דף מידע זה מתאר את התרופה אלקטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
** המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אלקטיניב היא טיפול מכוונן (ממוקד מטרה), ממשפחת תרופות המכונות מעכבי טירוזין קינאז הבולם את פעילותם של חלבונים מוגדרים המצויים על תאי הסרטן, ובכך מעכב את צמיחת הגידול, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים הבריאים. התרופה פועלת ספציפית כנגד גידולים המבטאים פגם (מוטציה) בגן המכונה anaplastic lymphoma kinase ALK. בכדי להתאים לטיפול באלקטיניב, על הגידול הסרטני לבטא מוטציה בגן ALK.
אלקטיניב היא כמוסה בצבע לבן עד לבן-צהבהב הזמינה. יש לבלוע את התרופה בשלמותה עם מזון, מבלי לפתוח או להמיס את תוכן הכמוסה. המינון ואופן הטיפול יקבעו על ידי הרופא. יש להקפיד על נטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא. אין ליטול מנת תרופה נוספת, גם אם החסרת מנה או שהקאת לאחר ניטלת התרופה. את המנה הבאה יש לקחת על פי לוח הזמנים הרגיל.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
אלקטיניב רשומה בישראל לטיפול בסרטן ריאות מסוג NSCLC עם מוטציה ב-ALK בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
רופאך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. גם הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
ייתכן ותסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים (לא אלכוהול), תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. , ניתן לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא במידה והעצירות נמשכת למעלה מיומיים או שלושה.
תשישות ועייפות הן תופעות נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן ובמהלך הטיפול בה. תשישות היא תחושה של עייפות קשה שאינה עוברת גם לאחר מנוחה. כדי לאזן את העייפות, חשוב להקדיש זמן למנוחה, ומומלץ לבצע פעילות גופנית קלה עד מתונה, כגון הליכות קצרות. תוכל להתייעץ עם הצוות המטפל בך כיצד ניתן להפחית תחושות אלו בזמן הטיפול התרופתי.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל.1-800-599-995.
במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים. חלקם עלול לנבוע מנזק לשרירים. הצוות הרפואי יבדוק אם נגרם נזק לשריר באמצעות בדיקות דם שיבוצעו לך מדי שבועיים במהלך החודש הראשון של הטיפול, ובמידת הצורך, לאחר מכן. אם אתה חווה כאבי שרירים בלתי מוסברים, רגישות או חולשה, הודע על כך מיד לצוות הרפואי.
התרופה עלולה לגרום לנפיחות בפנים ובגפיים, תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
תרופה זו עלולה לגרום לפגיעה בכבד ומחייבת מעקב רפואי. הצוות הרפואי יערוך לך בדיקות לתפקודי כבד מדי שבועיים בחודשי הטיפול הראשונים, ולאחר מכן כאשר נדרש. הודע לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים, היכולים להעיד על רעילות כבדית: הצהבה של העור או של הלבן של העיניים, תחושת עייפות רבה מהרגיל, ירידה בתאבון, גרד בעור, דימום מהאף, הופעת דימומים או חבורות (המטומות) רבים מהרגיל, שתן כהה, או כאב בטן או בצד ימין של הבטן.
אלקטיניב עלולה לגרום לפגיעה ולדלקת בריאות בזמן הטיפול. דווח מיד לצוות המטפל במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום.
השימוש בתרופה עלול לגרום להאטה בקצב פעימות הלב. הצוות המטפל בך יבדוק את קצב הלב ולחץ הדם לאורך הטיפול. דווח מיד לרופא אם אתה חש בשינוי בקצב פעימות הלב, סחרחורות או התעלפויות.
במהלך הטיפול באלקטיניב ושבוע לאחר סיומו, העור הופך רגיש יותר לשמש, ואתה עלול לקבל כוויות ביתר קלות. החשיפה לשמש עלולה להחמיר את התופעות העוריות.
יש לנקוט באמצעי זהירות בעת היציאה לשמש, דוגמת הימנעות מהחשיפה לשמש בין השעות 16:00-10:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע, הרכבת משקפי שמש, שימוש בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה, ולבישת בגדים ארוכים, על מנת להגן על העור.
פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה וחולפות עם סיום הטיפול. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח לרופא על כל פריחה שמופיעה בעור, מאחר וזו עלולה להיות תגובה לתרופה.
ניתן להקל על התסמינים על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול. הקפד לשמור על ניקיון עורך, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה ולהתייעץ עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בתכשירים מתאימים.
אלקטיניב עלולה לגרום לשינויים בראייה. יש לדווח לצוות המטפל על טשטוש בראייה, ראייה כפולה, הבזקים או כתמים שחורים.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן - יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פוריות - התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה - יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה יעיל (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה, ולאחר הטיפול - לפחות שבוע נוסף בנשים ושלושה חודשים נוספים בגברים.
הנקה - יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ולפחות שבוע לאחר סיומו, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
אנשי קשר בשעת חרום - שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא, על הערותיה והארותיה.
אפריל, 2017