לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: גלולות למניעת הריון ומניעת נגעים טרום סרטניים של צוואר הרחם

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



נטילת גלולות למניעת הריון כגורם מגן מפני התפתחות נגעים
טרום-סרטניים של צוואר הרחם

למרות השימוש הנרחב בגלולות למניעת הריון בקרב האוכלוסייה והאפקט המגן שלהן נגד סוגי סרטן מסוימים דוגמת סרטן רירית הרחם וסרטן השחלה, אין תמימות דעים בנוגע להשפעה שלהן על הסיכון לפתח סרטן של צוואר הרחם. במקביל, קיימת תפיסה רווחת כי השימוש בקונדום למניעת הריון מגן מפני הדבקות בנגיף הפפילומה האנושי (HPV), שהוא אחד מגורמי הסיכון העיקריים להתפתחות סרטן צוואר הרחם.

חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת פרת' באוסטרליה, בדקו את הקשר, בין שימוש בקונדום ונטילה של גלולות למניעת הריון, ובין הסיכון לפתח נגעים טרום-סרטניים בצוואר הרחם, הנגרמים על ידי נגיף הפפילומה האנושי.

במחקר השתתפו 348 נשים שעברו ראיון אישי וענו על שאלונים, בעזרתם נאספו נתונים דמוגרפיים, ומאפיינים של אורח החיים שלהן. הנשים נשאלו גם לגבי שימוש באמצעי מניעה ובפרט אם נטלו גלולות למניעת הריון, משך הזמן שנטלו, ואם נעשה שימוש בקונדום כאמצעי מניעה. הנשים עברו בדיקת משטח צוואר הרחם (בדיקת Pap smear) לאיתור מוקדם של נגעים טרום-סרטניים.

שכיחות הנגעים הטרום סרטניים, בקרב הנשים שהשתתפו במחקר, כפי שהתגלתה בבדיקת ה- Pap הייתה 15.8%. נמצא שמבין אלו שאצלן בדיקת ה-Pap  לא הייתה תקינה, הנשים שנטלו גלולות למניעת הריון לתקופה בת 10 שנים ויותר, היו בסיכון מופחת של 12% לפתח נגעים טרום-סרטניים, בהשוואה לנשים שנטלו גלולות לתקופה קצרה יותר - של שלוש שנים או פחות.

החוקרים מסיקים כי האפקט המגן של השימוש הממושך בגלולות, נובע ככל הנראה, מההשפעה ההורמונלית שלהן על ה- DNA   של נגיף הפפילומה האנושי, וגם כתוצאה מההשפעה שלהן על צמיגות רירית צוואר הרחם. במחקר זה לא נמצא ששימוש בקונדום כאמצעי למניעת הריון, מפחית את הסיכון לפתח נגעים טרום-סרטניים.

המחקר פורסם בכתב העת International Journal of Gynecological Cancer במהדורת יולי 2014.

קישור לתקציר המאמר

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא  >>