לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: השפעת ההנקה על הסיכון לפתח לויקמיה ולימפומה אצל ילדים

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



לויקמיה ולימפומה הן שתיים ממחלות הסרטן השכיחות ביותר בקרב ילדים ומהוות יחד 45% מסוגי הסרטן בגיל הילדות. יחד עם זאת, יש לזכור כי מתוך כ-28,000 חולי סרטן המאובחנים  מדי שנה בישראל, כ-400 הם ילדים, המאובחנים במחלות סרטן שונות.
כ-170 מתוכם מאובחנים בלויקמיה או לימפומה.

למרות ששיעור השורדים חמש שנים מסרטן בגיל הילדות, נמצא בעלייה משמעותית הודות לטיפול המתקדם, מחלת הסרטן היא עדיין אחד מגורמי התמותה המובילים בקרב ילדים, הגורם השני לתמותה בקרב ילדים עד גיל 14 בארצות הברית והגורם השלישי לתמותה בקרב צעירים ישראלים עד גיל 24.

במחקר שנערך בסיוע האגודה למלחמה בסרטן, באוניברסיטת חיפה, מבקשים החוקרים לבדוק את ההשערה שהנקה מפחיתה סיכון לפתח לויקמיה ולימפומה בגיל הילדות. בנוסף, בודקים החוקרים גורמים שנמצאו בעבר כמשפיעים על הסיכון לפתח סוגי סרטן אלו בילדות. החוקרים מדווחים על תוצאות ראשוניות של המחקר.

המחקר נערך בקרב אימהות ל- 190 ילדים ישראלים שאובחנו עם סרטן הדם - לויקמיה, או לימפומה - סרטן של בלוטות הלימפה, בגילאים 19-1, בין השנים 2005- 2013 וטופלו במחלקות המטו-אונקולוגיות ילדים במרכזים רפואיים גדולים בישראל. כקבוצת ביקורת שימשו אימותיהם של  384 ילדים בריאים שנבחרו מסביבתם הקרובה של הילדים החולים. בשתי הקבוצות רואיינו האימהות באמצעות שאלונים.

תוצאות מוקדמות של המחקר מצביעות על כך שהנקה מפחיתה באופן משמעותי (בכ-60%) את הסיכון לפתח לויקמיה ולימפומה בגיל הילדות, בהשוואה להזנה שלא באמצעות הנקה. הנקה מלאה למשך 4 חודשים ויותר, או הנקה המשלבת תוספות תזונתיות המומלצות לגיל התינוק, למשך 12 חודשים ויותר, מפחיתה את הסיכון לפתח לויקמיה ולימפומה ב- 40% לעומת הנקה של פחות מ-4 חודשים בלבד.

נתונים סטטיסטיים נוספים, אשר נמצאו בעיבוד חד משתני כמגבירים באופן משמעותי את הסיכון לפתח לויקמיה או לימפומה בצעירים, כוללים בין השאר, מתן חטיפים, ממתקים ואוכל מעובד בשנתיים הראשונות לחיים, אי נטילה של חומצה פולית על ידי האם בשליש הראשון להריון , אי מתן ויטמין D  לתינוק לפי ההמלצות  ועישון של שני ההורים.

המחקר נמצא בשלבים סופיים של ניתוח הנתונים ועתיד להתפרסם במהלך 2014.

 

*המחקר מתבצע ע"י דר' ליטל קינן בוקר ואפרת אמיתי, מאוניברסיטת חיפה,

  במימון האגודה למלחמה בסרטן.

 

עלה לאתר: פברואר 2014

 

בחזרה לרשימת המאמרים בסרטן הדם והלימפה >>