לרופא. בזמן שלשול ממושך חשוב להקפיד על שתיית נוזלים מרובה.

 

שינויים ברמת הכולסטרול בדם

התרופה עלולה לגרום לשינויים ברמת הכולסטרול בדם, לכן במהלך הטיפול בתרופה ילקחו ממך דגימות דם לצורך מעקב.

 

הפרעות במחזור החודשי 

יכולה להופיע אי-סדירות וסת עד כדי הפסקתה, או דימום. 

תופעות לוואי שכיחות פחות

שינויים בתפקוד הכליות

שימוש בתרופה עלול להשפיע על הכליות, ולכן יבוצע מעקב אחר תפקודי הכליות באמצעות בדיקות דם.

 

אגירת נוזלים בגוף

במהלך הטיפול ייתכן ויצטברו נוזלים סביב העיניים או הקרסוליים. תופעה זו אינה מסוכנת, אך עלולה לגרום לחוסר נוחות. ייתכן ויינתנו לך תרופות משתנות (המסייעות בהפרשת הנוזלים שהצטברו), אך לרוב, התופעה חולפת מאליה. אם אתה חווה עלייה במשקל - דווח על כך לרופא, היות וזה עלול להעיד על הצטברות נוזלים בגופך.

 

שינויים בתפקודי כבד

ברוב המקרים  לא תרגיש בתסמינים כלשהם המעידים על שינויים בתפקוד הכבד. לרוב, הכבד חוזר לתפקוד תקין לאחר סיום הטיפול. אם הנך חווה כאב בצדה הימני של הבטן התחתונה - דווח על כך לרופא.

 

כאבים בעיניים

חלק מהמטופלים חווים כאבים, אדמומיות ויובש בעיניים במהלך הטיפול. ניתן להשתמש בטיפות עיניים להקלה. אם הנך סובל משינויים כלשהם בראייה או בעיניים - דווח על כך לרופא המטפל.

 

קשיים בהירדמות (בעיות שינה)

תופעה המשפיעה על חלק מהמטופלים. אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת - דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.

מידע חשוב נוסף

שילובי תרופות ותוספי מזון בזמן הטיפול בתרופה

נטילת תרופות שונות, לרבות תרופות ללא מרשם, בזמן הטיפול בתרופה עלולות להזיק לך. דווח לרופא המטפל על כל תרופה שהנך נוטל.

 

חיסון חי-מוחלש

יש לדווח לרופא המטפל בטרם קבלת חיסון חי-מוחלש כלשהו לפני ולאחר הטיפול בתרופה, היות ובזמן הטיפול המערכת החיסונית שלך חלשה וחיסון מסוג זה עלול להזיק לה. 

 

פוריות, מניעת הריון ואמצעי מניעה

התרופה עלולה לפגוע בפוריות גברים ונשים, ולכן יש לשוחח בנושא זה עם הרופא המטפל לפני קבלת הטיפול. לא קיים מידע מבוסס מספיק בנוגע להשפעותיה של התרופה על הריון ולכן לא מומלץ להרות בזמן הטיפול בה. יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן הטיפול התרופה. נשים פוריות עלולות סבול מאל-ווסת (אמנוריאה) שלרוב חולפת עם סיום הטיפול.

 

הנקה

אין להניק בזמן הטיפול בתרופה היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב-האם.

טיפול רפואי וטיפולי שיניים

אם הנך נאלץ להגיע לטיפול בבית החולים מכל סיבה שהיא מלבד מחלת הסרטן, חשוב ליידע את הצוות הרפואי שהנך מקבל טיפולי כימותרפיה.

אם עליך לקבל טיפולי שיניים - התייעץ בנושא זה קודם לכן עם הרופא המטפל או האחות.

 

אנשי קשר בשעת חרום

חשוב כי יהיה בידך המידע המלא, כולל שמות ומספרי טלפון אליהם תוכל לפנות בשעת חרום לקבלת טיפול, תמיכה ומידע. 



<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל:

פרופ' אבישי סלע, מנהל המכון האונקולוגי, המרכז הרפואי אסף הרופא; חבר ועדת העדכון לנושא אורולוגיה,

על הארותיו והערותיו.

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


 ינואר 2014